Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sidolux

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Sidolux

Příspěvekod Lord RAHL » 09 bře 2017, 21:04

v Tetě jsem byl a byl tam jenom ten novej na kámen, zkusím ty další, dík moc

nemáte prosím někdo foto co se teda dneska přesně má koupit ? kupoval jsem ho před deseti lety a teď se bojím abych nekoupil něco blbě :)
Lord RAHL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod stejohn » 07 dub 2017, 13:39

Ahoj,

oživím trošku tohle téma. Po cca 9ti letech jsem se rozhodl vrátit k modelařině. Pořídil jsem věci a po prostudování fóra jsem chtěl otázku lakování vyřešit už tolikrát probíraným Sidoluxem.

Není žádná sranda sehnat ten správný. Trošku to shrnu:
Bydlím v Brně, takže jsem zmapoval situaci na Brněnsku a v okolí.
- OBI, Hornbach, Bauhaus - bez šance. Prodavači se tvářili jakoby o Sidoluxu slyšeli popvé. Nemají a nikdy neměli.
- DM drogérie - stejně jako výše. Nemají a nikdy neměli.
- V drogériích TETA jsem Sidolux našel. Prošel jsem 4 a ve všech měli Sidolux s červeným vrškem na linoleum a PVC protiskluzový. Žádný jiný nikde neměli.
- Vzhledem k tomu, že hodně jezdím v rámci práce, ptal jsem se i v COOPu ve Velkých Bílovicích, kde měli taktéž jen ten výše uvedený protiskluzový na PVC a linoleum. Prodavačka říkala, že mívali i ten na dřevo, ale že jim to dodává drogerie Jasmin a už nějaký čas nedostávají žádný jiný než tento.
- nakonec jsem slavil úspěch v drogerii na Palackého třídě 79. Mají skladem všechny druhy v dostatečném množství - na dřevo, na kámen, na linoleum a podobně.

Obecně bych se vykašlal na hobby markety a řetězce drogerií a zkoušel spíš takové ty "oldschool" drogérie, které ještě povětšinou aspoň někde přetrvávají.

Vzhledem k tomu, že Sidolux na dřevo jsem sehnal až včera jsem si už minulý týden řekl, že dám šanci tomu protiskluzovému z Tety na zrovna rozdělaném ARC-170 Starfighter od Revellu. Stříkal jsem pistolí po malých vrstvách při tlaku cca 0,6 - 0,8 bar. Ředit jsem zkoušel X-20A v poměru cca 1:2 až 1:3. Povrch jsem nalakoval a s výsledkem teda spokojený nejsem vůbec. Povrch je sice zalakovaný, nicméně rozhodně není hladký - na povrchu se vytvořily jakoby velmi jemné hrudky (nemyslím si, že by se lak nějak srazil - povrch je prostě jen velmi jemně hrubý a ne hladký). Z dálky to vypadá ok, nicméně při bližším pohledu to vypadá, jakoby se Sidolux vůbec neslil. Trošku to na mě působilo, jakoby kapičky z pistole rovnou zasychaly a neslévaly se dohromady.

Včera jsem jen zkušebně zkusil stříknout kus plastu sidoluxem na dřevo (opět cca 1:2 s X-20A) a zatím se mi výsledek o moc lepší nejevil. Rozhodně se povrch víc lesknul, ale o nějakém zrcadle nemůže být ani řeč (opět jemně hrubý).

Jakmile budu mít nějaké další zkušenosti, tak se podělím;-)
stejohn

• Odpovědět s citací

Příspěvekod palo14 » 07 dub 2017, 14:28

Myslim ze som o tom " protiskluzovém" som pisal viac postov dozadu. Ani ten normalny na drevo neni nic extra, dost som sa potrapil, teraz skusam GX100.
palo14

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 07 dub 2017, 14:30

Sidolux musíš naředit cca 3:1 až 4:1 ve prospěch ředidla. Při stříkání se neboj dát větší vrstvu, už při stříkání se kapky musí slévat. Nemusíš se toho bát, většinu vrstvy tvoří ředidlo, které se odpaří a výsledná vrstva bude v pohodě. Těch vrstev samozřejmě můžeš dát víc, podle potřeby.
Používám Sid na linoleum.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod e45 » 07 dub 2017, 14:32

No a až tě přestane bavit to laborování se Sidoluxem, tak si koupíš nějaký normální lak- např. Gunze Super Clear III a zjistíš, že je ta práce najednou v pohodě a klídku :)
Roman Fanta
e45

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 07 dub 2017, 14:33

To neplatí obecně. S žádným jiným lakem jsem nedosáhnul lepších výsledků, než se sidoluxem.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod e45 » 07 dub 2017, 14:37

Tak to ti docela závidím- Sidolux jsem zkusil na 3 modely, u jednoho jsem byl jakž takž spokojený, u dalších 2 vůbec ne a tím zkončilo mé Sidoluxové období :) . Ale na koupel kabinek je dobrej, o tom žádná.
Roman Fanta
e45

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 07 dub 2017, 14:41

Když před lety se přestala vyrábět legenda od Gunze C 184 přemýšlel jsme co dál a zkusil Sidolux. Jarda nekecá. Ten lak je blbuvzdornej. Když udělám louži, nic se neděje, seschne to. Odolává dobře syntetice ředidlu, washům a dalším potvorám co nejsou na lihový bázi. Dnes používám lak podle potřeby. Tam kde chci opravdu odolný povrch dám GX 100 a většinou na stříbrný povrchy dávám Sidolux protože ten nemění kovový vzhled barev, případně když spěchám, protože Sidolux zaschne dřív než Gunze lak.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ujík » 07 dub 2017, 16:55

No a který z těch tří verzí Sidoluxu je teda nejlepší použít? Já mám doma ten na dřevo a nikdy se mi s ním kloudný lesklý povrch na polomatných, nebo matných barvách udělat nepovedlo. Na kovové barvy je perfektní, o tom žádná, ale jinak z něj moc odvařený nejsem.
2020 hotovo: Bf 109G-6/R6 (Tamiya 1/72) - Ital , Bf 109G-10/U4 (Finemolds 1/72) - MKHL
2019 hotovo: Bf 109G-6 (Tamiya 1/72) - MKHL
ujík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 07 dub 2017, 17:13

Nejlepší je na kamenivo, nebo chceš-li na náhrobky- dost obsáhlé téma běželo na Nymbkforu
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honcka » 01 čer 2017, 15:39

Potřebuju nějaký lak na fugurky a techniku na wargaming a synek chce zmilitarizovat jeho nerf "zbraně", tj hlavně, aby to bylo odolný proti otěru, bude na to nejlepší (cena/výkon) ten sidolux na kámen?
honcka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 01 čer 2017, 17:50

To si myslím, že to tímto nepůjde, je měkký, šel bych do typu laquer .
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honcka » 02 čer 2017, 00:09

Ja mel za to, kdyz se po tom slape, ze to musi neco vydrzet. BTW jakej by si mi doporucil ten lacquer? Neco dobrej pomer cena vykon, ty nerfky ma synek 3 a 2 jsou celkem velky, tak bych byl nerad, abych jenom za lak v tom nezahucel za litr
honcka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 02 čer 2017, 02:46

Třeba Gunze, nebo Tamiya. Možný by byl i sprej, záleží jak se na to cítíš.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka TR » 15 lis 2021, 21:12

Zdravím všechny.
Trochu oživím toto téma dotazem, na zkušenosti se současnými C laky Gunze. Tak jsem ho použil jako základ pod filtr (Mig) a pigment, ten jsem fixoval (Mig).
Když jsem filtr stíral, tak jsem se dostal přes lak a barvu a až na surf. To samé i při úpravě pigmentu. Buď jsem dal slabou vrstvu nebo šli Gunze s kvalitou do kopru...?
Co je špatně? Moje ruce...? (:)
Rozdělané: C-130H Italeri, OV-1D Hasegawa, 3x P-51D Eduard, 2x P-51D Tamiya, 1x P-51B Arma Hobby, 1x P-51B AZ model
Jirka TR

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna