Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Olejovky

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 236 • Stránka 8 z 16 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16
  • Odpovědět s citací

Re: Olejovky

Příspěvekod Borulka » 12 říj 2009, 11:46

Samozřejmě na SIdolux :D Díky
Borulka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod angusarmy » 12 říj 2009, 11:52

Dneska jsem poprvé zkoušel rychleschnoucí alkydové olejovky od Winsor And Newton. A musím říct, že je to bomba - zasychá to zhruba do 5 minut ( :!: ), když je ředím kobaltovým sikativem a zhruba do půl hodiny, když ředím Sansodorem. Ovšem stírat se dají i za čtyři hodiny, ale už uchošťourem zvlhčeným v ředítku. Jestli se zadaří, večer dám výsledek (Ki-27)do galerie.
Mimochodem, ty Wintonky mají neuvěřitelně jemný pigment, to se s Umtonkama nebo s Abteilungem nedá srovnat, už chápu, proč jsou tak drahé :cry: :evil:
Kamufláž je pro zbabělce
Sovětský důstojník r. 1943
angusarmy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duwurf » 16 úno 2010, 19:03

Vie mi tu niekto povedat aku farbu zobrat na wash komplet cierneho modelu. V mojom pripade je to sci-fi model, ale myslim ze pre napr SR-71 by platilo to iste. Dik za radu.
Jano Tutko, Ľubiša/Košice
Duwurf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DemolatorTom » 20 úno 2010, 08:35

Duwurf píše:Vie mi tu niekto povedat aku farbu zobrat na wash komplet cierneho modelu. V mojom pripade je to sci-fi model, ale myslim ze pre napr SR-71 by platilo to iste. Dik za radu.

Niekde som tu riešil podobný problém. Bolo mi poradené, aby som to strekol zosvetlenou čiernou a potom zapustil čierny wash. Robil som nočnú Schwalbinu. Ale asi som to málo zosvetlil, lebo to nie je nejako extra vidieť.
DemolatorTom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 20 úno 2010, 10:23

Já bych osobně do paneláže klidně použil inverzní wash z Paynovy šedé, nebo ještě světlejší Davyho šedou. Pokud to nebude ono stačí vzít jiný odstín a zapustit ho znova přes původní, nebo si namíchat odstín podle sebe něco jako Tyre black. :-D

Je to na vkusu každého podle mně není žádné jediné a stoprocentní pravidlo. :idea:

...
Milan HOS

Rozestavěno:
Royal Canadian Navy Sea King, 1/48
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duwurf » 20 úno 2010, 11:22

Tu paynovu sed som tam dal, nieje vidno ani makke F... Ale to nevadi, je to nezosvetlena matna cierna, takze sa necudujem. Je to sci-fi model, takze sa tvarim, ze vsetko je v najlepsom poriadku 8)
Jano Tutko, Ľubiša/Košice
Duwurf

• Odpovědět s citací

Příspěvekod danikd » 07 dub 2010, 20:44

Cau Kuci, mam Abtailungy, za jak dlouho je lakujete ? Delam drevo na chmelnici a i po 24 hodinach to krasne setru prstem, coz nechci ... uschne to vubec nekdy? Nejsou nijak redene, jen roztirnute houbickou... POdklad je matna tamyia ... Diky moc za radu ...
Mozna zase zacnu...
danikd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sashator » 11 zář 2010, 11:08

Ahoj,
měl bych taky jeden dotaz ohledně olejovek a s nima spojeným patinováním- používám laky Model Master a mám s nimi stejný problém jako u Tamiya laku, jak jsem se zde dočetl. Laky jako takové sse dobře nanáší, ale pokud začnu s filtry a washem, na nějakých místech má směs terpentýnu a S6006 tendenci lak vyžrat a daostává se i na barvu. Několik modelářů zde píší, že na toto jsou nejlepší laky Gunze- akorát jsem se díval, že všechny se dodávají pouze ve spreji, Gunze nedělá laky pro airbrush pistole? Nemůžu si pomoct, ale ve spreji mi to nepřijde jako ideální řešení

JInak jsem se také rozhodl pro Abteilungy- stavím poválečnou bojovou techniku a myslím, že Snow White, Black, Faded Green, Wash Brown a Faded Dark Yellow by mi mohli vystačit
sashator

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 zář 2010, 12:45

sashator píše: Několik modelářů zde píší, že na toto jsou nejlepší laky Gunze- akorát jsem se díval, že všechny se dodávají pouze ve spreji, Gunze nedělá laky pro airbrush pistole? Nemůžu si pomoct, ale ve spreji mi to nepřijde jako ideální řešení.

Proč by nedělal? Zkus C46, C155, C181 a nejlepší asi C184, ale ten nevím, jestli se vozí. Nedoporučuju laky háčkové řady např. H20, H30 atd. dlouho lepí a nejsou nic moc. http://www.gunze.cz/?db_type=lak&title=LAKY
Spoužíváním S 6006 bych byl opatrný. Vždy obsahuje nějaké procento toluenu ( tuším až 20% podle výrobce) a to dělá neplechu. A terpentýn je taky pěkný svinstvo. Zkus raději Tamiya enamel thinner X-20 (modrý uzávěr), ředidlo na wash od MIGa nebo White Spirit od Winsor & Newton http://www.modelplac.cz/htm/tipy/reditka.htm
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maras » 30 zář 2010, 18:54

cus chci se zeptat jsou dobre olejove barvy koh i nor? diky moc :)
maras

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka z Hranic » 30 zář 2010, 18:59

Normální, na modelařinu bych řekl že mají moc hrubý pigment. Alespoň při porovnání s Abteilung. Teď už Koh-i-noory nepoužívám, ale začínal jsem s nimi. Ve spáře se mi "trhaly", což právě dělal ten hrubý pigment.
maras píše:cus chci se zeptat jsou dobre olejove barvy koh i nor? diky moc :)

Marina Veneta čekatel a obdivovatel
Na stole: P-40, He-162, Mosquito
Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2
KPM Apolo Kopřivnice
http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Jirka z Hranic

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 30 zář 2010, 19:38

Přesně jak píše Jirka, horší zkušenosti než s Kooh-I-Noor mám už jen s Umtonkami ... fakt to nemá cenu kupovat, stejně bys za krátkou dobu kupoval něco lepšího. Ten rozpadající se pigment je opruz a praktick se tomu nevyhneš.
Velice výhodný poměr ceny výkonu mají právě ony zmiňované 502Abteilung, kup si je rovnou a budeš spokojený. Dneska už je seženeš na každém druhém e-shopu nebo u prodejců na soutěžích ... k tomu červené MiG Thinner for washes a máš vystaráno, s touhle sestavou se dělá fakt parádně.
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod maras » 01 říj 2010, 17:20

jsem prave zacatecnik a mam 15 let tak nemam moc penez..... snad to s nimi pude uvidim :ú inak diky moc :)
maras

• Odpovědět s citací

Příspěvekod danikd » 01 říj 2010, 17:31

maras píše:jsem prave zacatecnik a mam 15 let tak nemam moc penez..... snad to s nimi pude uvidim :ú inak diky moc :)

Kup rovnou abtailungy, usetris si kupu nervu a penez za vyhozene Umtonky ... Sleduj tady bazar a take modelbazar, obcas tam nekdo prodava nacate, ustris a pulku tuby mas na dlouho ...
Mozna zase zacnu...
danikd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe111 » 23 pro 2010, 00:54

Martin Glogar píše:Přesně jak píše Jirka, horší zkušenosti než s Kooh-I-Noor mám už jen s Umtonkami ... fakt to nemá cenu kupovat, stejně bys za krátkou dobu kupoval něco lepšího. Ten rozpadající se pigment je opruz a praktick se tomu nevyhneš.
Velice výhodný poměr ceny výkonu mají právě ony zmiňované 502Abteilung, kup si je rovnou a budeš spokojený. Dneska už je seženeš na každém druhém e-shopu nebo u prodejců na soutěžích ... k tomu červené MiG Thinner for washes a máš vystaráno, s touhle sestavou se dělá fakt parádně.

Ahoj Martin, neviem presne kde ,ale sa mi zdá že na modelpace som sa dočítal, že riedidlo od MIGu Thinner For Washes dokáže rozpustiť syntetncký základ ako farby tak aj lak. Chcel som sa spýtať, či s tým nemáš nejaké skúsenosti? Alebo aký lak pri používaš? Ja používam akrylové farby tamiya, a na záver používam syntetický lak od revellu leský alebo matný podla potreby, keď použijem 502ABT zriedím ich riedidlom od MIGu Thinner For Washes, či to nenarobí nejaké nepríjanosti, resp. čo by si odporúčil. ďakujem jožo
Joe111

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 236 • Stránka 8 z 16 • 1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna