Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ředění akrylů Agama

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Ředění akrylů Agama

Příspěvekod MicinV » 09 dub 2013, 20:52

Používám už delší dobu a hodně se mi osvědčilo ředění destil. vodou s tech. lihem 50/50 natáhnu do stříkačky, není potřeba přidávat ještě ředidlo, nebo tak něco. Dřív ředěno orig. ředidlem, hrůza některé barvy se srážely a jiné nechtěly dobře kryt a nebo zasychali na jehle i za použití spomalovače. Akrylové Agamy jsou prakticky lihové barvy s příměsí něčeho, aby byly vodou ředitelné. Tak jsem to zkusil jako poslední možnost před tím než jsem chtěl objednat větší paletu Tamek. A ještě že jsem tak neudělal. Naprostá spokojenost. Barva krásně kryje skoro dobře jako Tamka a nezasychá na jehle. Cena 1l destilky 20kč a cena 0.5l lihu 50kč, vydrží věčnost. A cena Agamy 39kč. Jinak mám i pár lihových Agam a ty jsou taky supr, ale na techniku malá paleta barev. Ty doporučuju ředit orig. ředidlem, za použití pouze lihu barva někdy vytvoří bílý film.
MicinV

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Nečas » 09 dub 2013, 21:43

No tak tohle vyzkouším. Mám doma hafo akrylů Agama.
Kdo umí, ten umí. Já jen čumím.
Pavel Nečas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr - Mikwosh » 09 dub 2013, 22:07

Pořád hledám co nejlepší barvy pro moje ruce:)
to MicinV: agamy jsem zkoušel štětcovat,dost mi nechávaly kocoury ať jsem ředil různě,tak zkusím nový pokus - 50/50 - líh/destilka tomu rozumím, jen se chci zeptat v jakém poměru touhle směsí ředíš barvu
3-8-1(dokončeno - rozestavěno - zničeno)
Petr - Mikwosh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 10 dub 2013, 15:50

Dobrá správa! Koľko rečí bolo okolo toho, že na tie a tie farby platia len originálne riedidlá a teraz sa pomaly dajú už všetky akrylky riediť liehom a niektoré sa dokonca liehom riedia lepšie, ako origo riedidlom.
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 10 dub 2013, 17:15

Jasně, líh je to nejlepší a voda taky, že třeba Tamky po ředění lihem práší, ale to neni podstatný, vždyť líh je levnější.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Arest » 10 dub 2013, 20:53

Marder píše:Jasně, líh je to nejlepší a voda taky, že třeba Tamky po ředění lihem práší, ale to neni podstatný, vždyť líh je levnější.

Tak zrovna akrylový Tamky práší i s originálním ředidlem X-20A, takže to asi nebyl zrovna dobře zvolený příklad. Takže buď budeš přidávat zpomalovač nebo používat Lacquer Thinner, kterej ale smrdí jak bolavá noha. To ten líh nebo IPA tak nesmrdí. Nehledě na to, že s tím isopropylalkoholem ty barvy tolik nepráší. Konečný výběr bude ale na každém z nás, co komu sedí.
Arest

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 11 dub 2013, 09:55

Arest píše:
Marder píše:Jasně, líh je to nejlepší a voda taky, že třeba Tamky po ředění lihem práší, ale to neni podstatný, vždyť líh je levnější.

Tak zrovna akrylový Tamky práší i s originálním ředidlem X-20A, takže to asi nebyl zrovna dobře zvolený příklad. Takže buď budeš přidávat zpomalovač nebo používat Lacquer Thinner, kterej ale smrdí jak bolavá noha. To ten líh nebo IPA tak nesmrdí. Nehledě na to, že s tím isopropylalkoholem ty barvy tolik nepráší. Konečný výběr bude ale na každém z nás, co komu sedí.
To bola od Mardera ironická poznámka na môj príspevok (predpokladám). =;
Ja som nepísal všetky, ale pomaly všetky. Možno tie Tamiye sa zrovna neriedia liehom dobre, ale podľa vlastných skúseností sa Revell Aqua Color riedi liehom lepšie než nepodareným originálnym riedidlom, tak isto mám vyskúšané aj Humbrol Acrylics (kde však o originálnom riedidle neviem) a teraz z tejto témy zisťujem, že aj akrylové Agamy sa majú v láske s liehom. A počul som to už aj o Valejách...
Pri tých riedidlách mne osobne nejde o cenu riedidla, ale skôr o dostupnosť. Keď sa mi minie lieh, skočím do blízkeho obchodu Drogéria/Farby-Laky (cca. 300m) a kúpim si ďalšiu fľašku a idem ďalej.... Originálne riedidlo musím buď to objednať v e-shope, s čakacou dobou min. týždeň, ale zároveň sa mi kvôli preprave predraží (až tu prichádza finančný efekt), alebo musím "skočiť" do najbližšieho modelárstva (cca. 50-70km), či čakať na najbližšiu modelársku akciu, kam však predajcovia väčšinou chémiu nenosia.
Na MicinV mám otázku - skúšal si už matný lak od Agamy riedený tým Tvojim mixom? Neostávajú na povrchu biele škvrny, vyzerajúce ako námraza?
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod e45 » 11 dub 2013, 10:22

Přiznám se, že tomu nějak pořád nerozumím. Stále někdo řeší a laboruje s tím, čím ředit Agamy, jestli se sráží, jestli jdou rozmíchat, jestli kryjou.....Přitom cena Agamy 39,- Kč, versus např. osvědčené bezproblémové Tamyie 45,- Kč, když se přepočte na jeden model ,bude dělat rozdíl závratných několik haléřů . Možná i třeba 1-2 koruny se ušetří....a to se, řečeno slovy Bédy Trávníčka, vyplatí.
Roman Fanta
e45

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 dub 2013, 10:39

Třeba proto, že Agama dělá barvy např. na čs. letectvo. Což Tamiya nedělá. Někdo prostě barvy namíchat neumí nebo nechce a tak volí třeba Agamu i když stojí za prd (mimo lihovek, ale tam zase ty čs. odstíny nejsou, že).
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Laco Nagy 'Bocán' » 23 dub 2013, 11:20

Zopakujem svoju otázku: skúšal už niekto matný lak od Agamy riedený tým mixom lieh-destilka 50:50? Neostávajú na povrchu biele škvrny, vyzerajúce ako námraza?
Laco Nagy 'Bocán'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MicinV » 02 kvě 2013, 20:11

Omlouvám se, že odpovídám až teď, měl sem notebook na reklamaci,tak moc nebyl přístup k internetu.Zjistil sem,že i s tímto mixem stále bíla barva a šedá se sráží,ale stačí tyto barvy naředit poze destilkou sice se trochu sníží kryvost ale nesrazí se,jsou asi nějak háklivé na lih. Jinak na otázku proč stále kupuji Agamy je to, že právě míchání odstínu nemám v oku a agama je dostupná a vím,že když potřebuju odstín tak vím, že ho seženu a pak popřípadě doladím. S tím lakem jsem to zatím nedělal, slyšel jsem o tomto problému, tak jsem ho Yradši taky ředil pouze destilkou jak u bílé barvy a více vrstev a bez problému. Mám doma jeden model tak to skusim s lihem. Ještě s tím poměrem ředění, ředím tak do konzistence mléka, 1 díl barvy a tak 2-3 díly mixu,stříkám 1barem.
MicinV

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna