Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak se zbavit smradu

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jak se zbavit smradu

Příspěvekod Štěpán Lozrt » 02 črc 2023, 13:02

Ahoj, na fóru jsem neviděl toto téma, tak zakládám. Stříkám barvami Mr.Color a ředím Levelingem, má to ale háček, paní domu si neustále stěžuje, že to moc smrdí [-o< . Stříkám v samostatné místnosti a vždy větrám, tak nevím, proč ji to se*e. Nemáte někdo nějaké tipy jak se smradu zbavit tak, že by člověk nepoznal že se v dané místnosti něco stříkalo?
Štěpán Lozrt

• Odpovědět s citací

Re: Jak se zbavit smradu

Příspěvekod Renda » 02 črc 2023, 13:39

Každá prská....
Proto stříkám jen když je v práci a pak intenzivně větrám.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 02 črc 2023, 14:47

Několik možností
- Stříkací box s odsáváním a vývodem ven
- vyměnit barvy za nevoňavé
- vyměnit ženu
jsou tu na to témata. tedy až na to poslední :-D
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 02 črc 2023, 14:52

No mojej manželke paradoxne smrdia tie "nesmradľavé" :-D alebo sidoux ...
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Lozrt » 02 črc 2023, 15:35

A jaké jsou dobré "nesmradlavé" barvy?
Štěpán Lozrt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 02 črc 2023, 16:32

Štěpán Lozrt píše:Stříkám v samostatné místnosti a vždy větrám, tak nevím, proč ji to se*e. Nemáte někdo nějaké tipy jak se smradu zbavit tak, že by člověk nepoznal že se v dané místnosti něco stříkalo?

V téhle kombinaci barvy+ředidlo bych tvrdil, že ten smrad tam zůstal po jejím odlakovači na nehty

Ale vážně: kdo chce psa bít, hůl si najde, u některých nepomůže vůbec nic z navrhovaného. Chce to zkoušet
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jarda malý » 02 črc 2023, 17:54

Štěpán Lozrt píše: …tak nevím, proč ji to se*e.

Protože to je ženská!
Všeliké kvaltování toliko pro hovada dobré jest.
jarda malý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 02 črc 2023, 19:06

Striekať keď všetci idú spať, striekať nízkym tlakom, vetrať, zmeniť riedidlo (AK, Hataka...).
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jašin » 02 črc 2023, 20:52

Myslím, že v pohodě jsou lihovky o Agamy.
Jašin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 03 črc 2023, 22:55

Používám Gunze C se všemi k tomu určenými ředidly .Čištění provádím acetonem + Mr.Tool Cleaner na závěr .Všechny barvy mám v bralenkách po 24ml a 24ks v plastových krabicích s víkem .Krabice jsou ještě v mikrotenovém sáčku uložené v různých papírových krabicích např. od bot .Barvy v orig. obalech jsou uloženy stejně v kufříku .Při práci větrám min. na ventilačku ,čištění pistole do Cleaner sklenic s gázou a špuntem v otvoru .Respirátor s filtry je při stříkání samozřejmostí, jakož i zavřené dveře .Po práci otevřu okno dokořán a uklízím .Sklenice nechám vyvětrat na balkóně a přez byt je nesu zašpuntované .Pistoli vyfukovací pistolí vyfoukám (divili by jste se , co smradu v ní zůstane po vyčištění ) .Hadry věším na háčky při větrání na vyčichnutí od barev či ředidel ,přímo do okna .Tam nechám odvětrat i pipety , které buď zašpuntuji nebo uložím do hermetických obalů .Lepidla i jiné těkavé přípravky ukládám obdobným způsobem v šupleti stolu .No a mezitím přijde dáma domů a ví prd co se tady dělo , protože smrad není .Já v tý místnosti totiž spím a jenom kvůli sobě bych sebenenší náznak smradu nesnesl .Plastové obaly s Gunze ředidly můžete nechat klidně na stole - těsní dokonale ,ne tak barvy v orig. balení .Protože se jedná o hodně těkavé barvy , nastříkaný model za několik desítek minut prakticky nesmrdí .Totéž platí o rozprachu do místnosti .Do sklenic s uzávěry dávám ještě nádobku s acetonem ,lihem + nádobky na čištění štětců a taky skleněné lahvičky s Gunze ředidly .
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 04 črc 2023, 06:45

Jak píše Atlis, osvědčilo se mi ředidlo AK RC, smrad asi 10x menší.
Ale u laků C046 a zejména C082 doporučuji originální redidlo.
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 05 črc 2023, 18:09

Tak na tohle mam presne opacny nazor nez vetsina, protoze jakozto vystudovany chemicky inzenyr mam velkou neduveru k chemikaliim co nesmrdi. Takze za mne cim vice redidlo a barvy smrdi tim lepe, protoze vim jak mi funguji moje ochranne prostredky a jestli nasledne vetrani bylo dostatecne. Radeji budu resit smrad v byte nez nevedomky inhalovat vypary obsahujici nedejboze i nejake ty aromaticke uhlovodiky, ktere se casto v chemii barev pouzivaji a maji tendence byt celkem slusne karcinogenni.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 05 črc 2023, 18:38

Ale prosím Ťa pán chemický inžinier, aromatické uhľovodíky takmer žiadna z väčších modelárskych firiem v riedidlách nepoužíva. Práve kvôli silnému zápachu. Väčšinou obsahujú alkoholy, étery, estery a tie smradľavejšie - ketóny. Primárnou zložkou riedidla AKRC je methoxypropanol, ktorý je v súčasnosti veľmi populárnym a rozšíreným rozpúšťadlom, ktorému najčastejšie sekunduje butyl acetát.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 05 črc 2023, 19:42

Atlis píše:Ale prosím Ťa pán chemický inžinier, aromatické uhľovodíky takmer žiadna z väčších modelárskych firiem v riedidlách nepoužíva. Práve kvôli silnému zápachu. Väčšinou obsahujú alkoholy, étery, estery a tie smradľavejšie - ketóny. Primárnou zložkou riedidla AKRC je methoxypropanol, ktorý je v súčasnosti veľmi populárnym a rozšíreným rozpúšťadlom, ktorému najčastejšie sekunduje butyl acetát.

Nevim co se pouziva v konkretni modelarske chemii, ale obecne aromaticke uhlovodiky se v chemii barev pouzivaji dosti masivne, protoze jsou to vetsinou dobra organicka rozpoustedla, namatkou treba toluen. Druha vec je, ze ta toxicita aromatickych uhlovodiku byl jeden z mnoha prikladu, obecne neni dobre inhalovat ani dalsi organicke slouceniny, treba ani ten zminovany butylacetat. To co jsem chtel tim rici je, ze kontrola cichem je jedna z nejpraktictejsich metod pro domaci "toxikologii" a pokud nekdo ma problemy se smradem, tak to znamena ze malo vetra, protoze vypary jsou stale pritomne v mistnosti a resenim neni prejit na neco co mene smrdi (mozna krome vodou reditelnych barev), ale vice vetrat.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 05 črc 2023, 21:33

Jak jsem výše uvedl ,nejen větrání při a po práci , ale i skladování barev je opravdu nutné věnovat velkou pozornost .V orig. obalech i přez pečlivé uzavření, jsou Gunze C schopny po delší době vyschnout .Když po čase otevřu některou z krabic s barvami , vyvalí se i přez jejich pečlivé uzavření slušný smrad .Určitě bych je nedával volně do různých organizérů , jak je dnes v módě .Jo a co nesnesitelně nesmrdí , neznamená , že neškodí zdraví .
Petr
Kalousek Petr

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna