Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

AK - markers

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: AK - markers

Příspěvekod Josef Steinocher » 20 lis 2024, 16:26

ornitus:
Prubněte tenčí štětec otřít o markers.
Poté můžete tím tenčím štětcem malovat tenčí čárky.
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Víťa Výmola » 20 lis 2024, 17:18

M.I.K.A píše:Chtěl jsem marker použít k doladění okrajů barevných leptů u chystané stavby pětatřicetiny Mi-24, ale je to naprosto jiný odstín.

Ovšem nabízí se otázka, jestli jsou špatně lepty nebo marker...
BEZVÝHRADNĚ STOJÍM ZA IZRAELEM

Pracujte pečlivě, nespěchejte, dokonalý vzhled modelu záleží jen na Vás. :)

Na stole: Avro Vulcan (Airfix 1/72), Zlín Z-181 (KP 1/720, leccos dalšího v šuplíku
Letos dokončeno: SPAD 510 (Azur 1/72)
Mimo jiné dokončeno: I-16 (1/72, ICM), MiG-3 (1/72, Hobbyboss), P-51 Nooky Booky (1/72, Tamiya)
Víťa Výmola

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peteru » 20 lis 2024, 17:42

[quote="ornitus"]Tak som si tiež pár kúskov kupil na vyskúšanie. Na môj vkus to má moc široký hrot. A musíte mať fakt pevnú ruku, aby ste urobili rovnomerne hrubú čiaru. Ďalej ten hrot je aspoň u úplne nových kusov dosť mokrý, čo je problém pri začatí a konci čiary - zanecháva dosť "loužičku". Škoda, že nie je možnosť kúpiť rôzne šírky hrotov, podobne ako to má napr. Molotow (0,5, 1, 2mm...).
No a riešim ako urobiť rovnú, ostrú čiaru pomocou pásky. Klasicka Tamyia páska neudrží farbu a tá sa mi dostáva pod pásku. Konkrétne skúšam dark aluminium a metalic gun. Proste farba je až moc tekutá a rovnu čiaru nie som schopný urobiť. Neviete niekto nejaký trik?[/quote]

Vyzkousejte jiny typ pasky, ne papirovou. Tamiya napr. dela vinylovou bilou pasku. Jeji vyhodou je, ze sa da tvarovat. Protoze je ale vyrobena z materialu, ktery nesaje, mela by zabranit podteceni barvy.
peteru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 22 lis 2024, 10:06

Taky jsem podlehl a zkouším. RLM66 na interiéry super, gun metal super, i když je to spíš barva oceli, víc do stříbrna. Červená je hodně světlá, musí se dávat více vrstev. RLM02 na interiéry německých letadel se mi nelíbí, je dost světlá a taková do žluta.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 07 pro 2024, 20:53

M.I.K.A píše:A to už vůbec nemluvím o tyrkysové pro Ruské kokpity. Chtěl jsem marker použít k doladění okrajů barevných leptů u chystané stavby pětatřicetiny Mi-24, ale je to naprosto jiný odstín.

Také jsem podlehl módnímu vlivu a ze zvědavosti koupil i tyrkysovou na naše MiG-21. Potvrzuji, že odstín neodpovídá barvě na obalu a na první pohled se mi zdá moc světlý a více do modra. Níže pár obrázků ze zkoušky na holý plast 1/72 MiG-21MF od Eduardu. Dával jsem tři až čtyři vrstvy vždy tak jednu po minutě. Zatím markery nezavrhuji, práce s nimi je rychlá a zábavná, uvidím, co s tím potom udělá další patina.

MF_241207_MiG-21MF_AKMarkers_001.jpg
MF_241207_MiG-21MF_AKMarkers_002.jpg

Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 13 črc 2025, 20:04

Trochu jsem si s nimi pohrál, a v zásadě je to tak, jak by člověk očekával. Na barvení drobných detailů, jako třeba hlaveň ve dvaasedmdesátině nebo hodně struktorované povrchy nebo detaily v interiéru je to rychlá a pohodlná metoda. Na hladkou plošku už to není, ani malou. Zkusil jsem pochozí chodníčky o rozměrech asi 5x15 mm, a tam to žádnou výhodu nepřináší. Stejně je musím zamaskovat, a pak už se vyplatí nalít trochu barvy do pistole a stříknout.
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 13 črc 2025, 20:40

Ty fixy chce dávat na primer, nikdy ne přímo na plast. Ověřil jsem si, že budou dokonalé na invazní pruhy. Použiji je na 1/32 Spita.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 13 črc 2025, 21:13

Já je dával na Ammo Atom. V čem jsou lepší na invazní pruhy než normální nastříkaná barva?
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 14 črc 2025, 08:00

Nemusím to maskovat a vytvořím efekt invazních pruhů natíraných štětcem, jako ve skutečnosti, to je celé
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna