Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Nákup modelů ze zahraničních serverů!

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 2059 • Stránka 138 z 138 • 1 ... 134, 135, 136, 137, 138
  • Odpovědět s citací

Re: Nákup modelů ze zahraničních serverů!

Příspěvekod admiral6 » 08 črc 2025, 22:24

JJ to mám úspěšně za sebou. Jen mě zajímalo zda musím dát č. poště vědět že jsem si proclil sám, nebo se to dozví automaticky a já mám SMS od Č pošty ignorovat. Protože nikde na té stránce č. pošty není možnost zvolit, že jsem si proclil sám.
Clím tak poprvé a tak nechci nic zameškat.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 09 črc 2025, 07:41

Nevím, mě přišla výzva hned po objednání zboží a po Celničce jsem na něj čekal, skoro měsíc ležel balík na celní poště v Praze, proto jsem se zařekl, že tohle martýrium už podstupovat nebudu a z ciziny mimo EU už nic neberu.
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Lang » 09 črc 2025, 20:00

admiral6 píše:JJ to mám úspěšně za sebou. Jen mě zajímalo zda musím dát č. poště vědět že jsem si proclil sám, nebo se to dozví automaticky a já mám SMS od Č pošty ignorovat. Protože nikde na té stránce č. pošty není možnost zvolit, že jsem si proclil sám.
Clím tak poprvé a tak nechci nic zameškat.

Když jsem poprvé proclíval přes eCeP někdy začátkem roku ´22, měl jsem úplně stejnou obavu. Od té doby už jsem přes něj podal cca 30 cel. prohlášení, tak už určitou zkušenost mám a dovolím si tady shrnout pár poznatků.
Mám jen zkušenost s balíky s hodnotou do 150 Eur, tudíž správně řečeno se jedná o platbu DPH za zboží mimo EU.
Třeba se ten "návod" bude někomu hodit...

1. Když přijde SMS od ČP a začíná slovy "Doplňte údaje k zásilce XY, kterou očekáváme ze zahraničí..." je zásilka teprve v té fázi, že byla odeslána (resp. potřebné údaje k zásilce zadal někdo do systému). V této výzvě, po přihlášení na stránky "postaonline.cz", není k zaškrtnutí možnost, že si zboží proclím sám (chápu, že se ČP nechce zbytečně připravit o bezpracně vydělaných 242 Kč (údaj k 09/21 - nevím kolik je to teď).

Tahle výzva od ČP (v případě, že nechci využít "celních služeb ČP", tj. zbytečně vyhodit další peníze, k už tak nemalému DPH ze zboží + dopravy) se dá ale dobře využít ke zkopírování určitých údajů z ní, do formuláře eCeP - hlavně číslo zásilky, adresa odesilatele, kód zboží, případně i popis a cena zboží (cena za dopravu tam nebývá - tu je potřeba najít v mailu od odesilatele).

Pokud už se přes eCeP následně proclívá další zásilka od stejného odesilatele, tak je tam šikovná funkce pro zduplikování údajů z uložených celních prohlášení - jen se tam upraví cena, váha a název zboží (kód zboží pro nás modeláře je většinou stejný - 950300) a je hotovo...

Po zadání údajů do eCeP a vytvoření celního prohlášení se dostanou data nejspíš někam do systému Celní pošty Praha 120 - ČP už pak s žádnou výzvou neotravuje a jen chodí výzvy z eCePu kolik zaplatit (v tu dobu už je balík v celním skladu) a pak, že byl "propuštěn" (asi na svobodu - i celníci jsou policajti...) (:)
Pak už to ČP "jen" doručí - a vida, jde to i zadarmo (resp. asi z toho DPH...)

2. Pokud ignoruju tu první výzvu (SMS od pošty), či je dopravce rychlejší než jsem čekal (což už se mi stalo u zboží z JP i po týdnu) - přijde další SMS od ČP (nebo i dopis - pokud odesilatel nezadal do systému váš tel., či e-mail) = balík už je na celním skladě.
Zde už se po zadání potřebných údajů proklikáte k možnostem:
A: Chci si nechat zboží proclít prostřednictvím ČP (nedoporučuji - chtějí zaslat (zadat do jejich systému) daleko víc podkladů, než stačí pro eCeP a ještě za to zaplatit ](*,)
B: Zboží si proclím sám (= eCeP :-k , nebo možná i osobně na poště Praha120 - ale to je asi jen pro otrlé...)
C: Zásilku nechci

Zde už nic neodkládat - čas běží a po uplynutí určitého počtu dnů začne celní sklad počítat nájem za pobyt..)

Po zaškrtnutí "Proclím sám" přijde od pošty potvrzovací e-mail (v podstatě, že je to váš boj) a můžete na ně zapomenout (samozřejmě po podání celního prohlášení a zaplacení DPH).

Zmíněný postup platí pro zásilky doručované prostřednictvím ČP, u jiných (např. FedEx, DHL Expres) to funguje trochu jinak, ale to už sem nebudu motat.

Jen doplním - není se čeho bát a i když na první pohled působí eCeP trochu složitě, jde to.

Co se týká rychlosti doručení a zpracování - pokud se vyhnete období od "Black Friday" do Vánoc a pak např. v době oslav asijského lunárního nového roku (či jak se to jmenuje), tak to většinou dlouho netrvá. Obvykle mám zásilku z Japonska, zaslanou nejlevnějším způsobem (Air Small Pack) doma do 14-ti, max 21 dnů i se zmíněným proclením (rekord byl 9 dnů).
...a FedEx 5 dnů, z toho se 2 dny válel balík v Praze (a to bylo za Covidu - v Květnu 2020).
Petr Lang

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 09 črc 2025, 21:53

To Petr Lang. Díky za potvrzení že na SMS od ČP nemusím nijak reagovat, že stačí podat celní prohlášení přes eCeP a info že jsem proclil se nějak k ČP automaticky dostane. To jsem přesně potřeboval vědět/potvrdit. Jinak máte pravdu. Já vyplňoval eCeP poprvé a bylo to snadné ( a i já k tomu využil info od české pošty).
admiral6

Předchozí

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2059 • Stránka 138 z 138 • 1 ... 134, 135, 136, 137, 138

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna