Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Iwata alebo Harder & Steenbeck

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Iwata alebo Harder & Steenbeck

Příspěvekod Tomáš Chmelík » 21 čer 2025, 10:26

Ahoj, poprosím o radu.
Mám doma už dlouho HS Evolution Silverline, se kterou jsem spokojený a používám ji nejvíc (na jemnou práci mám Infinity). Jehla a tryska už ale mají nejlepší za sebou a tak chystám výměnu.
Teď dotaz - jsem si skoro jist, že mám v pistoli 0,2 (byla to edice 2in1 a dal jsem si tam 0,2 a ne 0,4). Ale je to už dlouho a nepamatuju si to přesně. Pozná se to nějak aniž bych to musel měřit šuplérou? Nemá ta 0,4 na trysce proužek aby se trysky odlišily?
A pokud si budu kupovat náhradní set trysky a jehly na 0,2 potřebuju nějaký specifický set pro tenhle model nebo je to univerzální pro HS?
Jak to člověk řeší jednou za delší čas tak si to už nepamatuje a nerad bych něco koupil blbě. Tak jestli třeba někdo ví nebo řešil to samé...
Diky moc za případnou radu.
Tomáš
Tomáš Chmelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 21 čer 2025, 14:02

Na starý typ H&S Evolution se starý typ tryska a jehla už asi nevyrábí (možná nějaký obchod v ČR je ještě má skladem) Je potřeba tryska a jehla H&S na model Evolution 2024. Stejně tak i s Infinity. Raději bych informace hledal rovnou v nějakém airbrush obchodě v ČR. Ty budou vědět přesně co a jak. Někde se tu o tom pár (cca 10) stran zpět psalo.
Josef
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ivanp » 23 čer 2025, 10:00

H&S Evolution tryska aj ihla 0.4 majú 1 prúžok na odlíšenie, 0.2 sú hladké.
ivanp

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Krejza » 25 čer 2025, 05:49

Ultra, Evo a Infinity mají zaměnitelné trysky a jehly s pár výjimkami.
Značení je drážka na trysce a na konci jehly. 0,15 jedna, 0,2 či 0,2x dvě, 0,4 či 0,4x čtyři.
Starší verze byly 0,15, 0,2 a 0,4. Od verze 2024 jde o 0,28 a 0,45. Tyto všechny trysky, hlavy trysek a jehly jsou bez problémů zaměnitelné. Samozřejmě je potřeba mít odpovídající velikost. Malý rozdíl je u Ultry, kdy hlava trysky je zároveň s krytem hlavy jako jeden celek jako ochrana jehly pro začátečníky.
Jediný nekompatabilní rozdíl je u titanových trysek 0,25 a 0,44, ty potřebují vlastní hlavu. Rozměry titanových jsou prostě jiné.
Nicméně není problém použít titanové trysky v Ultře nebo trysky z Ultry v Infinity.
Jehly mají nově značení 0,2x a 0,4x pro všechny odpovídající velikosti. Zkoušel jsem jehlu 0,2x v 0,2 trysce a 0,2 jehlu 0,25 trysce a žádný rozdíl jsem nepoznal. Podobně pro 0,4 a 0,4x jehlu.

Jeslti chceš set 0,2, tak má v současné době smysl 0,28 pro Evo (Ultra má tu spojenou hlavu) či si připlatit za titanovou 0,25 pro Infinity. Sice nebudeš těžit z většího množství vzduchu, ale určitě více vydrží. Jen bude znatelně dražší.

Edit: Tak titanovou sadu u nás ještě nekoupíš. Ani na jejich stránkách nejdou objednat. 3/4 roku po vydání a ještě nejsou dostupné. Na to, jak se mi líbí HS líbí z pohledu jednoduchosti, modularity a snadnosti ovládání, tak obchodní politika jim fakt nejde.
Krejza

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna