Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Použití injekčních jehel pro kulomety a kanony letadel 1:72

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Použití injekčních jehel pro kulomety a kanony letadel 1:72

Příspěvekod igor.jaluvka » 01 led 2025, 10:46

Zdravím kolegy modeláře.

Pro kulomety a kanony letadel v měřítku 1:72 používám injekční jehly, všech 8 velikostí, co jsou na trhu, většinou v obchodě se zdravotnickými potřebami nebo v lékárnách v nemocnicích. V příloze připojuji vlastnoručně vyrobenou tabulku i s příklady použití.
Přílohy
injekční jehly.docx
(27.57 KiB) 294 krát
igor.jaluvka

• Odpovědět s citací

Re: Použití injekčních jehel pro kulomety a kanony letadel 1

Příspěvekod Robert Blaschke » 01 led 2025, 10:59

Celkom fajn tabuľka.

Ja len dodám, že kombináciu "injekčná ihla + gitarová struna" používam na pitotky, nahrádzam tým pitotky plastové, ktoré, ako som si všimol, zvyčajne pri manipulácii odlomím. Tieto kovové náhrady sú značne odolnejšie :)
A-300 vacu, Praga XE-55, Š.4, SARO, B.34
Robert Blaschke

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vladstepanek » 01 led 2025, 11:41

igor.jaluvka píše:Zdravím kolegy modeláře.

Pro kulomety a kanony letadel v měřítku 1:72 používám injekční jehly, všech 8 velikostí, co jsou na trhu, většinou v obchodě se zdravotnickými potřebami nebo v lékárnách v nemocnicích. V příloze připojuji vlastnoručně vyrobenou tabulku i s příklady použití.

Celkem dobré a levné. Hodí se tam, kde hlavně jsou jen "roury". Pokud se jedná o opláštěné apod. hlavně, není nad výrobky firem Master apod.
vladstepanek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod igor.jaluvka » 01 led 2025, 11:45

Zdravím
a děkuji za doplnění. Samozřejmě, pro výrobu pitotek mají jehly analogické použití. Já jen pro tento účel namísto kytarových strun používám drátky "licny". Vlastním různé kousky elektrikářských kábliků (koaxiálů), jejich stínění tvoří drátky různých průměrů. (Podle mne jsou kytarové struny příliš drahou záležitostí...)
igor.jaluvka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fresco » 01 led 2025, 12:04

Ja by som ešte doplnil použitie zmienených injekčných ihiel aj ako teleskopické hydraulické valce. Použil som ich na podvozkoch či brzdiacich štítoch viacerých modeloch, ktoré mám aj tuná na MF. Hrubšiu ihlu som nafarbil príslušnýou farbou, čím sa o niečo zväčšila jej hrúbka, tenšia je zasunutá ako lesklý piest. Zasúvať ich ide vzľadom na hrúbku steny ihly nasledovne:
Žltá 0,9 mm - do ružovej 1,2 mm
Modrá 0,6 mm - do žltej 0,9 mm
Oranžová 0,5 mm - do zelenej 0,8 mm
fresco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martinicky Vladimir » 01 led 2025, 14:01

Vazeni, kedysi som tak trochu modelarcil, a popisem, ako sa da este dalej vyuzit inj. ihla. Da sa vyuzit na znazornenie tubusov resp. vystrelnych kanalov gulometnych zbrani . Typickym prikladom tych vystrelnych tubusov je Ki-43 II Oscar. Zoberieme inj. ihlu vhodneho priemeru...o cosi vetsiu nez vonkajsi priemer tubusu na modeli. Do tej ihly strcime driek vrtacku, aby bola ihla volne otocna, ale nie aby na tej stopke vyklala! Na stojanovej vrtacke nasadime kotuc s rozmerom 150x 20-25 mm. Kotuc by mal byt podla moznosti novy, aby brusil po celej sirke 20-25mm, a odvalovanie neprebiehalo po krivke. Zoberieme ten vrtacik i s nasadenou inj. ihlou a primeranym tlakom na kotuc, chce to cvik, obrusujeme a zaroven odvalujeme tu ihlu po povrchu brusneho kotuca - cim vetsi pritlak na kotuc, tym vetsie otacky ihly na vrtaciku...pozor! nespalit si bruska prstov :lol: :wink: . Takto sa da, pri troche cviku, docielit modelovost-hrubku steny tej ihly cca 0,2mm...taka skrupinka...inak zrnitost toho brusneho kotuca cca 120-150... :wink:
20-1200.jpg

Martinicky Vladimir

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 01 led 2025, 17:17

Podobně se dají na různé pístnice použít elektrikářské dutinky. U pár stavebnic letadel (Akrobat, Polikarpov, Z-37 Čmelák...) jsem je použil i jako náhradu za výfuky - dají se pěkně vyžíhat třeba tryskovým zapalovačem a vypálený kov se dá asi nejlépe imitovat vypáleným kovem. Většinou je u nich uváděn průřez ale na sáčky jsem si po přeměření šuplerou nalepil vnější průměry v milimetrech.
Přílohy
elektrikářské dutinky.jpg
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bures » 01 led 2025, 17:40

A pak je tady možnost koupit mosazné trubičky od Albion Alloys, které je možné zasouvat jednu do druhé (k mání v různých dalších sadách).
WW2 fighters
Obrázek
bures

• Odpovědět s citací

Příspěvekod igor.jaluvka » 01 led 2025, 20:16

Zdravím kolegy modeláře.

Výborné nápady, hodně z toho jsem vůbec neznal. V příloze připojuji modifikovanou a upřesněnou tabulku, doplnil jsem do ní možné zasouvání injekčních jehel, jak to uvedl fresco.
Přílohy
injekční jehly.docx
(33.09 KiB) 137 krát
igor.jaluvka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vrazel » 01 led 2025, 22:04

Žíhat se dají nejen dutinky, ale i ty jehly. Používám to u výfuků. Mám plynový sporák a na nejmenším hořáku rozpálím konec připraveného výfuku do oranžova. Po schladnutí to vypadá autenticky. Dle potřeby lze ještě došpinit.
Obrázek
Dušan Vrážel - Čs. letectvo 1918 - 1939
Letov Š-328v.4, Avia B-222, Avia B-422, Aero A-300
vrazel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod igor.jaluvka » 02 led 2025, 16:48

vrazel napsal: Žíhat se dají nejen dutinky, ale i ty jehly. Používám to u výfuků. Mám plynový sporák a na nejmenším hořáku rozpálím konec připraveného výfuku do oranžova. Po schladnutí to vypadá autenticky.

Ano, ale já to dělám trošku odlišně, alespoň pro kulomety a kanony: Injekční jehlu mám v pinzetě sevřenou dřevěným kolíčkem na prádlo. Žíhám nad plamenem a kousek vedle mám misku s ledovou vodou. Jakmile je konec jehly rozpálen do oranžova, urychleně strčím žhavou jehlu do studené vody, aby se "hlaveň zakalila". Jehla má kovově černomodrý nádech a taky to vypadá autenticky...
igor.jaluvka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirie » 03 led 2025, 15:18

Skvělé tipy!
Znamenám si.
jirie

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna