Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Revell Aqua color

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Revell Aqua color

Příspěvekod HarY_cz » 02 úno 2024, 19:52

Helmut11: díky za tipy. já ředím zatím originál Revell ředidlem případně vodou a lihem ale o tom Tamiya x-20a už jsem taky četl, tak to nejspíš taky vyzkouším

cencul.sk: tak na ty laky AK RC jsem koukal a taky je vezmu do testu. musí se ředit nebo se dají stříkat rovnou z lahvičky?
HarY_cz

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 02 úno 2024, 19:58

Laky treba riediť, kúp si aj to riedidlo, čo som dal do odkazu. To budeš potrebovať určite
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 06 úno 2024, 21:10

Je to mimo téma Revell Aqua, ale musím se zeptat, poněvadž tady jsem se navnadil na laky beze smradu, ale omylem jsem místo laky AK RC 502 Gloss Varnish koupil AK 192 Glossy Varnish. Že se to nesnese s AK RC 702 jsem tušil a pro jistotu zkusil (tudy cesta opravdu nevede!), takže prosím o rady, čím se to dá ředit (jak moc?), a zda lak po zaschnutí (jak dlouho?) snese olejovou patinu (oleje Umton + AK 050 Odorless Thinner).
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Josef Steinocher » 06 úno 2024, 22:07

Ředit: https://www.super-hobby.cz/products/AK- ... INNER.html
Výrobce uvádí:
,, Náš standardní lesklý lak za konkurenceschopnější cenu, tento vodou ředitelný akrylový lak umožňuje modeláři snadno aplikovat lesklou povrchovou úpravu na jakýkoli druh stavebnice a povrchu. Lze jej nanášet přímo z lahvičky pomocí airbrush nebo štětce – stačí protřepat a použít! Náš lak je rozpustný ve vodě, což znamená, že nebudete mít zápach jako u agresivnějších laků na bázi rozpouštědel. V případě potřeby jej lze ředit akrylovým ředidlem AK712 nebo vodou. ,,
Oleje Umton + AK 050 Odorless Thinner bych raději vyzkoušel nanečisto. Nemám zkušenost.
Já používám toto:
Tento lak:
https://ak-interactive.com/product/satin-varnish-2/
Vysoce kvalitní saténový lak, který lze nanášet štětcem nebo airbrushem pro dosažení saténového povrchu na jakémkoli povrchu.
Akrylový saténový lak vyvinutý pro maximální výkon airbrush. Rozpustný ve vodě, bez zápachu a netoxický. Před každým použitím protřepejte. Pro ředění doporučujeme akrylové ředidlo AK-712. Úplně schne za 12 hodin.
A potom patinu:
Olejové barvy speciálně vyvinuté pro modeláře, které snižují typické množství lněného oleje, takže skvrny a stopy již nebudou problémem. Zapomeňte na kartonové kousky, které se používají k odmaštění barvy, a získejte neuvěřitelné jemné efekty pomocí této úžasné řady. Doporučujeme je aplikovat na povrchy předem lakované saténem. Jedná se o pomalu schnoucí barvu, takže budete moci korigovat a upravovat efekty při zasychání.
https://ak-interactive.com/product-cate ... ng/page/2/
:wink:
'' Poznal jsem neomezenou moc a držel jsem ji v rukou a vím o ní jediné: Přivádí muže k šílenství. ''
Alexander III. Makedonský
Josef Steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radim Klem » 08 úno 2024, 19:26

HarY_cz: to tamyia ředidlo je super. Barvil jsem teď revell aqua a bez problému (štětec). Původně jsem si koupil originál revell ředidlo, ale jak už tu bylo psané, nějaká várka špatných ředidel se kdysi dostala do oběhu a mě osobně se ta barva z toho zdrcla a tvořila hrudky, tak jsem hrábl po X-20A a úplně bez problému. Na problém jsem narazil až u lakování sprejem tamyia ts-13, kdy mi některá místa pod lakem (barva) popraskala. Nevím čím to je, protože jsem postupně, jak barvu, surf i následný lak nechal několik dní uschnout. Možná velká vrstva laku, nevím, tak kdyžtak na to pozor.
Radim Klem

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Dub » 09 úno 2024, 20:55

To JS: Děkuji za uvedení doporučení výrobce, to jsem také našel, chtěl jsem ušetřit můj drahocenný čas při případném nošení dříví do lesa, takže jsem místo zkoušení prozatím zůstal u smradlavé klasiky Gunze C, které jdou sice ředit AK RC 702, ale umí se potom chovat trošku jinak než při ředění originálním ředidlem (vyzkoušeno).
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna