Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chiping pre všetkých....odřeniny, alebo odreniny...

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Chiping pre všetkých....odřeniny, alebo odreniny...

Příspěvekod pantrafikant » 12 črc 2014, 07:49

Zdravím.
Potřeboval bych poradit, stéle se mi nedaří osvojit metodu chippingu... více méně jedu podle tohoto videa https://www.youtube.com/watch?v=RckNMlvyjKo
ve zkratce muj postup:

1.Odmastím
2.Aplikuji na celej model Surface Vallejo Grey
3.Nabarvím potřebné detaily LifeColor UA 731 ocel, rez atd.
4.Nanesu lak Heavy Chipping Fluid od AK-Interactive
5.Nastříkám "finální" barvu modelu

Problém nastává když začnu seškrabávat barvu, snažím se jemně párátkem ale barva vůbec nechce dolů, když zaberu víc jdu na plast modelu, zkoušel jsem houbičku, kartáček, drátěnku, namáčet ve vodě, v ředidle. Přitom borcovi na videu to jde krásně dolu, nemusí tlačit a dělá mu to krásné efekty.
Všechno stříkám Fengdou 180 0.2, krom toho laku od AK vše ředím ředidlem na akrylovky 1:3. Vůbec netuším kde je problém, jestli dát víc vrstev laku? nebo více nebo méně ředit.

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem PanTrafikant.
pantrafikant

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján Moravčík » 12 črc 2014, 09:05

vrstvu produktu na olupanie treba dat skutocne silnu vrstvu, myslim, ze tam bude problem, prvykrat som s tym mal problem aj ja
http://www.eastmodels.sk
Ján Moravčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 12 črc 2014, 09:22

Ono je take dulezite jak silna vrstva te barvy co olupujes.
Kolikrat mam strach, kdyz na to vlitnu vlhkym stetcem; aby tam neco vubec zustalo.
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pantrafikant » 13 črc 2014, 17:22

Více laku pomohlo, 3-4 vrstvy. Ale pořád to není ono. Když vezmu párátko a začnu dělat škrábance, často se mi stane že sloupnu více než je požadováno :) Nedaří se mi udělat tenký ucelený škrábanec, barva se chová jako žvýkačka, zvlní se a strhne cca 1cm do šířky barvy, mno blbě se to popisuje. Napadlo mě zkusit nanést víc vrstev (barvy) ?
pantrafikant

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 13 črc 2014, 17:31

Teď ti tady píši, že vrstva barvy, kterou budeš loupat musí být co nejslabší a ty chceš stříkat více vrstev. Čím je ta vrstva silnější, tím to jde z toho hůře a loupou se větší kusy!
Čím stříkáš tu vrchní vrstvu? Vallejo? Zkus Tamku. Třeba na zimní kamo je doporučeno použít Tamiyáckou bílou a ředit jí vodou. Já na předváděčkách používám bílou Sirahobby ředěnou lihem a taky to funguje.
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pantrafikant » 14 črc 2014, 09:02

Vrchní barvu dávám LIFECOLOR. Ok, zkusím co nejtenčí vrstvu, plus naředit vodou. Dělám KV-2, s typickou ruskou zelenou, na bílé by to asi vyniklo víc.

A ještě otázka, chtěl bych zdrsnit pancíř(nerovnosti, otřepy), aby nebyl tolik plochý. Tuším že na to bude potřeba tmel, poradíte mi prosím nějakou dobrou techniku.
pantrafikant

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mdzupina » 14 črc 2014, 11:51

Tupovat stetcom surfacer 500.

Odoslané z LG-P760 cez Tapatalk 2
mdzupina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 14 črc 2014, 11:53

Lifecolor na tento postup vyměň. Ta se mi taky tahala.
Jestli tomu dobře rozumím, tak odíranou barvou je ta zelená?
Jak udělat drsný pancíř(hrubost odlití) je několik způsobů. Nejčastěji používám tmel, který natupuji hrubým štětcem se zastřiženým chlupem. Po zaschnutí tmelu povrch lehce přebrousím.
síra

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pantrafikant » 19 črc 2014, 08:27

Zdravím.
Potřeboval bych poradit. Pracuji na AC-130, jsem ve fázi finálního barvení a dokreslování detailů. Inspiroval jsem se krásným kouskem viz níže, mám však problém :) vůbec netuším jak na nýtování kolem panelů a vůbec vytahovaní obrysů panelů, u klapek a křidélek je to jasné, jsou tam krásné "kanálky" kde washuju. Ale panely mají vystouplou linku, a tam se mi ten wash neudrží.
Předem děkuji za odpověď.
AC-130.jpg

pantrafikant

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 21 črc 2014, 09:10

Trochu si asi zabloudil, toto téma je o odřeninách a ty chceš pravděpodobně pre a post shading a to musíš pohledat jinde (třeba: search.php?keywords=preshading&terms=all&author=&sc=1&sf=firstpost&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Hledat).
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wanas23 » 07 říj 2014, 12:32

ZDRAVIM VSECHNY!! Dlouho jsem se neozval a nic neukazal ale zato jsem za tu dobu dostavel panzer iV o kretem jsem dost diskutoval v tomo a jinem temamu hlavne s uzivatelem MARDER :) Vzdy poradil....no jeste mam skoro hotovyho stug iv winter camo .....brutal prace.Znovu opakuji ze Tiger byl prvni strikany model ,Panzer iv Afrika corbs druhy a Stug iv 3 model ....jsem zvedavy na vase komentare a moc....hlavne doufam ze kolega Marder ohodnoti moji praci za posledni 3 mesice:) 8-) fota dodam jeste dnes...
wanas23

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wanas23 » 07 říj 2014, 13:06

ZDRAVIM VSECHNY!! Dlouho jsem se neozval a nic neukazal ale zato jsem za tu dobu dostavel panzer iV o kretem jsem dost diskutoval v tomo a jinem temamu hlavne s uzivatelem MARDER :) Vzdy poradil....no jeste mam skoro hotovyho stug iv winter camo .....brutal prace.Znovu opakuji ze Tiger byl prvni strikany model ,Panzer iv Afrika corbs druhy a Stug iv 3 model ....jsem zvedavy na vase komentare a moc....hlavne doufam ze kolega Marder ohodnoti moji praci za posledni 3 mesice:) 8-) fota dodam jeste dnes...
:) :) :D Upozornuji ze stroj je hodne tzv. mokry od znameho pripravku AK...a nejsou dodelane listy na platy bocnich platu(drzim za ne model) jinak jdu pomalu do finale ceka me jeste podstavec kde bude jenom malinkaty flek snehu a kaluzi ve stopach od pasu M:-) :paint: :paint: Jinak berte to tak ze WINTER CAMO DELAM POPRVE!!

Az pri vlozeni jsem zjistil ze bili papir na podklad nebila dobra volba... [-X ve skutecnosti se nelekne moc lesknou olejovky a vse je zastrikane vodnim pripravkem (podvozek hodne pote postupne podle realu) takze fota jsou nic moc....osem kdo uz nekdy delal zimu a pouzival pripravky na ztvarneni vody....moc dobre vi... :cry: :'-( :paint: :foto: :celeb: PS: na foto s prednim blatnikem si vsimnete detailu puvodni oznaceni "taktickeho oznaceni" ;-I

(*
ét
Přílohy
20141007_134242.jpg
20141007_134631.jpg
20141007_134539.jpg
20141007_135331.jpg
20141007_134717.jpg
20141007_134730.jpg
20141007_134834.jpg
20141007_134907.jpg
20141007_134925.jpg
20141007_134438.jpg
HOTOVO NA 80%
wanas23

• Odpovědět s citací

Příspěvekod palo14 » 11 led 2018, 12:32

Ja mam otazku ohladom odrenin v oblasti lietadiel. Vzdy som to robil tak, ze som nafarbil model, dal lesky lak (koli dekalom), potom este raz leskly lak a nakoniec finalny polomatny lak, nato som nafarbil odreniny. Teraz ale chcem pouzit, SCRATCHES EFFECTS. Vychadza mi to tak, ze to musim zacat odierat este pred lakovanim aby fungoval (SCRATCHES EFFECTS). Myslim spravne?
palo14

• Odpovědět s citací

Příspěvekod peal » 11 led 2018, 14:11

Ano. Postup je podkladova barva, scratches effect, hlavni barva a pak s pomoci vody "skrabat". Jak budes spokojen, opatrne prelakovat. Hlavne doporucuju nechat vrstvy lepe proschnout, sice to lecos vydrzi, ale nedavno se mi stalo ze mi maskovaci paska strhla celkem velky kus az na podklad. Asi nejaka vlhkost a lepivost pasky udelaly svoje.
Dostavěno: Bf 110D-3 Eduard 1/48
peal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sunabi » 30 srp 2023, 13:06

Ahoj, přemýšlel jsem jak využít leštitelné barvy Mr.Metal Color od Gunze a dají se s tím dělat zajímavé odřeniny bez použití nějakých dalších loupacích prostředků - na plastovou destičku jsem dal vrstvu černého Mr.Finishing Surfacer 1500 black, potom MC218 (aluminium) a nakonec C018 (RLM70) - každou vrstvu jsem nechal pro jistotu 24 hodin uzrát a tu MC218 ještě trochu rozleštil papírovou kuchyňskou utěrkou. Větší odřeniny v levé spodní části jsou vytvořeny pomocí kuličky ze zmuchlaného kousku papírové lepicí pásky, kterou jsem pak odtrhával kousky barvy - ostatní jsou pokusy o probroušení vrchní barvy smirkem "2000", "1200" a pár rovnoběžných škrábanců "800", ostatní je od párátka a staré jehly z pistole. Ten kov vypadá trochu hrubě ale to bude spíš tím, že jsem plastovou destičku ani surfacer nijak neleštil ani jinak nepřipravoval na kovový povrch. Zkusím to ještě přelakovat a uvidím jestli se nějak zvýší odolnost proti strhávání v případě pozdějšího použití pásky k vymaskování ale třeba na kovové sedáky v kokpitu nebo další části kde už se pak nepočítá s použitím lepicí pásky by to mohlo být ok. Připravím ještě nějaké destičky a zkusím to i s leštitelnými Metal Cote od Humbrolu.
Přílohy
odreniny Gunze MC 2.jpg
odreniny Gunze MC.jpg
Narozen na Zemi - a ty?

patláma, patláma, patláma a… žbrluch!
sunabi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna