Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak opravit nabarvený povrch (nalepený prach apod)

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Jak opravit nabarvený povrch (nalepený prach apod)

Příspěvekod JoseFxx » 13 dub 2023, 07:26

Malkolm píše:
JoseFxx píše:Tak zeptám se používáš ředidlo Revell Aqua color mix 39621?

Ano

Tak, abych rozvinul myšlenku. Ředidlo Mr.Color Leveling Thinner, které jsem tu zmínil, bylo proto, že obsahuje zpomalovač schnutí (retardér). Mám ho vyzkoušeno že funguje na barvy Tamiya řady X, XF a LP a Gunze řady C a H. Takže nejen Lacquer barvy jak bylo zmíněno.
Revell Aqua color mix 39621, by mělo mít podobné vlastnosti k barvám Revell Aqua, jako výše zmíněné ředidlo k tamiya a gunze barvám. Takže pokud máš smítku, povrch lokálně obruš, ošetři od prachu. A přestříkej na řídko naředěnou barvou.
Jinak kdyš foukáš, tak radši míň vrstev řidší barvy, která na první fouknutí skoro nekreje, ale zas rychle proschne. Dáš takto postupně par vrstev barvy až do požadovaného odstínu. Prach má minimální šanci se dostat hluboko do povrchu.
Jinak když jsem začínal nakoupil jsem injekční stříkačky abych si odměřil poměr ředění, u Tamiya a Gunze je to tak 3:1. Teď menší množství barvy jedu od oka. Velké stále na injekce.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Malkolm » 13 dub 2023, 10:54

Jo tak, chyba bude možná v tom, že já měl barvu hustou. Na povrchu je sem tam nějaký cucek (nejen prach) a hlavně stříkal jsem přes celý díl 4-5x za sebou rychlejším tempem (myšleno během 1 vrstvy lakování), takže barvy bylo na danou vrstvu stříkání asi moc. Na povrhu je rovněž velmi jemná krupička, ale to se musím hodně snažit ji zaregistrovat a přeleštěním pomocí utěrky a pasty se efekt snížil.

Přebrousím celý povrchu znovu, protože to není to tak velký díl a zkusím jiný poměr barvy/ředidla :)
Naposledy upravil Malkolm dne 13 dub 2023, 13:11, celkově upraveno 1
Malkolm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Malkolm » 13 dub 2023, 13:10

Objednal jsem ještě tyto brusné papíry za rozumnou cenu, abych vyzkoušel různé možnosti úprav a chování barvy. Snad to klapne dle představ :)
https://www.amazon.de/dp/B09HXKH2PB/ref ... 91_TE_item
Malkolm

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pooky » 16 dub 2023, 11:30

A v com miesas tu farbu? Nemas bordel uz priamo vo farbe? A tiez pri striekani ja utrem v miestnosti prach, aj podlahu a este rozprasovacom roztiekam po izbe vodu nech si volne lietajuce casti sadnu. Sem tam aj pred striekanim pustim zvlhcovac vzduchu na chvilu - detto - vodna para pomoze eliminovat lietajuce castice prachu.
Dalej odporucam striekat v striekacom boxe a model pred samotnym striekanim otriet antistatickym stetcom tamiya.
Ale zalezi na podmienkach miestnosti v izbe ako sa prasi. Niekto ma problem, niekto nie…
pooky

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna