Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Barvy Tamiya

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Barvy Tamiya

Příspěvekod Hrobnik » 23 bře 2023, 21:37

Zdravím Vás, jsem modelář začátečník a potřeboval bych pár rad do začátku. Můj první model byla kapesní bitevní loď Graf Spee. Na barvení jsem použil různé barvy, něco humbrol, něco revell, trup lodi jsem stříkl balakrylem klasickou lakýrnickou pistolí. Trup je krásné hladký, povrch odolný vůči poškrábání. Nyní jsem si koupil nový model, Prinz Eugen a k tomu klasický airbrush s 0,3mm jehlou, a tamiya barvy na vodní bázi + origoš ředilo. Začal jsem trupem. Smíchal jsem v určitém poměru tamiyu xf7 a xf9. První jsem naředil barvu 2:1 ve prospěch ředila. Další vrstvy dle toho co lidé píšou na fóru, tak jsem použil ředidla ještě více. Povrch je ale takový nijaký, přijde mi, jako bych šahal na pastel, vůbec není hladký. Následně jsem stříkal trup lodi nad čarou ponoru, loď jsem zamaskoval páskou a stříkal. Pod tím jsem měl karton. Jak jsem sundal po nástřiku páskou, tak se dívám, jak je ta červená úplně poškrábaná. Jako nejsou ty škrábance na plast, ale takové čmouhy na ní. Je to normální nebo co jsem udělal špatně? Přijde mi, že ta barva vůbec nic nevydrží.
Včera jsem nastříkal kousek plastu tamiyou a vedle toho jsem zkusil balakryl. Balakryl krásně hladký, tamiya opět jak pastel. Následně jsem zkusil vzít trochu lihu a lehce jsem přejel přes tu tamku, okamžitě se rozpustila. Balakryl nepustil ani trochu. Pak jsem zkusil vzít štětec a humbrol lesklý lak na vodní bázi, přejel přes balakryl, nic se nestalo. Zkusil na tamku a tamka šla okamžitě dolů. Nechápu, jak může lesklý lak na vodní bázi rozpustil tu tamiyu. Může mi to někdo trochu vysvětlit případně poradit, co je špatně? Nebo to je normální vlastnost modelářských barev? Jsem z toho úplně zoufalý, že ta tamiya se chová jak se chová. Ve své profesi jsem už lakoval či barvil různé věci, použil různé barvy, ale nikdy jsem se nesetkal s takovými špatnými vlastnostmi barvy jak ta tamiya.
Jestli jste to dočetli až sem, tak moc děkuji. S pozdravem Dejv
Hrobnik

• Odpovědět s citací

Re: Barvy Tamiya

Příspěvekod Renda » 23 bře 2023, 22:43

Čmouhy by mohla mít na svědomí páska.
Líh smývá vodovky.
Hrubý by to mohlo být z malého poměru naředění, zkus ještě víc ředidla.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
„Zlu k vítězství stačí, když dobří lidé nedělají nic."
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 24 bře 2023, 09:26

Redeni bych se asi nebal, protoze pise ze mel naredeno 2:1, coz by melo Tamiya akrylum stacit. Mozna bych se spise zameril na pouzity tlak pri strikani, protoze prehnany tlak muze barvu naprasit a pak se to chova takhle a pak bych samozrejme zvazil tu zvolenou maskovaci pasku. Zdaleka ne kazda se muze pouzit, protoze nektere jsou prilis "drsne", je potreba aby sotva drzela, nesmi drzet jak lepenka co pak nejde strhnout. Potirat Tamiyu lihem neni obecne prilis dobry napad.

A jeste jeden obecny tip. Nez se naucis s temi barvami delat, tak nez aby jsi si znicil model a byl nastvany, tak skoc do domacich potreb nebo podobneho kramu a kup si balik plastikovych lzicek (nez je EU zakaze). Na tu jejich konvexni stranu si pak zkousej ruzne redeni, tlaky, barvy a vubec co te napadne. Na te lzicce pak uvidis jak se ten nastrik chova, co s nim udela urcita maskovaci paska a jakou ma trvanlivost proti oteru. Nasledne ho pak muzes vzit lakem a podivat se jak bude vypadat finalni povrch. Je lepsi znicit deset lzicek za deset kacek nez drahy model do ktereho jsi investoval spoustu prace.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomášR » 24 bře 2023, 09:51

Myslím, že by neuškodila fotka. Takhle z popisu je to celkem těžké.
TomášR

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 24 bře 2023, 10:20

Předpokladám když stříkal barakryl. Měl lesk, kdežto barvy XF7 a XF9 jsou mat tak to udělá pastelový povrch. Následně ještě jak se píše použití kartonu, lehce poškrabe povrch. Když maskovat tak páskama a větší plohu igelitem.

PS: pokud má někdo plastové lžičky tak beru, já už je neviděl hodně dlouho.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 24 bře 2023, 10:34

Josef bude pravde najbližšie, naviac ak bolo riedidlo X-20A a farba tým pádom menej odolná, tak je výsledok aký je.

Inak plastové lyžičky sa dajú stále kúpiť v predajniach s potrebami pre gastro. 100ks stojí asi 30Kč.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 24 bře 2023, 19:19

S tou X-20A mě to ani nenapadlo, že by mohlo až tak znehodnotit kvalitu barvy. Je fakt že od začatku používám klasickou X-20 se žlutým víčkem. Ale od té doby co používám Gunze Leveling a Rapid jsou povrchy lepší.
Mat je sám o sobě citlivý povrch, ale dá se bezproblému opravit pravě levelingem.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 24 bře 2023, 20:08

Si si tou X-20 istý? To je enamel riedidlo (modré viečko). Žlté má Tamiya Lacquer Thinner.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 24 bře 2023, 20:12

Na zvýšenie mechanickej odolnosti farby používaj pod ňu podklad (Surfacer, Primer) a prípadne prídavok lesklého laku do farby. Podklad vytvorí "adhézny mostík" medzi plastom a farbou.

Chemickú a mechanickú odolnosť u väčšiny modelárskych farieb nehľadaj a ani neprovnávaj s náterovými látkami pre bežné použtie. Na manipuláciu s modelom odporúčam nitrilové bezpudrové rukavice. Vyhneš sa ďalšiemu problému na flat/matt povrchu- a tým sú "daktylky", či zamastený povrch a s tým spojené ďalšie problémy- napr.pri strhávaní pásky z maskovaného povrchu.

Tamka robí akrylky na striekanie. Na domaľovávanie štetcom -cez nastriekaný akryl- robí syntetiky. Preto (aj) ten tvrdý matt- výborný "porézny" podklad na maľovanie štetcom.

0.3 tryska robí mikro vrstvičku farby, preto sa k nej treba správať šetrne.
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 24 bře 2023, 20:25

Akrylky sa dajú normálne štetcovať. Nie je dôvod dokupovať syntetiku. (:)
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 25 bře 2023, 10:46

Áno dajú, ale nie bezproblémovo. Pred rokmi som s nimi maľoval kamufláž Starr 1/72 a nebol som z toho rád. Nekonečné oživovanie podkladu je pri maľovaní nevýhoda. Povrch som musel brebrusovať a finiš lak nastriekať..Riedil som vodou, riedidlom, retardérom..

Myšlienkou syntetiky na akryl je, že akryl podklad pri takomto postupe nereaguje na štetec a umožní aj korekcie chýb pri maľovaní detailov (pretiahnutí štetcom) namočeným v čistom riedidle. (Netvrdím, že si to má ktokoľvek kupovať, jo? 8-) ). Užívateľa som chcel upozorniť na rôzne typy farieb Tamiya a ich možné využitie...

Za mňa Tamiya akryl na štetec nie. Viem, že si ich skúšal na nejakom krídle, ale maľovať s nimi kamufláž je niečo iné.. Ale samozrejme, ak ti to s nimi ide s výbornými výsledkami, tak som nič nepovedal.

8-)
Přílohy
20230325_100930.jpg
20230325_101132.jpg
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hrobnik » 25 bře 2023, 12:08

Děkuji všem za komentáře. Nebudu odepisovat každému zvlášť, odepíšu tak všeobecně.
Použil jsem ředidlo x20a. Karton jsem měl jen jako podklad ať nezastříkám podložku, na maskování jsem použil maskovací pásky. S tím přidáním laku do barvy mě nenapadlo.
První model jsem nastříkal červeným matným balakrylem, dva roky jsem model různě pohazoval, protože jsem neměl čas to dokončit a na modelu nejsou žádné škrábance prostě nic. Proto mě úplně zarazilo, že po tak malé manipulaci trup po nástřiku tamiackou barvou vypadá jak vypadá. Čekal jsem mnohem větší odolnost, Ten primer určitě pořídím a vyzkouším.
Přikládám nějaké fotky, ale nejde to úplně dobře vidět.
Ještě poslední dotaz, to jak jsem na vzorku zkusil přes tu tamiyu štětcem přetřít humbrol leský lak (voďak) a celé to rozmazal, to je taky normální? Jako nechci štětec praktikovat, ale jen jsem to zkusil.
Přílohy
stažený soubor.jpg
stažený soubor (1).jpg
Hrobnik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 25 bře 2023, 12:12

Miesto laku Humbrol si kúp Sidolux na podlahy. Na štetec je úplne v pohode a stojí haliere. Síce ho osobne nemusím, ale tu Ti asi bude stačiť.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hrobnik » 25 bře 2023, 12:38

Atlis píše:Miesto laku Humbrol si kúp Sidolux na podlahy. Na štetec je úplne v pohode a stojí haliere. Síce ho osobne nemusím, ale tu Ti asi bude stačiť.

A dá se to dát i do airbrushe? Případně čím to naředit? Díky.
Hrobnik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 25 bře 2023, 12:47

Dá a netreba ničím.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna