StevoK píše:Plachetnice od Aoshimy (mimochodom, rad by som vedel, kde sa daju na Slovensku zohnat) su, pokial viem, vsetky prevzate od dnes uz (zial)
neexistujucej firmy IMAI. Ide o velmi kvalitne stavebnice, na vyssej urovni ako vacsina Revellackych a Hellerackych stavebnic. Niektore stavebnice od IMAI prevzali aj ine firmy, napr. Roman Warship (academy), 1/350 Cutty Sark, Amerigo Vespuci, ... (Revell, Minicraft).
Cutty Sark od Aoshima/IMAI je v trocha vacsej mierke, tusim 1/120. Ak mas zaujem o Cutty Sark, doporucil by som 1/150ovy model od Academy (nie 1/160, ten je menej detailny). Ide o minulorocnu novinku, co je pri plastikovych plachetniciach dost vzacnost, kedze vacsina z nich su riadne stare modely (30,40 aj 50 a viac rocne). A je velmi podobny tomu IMAI-ackemu.
Ak sa ti paci Napoleon, potom by celkom dobrym nahradnym typom mohla byt 1/200 La Belle Poule od Heller-u. Aj ked tu ide o frigatu a je bez kominov. Je to jedna z poslednych Hellerackych plachetnic (cca 1978, vznikala v rovnakej dobe ako ich Victory), skutocne dobre spravena.
Stevo.
Na Slovensku asi nikde, nakupujem v Japonsku alebo Honkongu. Mas pravdu Cutty Sark Aoshima je 1:120. Ja v podstate nemam vyhraneny model ani nie som zamerany na nejaku skupinu alebo dobovu prislusnost. Chcem vybrat "lodku", ktora by vhodne doplnila interier izby v dome

Ten Napoleon sa mi paci najviac alebo potom Nippon Maru. Stoja sice hodne, ale pre zenu nie je nic drahe