Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Tvarování dřevěných planěk

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Tvarování dřevěných planěk

Příspěvekod Mailoo » 20 říj 2020, 09:12

Zdravím,
Po předchozích jiných modelářských zkušenostech se chystám posunout ke stavbě dřevěné loďky. Zatím rozmýšlím, co si (kromě stavebnice - tu už mám :-) ) budu ještě pořizovat.
No a taky by mě zajímalo, jak ohýbáte plaňky na obšívku trupu, lišty na ochranu lodi (nárazníky?), na lemy a zábradlí?

Našel jsem v podstatě buď
> Napařování, tj. řekněme ohýbání za vlhka a tepla. Je to pracnější, časově náročnější, dřevo při vysychání mění tvar (?) a objem, ale dřevo se nejspíš nepoškozuje.
> Ohýbací kleště - jestli jsem to dobře pochopil, tak se tiskne tupá hrana proti rovné ploše. Dřevo se tak na vnitřní straně zhutní, na vnější se neporuší a tím vznikne ohyb.
> Nařezávání - obdobně jako předchozí, ale s porušením dřeva...

Osobně se mi zatím nejvíce líbí druhý způsob. Ale nebude plaňka nasekaná z rovných kousků, následovaná ohybem od kleští? (totéž u třetí metody)?

Co používáte a s jakými výsledky?
Mailoo

• Odpovědět s citací

Re: Tvarování dřevěných planěk

Příspěvekod Mailoo » 20 říj 2020, 10:23

Zdravím ještě jednou

Ještě další dotaz na zkušenější lodní modeláře:
Už kvůli čištění modelu budu chtít nějakou povrchovou úpravu. Lodě musely být nějak konzervovány, ale v návodu není žádné barvení. Takže předpokládám, že to konzervovali napouštěním něčím.
To zase znamená, že bych pro svůj model chtěl použít něco, co by mi nepřekrylo strukturu dřeva. Přečetl jsem několik článků a vychází mi z toho olej, nebo vosk.

Vosk - bych mohl rozehřát ve vodní lázni a natřít štětcem. Nezpůsobí teplo na zkroucení, nebo nabytí dřeva? Podle druhu vosku potom bude povrch lesklý, nebo polomatný.
Olej - s ním je práce jednodušší, ale nezmění mi barevnost dřeva? Nezdeformuje se dřevo (to asi dělá po vodě, po oleji snad ne...?) Líbil by se mi tento (stejný výrobce): http://www.modely-lodi.cz/danish_oil.html , ale nesehnal jsem ho na webu, takže nějaký podobný...

Co používáte a s jakými výsledky?
BTW mám tento model: https://artesanialatina.net/en/modelcra ... p-kit.html
Díky!
Mailoo

• Odpovědět s citací

Re: Tvarování dřevěných planěk

Příspěvekod Ondras71 » 23 říj 2020, 15:13

Zdravím Tě. Náhodou jsem našel Tvoje vlákno s dotazy. Měl bys jej přesměrovat na stránky Dřevěných modelů do Diskuse, tam kde již jsi. Tam to "lodičkáři" spíše najdou. O ohýbání dřeva i povrchové úpravě je ve vláknech dost informací, také jsem začínal namačkáním kleštěmi, ale to je na plaňce, která zůstane ve dřevě, často vidět. Ideální je namočení - nahřátí - ohnutí - usušení. A k druhému dotazu, i vosk na dřevo je tekutý, řídký nosič poté vyprchá. Zkus kouknout třeba do mého vlákna na RL... =D> O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Diskuse