Pomali si robím tohto krásneho obrnenca z môjho oblúbeného obdobia v 1:350 od Bronca a pri štúdiu podkladov som narazil na nezrovnalosti sfarbenia z návodu oproti fotkám. Aspoň teda podla mňa. Rád by som vedel čo na to väčší znalci čierno- bielich fotiek a ich interpretácie.
Čo mi nesedí je použitie bielej farby na delostreleckých vežiach, mostíkoch a "výztuhách" trupu. Pri podobe z r.1885 podľa návodu. podľa mňa na foto č.1 aj 2 vidno že veže sú v tmavšej farbe ako biele člny, ale svetlejšie ako čierny trup. Keď sa odtieň porovná s farbou komínou a stožiarou, ktoré sú žlté, je podľa mňa identický. Preto ja usudzujem že boli žlté a nie biele ako v návode. Súhlasilo by to aj z zvyklostami farbenia vojenských lodí toho obdobia v Nemecku, kde boli obe čínske bitevníky postavené. A ak by to išlo podľa nich tak nesedí ani odtieň tej žltej, mala by byť do oranžova. Tak isto biele sfarbenie mostíkov, "výztuh" trupu a zvýšenej časti zadnej paluby podľa mňa foto č.1 nepodporuje, kedže na ňom sú podľa mňa tmavé.
Pri verzii č.2 z r.1894 mi taktiež nesedí sfarbenie prednej a zadnej veže, ktoré je v návode tmavo sivé, no podľa mňa fotky č.3,4,5 , ktoré sú už z obdobia po bitke pri Jalu, svedčia o svetlom sfarbení, podľa mňa logicky identickom ako pri predošlej, čiže žltom. Čo sa týka odstránených veží hlavného delostrelectva, tie boli odstránené iba po bitke pri Jalu a nie ako je to na kresbe na krabici, pred ňou.
Rád by som poznal názor iných, rozmýšlam správne či nie?