Zdravím všechny fanoušky modelářství. Potřeboval bych poradit. Chtěl bych také sestavit plastikový model. Líbí se mi historické plachetnice. Nemohl by mi někdo poradit co vlastně obsahuje stavebnice modelu? taky mě zarazilo, že např. Santa Maria je za 450 kč (1:96) a jiné modely v řádu tisíců? taky by mi moc pomohlo, kdyby mi někdo poradil co je zapotřebí k sestavení (nářadí) apod. Nebo alespoň nějaký odkaz. Moc děkuji za rady.
Plachetnice - ono záleží na tom, jestli preferuješ nějaké období (16., 17., nebo 18. století) a taky jestli chceš čistě válečnou plachetnici (až do zhruba konce 17. století se ještě nepoužíval termína "řadová loď, ale válečné lodi se třeba v Anglii označovaly termínem Man-o-war - pozor, neplést si to s tou vynikající metalovou kapelou ), nebo jestli Ti stačí jen loď s plachtami a několika děly. Cena těchto stavebnic se odvíjí podle velikosti výsledného modelu a pak také podle počtu obsažených dílů - tudíž náročnosti stavby. Pro začátek určitě neuvažuj nad ničím takovým jako je Soleil Royal, nebo Victory, obojí od Helleru v měřítku 1:100. Tyhle lodi jsou sice nádherné (jako zarytému frankofilovi se mi to i Victory píše hodně těžce ), ale takové stavby jsou nesmírně náročné a nejspíše by Tě po pár týdnech znechutily... Projdi si tady fórum "rozestavěno" a "galerie modelů" - třeba Ti něco padne do oka. Já osobně bych Ti doporučil nějakou stavbu od Airfixu, ty mají zjednodušené paluby a nemusíš tam ani vyrábět spoustu děl. Nebo si projdi inzerci třeba na http://www.modelbazar.cz, ale nejprve by sis měl opravdu vybrat období, ze kterého budeš loď stavět. Co se týká nářadí - jako začátečník si vystačíš s tím, co dům dal, jen budeš potřebovat nějaké kvalitní štětce (tady doporučuji rozhodně nešetřit a navštívit specializovanou prodejnu), barvy, pár nějakých svorek (pro začátek postačí i kancelářské), později asi i minivrtačku. Já osobně nepropaguji nanášení barev stříkáním, takže pistoli do začátků určitě potřebovat nebudeš...
Prodejna "Modelář" je stále vedle bývalého tuzexu, pár modelů tam mají. Ale zbytečně je přeplatíš a v současné době se kromě velké revellácké Španělské galeony snad ani žádné opravdu krásné plachetnice nevyrábějí. Ale mají tam jen agamácké barvy, a kvalitní štětce prakticky žádné. Barvy revell seženeš v Hrabůvce ve Špalíčku, nebo na http://www.na12.hodině.cz, na téhle adrese jsou na objednání i štětce, ale já pro ně jezdím do Místku, kousek od křížového podchodu. Co se týká modelů - obrať se na zdejšího přispěvatele bimex, sežene Ti prakticky cokoliv dle Tvého přání a za velmi slušnou cenu. Mohu osobně potvrdit, protože od něj mám i takové vzácnosti, jako je třeba le Phénix, který jsem předtím viděl jen jednou, nebo třeba spousty let nevyráběný HMS Prince, či HMS Royal Sovereign.
Ahoj, jsem úplný začátečník a abych nezakládal zbytečně nové vlákno, svůj dotaz hodím sem, doufám, že to ničemu nevadí...Už dlouho mně v hlavě hlodalo pořízení nějaké plastikové bitevní lodě, ta má chtěla plachetnici, já zas těžkotonážní z WW2...Jelikož jsem naposledy lepil letadýlka ve věku kolem 10-12 let(výsledky tomu odpovídaly), o modelaření vím prakticky kulový...Jsem ve věku, kdy platím úvěr a plánuju rodinu a z výplaty po zaplacení bydlení mně zbude tak 1500,-Kč, takže jsem hodně moc limitovanej financama. K myšlence postavit nějakou loď mě vlastně dostalo zařizování domácnosti, kdy mě neskutečně bavilo skládání nábytku....No a dneska se na mě usmálo štěstí a na aukru jsem pořídil za 900,-Kč včetně pošťáka H.M.S. Victory 1:225(na krabici je ale 1:146) od Revella + Bismarcka 1:400 od Hellera...Zítra by měly dorazit poštou...Přesně ty lodě, které jsem chtěl pořídit.....Zároveň jsem dneska objevil tuhle výbornou stránku a koukal na některé výtvory a nádhera...Samozřejmě to tady hodlám pročítat, ale přece jen mi to nedá a ulehčím si práci..Chtěl bych se zeptat:
1 - Jak jsou ty modely na tom s kvalitou, samozřejmě vím, že existují i za tisíce, ale přece jen v mé situaci a jako úplný začátečník.... 2 - Jaké barvy-výrobce, jsou podle vás nejvhodnější? 3 - Investovat do pistole nemůžu, snad kdyby mě modelaření časem chytlo a byly by jednou volné finance...Existuje ke štětci nějaká alternativa? Namátkou se mi po více jak 20 letech vybavuje, že spolužákův bratra měl jakési "foukátko"....Použil bych to na základní nátěry, ale ta paměť už si nevybavuje, jak to fungovalo... 4 - Kde můžu sehnat konkrétně na tyto modely doplňky? Můžete mi dát odkaz, nejlépe na české stránky(paypal ale mám)? 5 - S kterým mám začít prvně? Tuším, že s Bismarckem, ta má ale určitě bude chtít plachetnici...Na druhou stranu nejsem limitovaný časem, plánuju si s modelama vyhrát v rámci mých začátečnických schopností, co nejvíc.
2. farby bud tamya alebo najlepsie Mr.Color , tie su uplne perfektne. 3. ak nemas na kompresor , existuje stlaceny vzduch v spreji ale podla mna je to blbost. Potrebujes kvalitny stetec a dobre riedidlo ... daju sa s tym robit zazraky. 4. odporucam http://www.plastic-hobby.com/ , je to ceska stranka , ale neviem ci tam najdes nieco prave pre vicotry alebo 400koveho bismarcka na lodiach ako victory sa viac improvizuje ako nakupuje. 5. je to jedno s cim zacnes , skvor by som neodporucal investovat do doplnkov kym nebudes mat uspesne za sebou aspon prvu lod
6. -- mal by si precitat tunajsie fora ... poriadne
Díky za tipa, dnes jsem si u rodičů vzal starou čssr knížku o modelaření a než na něco šáhnu, hodlám to tu pročíst....Začnu s Victory, protože můj miláček je Bismarck a trocha praxe neuškodí, byť přiznávám, že plachetnice bude určitě složitější....Do díla se ale hodlám pustit až od října po mé svatbě, teď bude jen teorie...Na tom odkazu na měřítko 1:400 toho moc nemají, repektive jeden docela drahý set na obecně německé lodě, ale nechci na Bismarcka lepit něco, co tam nepatří...To už ale předbíhám, uvidím, až za pár měsíců.
1/400 je celkovo dost nestastna mierka. ked bismarcka tak 1/350 od Revellu + lepty asi Eduard. ale ked nad tym zamyslim tak je to fakt tazke susto. a drahe. na druhu stranu mas ale zabavu na velmi dlhy cas.
Souhlasím s Richardem. Já osobně bych model dal zpět na Aukro a koupil třistapadesátinu, sice plechy od Edy nejsou nejlepší řešení, ale když nejsou finance je volba těžká. čtyřstovkové měřítko bych už fakt sbírat nezačal a model Bismarcku od Hellera nestojí za tu námahu, ale konečné rozhodnutí je samozřejmě na Tobě
Díky chlapy, beru na vědomí...Prohlédl jsem mezitím galerii a nějaké modely 1:400 od Helleru(Scharnhost a Graf Spee) jsem našel a okem laika celkem v pohodě..V diskusi jsou tam udávány i nějaký odkazy na lepty a pracovní postup, samozřejmě i se zmiňuje něcoo tmelení...Díky omezenému rozpočtu hraničící s chudobou a prozatím mojich neznámých skillech se budu držet Hellera...V každým případě jsou v galerii zajímavé postupy a snad to klapne....Ale furt platí, že zkusím vyždímat moje best of z krabičkové Viktory a investovat do leptů na Bismarcka budu časem až ....a to se uvidí, jak mě to pude...Mimochodem, tyhle stránky jsou fajnové a celkem musím uznat, že dost modelů hraničí s uměním(umělá voda, papírová Viktory atd.)...Díky galerii jsem už viděl celkem drsné rozdílů lodí bez leptů/s leptem, od štamgastů/začínajících, krása....Svůj dotaz zatím končím a určitě se ozvu po svatbě, až začnu, díky.....P.S. Ten Bismarck od Hellera se od Revella liší čím?....Nedosedající díly(tmelení) a podobně? Je to tak hrozný?
Ahoj, na Bismarcka od Helleru se vykašli, spíš se podívej na model Academy v 1/350. Prodává se asi za 700-800 stovek a na rozdíl od Helleru na něj určitě nějaké doplňky budou. Případně model od Tamiye, ale ten je už mírně nad tisícovku. Bismarck a Tirpitz od Revellu je asi za 1500-2000Kč (podle obchodu ) Myslím že na Academy/Tamiyu bude víc doplňků než na Heller a později si můžeš vybudovat flotilu.