Modely už moc nedělám, ale už dlouho jsem si chtěl postavit nějakou loď v měřítku 1/350.
Chtěl jsem něco menšího, kvůli omezeným prostorovým možnostem a pokud možno i neokoukaného.
Ve výběrovém řízení to nakonec vyhrála bitevní loď Cesarevič ruského carského námořnictva.
Trumpeter vyrábí hned dvě stavebnice této lodi - první, plně vystrojenou a vyzbrojenou variantu v podobě z roku 1904
a "očesanou" z roku 1917.
Během rozhodování, kterou z nich si pořídit, ve mně hlodala určitá nespokojenost, protože nejvíc by se mi líbilo "něco mezi".
Při hledání nějakých podkladů jsem zjistil, že varianta "něco mezi" opravdu existovala a fotky byly datovány rokem 1913.
Tak jsem si pořídil stavebnici "1904" s tím, že bude nutné udělat nějaké úpravy. Zaslepit kasematy na bocích, odstranit hrazení
kolem předních dělových věží 152 mm, odstranit pozorovací kabiny na stěžních, upravit přední i zadní nástavbu atd.
Stavebnice je dostatečně detailní, obsahuje i 5 planžet leptů, takže jediné, co jsem dokoupil, byly kovové hlavně Master.
Stavba probíhala i s těmi úpravami celkem v pohodě, broušení ani tmelení nebylo moc potřeba. Jediné, co mě iritovalo,
byla nutnost zvětšovat průměr všech otvorů, do kterých přišly zasadit nějaké kolíky, protože byly tak těsné,
že bych je tam musel rvát silou, a to by nedopadlo dobře. Původní plastový stojánek jsem nahradil, protože se mi nelíbil.
Na nějaké velké patinování jsem se vykašlal a spokojil se jen s washem olejovkami. I na fotkách vypadá loď celkem čistě
a udržovaně - žádná orezlá plechovka.