Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sirius - Occident 1:100

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sirius - Occident 1:100

Příspěvekod Vit » 07 led 2015, 10:47

Ahoj. Tak sem se pustil do jedné speciálky, o kterou se prostě musím s vámi podělit, protože kdysi dávno jí měl doma kdekdo.
Parník/plachetnice Sirius, rusky z nějakého důvodu Occident, podle starého Helleru ji (možná) vyrábí Zvezda, ale tenhle konkrétní kus je vyrobený ještě v Sovětském Svazu.

Info třeba tady:
http://www.radekshipmodels.cz/cz/seznam ... --occident

Kvalita odpovídá době a místu vzniku. Na jedné straně třeba velmi pěkně naznačená struktura dřeva alá Heller, na druhé straně otřesný plast, nálitky, díry, popraskané a poškozené díly, no uvidíte sami. Přesto myslím, že by z toho mohl být slušný model a výzva se s tím poprat.
Mám totiž takový modelářský sen, postavit ucelenou řadu vývoje lodí. Od římské galéry, přes krásné lodě zlatého věku plachetnic až třeba po moderní současnost... A jako důležitý spojovací článek vidím tuto paroplachetnici, mimochodem první parník, který přeplul Atlantik.

Informací z netu mám málo, loď má z hlediska hledání na Google pěkně blbé jméno, bych netušil, co všechno se jmenuje Sirius ;-)

A co fotka, to úplně jiná loď, jiné zbarvení, každý modelář si ji udělal tak trochu posvém, ani nevím, jestli existují nějaké správné podklady, jak měla loď vypadat... a to přitom hrála dokonce ve filmu. Už asi měsíc bádám a stavím a maluji, však ono to nějak dopadne... Asi nejlepší vzor, kterému bych se chtěl přiblížit, je tento:
Přílohy
191.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Re: Sirius - Occident 1:100

Příspěvekod jirikaminek » 07 led 2015, 12:39

na stavbu se už těším, co se týče výlisků, výrobci nás lodičkáře dost přehlíží, na druhou stranu, budeš mít s postaveného modelu daleko větší radost a o zábavu při stavbě postaráno, když si detaily doděláš sám.
jirikaminek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 07 led 2015, 14:22

Pohled na výlisky "zdelano v CCCP"

Co mne překvapilo je trup. Nad čarou ponoru velmi pěkná struktura dřeva, radost malovat. Pod čarou ponoru holý rovný plast. Co s tím?
:-( Mohl bych nějak „vyškrábat“ imitaci dřeva, nebo třeba použít folii, ale to by vypadalo hodně divně. Také si myslím, že tato loď (rok 1837) už měla měděný spodek trupu, nebo možná dokonce hladký a natřený na červeno, jako mají moderní lodě?? Kdoví...
Takovou parádu, jako tu dělá třeba Elkan s měděnou obšívkou, to nebudu ani zkoušet, na to nemam, takže nakonec sem se rozhodl nastříkat měděnou a patinovat. No a v nejhoršim posadim loď na vodní hladinu, to už chci dlouho vyzkoušet...
Přílohy
DSCN6735.JPG
DSCN6733.JPG
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 11 led 2015, 10:59

Tak pomalu pracuji na palubních nástavbách, opravuji nedostatky sovětského plastu a zkouším trup - patinovaná měď.
A zjistil sem, že fotit bleskem lesklý povrch moc nejde, takže fotky jsou na ](*,)
Přílohy
DSCN6990.jpg
DSCN7007.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 20 led 2015, 10:22

jirikaminek píše:na stavbu se už těším, co se týče výlisků, výrobci nás lodičkáře dost přehlíží, na druhou stranu, budeš mít s postaveného modelu daleko větší radost a o zábavu při stavbě postaráno, když si detaily doděláš sám.

Tak zvolna pokračuju na těch detailech a postupně zjišťuju, jak málo toho o lodích vím...a jak se každá loď liší! To co sem myslel, že vím z minula, je tady úplně jinak...Taky shánění informací mi moc nejde. Děkuji Radkovi Besedovi, že mám aspoň něco!!

Teď třeba řeším, kde a jak uchytit lanové žebříky - stěžňové úpony.
Klasické dělové plachetnice měly na úrovni dělové paluby desky ven z boku lodi, správný název je myslím úponová lavice. U novějších lodí sem viděl uchycení přímo k palubě.
A Sirius???
Výrobci modelů nepomůžou, spíš naopak! Protože tento stejný model od stejného výrobce Heller má nakresleno v měřítku 1/400 uchycení na desce z boku, v měřítku 1/100 má uchycení na horní hraně trupu, a Zvezda, která prodává stejný model akorát jiný přebal, má uchycení sice do trupu, ale od něj dolů vede kování...
A třeba CSS Alabama od Revellu – no to sem vůbec nepochopil!!
Přílohy
occ1.jpg
tady je úponová lavice
occ2.jpg
tady přímo do trupu
occ4.jpg
tady je trochu vidět kování z boku
alabama1.jpg
Alabama od Revella
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod M.. » 20 led 2015, 13:55

Na focení lesklých věcí se používá např. difuzor, nebo se blesk odráží o strop/stěnu, aby se změkčil... Něco málo je tady, kdyžtak napíšu víc a podrobněji. http://www.megapixel.cz/jak-na-portret- ... ymi-blesky
M..

• Odpovědět s citací

Příspěvekod fanvero » 24 led 2015, 18:39

Jsem zvědav jak se s tím popereš,mám jí také ve své sbírce a zatím si na ní netroufám tak držím palce a budu sledovat stavbu :grin:
fanvero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 02 úno 2015, 10:22

Děkuji.
Pokračuji pomalu a nejistě! ](*,)
Upravuji co se upravit dá a různě řešim co s tím, co se upravit nedá. Zkouším různé barevné kombinace a zase to hned stírám, protože se mi to nelíbí. Je to hloupá práce, když nemam pořádné podklady.
Ale přkvapuje mne, že díly do sebe moc pěkně zapadají, skoro nepotřebuji tmelit a brousit! A bude to nakonec vypadat hezky, já tomu věřím ;-)
I když takové veledílo, jako tu dělají ostatní to nebude....
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 02 úno 2015, 14:25

Bude to moc hezký model! Osobně si myslim, že udělat hezky barevně plasťák je složitější než dřevěná stavba.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 02 úno 2015, 15:20

Já (ohromen zdejšími výtvory) už taky zkouším dřevěnou loďku, ale zatím nic, co bych mohl ukazovat. :(
Pochopil sem, že rozdíl je v tom, že plast je z výroby celkem pěkně vytvarovaný a úkolem modeláře je ho dobře nabarvit. Dřevo je krásný přírodní materiál, který je hezký sám od sebe a úkolem modeláře je z něj vytvarovat něco, co aspon trochu připomíná loď :D

Třeba stěžeň je od výrobce obyčejná kulatina a udělat z něj správný tvar je práce pro soustružníka, to se nedá dělat doma v obýváku... Proto se dál patlám s plastem, na tem mi stačí "lepidlo, šmirgl a šťetec" Dřevěnici si nechávám zase na léto na chalupu. a budu potřebovat dokoupit soustruh, frézku, svěrák, .........
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 02 úno 2015, 15:35

Jo, to je přesný......jinak spousta věcí jde dělat na koleně. Já třeba vlastním jen ruční frézku za 500,- Kč. Stěžně dělám ve vrtačce.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 02 úno 2015, 16:45

Já stěžny, ráhna dělám tak, že příslušnou kulatinu chytnu do vratačky a upevním ji ke stolu. Druhý konec kulatny strčím prostě do matky uchycené ve svěráku na stlole proti vrtačce. Je třeba totiž zajistit, aby konec kulatiny nevibroval, a neulomil se u vrtačky. Pak krásně jak na soustruhu smirkovým papírem dám stěžni, či ráhnu příslušný tvar.
Na hrubší průměry do 3 mm používám koupenou kulatinu. Na průměry 3mm a méně používám "špikovací špejle" pozor né ty obyčejné. Ty špikovací (mají špičky na obou koncích) mají daleko větší pevnost. Vyrobené čnělky stěžňů a ráhen se tak nelámou, neohýbají. S plastovými kulatinami se to nedá srovnat.
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 18 úno 2015, 20:09

Děkuji za rady.
Nedalo mi to, abych nevyzkoušel měděné plátování. Má loď bude ve vodě, trup nebude skoro vidět, proto sem nalepil pouze 3 řady a to jednoduchým rovnoběžným způsobem... Patinovat budu nakonec barvou, snad se to povede.
Přílohy
web11.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 úno 2015, 20:36

Moc pěkné =D> =D> , ta měděná obšívka na plachetnicích se mi líbí čím dál víc. Budu se o to muset taky jednou pokusit.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 18 úno 2015, 21:17

Zvolil sem asi nejjednodušší variantu, koupil 6mm širokou samolepicí pásku, zespodu naznačil nýty a nalepil. Nestříhal sem pásku na jednotlivé pláty, ale pouze naznačil spáru a nalepil celý pásek najednou.
Byl to první pokus, příště se budu snažit víc...
Přílohy
web12.jpg
Život je krásnej 8-)
Vit

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno