Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Albatros (1840?) 1:55 - přestavba

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Albatros (1840?) 1:55 - přestavba

Příspěvekod Olaff77 » 19 lis 2014, 21:31

Původně jsem šel koupit letadlo, ale odešel jsem s lodí. Než jsem začal se stavbou, tak jsem surfoval a postupně zjistil, že stavebnici použiji jen jako hrubý návod a udělám si to po svém. Tedy spíše podle jiných. Stavbu jsem začal vloni na jaře a teď to tu postupně naskládám. Nyní stále nejsem moc daleko, je to moje první a stavím jen ve volných chvilkách, kterých není moc.
Přílohy
alb01.gif
Olaff77

• Odpovědět s citací

Re: Albatros (1840?) 1:55 - přestavba

Příspěvekod ELKAN » 20 lis 2014, 08:46

Paráda, už se těšim na další foto!
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 20 lis 2014, 18:29

Také jsem o téhle stavebnici uvažovala, ale nakonec jsem se rozhodla pro jinou. Já taky začala u letadel a skončila o dřevěných lodí. Držím Vám palce při její stavbě.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olaff77 » 20 lis 2014, 21:52

Pro kostru jsem použil překližku ceiba v síle 4 mm. Je docela měkká takže vyřezávaní obyčejnou lupínkovou pilkou jde velice rychle i s minimem vyřezávacích zkušeností. Podklad paluby je z balsy. Protože zakoupená balsová deska byla o fous užší než paluba v nejširší části, je slepená ze tří častí, což na fotce není moc vidět. Bál jsem se že spoje při ohybu nevydrží, tak jsou jednotlivé díly slepeny mírně šikmo k podélné ose lodi. To celé jsem zespod vystužil geotextilií (ta co se prodává na rajčata). Docela se to osvědčilo i v dalších fázích stavby, minimální tloušťka a drží to na dřevě herkulesem.
Přílohy
alb04.jpg
alb07.jpg
alb08.jpg
Olaff77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olaff77 » 22 lis 2014, 13:47

V této fázi jsem byl ještě stále rozhodnutý, že se na tomto modelu budu učit a pak tutéž loď postavím ze stavebnice. Ale jak jsem se tak vzdělával po netu, tak jsem zjistil, že ta stavebnice mi za to nestojí. Přeci jenom se mi víc líbí když se model blíží více skutečnosti. Každopádně plaňkování jsem dělal ještě podle návodu ze stavebnice.
No žádné veledílko to není, ale na poprvé to tak špatné taky není. Pro ohybání planěk jsem doma objevil vynikající "ohýbačku planěk" (to je ta věc na třetí fotce za lodí). Jen se mi pořád ztrácela a je zajímavé, že jsem ji pokaždé našel v koupelně :) Občas z ní ale trochu pálí prsty, takže je lepší být hodný...
alb09.jpg

alb11.jpg

alb16.jpg

Přílohy
alb17.jpg
Naposledy upravil Olaff77 dne 23 lis 2014, 19:18, celkově upraveno 1
Olaff77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirikaminek » 22 lis 2014, 19:40

Hezké to máš, =D> na dřevěnou loďku se také jednou chystám, zatím sbírám zkušenosti a tak bedlivě sleduji.
jirikaminek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olaff77 » 23 lis 2014, 20:11

Po dokončení plaňkovaní trupu jsem ho celý přebrousil. Drobné spáry jsem zakápl herkulesem a přebrousil, piliny se tam hezky chytly a spáry zmizely. Druhou vrstvu plaňkovaní jsem v plánu neměl. Následovala obšívka okolo paluby. Ta je ve stavebnici řešená dlouhými pláty celých boků z 2mm balzy, na ni se zvenku nalepí tenké plaňky. Tento způsob se mi moc nezamlouval. Raději bych plaňkoval přímo, jenže na to jsem v předchozí časti nemyslel a tak nebylo jaksi na co plaňkovat. Žebra trupu končí pod palubou a dodatečné připevnění trámků by byl bylo dost náročné a kvalita výsledného dílka nezaručená. Zvolil jsem tedy tenčí bok pouze 1mm tenkou balzu na bok (vyztuženou proti lámání textilií).
alb18.jpg

alb19.jpg

alb22.jpg

alb23.jpg

Oplaňkoval jsem zatím jen zevnitř. Plaňky jsem nahřál v horké vodě a vytvaroval žehličkou na předkreslené šabloně. Celková síla obšívky paluby je tak cca 2mm což při měřítku na stavebnici dělá 11 cm ve skutečnosti. To se mi zdá moc, čekal bych asi polovinu, ale nikde jsem nenašel jak by to na tomto typu a velikosti lodi mělo být silné.
alb24.jpg

Olaff77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 23 lis 2014, 22:24

Zajímavá stavba, stále sleduji.....druhou vrstvu plaňkování dělat tedy nebudeš? Druhá vrstva se dělá hezky, z velmi tenkých dýh.
Jinak pokud jde o šířku boku, tak jsem si udělal obrázek na blogu Kpt.KL, kde je replika kousku boku Vasy, a zkouška historického děla, a z toho je vidět, že bok lodi vůbec nebyl až tak tenký, jak by se zdálo.
Zde je odkaz: viewtopic.php?f=183&t=86099&start=30
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olaff77 » 24 lis 2014, 16:37

To Elkan: O druhé vrstvě planěk teď už uvažuji. Během dalších kroků se totiž objevili další skutečnosti. Ale o tom až později.
Co se týká té šířky bednění kolem paluby. Ty obrázky Vasy jsem viděl, i pár dalších a na vsšech šlo o velké válečné lodě. V mém případě jde o lodičku s délkou paluby necelých 60 stop ( možná víc o tom taky až příště). A výška toho bednění vychází na méně než 70 Cm (max. Jeden metr). A proto si myslím, ze ta šířka 10 cm vypadá trochu nepatřičně a z funkčního hlediska zbytečně.
To JiriKaminek: taky tvůj blog sleduji.
Olaff77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 24 lis 2014, 17:06

Zdravím.... a sleduji.... :) A držím palce do pokračování stavby,zatím to vypadá moc dobře =D>
Co se týká síly bednění,tak se kloním k názoru Elkana.....síla boků musela splňovat pevnostní nároky pro plavbu na moři,tak v tomto případě dle mého názoru těch 10cm by mohlo být......
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olaff77 » 26 lis 2014, 18:41

Pokračoval jsem úpravou zádi. Ta je ve stavebnici zjednodušená. Řešena je tak, že paluba přesahuje dozadu za trup lodi a bez jakýchkoli trámků jaksi "visí ve vzduchu". Osobně bych se necítil moc dobře, kdybych na to měl v reálu stát.
alb44.jpg

alb45.jpg

Tak jsem si nakreslil na milimetrák šest profilů, nalepil je na balzu. Po přilepení na loď jsem mezery vyplnil další balzou a přebrousil do požadovaného tvaru. Tím ale vzniklo prodloužení trupu, které jsem musel tenkýma plaňkama doobložit. Jak vidíte, napojení, i když je hladké a prakticky bez spáry, je zřetelné. Tak to asi přetáhnu ještě jednou vrstvou planěk. Zbytek zádě a zrcadlo jsem oplaňkoval.
alb26.jpg

alb29.jpg

alb30.jpg

alb34.jpg

Olaff77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 26 lis 2014, 19:10

Moc pěkná předloha i model. Hezky se Ti to začíná rýsovat. =D> =D> Jinak v těch pláncích bývá moře chyb - kreativita tvůrců stavebnic i modelářských planů je neskutečná :roll: , takže je třeba je brát s rezervou.
Ať se dílo daří!
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 26 lis 2014, 20:24

Tak zrovna v tomto případě si tou předělavkou nejsem moc jistý... :?: :-k A přikláněl bych se k původnímu řešení dle plánu..... nevím, jak v tomto případě na té zádi budeš řešit kormidlo a jeho "prostrčení" až na palubu??? Zdá se mi to takové divné.... ale je to jen můj pohled na věc...
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 26 lis 2014, 20:40

Standa12 píše:Tak zrovna v tomto případě si tou předělavkou nejsem moc jistý... :?: :-k A přikláněl bych se k původnímu řešení dle plánu..... nevím, jak v tomto případě na té zádi budeš řešit kormidlo a jeho "prostrčení" až na palubu??? Zdá se mi to takové divné.... ale je to jen můj pohled na věc...

Suhlasim, mozno to povodne riesenie nie je uplne koser, ale toto vyzera trosku zvlastne. Pre inspiraciu - posud sam, mozno sa tomu aj blizis, len z foto to nie je vidiet....

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Olaff77 » 29 lis 2014, 14:06

Díky za připomínky k provedení. Když si to tak po sobě přečítám, tak to vypadá, jako bych tu změnu provedl jen tak podle pocitu. Navíc ta nekvalitní fotka. Při hledání podkladů pro reidentifikaci lodi jsem prošel spoustu plánů a na drtivé většině obrázku, jsem žádnou plochou část pod zádí neviděl. Dokonce stejně pojmenovaný model škuneru od jiného výrobce (od OcCre) má tu záď provedenou podobně, jako je ta moje změna, jak je vidět na obrázku, nebo na detailech této stavebnice na netobchodech.
albatros OcCre.JPG

Bohužel jsem nikde nenašel (knížky, net) plány škuneru tohoto typu a velikosti. V prosinci mi dojde ještě jedna kniha, ve které možná potřebný plán najdu. Tady jen pro ukázku připojuji obrázek typického profilu zádě baltimorského škuneru. Jedná se o loď která je v reálu asi o deset stop delší (68 stop) než předloha mého modelu (teda za předpokladu, že sedí měřítko uvedené na krabici, ale o tom až jindy).
schooner1837.jpg

Na některých škunerech se skutečně dá vidět ta plochá část. Ale v tomto případě jsou trámy uvnitř na palubě, kde jaksi "překážejí". Jednu pěknou fotku jsem někde viděl, jenže ji teď nemohu najít. Na dalších dvou fotkách modelu škuneru údajně z 1820 je toto řešení patrné, zde jsou trámy zakryty nízkou nástavbou. délka paluby skutečné lodě je zde 96 stop
schooner 1820a.jpg

schooner 1820b.jpg

To co jsem na modelu provedl, je trochu robustnější než jsem původně chtěl. Holt inženýři někde udělali chybu... :D Protože nemám lepší fotku z té doby výstavby, tek přikládám momentální stav. Ono se to trochu té zádi z Pride of BaltimooreII, kterou přidal Wolflike blíží (když se kouknete pře brejle 8-) ) Mimochodem, pracovní postup k modelu Pride of Baltimoore II od Model shipways používám jako pomocné vodítko, je poměrně inspirativní, zvláště pro začátečníka.
detail profil zádě.jpg

No ještě to zvážím a možná, možná to předělám.
Olaff77

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno