Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Cutter Alert - první dřevěnice

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Cutter Alert - první dřevěnice

Příspěvekod mmaacc » 10 zář 2014, 10:04

Plastový Golden hind se blíží k závěru jen se mi nedaří udělat fotky, tak jsem začal přemýšlet nad tím co dál
chtěl bych zkusit vytvořit dřevěný model lodi na Webu jsem vysurfoval v PDF plány na Cutter Alert
vypadá docela slušně, plány jsem si předělal z původních 1/30 do trochu skladnějšího měřítka 1/48.
Při prohlídce jaké budou potřeba kladky jsem zjistil jednu věc se kterou si nedovedu poradit.

Na modelu je na předním stěžni znázorněna jen jedna pevná kladka, což znamená že by tam nešel vytvořit "žebřík"
viz červené kolečko, nevím jestli je to chyba výrobce nebo jestli je to možné.
Pokud by tam námořníka nevytáhli na laně tak netuším jak by se tam dostal na kasání a přivazování plachet,
jediné co mě napadlo jak by se mohl dostat nahoru že by lezl po objímkách (asi Hanks) kterými je připevněna
hlavní plachta viz zelený kruh ale zdá se mi to dost krkolomné a nebezpečné,
navíc by asi hrozilo že přijde o prsty.
Přikládám obrázek jiného cutteru Louisiana který vypadá téměř shodně a "provazový žebřík" má,
takže neví na čem jsem.
Poslední otázka je jak se dostanou námořníci na vázání plachy viz modrý kruh
pokud by mi někdo dokázal poradit byl bych moc rád, předem díky. M. 8-)
Přílohy
NEW_Alert_2_oprava.jpg
Cutter Alert
USRCLouisiana.jpg
Cutter Louisiana
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Re: Cutter Alert - první dřevěnice

Příspěvekod Standa12 » 10 zář 2014, 17:25

Tak s tím ti asi moc nepomůžu....každopádně mám za to, že by tam nějaký přístup měl být, tak se přikláním k tomu provazovému žebříku... :?:
Jinak držím palce, ať se dílo daří!!!
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 10 zář 2014, 18:59

Nevím jestli znáš.
http://modelshipworld.com/index.php/gallery/album/26-revenue-cutter-alert/
http://www.modelismonaval.com/foro/viewtopic.php?f=20&t=10928&start=40
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 11 zář 2014, 06:23

první odkaz jsem viděl má tam takové "dramatické" fotky :-)
druhý odkaz mi nešel otevřít ale spíš proto že to máme v práci zablokované kouknu. díky. :)

Každopádně jsem zjistil že byly nejméně dva cuttery pojmenované "Alert" a každý je jiný
buď je tento americký z roku 1818 nebo britský z roku 1777 ale ten je jednostěžňový osázený normálními děly.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 11 zář 2014, 06:25

Já se také spíš přikláním k verzi Lousiany, škoda že nemám plánky na ni, nástavby má podle obrázku jiné
a koukám že má o dvě karonády na bocích víc to bych asi z prstu nevycucal.
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 12 zář 2014, 19:15

Tento model mam tiez v plane a to dlhodobo, svojho casu som sa v ramci svojich moznosti snazil urobit ne tieto lodkz nejaky aspon trosku serioznejsi vyskum, zhanal som informacie jak od profesora Tilley (autor toho nacrtu Lousiana, bolo to robene na objednavku pre USCG), tak s historickym odeelenim USCG. Vznikol z toho dost podrobny clanok, zial server kde to bolo zverejnene (drydockmodels.com) uz neexistuje.
Tak aspon v skratke:
- nepliest si anglicky a americky alert, dve uplne rozdielne lode!
- revenue cutter Alert ktory mas na prvom obrazku su stare talianske plany. A dost nepresne (a na nich postavili modely niektori vyrobcovia)
- Podla dostupnych informacii ktore mam (a vyssie menovani mi potvrdili ze je to asi vsetko co je nateraz k tejto teme zname) NEEXISTOVALA ziadna taka lod s menom Alert. Je to vyplod fantazie, co zial nie je zriedkave pri modeloch drevenych lodi. Pozor, plany na tieto pobrezne skunery su realne, pochadzaju od W. Doughtyho z r. 1815 a podla nich sa skutocne lode stavali. Napr. Louisiana, Alabama, Dallas a mnohe dalsie su zdokumentovatelne a historicke plavidla. Ale tento Alert nie. V starsej literature najdes nan par referencii (Chapelle) ale tie sa ukazali ako chybne. Najpresnejsie popisy su asi u Caney-ho.... Proste rataj s tym ze tie plany co mas zodpovedaju ZHRUBA skutocne historickej lodi, ale meno Alert je vymyslene. Je toho vela na pisanie, vyzbroj, takelaz..., no tesim sa na stavbu, mna moja este len caka, rad sa pozriem na to, co robis. Pokial mas nejasno, urcite sa skor riad tym nakresom Lousiany(aj ked ani tie nebudu uplne 100%, lepsie asi nenajdes) nez planmi na Alerta co si uviedol vyssie. Ale jedna poznamka, ano, je kludne mozne, ze tam ziaden rebrik nebol a namornici splhali po lanach. Lousiana a Alert su len podobne, ale tonazou a velkostou uplne ine plavidla. Pretoze existovali 3 verzie planov podla ktorych sa tieto lode stavali... No, na jedno pisanie je to proste prilis informacii :)
Odporucana literatura:
-Baltimore Clipper, Its Origin and development (Chapelle)
- American revenue cutters (Caney)
- American sailign ships (Chapelle)
Pozor, najma Chapelleho knihy su starsie a obsahuju niekolko uz prekonanych chybnych informacii, napriek tomu su velmi hodnotne
Naposledy upravil juhu dne 12 zář 2014, 19:29, celkově upraveno 2
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 12 zář 2014, 19:16

mmaacc píše:Já se také spíš přikláním k verzi Lousiany, škoda že nemám plánky na ni, nástavby má podle obrázku jiné
a koukám že má o dvě karonády na bocích víc to bych asi z prstu nevycucal.

Prave na tie karonady kludne zabudni. Vazne, presne toto je jedna z veci ktore som s autorom tej skice predebatoval :)
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 12 zář 2014, 19:21

... a do tretice, ked to chces stavat v 1/48, nie je lepsie kupit komercnu stavebnicu od Mamoli, ktora je zo vsetkymi popisany problemamy postavena na planoch, ktore uvadzas?? Vyhladaj si Revenue Cutter Alert fy Mamoli (teraz neviem ci 1/48 alebo 1/45)

napr:
http://www.aaa-modely.cz/product.php?id_product=2354
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 15 zář 2014, 07:20

Díky za informace :-)

Trefil jsi to přesně plány jsou staré italské cca ze 70 let ale asi jedny z mála co jsou na internetu dostupné volně.
Vím že se vyrábí stavebnice ale pravdou je že jsem ze dřeva nikdy nestavěl, takže je otázkou jestli by to nebyly u mně vyhozené
peníze, proto chci zkusit vlastní stavbu. Žebra a kýl vyřezat podle řezů z plánu dokážu a pak přijde pro mně velká neznámá a to plaňkování.
Tchán je truhlář mám od něj materiál, taky mi třeba poradí co a jak. Uvidím je to spíš pokus a projekt na hodně dlouho, jelikož
na konci října očekáváme narození potomka a nejspíš nebude moc času na modelaření.

S těmi smyšlenými modely je to stejné i u plastiků je to ani ne 50/50 modely skutečné a smyšlené, ale je fakt že jsem byl přesvědčený o tom
že Alert byla skutečná loď zvláště když jsem o ní našel zmínku na stránkách US Coast Guards.
http://search.www.uscg.mil/search?affil ... uery=alert
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 15 zář 2014, 07:46

a další zmínka je tu
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Alert
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 15 zář 2014, 10:01

Alert bola skutočná loď patriaca US rev. service.potiaľ
Máš pravdu.Ale Nebola postavená podľa plánov ktoré uvádzaš. ver mi sstránku čo uvádzaš samozrejme poznám,komunikoval som s jej autormi. Alert takto nevyzeral ani náhodou bol to iný typ lode aj keď niektoré staršie výskumy chybne pripustili opak
.keď doplachtim po dovolenke môžem napísať viac ak chceš.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 15 zář 2014, 10:26

Ok ok, to by bylo fajn. :-)
mmaacc

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 18 zář 2014, 17:44

Když už se bavíte o lodi Alert, tak jsem pro vaši informaci přidal na své stránky mezi knihy, Monografii - Cuter Alert 1777 - Anatomie of the Ship. Jak bylo výše uvedeno, jde o dělový jednostěžňový cutter, a ne o škuner, o který máte zájem.
Pokud jde o škunery, jejich takeláž je dobře popsaná v rovněž zveřejněné knize Rigging_Period_Fore-and-aft_Craft.
Věřím, že informace na mých stránkách vám pomohou k lepším modelům.
Mám shromážděno několik plánů škunerů, různé kvality právě z období 19.st. Kdyby jste o ně mněli zájem, dejte vědět.
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 20 zář 2014, 21:41

BRadek píše:Když už se bavíte o lodi Alert, tak jsem pro vaši informaci přidal na své stránky mezi knihy, Monografii - Cuter Alert 1777 - Anatomie of the Ship. Jak bylo výše uvedeno, jde o dělový jednostěžňový cutter, a ne o škuner, o který máte zájem.
Pokud jde o škunery, jejich takeláž je dobře popsaná v rovněž zveřejněné knize Rigging_Period_Fore-and-aft_Craft.
Věřím, že informace na mých stránkách vám pomohou k lepším modelům.
Mám shromážděno několik plánů škunerů, různé kvality právě z období 19.st. Kdyby jste o ně mněli zájem, dejte vědět.
Radek

-Mozes prosim napisat zoznam tych planov skunerov co spominas? Ci sa tam nenajde nieco, co by ma zaujalo... Vdaka
-Ano, peterssenove knizky ohladom takelaze a oplachtenia su vynikajuce a Fore-Aft Rigging pre stavbu skunera takmer nutna
-Britsky Alert z r 1777 je zdokumentovany dobre aj vdaka tej monografii, pravda, presne ako pises, s tu diskutovanym nema nic spolocne, okrem mena. K tomuto americkemu skuneru napisem viac zajtra, len si prejdem referencie, kvoli odkazom na konkretne zdroje.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

• Odpovědět s citací

Příspěvekod juhu » 21 zář 2014, 16:24

mmaacc píše:Ok ok, to by bylo fajn. :-)

... tak par doplnujucich info ako som slubil:

Po stratach z vojny za nezavislost vyvstala v USA poziadavka doplnit flotilu tzv "colnych" (aj ked to nie je presny nazov pre Revenue service) plavidiel. Konstrukter W. Doughty bol povereny navrhom troch tried plavidiel, ktore by sa tychto uloh zhostili
Od neho pochadza dizajn troch lodi, resp skor troch tried pre USRS (United States Revenue Service) z r. 1815. Plany sa nastastie zachovaly, takze na rozdiel od inych plavidiel vycucanych z prsta, mame dochovane skutocne nakresy. Potial dobre spravy. Horsie je, ze sa nedochoval zoznam lodi podla tychto planov postavenych. Vie sa o niektorych, nie vsak o vsetkych. A teda ak aj mame nazov lode od Revenue Service nie vzdy je mozne povedat, ako tato lod vyzerala a ci bola stavana dla Doughtyho. Kopie planov z publikacii mam k dispozicii, ale kvoli nejakym copyrightom a pod ich radsej sem na forum priamo nedam, jeden nikdy nevie... Dost na tom, vyzeraju navonok podobne, lisia sa par detailami, navrhovanou vyzbrojou (carronade vs delo) a najma vytlakom a rozmermi: slo o lode s tonazou cca 31, 51 a 79 ton. Vynecham teraz debatu o tom ktora z velkosti sa ozaj a ako casto realne stavala a ci skutocne aj ten najmensi skuner niekedy uzrel svetlo sveta a prejdem priamo k planom na Alerta: tie talianske su ozaj take vselijake, tie chyby v takelazi a mnohe ine su zrejme, vyssie je odporucana knizka od L. Peterrsona (Fore-and-aft rigging), pripadne mnou spominane plany tiez co to napovedia (daju sa najst vo viacerych zdrojoch). Treba ratat s tym, ze aj ked plany boli a instrukcie tiez, v tazkej povojnovej situacii sa nie uplne dodrzovali, mnohe lode sa od nich mohli odlisovat a preto urcit 100% podobu plavidla byva tazke.
Tak ci tak, tebou uvadzany "Alert" ma evidentne predstavovat lod podla najmensieho z Doughtyho planov + pridanych kopec chyb. Okrem nejasnosti je tu najma problem s identifikaciou konkretnej lode. Spomedzi viacerych Alertov prichadza do uvahy len jediny a to plavidlo spustene na vodu r 1818. Jeho stavitelom bol Christian Bergh (NY), v jeho lodeniciach sa postavilo viacero lodi dolozitelne pochadzajucich z Doughtyho planov. Lenze prave tento Alert, hoci udaje o nom su skromne, do toho velmi nesedi: toto 75 tonove plavidlo ani nahodou nenapasujes na 31 t plan ktory mas v ruke, a navyse, podla popisov v odbornej literature i na webe USCG je zrejme ze mal "4 porty na kazdej strane". Je zrejme, ze Doughtyho plany boli skunery s railingom, zabradlim, neboli urcene na boj a nejake plne bocnice s delovymi portami urcite nemali - na rozdiel od mnohych inych skunerov USRS. Proste aj ked by clovek rad, tento Alert urcite nevyzeral tak ako na tu spominanych starych planoch.Zial, viaceri komercni vyrobcovia postavili svoje modely prave na tychto planoch Zaver: talianske plany nie su nic moc, ale su aspon zalozene na realnych historickych nakresoch, mnohe modely drevenych lodi su doslova vycucane z prsta, takze toto nie je az tak zle. Ale urcite by som takto postaveny model (ak sa pren rozhodnes) nespajal s nejakym konkretnym plavidlom bez studie dalsich podkladov a uz vobec nie s vyssie popisanym plavidlom Alert (1818). Tolko zatial, nie je to vsetko, ale ako zakladne info by mohlo stacit.
"Smuggler"
"Kaydet"
"Appledram '44"
atď., atď. ...
juhu

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno