Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

H.M. Bark Endeavour 1768 1:64 - Caldercraft

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

H.M. Bark Endeavour 1768 1:64 - Caldercraft

Příspěvekod horas » 27 srp 2013, 11:11

Přesto, že jsem ještě nedodělal Badgera (teda je už dodělanej, jen ještě nemám na palubě dost smotaných lan a tak ještě nepovažuju stavbu za úplně ukončenou), tak jsem už otevřel krabici s Endeavourem a začal dávat dohromady kostru lodě.
Stavba bude hodně pomalá, píšu si hodiny a tak můžu říct, že s pilováním prvních žeber jsem začal 4. června a do včerejška jsem na tom strávil pouhých 12 hodin :) Takže stavbu plánuju tak na dva roky, pěkně v poklidu.
Loď se budu snažit postavit co nejvěrněji, na Endeavour existuje velký množství pramenů, knížka Anatomy of The Ship už je na cestě z eBaye ke mě domů. Takže se budu snažit udělat správným způsobem palubu s waterlines, správně i plaňkování trupu. Chtěl jsem udělat i kapitánskou kabinu s osvětlením, ale nakonec jsem se vylekal množství úprav zádě trupu a tak jsem vyměkl a pravděpodobně bude jen tmavé zarámování "skel" v oknech. Trup pod čarou ponoru nechám v přírodní barvě, nebudu dělat bílý nátěr.

Takže: Zatím jsem postavil kostru, pořádně jsem ji vyztužil kousky latí. Jsou nalepeny podkladový překližky na paluby a zbrousil jsem spodní části stěžňů tak, abych měl v budoucnosti ušetřenou práci s instalací stěžňů. Příď lodě je až moc bachratá, takže jsem ji musel vyplnit balzou, jinak bych měl problémy s plaňkováním první vrstvy. Ještě není vše dobroušeno a vyladěno, ale brzo (v rámci několika měsíců :grin: ) začnu pokládat první vrstvu planěk.
Jinak na všechny fotky ze stavby se bude možno podívat na http://mort.cz/?page_id=364

_MG_3108.jpg

_MG_3107.jpg

_MG_3106.jpg

_MG_3105.jpg

_MG_3104.jpg

_MG_3103.jpg

Naposledy upravil horas dne 04 pro 2018, 14:57, celkově upraveno 3
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Re: H.M. Bark Endeavour 1768 1:64 - Caldercraft

Příspěvekod bonaventura » 28 srp 2013, 19:53

Tak, držíme palce ;-I .
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 28 srp 2013, 21:23

a bude aj James? =D>
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 29 srp 2013, 12:22

Jaká je kvalita stavebnice? Škoda, že nemáš nafoceno jak ta krabice a věci v ní vypadaji....zajímalo by mě to. Z čeho jsou vyrobený ozdoby?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 30 srp 2013, 13:54

Také držím palce, ať se dílo daří!!!
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horas » 22 pro 2013, 14:28

Dlouho jsem se neukázal, omlouvám se, ale díky pracovnímu vytížení jsem měl čas jen na občasné plaňkování po večerech. Dělám si pracovní deník a podle něj jsem na lodi od započetí stavby začátkem června strávil jenom 40 hodin práce.

Trup je teď vyplaňkován první vrstvou, je vytmeleno a zabroušeno. S tvarem trupu jsem spokojenej, příď je teda dost bachratá a u ní bylo dost těžký plaňkovat a taky na ni padlo nejvíc tmelu.
Kýl jsem zúžil na 4 mm (z původních pěti), po naplaňkování druhé vrstvy ho potáhnu půlmilimetrovými plaňkami, abych znázornil dělení kýlu. Jsou naplaňkovány první tři plaňky druhé vrstvy na pozici wale. Ta by měla být vysoká tři plaňky a budou to jediné plaňky, které budou průchozí přes celou délku trupu, další budu dělit. Protože na plánech stavebnice není plaňkování nijak znázorněno, tak se orientuju podle výkresů v knize Endeavour - Anatomy of the Ship.

_MG_3368.jpg

_MG_3369.jpg

_MG_3371.jpg

_MG_3372.jpg

_MG_3373.jpg

_MG_3375.jpg

_MG_3376.jpg

_MG_3377.jpg

Naposledy upravil horas dne 04 pro 2018, 14:59, celkově upraveno 3
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 23 pro 2013, 08:14

Trup lodi se ti povedl, já o Endeavouru taky uvažoval, když jsem se rozhodoval co budu stavět, ale právě ten hodně zakulacený předek mě odradil, protože jsem neměl zkušenosti s ohýbáním planěk. Tys to zvládnul ;-I .
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horas » 05 led 2014, 20:56

Pokračuju v plaňkování druhé vrstvy, jde to docela dobře, ale pomalu, každý kousek brousím a pasuju snad deset minut. Lepím gelovým vteřiňákem. Kýl jsem zeslabil z 5 milimetrů na 4 a po naplaňkování druhé vrstvy ho budu potahovat 0,5 mm ořechovou dýhou, abych znázornil dělení kýlu. Skryju tím taky napojení planěk na kýl a bude to vypadat, jako když plaňky končí ve výřezu v kýlu, jak to ve skutečnosti je.

_MG_3384.jpg

_MG_3385.jpg

_MG_3386.jpg

_MG_3387.jpg

_MG_3388.jpg

_MG_3389.jpg

_MG_3392.jpg

Naposledy upravil horas dne 04 pro 2018, 15:01, celkově upraveno 3
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 06 led 2014, 00:01

Pěkně pokračuješ! Ty plaňky druhé vrstvy maji super barvu...
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 06 led 2014, 13:14

Jak říká Elklan, ta barva dřeva je krásná, budeš chtít dělat spodek bílej anebo to necháš v přirozené barvě?
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 06 led 2014, 14:26

Pěkná práce, jen tak dál! ;-I
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horas » 07 led 2014, 09:34

Pod čarou ponoru nechám trup v barvě dřeva, ty krýtké plaňky vytvářejí pěknou mozaiku a až vytvořím i treenails a trup vyleštím a nalakuju, tak doufám, že to dřevo bude vypadat přirozeně.
Jinak co se týče barev na lodi, tak ještě nemám jasno, nikde jsem nenašel barevné schéma originální lodi z doby expedice. Asi se budu držet této repliky - http://www.modelships.de/Museums_and_replicas/Endeavour/Photos%20HMB%20Endeavor.htm, jen si nejsem jistý, jestli použiju červenou barvu na vnitřní boky lodě, waterlines a doplňky paluby a nebo jestli tyto díly nechám v barvě dřeva.
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod horas » 07 dub 2014, 20:59

Doplaňkováno. Po třech měsících od posledního postu. Spodní část přídě mi dala hodně zabrat, ta křivka příliš připomíná pravý úhel, takže se hodně špatně ohýbaly plaňky. Takže spodek přídě není úplně dokonalý, ale odhaduju, že broušením a vyleštěním se povrch dost zlepší.
Teď jsem potáhnul kýl ořechovou dýhou a vytvořil jak dělení kýlu. 1,5mm plaňkou jsem pak znázornil falešný kýl. Na přídi je ještě vidět, jak plaňky nedoléhají přímo na kýl, na to ale ještě přijde půlmilimetrová dýha z každé strany, takže plaňky budou jakoby zařízlé do kýlu jako ve skutečnosti. 0,5mm tlustá ořechová dýha mi přijde jako úžasný materiál, dá se pěkně tvarovat a pokrývat s ní plochu. Mám pruhy o šířce 5 a deset milimetrů a dají se pokládat vedle sebe přičemž po vybroušení není poznat, kde končí jedna a kde začíná druhá. Po přilepení se dají vybrousit do tloušťky papíru. Myslím, že je jsou ideální na zakrytí hran překližky.

I přesto, že jsem nepoužíval celý plaňky na celý bok lodě, ale lepil jsem je po částech a tedy by mi měl zbýt nějaký materiál, tak jsem na druhou vrstvu trupu použil všechny ořechový lišty ze stavebnice a nic mi nevystačilo na bočnici. :x
Objednal jsem si tedy nějaké další plaňky z eshopu (a zároveň i ořechovou kulatinu na stěžně, kterou použiju místo smrkových tyček ze stavebnice) a bočnici tedy vytvořím z nich. Kvalita planěk z eshopu je o dost lepší než těch, co byla ve stavebnici, plaňky ve stavebnici jsou potrhané, mají roztřepené okraje, při ohýbání se štípou. Zařekl jsem se tedy, že jestli budu někdy dělat další loď, tak už jen jako scratchbuild. Už teď se sháním po pořádných plánech nějaké fregaty. Diana? Enterprise?

Teď mě čeká mnoho broušení a začišťování a leštění a pak přilepím bočnice, na kterých zvýrazním pětiúhelníkové dělení. A pak dodělám dýhu na přední části kýlu a přijde broušení a leštění a začišťování a tak za měsíc bych se mohl dostat k dodělání boků na úrovni paluby a k pokládce paluby...
Treenaily a dehtování planěk boků budu dělat až bude paluba hotová.
Zatím jsem na lodi strávil 83 hodin.

_MG_3472.jpg

Přední část kýlu bude odýhována až po přilepení bočnic, je vidět, že plaňky nepřiléhají ke kýlu, ale to dýha skryje.
_MG_3473.jpg

Spoj planěk s podhledem bude skrytý ozdobnou lištou, vyříznutí díry na kormidlo mě ještě čeká
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Na konci kýlu je vidět, jak slavá ta dýha je, hrana není příliš vidět a ti tak se dá ještě zbrousit
_MG_3471.jpg

_MG_3480.jpg

_MG_3484.jpg

Plaňky pod přídí nejsou ideální, ale věřím, že je broušením a leštěním ještě vylepším
_MG_3483.jpg

Horní část přídě ještě není dodělaná, křivku boku budu ještě dodělávat dolepením úzkých planěk a vybroušením do tvaru, aby se na to dalo položit zábradlí
_MG_3487.jpg

_MG_3488.jpg

Přílohy
_MG_3474.jpg
Naposledy upravil horas dne 18 pro 2018, 13:36, celkově upraveno 2
Obrázek Obrázek
horas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 08 dub 2014, 13:46

Moc pěkný plaňkování! =D> =D> =D>
Dělám teď na Pandoře podobný, a trochu se s tím peru, protože zrovna záď je úplně jiná než na RC....komplikovanější.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 08 dub 2014, 20:36

Fakt moc pěkný =D> , myslím že by byla škoda to přetřít bílou
klimi

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno