Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HM Cutter Lady Nelson 1:64 - Victory Models

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

HM Cutter Lady Nelson 1:64 - Victory Models

Příspěvekod Corwin » 11 kvě 2013, 18:39

Jsem další ze začátečníků na tomto fóru a v tomto vláknu bych chtěl prezentovat a diskutovat stavbu výše uvedené lodi.
Stavebnici této lodi jsem (na objednávku) dostal k polokulatým narozeninám (jsem ročník 1977). Klasické plachetnice se mi líbily od mala a vždy mne zajímalo, jak vlastně taková loď fungovala a jak byla postavená. A jako (bývalému) leteckému RC modeláři ve mne zrálo a zraje odhodlání postavit si nějakou takovou loď jako plovoucí model na dálkové ovládání. Jako nejlepší způsob mi přišlo koupit si stavebnici a vyzkoušet si to v malém. Pak by neměl být problém postavit větší RC kopii :)
Měl jsem za to, že výrobci stavebnic to mají zmáknuté - až na tomhle fóru jsem zjistil, že to není až tak pravda.
Proč Lady Nelson:
a) hledal jsem loď pro začátečníka, ale už s plaňkováním trupu a s palubou a relativně jednoduchou
b) hledal jsem loď s převážně podélným oplachtěním - dělat RC ovládání příčných plachet je velmi náročné. Nakonec i na tato loď má příčnou plachtu, tak je možnost si vyhrát :lol:
Hodnocení stavebnice:
Stavebnice mi přijde jako vhodná pro začátečníky. Loď není příliš složitá, spousta věcí které se v jiných stavebnicích musí sestavovat (pumpy, lafety děl) jsou tady již hotové a proto by měla jít stavba od ruky - samozřejmě může to být na úkor historické přesnosti.
Trochu mne zklamaly plány - napři. nejsou nakresleny pozice palubníků - kvůli spojování planěk. Navíc na základě tohoto fóra jsem našel už i spoustu dalších nepřesností (např. paluba je s "rovnoběžnými" plaňkami, které se na začátku 19. stol. nepoužívala).
Na základě Vašich rad bych tento model rád ještě trochu více přiblížil skutečnosti. Tak za všechny rady předem děkuji :uff:
Corwin

• Odpovědět s citací

Re: HM Cutter Lady Nelson 1:64 - Victory Models

Příspěvekod Corwin » 11 kvě 2013, 19:46

Ze stavby - takhle nějak by měla vypadat postavená loď:
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson#Lady000.jpg

Žebra jsem slepil 5min. epoxidem (krásně zaplnil mezery a vymezil vůle), nalepil palubu a překližkové boky s dělovými brankami. Pak jsem začal plaňkovat - no a posléze jsem přečetl pár článků, plaňky strhal a vylepil předek a zadek trupu mezi žebry balzou a tu pak vybrousil do tvaru.
Pak jsem nalepil první vrstvu obšívky z lipových planěk 1x5mm.
Sice jsem se neubránil "klinkerovosti" obšívky:
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson/#Lady001.jpg

Nicméně po vybroušení a lehkém překytování:
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson/#Lady002.jpg

- čili já jsem spokojený :)
Kladení planěk neodpovídá druhé vrstvě - moc jsem si s tím hlavu nelámal.
Nejlepší přítel byly modelářské špendlíky a ohýbací kleště na lišty.
Rozhodně se vyplatilo použít balzu jako výplň mezi žebry - lepení šlo snadno.

Na trupu jsem vybrousil i zúžení zadního vazu - jak bylo řešeno třeba tady:
viewtopic.php?f=177&t=64033&start=75
(je to i v nákresu v "Architectura navalis mercatoria")
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson/#Lady003.jpg

EDIT 11.5.2013, 22:35: změna u fotek - místo snahy o zobrazení (což mi nevím proč nefunguje) ponechány jen odkazy.
Naposledy upravil Corwin dne 11 kvě 2013, 21:35, celkově upraveno 1
Corwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 11 kvě 2013, 19:48

Tak tě tady vítám :-D
Jen nevím,zda je chyba na mém přijímači,ale žádné fotky nejdou vidět :cry:
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 12 kvě 2013, 09:49

Tak už jsou po úpravě vidět :D
Vypadá to na pěkný model a začátek máš na výbornou :-D Jen ten název by měl být asi H.M.S Lady Nelson :-k Tak ať se dílo daří a pevné nervy při práci ;-I
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corwin » 12 kvě 2013, 22:11

Děkuji za uvítání a pochvalu :)
Jak to chápu já, tak HMS tedy His/Her majesty ship (= loď jeho/její veličenstva) bylo vyčleněno pro větší a význačnější lodě. U menších lodí se (snad) vážně používalo HM Cutter.
Na toto fórum jsem narazil náhodou a velmi mne překvapila jeho vysoká odborná kvalita a šikovnost přispěvatelů. Lidé jako Kpt.KL nebo Doris jsou velkou inspirací.
No, už jsem se dostal do fáze, kdy Vás musím požádat o rady:
A) druhá obšívka
Řeším druhou obšívku, hlavě co se navázání na "oděrky" (nevím jesti je to správý termín, takhle tomu říká zde velmi "oblíbený" pan Cajthaml).
Nicméně, pokud jsem to pochopil správně, jedná se o silnější prkna obšívky.
Plany LN jsou "klasického" střihu - tj. nejdříve podruhé oplaňkovat a až poté nalepit oděrky.
Z plánu je vidět, že oděrky se absolutně nemohou trefit na plaňky druhé obšívky (plaňky se zužují, oděrky ne)- viz.:
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson/#Lady005.jpg
Někde jsem tu na fóru četl, že správnější postup by byl nejdříve nalepit oděrky a až pak k nim napasovat obšívku.
Chtěl bych to udělat tak, že na místo budoucíh oděrek nalepím lišty o jejich šířce a tloušťce druhé obšívky. Po jejím dokončení a vybroušení pak na tohle místo nalepím další vrstvu - oděrky. Běh latí bude zachován.
Vyzkoušel jsem si to nanečisto z latěk z první obšívky a vypadá to, že by to mělo vyjít:
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson/#Lady006.jpg
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson/#Lady007.jpg
Je to ta správnější cesta?
A jak byly oděrky ukončeny na zádi? Byl tam nějaký výběh, nebo končily jako standardní plaňky?
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nel ... y004_2.jpg

B) Paluba - v plánech je šířka planěk paluby 4mm, ale ve stavebnici jsou dodané bukové plaňky 3mm. Při měřítku 1:64 to odpovídá šíře originálu ca 19cm - zdá se mi to málo (?). Zkusil jsem si kousek udělat, a působí titěrným dojmem. Váš názor?
Za rady díky.
Corwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 13 kvě 2013, 15:16

Nejsem si zcela jist, ale mám za to, že to označení by mělo být pro královské loďstvo opravdu H.M.S :-D To se pak dále dělilo na třídy podle počtu děl na palubě. Těch tříd bylo myslím asi 6. 1 až 3 byly řadové lodě, 4 až 6 již naopak k řadovým nenáležely .Takže tato loď by byla v té poslední. Ale jak říkám, nejsem si zcela jist, muselo by se to dohledat na netu, nebo vyjádření někoho znalejšího. Ale třeba ve vyhledávači na" wikipedia" o této lodi je ten název také H.M.S. Tak nevím :-k
A ty "oděrky" správně wales, bych já osobně řešil tak, že bych oplaňkoval celý trup a až pak je dodělal. A to tak, aby vrchní strana wales kopírovala plaňku pod ní :-k Já to naštěstí řešit nemusel, má loď má vysoké boky, takže plaňky v místě wales byly stejně široké .
A plaňky na palubě bych v tomto měřítku udělal 4mm, já je mám v 1:90 3mm.
Přílohy
Lady_Nelson.jpeg
Replika Lady Nelson
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corwin » 14 kvě 2013, 20:41

Ahoj - bohužel se obávám, že cutter "Lady Nelson" je fikce - takový tradiční cutter té doby -
jinak H.M.S Lady Nelson byla briga (dvojstěžník) postavená v roce 1798 a díky přepadení pirátů ztracená v roce 1825. Je nepravděpodobné, že by byly dvě lodě stejného jména.
Tím bych tuhle diskuzi HM/HMS ukončil :)

Co se týká předchozích dvou otázek -
otázka A) tady jsem dohledal materiály k "wales" - a mám to z tohoto tématu - kupodivu také k Lady Nelson:
viewtopic.php?f=183&t=69271
otázka B) Získal jsem knihu "Historic Ship Model" (díky Radku za stránky :D ) a prostudoval šířku planěk paluby.Dle této knihy byla šířka planěk paluby v první polovině 19stol. byla 6 - 8 palců. Lišta 3mm je při přepočtu měřítka 7,5palců. Což by tedy pro cutter z přelomu 18/19 stol. mohlo být OK.
Stando12 - z jakého období je tvoje loď?
Corwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 14 kvě 2013, 21:23

Na vodu byla spuštěna v roce 1769 a v roce 1805 po bitvě u Trafalgaru v důsledku těžkého poškození se potopila.
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corwin » 14 kvě 2013, 21:59

OK - 18stol. - šířka planěk paluby byla prý 8-14palců - u tebe 3mm plaňka pro 1:90 je šířka plaňky 10,6 palců - takže taky OK.... :D
Corwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 15 kvě 2013, 05:13

Velice děkuji za schválení šířky prken na mé palubě :grin:
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corwin » 15 kvě 2013, 06:14

:lol:
Co jsem tím chtěl říc je, že stejná šířka planěk pro různá měřítka zpracování modelu může být OK.
](*,)
Corwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 29 kvě 2013, 18:39

Zdar Corwine, tak jak pokračuje stavba? Doufám, že jsem tě nějak neodradil, to by mě fakt mrzelo.
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 01 čer 2013, 12:19

Ano byla by škoda, nechat model ležet hlady. Co se týče zužování prken, tak jsem nejprve přiložil plaňku tak aby se přirozeně ohnula podél trupu a tam kde se začla přesahovat na druhou plaňku tak jsem si udělal značku a seřízl podle potřeby. Když nedosáhla plaňka až na příď tak jsem jí zúžil cca na polovinu a vytvaroval. Je taky dobrý si dát bacha na to aby ty plaňky co největším plochou dosedly k trupu, a tim omezíš kroucení planěk při lepení. S tim krutem jsem to úplně nevychytal, při lepení jsem musel použít relativně velkou sílu na pasování.
Přílohy
P8060157.jpg
P8180189.jpg
P9200311.jpg
tady je vidět, že plaňky směrem ke kýlu nejsou úplně přirozeně ohuté
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corwin » 12 čer 2013, 22:59

Díky za zájem a postřehy a nebojte se, já se tak lehce odradit nedám. Jen jsem na štíru s časem - jsem čerstvím otcem a toho času je mnohem míň, než jsem čekal :shock:
No, ale posun alespoň minimální.
Nalepil jsem základ pro "wales" - po druhém oplaňkování přijdou nalipit do těchto míst, tak aby kopírovaly prkna obšívky a nalepil jsem přední vaz:
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson#Lady008.jpg

oplaňkoval jsem zrcadlo (po prvním pokusu jsem plaňky strhal a dal si to ještě jednou) - a nalepil střední část zrcadla.
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson#Lady009.jpg -fotka ještě bez drážky pro zadní vaz (lepší)
http://martinn2.rajce.idnes.cz/Lady_Nelson#Lady010.jpg - horší fotka, ale už s drážkou. Zadní vaz a keel nalepím až pro oplaňkování trupu.

Teď budu plaňkovat.
TO Kimi: Díky za fotky - pěkná práce. Nicméně já se to pokusím udělat bez napojování/ukončování planěk na boku trupu = chci mít průběžné plaňky od předního až k zadnímu vazu.... Uvidím :)
Corwin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 13 čer 2013, 07:04

Hezky pokračuješ! Plaňky trupu můžeš lepit vcelku od přídě k zádi, ale stejně bys pak měl aspoň naznačit spoje prken, protože na skutečné lodi ty prkna v kuse nebyly.
Mě se osvědčilo lepit plaňku ze dvou kusů, nejdříve napasovat hezky předek až k nějakému spoji kde má být, a pak v klidu napasovat plaňku od zádi, a zkrátit jí tak, aby navazovala na přední část. Pak jsem ještě naznačil zbytek spojů. Je docela těžký nalepit a zafixovat celou plaňku v kuse. Jiní lepí jednotlivá prkna....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno