Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Norske Løve / 1:75 / Billing B. - teď spíše scratch build

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Norske Løve / 1:75 / Billing B. - teď spíše scratch build

Příspěvekod honza čižule » 18 lis 2012, 11:12

Minulý týden přijela dcera na pár dnů za námi z Dánska, samozřejmě jsem se na ní těšil, ale tentokrát jsem byl i zvědav, zda se jí do auta podařilo nacpat i tu velkou škatuli, kterou mi před měsícem nafotila - dárek k mým narozeninám. Na kleci pro psy, ze které se vykulili dva černí knírači Snaiper a Raven, byla opravdu velká krabice a ta byla pro mne. Po rozbalení jsem měl v ruce trochu menší krabici - tak už mám konečně Norského lva doma.
Ale bude to dost velké trápení, Billing Boats má strohé podklady - dokumentace je jen pro stavbu toho, co je ve stavebnici. Pokud budu chtít postavit model na trochu slušné úrovni, tak se bez odborné literatury a zejména bez pomoci Vás všech a Vašich znalostí neobejdu. Dcera se totiž byla podívat na zdroje v Danish Maritime Museu, ale prý nic moc, jen čtyři výkresy, z těch dostanu skeny a jinak nic, nic. Ale i tak se už na stavbu dost těším, i když to bude až za nějaký pátek. Nejprve chci pohnout s Karolínkou.
Přílohy
Clipboard01.jpg
Clipboard02.jpg
Clipboard03.jpg
Clipboard05.jpg
Clipboard06.jpg
Clipboard08.jpg
Clipboard09.jpg
Clipboard11.jpg
Clipboard13.jpg
Clipboard15.jpg
Naposledy upravil honza čižule dne 15 úno 2021, 08:24, celkově upraveno 4
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Re: Norske Løve / 1:75 / Billing Boats

Příspěvekod ELKAN » 21 lis 2012, 11:08

Se tady ztratila celá včerejší diskuze, co?
Tak znova: No já bych do nějaký stavby podle plánů docela šel, po zkušenostech z Karolínou vidim, že se dá lecos vyrobit, ale nepřekonatelný problém pro mě jsou vyřezávaný ozdoby a různé dekorace. Na to fakt nemám buňky. Na tom bych pohořel.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 lis 2012, 18:15

Je to hezká loď, myslím, že ve Vašem podání to bude pastva pro oči. Stavebnice rovněž vypadá dobře, i když myslím, že třeba ty plastové lafety nebo odlitky výzdoby mohly být řešeny lépe a z hodnotnějšího materiálu. Ale jak se to nabarví a udělá kvalitní povrchovka, bude to paráda.
Jinak mám podobný názor jako ELKAN; do komerční stavebnice bych už neinvestovala a po předchozích nevalných zkušenostech s modely od různých výrobců bych raději nakoupila materiál a špičkové plány, podle nichž bych si postavila model dle vlastních kritérií. Horší je to ale s místem, kam ty modely po dokončení vystavit, nějak se nám to začíná doma zaplňovat..... :-D
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza72 » 25 lis 2012, 19:05

Krásná stavebnice chlape,přeji hodně zdaru při stavbě...
Honza72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 22 kvě 2016, 10:31

Dlouho jsem se odmlčel, poslední tři roky byly pro mne dost složité, loni jsem po dlouhé těžké nemoci pochoval maželku a tři měsíce na to i maminku. Forum jsem sledoval, ale něco stavět... to nešlo. Po roce, kdy se pomalu vracím do normálního života jsem si našel i pár hodin na to, abych se vrátil k modelaření.
Budu pokračovat na Karolínce a začínám i něco dělat na Norském lvu. Protože se mi podařilo získat nějaké slušné podklady a chtěl bych, aby loď vypadala k světu, rozhodl jsem se spáchat i spodní paluby včetně děl, tedy bez nastrčených špačků hlavní do naznačených střílen. Za každou střílnou bude kanón. NL měl 28 kousků 24 Pfund kanónů na spodní palubě,26 kousků 18 Pfund na střední palubě a 16 kusů 8 Pfund na horní palubě. Pravda Billing Boats má všechny hlavně stejné a tak jsem využil možnosti 3D tisku a pustil se do toho, v Rhinoceru jsem si udělal 3D model 8Pfund kanónu no a pak na Objet 30 jsem zkusil první 4 kusy. Teď si ještě nakreslím 24 a 16 a při tisku se pustím do trupu.
Jen tak na okraj, cena tisku je krutá(1 kg weroveithu-model materiál stojí 6.000 Kč a 1 kg supportu-podpora modelového materiálu při stavbě 3.000 Kč), jeden kanonek vyjde, bratru, skoro na stovku. Vytvořit model v PC v programu Rhinoceros trvalo 5 hodin, tisk těch čtyř kousků pak 2,5 hodiny.
Přílohy
Schránka 02a.jpg
Neodolal jsem a kanónek jsem si poskládal
Schránka 04a.jpg
Díly po vyčištění (před přebroušením a před nátěrem)
Schránka 01a.jpg
Díly po tisku, jsou ještě utopené v supportu(podpůrném materiálu)
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 22 kvě 2016, 23:01

Moc vítám zpět, Karolinu jsme jeden čas stavěli současně, já už mám dávno hotovo, tak se moc těším na pokračování tvojí stavby. Tak ať se ve stavbě daří....
Děla vypadají velmi dobře, uvažoval bych možná o koupi již hotových mosazných děl, vyšlo by to levněji, a když se to napatinuje, vypadá to kovově....ale ty lafety by asi tištěný ušetřily práci.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 24 kvě 2016, 11:59

Také Tě vítám zpět po dlouhé době. Stavíš dvě krásné lodě, ještě z celkem slušných stavebnic, takže to musí být pohoda..!!? =D> Ten 3D tisk je pecka, no vše jde holt dopředu. Ale trocha ruční práce vždy také zbyde.. :-D Takže také držím palce a budu sledovat!! :cool:
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 14 črc 2016, 17:02

Norske Löwe

Prinz Friedrich

Dronning Caroline Mathilde
später Oeresund
---------------------------------------------------------------------------------------------------
70 - dělová válečná loď konstruovaná dle návrhu lodního mistra F. Krabbe

Loď byla postavena na zakázku námořnictva na Nyholm poblíž Kodaně pod vedením hlavního stavitele Andreas pod stavebním číslem 35. Kýl byl položen v květnu 1764, spuštění na vodu se uskutečnilo dne 30. dubna 1765. Dne 10. října 1767, loď byla dokončena a vyzbrojena. Norske löwe byl postaven pod č. 2 v sérii tří lodí. Další dvě lodě byl Prinz Friedrich a " Dronning Caroline Mathilde později Oeresundu, potopen 1772). Loď měla své jméno podle norského lva v dánsko-norském erbu.

Rozměry trupu lodě:
Délka 167 dánských stop.
Šířka 45 dánských stop.
Ponor 18 dánských stop 9 palců vpředu; vzadu 20 dánských stop.
Posádku tvořilo 667 mužů.

Výzbroj se skládala z 70 kanónů:
28 kusů 24 liberních kanónů na dolní palubě,
26 kusů 18 liberních kanónů na střední palubě,
16 ks 8 liberních kanónů na horní paluba
Dánské válečné lodě byly zpevněny asfaltová tmavohnědou barvou až od roku1780. Ozdoby byly provedeny od sochaře C. Moellerupa a tématem bylo Norsko. Na bocích zrcadla bylo vidět rybáře a farmáře, které charakterizovaly symboly Norska té doby - rybářství a zemědělství.

Loď byla později strážní lodí v Oeresund a dalších dánských vodách. V roce 1779 byla nasazena k boji proti ruským lodí.

V roce 1779 byla loď důkladně přepracována. V roce 1795 byla demontována výzbroj a výstroj a loď byla zakotvena. Využita byla jako ubytovna pro bezdomovce po velkém požáru v Kodani. V roce 1798 byla loď vyřazena z dánské flotily.

Momentálně si užívám studium podkladů ((originály jsou ve fantastické velikosti v průměru cca 5582 x 2580 bodů (14.40 MPixels) )) a tisk ve velikosti pro stavbu. Mám i detaily stěžňů, ráhen, kapstanu, vratidla, pumpy, kanonů, kotev atd.Zlaté Danish Maritime Museum
Přílohy
Schránka 09a.jpg
10
Schránka 09.jpg
09
Schránka 08.jpg
08
Schránka 07.jpg
07
Schránka 05.jpg
06
Schránka 03.jpg
05
Schránka 01d.jpg
04
Schránka 01b.jpg
03
Schránka 01a.jpg
02
Schránka 01.jpg
01
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 14 črc 2016, 17:46

Jen jsem doplnil pár stažených obrázků sesterských lodí
Přílohy
Schránka 09a.jpg
14
Schránka 010.jpg
13
Schránka 011.jpg
12
Schránka 011a.jpg
11
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 18 črc 2016, 22:06

To je slušná pálka za 3d tisk, ale zjevně to má něco do sebe.Co závidím, to jsou ty plány. Držím pěsti.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 23 črc 2016, 16:26

Až budeš stavět dánský šíf, tak se ozvi. Ale upozorňuji, jedná se o tzv. Admiralitní plány, tzn. nárys půdorys a žebrorysy, zbytek je na vyhledání a doplnění. Třeba Kanony na Norského lva mám ve třech, čtyřech variantách a teď si vyber....A takových otázek je moc. Proto taky počítám s dopřesněním na místě v Dánsku.
Stavebnice je základ, ověřuji přesnost - skenuji žebra a kontroluji s žebroryskami, a pak je vyřezáním upravím pro instalaci spodní paluby. Jde to ale zoufale pomalu, bo okolo baráku je teď v létě až moc práce.
Přílohy
Schránka 01d.jpg
Lafeta 1
Schránka 01c.jpg
Lafeta 2
Schránka 01b.jpg
Lafeta 3
Schránka 01a.jpg
Lafeta 4
Schránka 01.jpg
Tady mám přehled lafetace 24,18 a 8 liberních kanonů(poměry velikosti lafet)
AO936.jpg
Moc pěkná loď.. a na ní pátá možná verze lafetace kanonů
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 23 črc 2016, 17:52

Nakonec jsem to po delším studiu podkladů vyřešil a nakreslil si to ve 3D(Rhinoceros). Důvodem je určení výšky paluby k ose hlavně u dolní paluby.
Přílohy
kanony3.jpg
kanony23.jpg
kanony2.jpg
kanony1.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 15 srp 2016, 15:27

Po oskenování žeber a prokreslení jsem si chtěl na žebra ze stavebnice vyznačit spodní dělovou palubu a prostor v žebrech vyřezat. Bohužel, žebra ze stavebnice vyřezané laserem vykazují propad oproti ideální křivce vodorysek až 1,3 mm. Mám rád čistou práci - jen opracování dřeva a tmel používám málokdy,snad jen na zaplnění dírek. Žebra ze stavebnice jsou pro mne NEPOUŽITELNÁ. Škoda jen té pěkné pětivrstvé překližky.
Díky tomu, že mám originální plány ve slušné velikosti, vrátím se do dob mého mládí a opět si zařádím v deskriptivní geometrii, dnešní programové vybavení v PC mi dává možnosti, které jsem kdysi na prkně neměl. Pokud bude vše v originálních plánech o.k. bude stavba Norského lva klasickou stavbou podle plánku a ne ze stavebnice(tu použiji pokud to půjde už jen jako zdroj materiálu). A dokonce začínám zvažovat zvětšení do měřítka 1:50 respektive 1:40. Uvidíme...
Přílohy
Kostra trupu 04_vodorysky.jpg
Kostra trupu 03_vodorysky.jpg
Kostra trupu 02.jpg
Kostra trupu 01.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 21 srp 2016, 19:55

Tak v Corelu jsem si překreslil admiralitní plán do křivek a naimportoval jsem si ho do Rhinocera. Teď mohu prověřit žebrorysky a vodorysky, pokud budou odchylky větší než 0,2 mm tak si plán opravím (předpokládám , že se upravit bude muset) . Je fajn, že z dalších podkladů mohu dokreslit detaily, Vím že mi to zabere dost času, ale celkem se na to těším. Občas tu dám scan jak to kreslení pokračuje. Pořád ještě přemýšlím o velikosti, Na baráku mám místa dost a místní truhlář mi nařeže lišty v délce dle potřeby.
V měřítku 1/75 se mi to zdá malé, už houby vidím.
Přílohy
Norske Löwe admiralitní plán 2.jpg
Norske Löwe admiralitní plán 1.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 23 srp 2016, 19:49

Dobrý večer, tedy pro mne dobrý. Po prověrce admiralitních plánů Dánského královského námořnictva vzdávám hold autorovi, který musel být opravdu špičkovým konstruktérem a deskriptivní geometrii by mohl učit i akademika Hajkra, který kdysi na výšce trápil mne. Prakticky všechny odchylky se pohybují od ideálních proporcí do 0,3 mm(to ovšem může být ovlivněno chybou při překreslování a při tvorbě 3D modelu). Dalo mi to trochu zabrat, ale hlavní, je že se to podařilo a že nemusím projekt zabalit.
Tak a teď se musím rozhodnout jak velkou loď si postavím. No a pak si dokreslím paluby a návazně tvary žeber a mohu začít hledat listy do lupenkové pilky.
Přílohy
Norske Löwe admiralitní plán-3D model 4.jpg
Norske Löwe admiralitní plán-3D model 3.jpg
Norske Löwe admiralitní plán-3D model 2.jpg
Norske Löwe admiralitní plán-3D model 1.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
honza čižule

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno