Snad jako všichni lodičkáři na tomto foru a také lodičkáři na slovenském "papírovém" foru jsem si i já zaslintal u stavby lodiček Doris a Jana. Velice se mi líbila věta "MG"-ho, že lodní modelařina se posunula do nového období..do období,které začala Doris.. Rozhodl jsem se vstoupit do stinného koutku za těmito perfektními modeláři a rozhodl se taky si postavit zase jednou nějakou lodičku. Bude to lodička prostá zlatých soch a honosné výzdoby..jednak takové lodě stavět neumím..nebo možná umím,ale nemám trpělivost na "sochařinu".. ..ale i ve skutečnosti se mi líbí víc lodičky z antiky a ranného středověku.. No a tak jsem zahrabal v šuplících a konečně vytáhl plány lodě o které jsem si stále jen říkal..: "Jednou jí určitě postavím..!" No,a protože dneska bylo hezky..tak jsem si řekl,že "dneska by to šlo".. Jak stavba dopadne ještě nevím..ale plánuju loďku doplnit o několik konstrukčních detajlů, které se objevují na rytinách a na plánu nejsou..Město,kterému bude patřit také ještě nevím. Plány které mám jsou 1:50 a také 1:100 Ve větším měřítku by to lodi slušelo víc..nicméně kvůli omezeným "výstavním prostorám" stavím všechny své lodě v měřítku 1:100 a tak bude i tento obchodní Hulk, nebo Karaka, chcete-li také v tomto měřítku.
Přílohy
Naposledy upravil zdesko dne 18 dub 2010, 12:17, celkově upraveno 1
..většinou jo.. i když kýl a vazy jsou zatím balzové.. Taky ještě nevím,jakou udělám obšívku. Teoreticky by měla být ještě klinkerová. Ale to je hrozně těžký přesně ztvárnit. Takže asi bude karvelová (kraweelová). A možná, že klinkerová bude jen na nástavbách..
Přesně tak..! To je ona.. Já jí mám bohužel na velkejch "plachtách" a do skeneru se mi to nevejde..proto jsem mohl přiložit jen výřezy trupu.. ..fotky možná přiložím nějaké až zítra..ono ale ještě není co fotit..pořád si hraju s kýlem. To by jeden neřekl, co je s tím práce.. Ale jde o to, že se skládá z "maketové části" a z části,která bude sloužit jako opora pro žebra.. Tuto jsem právě teď dokončil, takže bude následovat spojení obou kýlů a pak si začnu hrát se žebry..
Také se přidávám a přeji mnoho zdaru a příjemné zábavy při stavbě. Předloha modelu se mi moc líbí, držím palečky, ať se Ti dílo daří! Jak budeš řešit povrchovou úpravu a dřevěný vzhled? Barvení, dřevěné oboložení nebo zkusíš třeba samolepící fólie/tapety? AŤ se daří! Doris
..tu povrchovku zatím ještě nevím... Doposud jsem měl to štěstí,že lodě,které jsem stavěl (antika..) byly většinou "jakoby" celé natřené a tak jsou natřené.. Hodně dávno jsem stavěl pro mamku Santu Mariu a tam jsem dřevěnou tapetu na trup použil..vcelku to tak špatně nevypadalo.. Na paluby jsem použil dýhu a zbytek byl barvený..(a taky jsem zde poprvé a naposledy maloval olejovými barvami na plátno..! Byl to obraz patronky lodi..lemovaný "žehnajícím nápisem"-hlavní plachta- a ozdobný kříž na přední plachtě..) Tohle zatím nevím..vyzkouším pár "povrchových finišů" nanečisto a něco se snad ujme..
S tým finišom: vyskúšaš - uvidíš, niektorí maľujú - a ide im to dobre ( napr. Otas alebo Kid Karola na CPM ), niektorí tapetujú - a aj im to ide dobre ( jej veličenstvo Doris...a moja maličkosť napr. ) . V jednom aj druhom prípade sa dá povrchovka v pohode opraviť. A sú aj takí, ktorí to obkladajú balzou - aj tam je výsledok efektný - napr. na poľskej stránke koga.net.pl si kukni toto:
a tu je skutočná replika veľmi podobného hulku - Lisa Von Lubeck
Tu je veľmi pekne vidno, aký je povrch dreva na skutočnej lodi - nadechtovaný, skoro do čiernohneda ( aj keď som sa v tejto lodi veľmi nevŕtal, pochybujem, že by v súčasnosti používali decht - ktohovie )
Jano
Dokončené: Revenge 1577, práve prebieha 2. pokus Ark Royal 1587 Arabský Dhow Mary Rose Trinidad La Couronne 1636 Čakajúce: Sovereign Of The Seas 1637
..teda Jano, to jsi mi dal..! Já si v duchu pohrával s myšlenkou, že bych mohl lodičku situovat nějakému polskému městu a ejhle..! On už tentýž nápad dostal někdo jiný..! A dokonce i replika je polská..! Tak se nedá nic dělat..budu muset nastudovat heraldiku nějakého jiného města z jiného státu.. Takhle nenazdobenou jsem si jí ale představoval i já..prostě jen dřevo.. Jenže,když to vidím "naživo" tak možná, že se nakonec uchýlím k nějakému barevnému ornamentu.. To vše je však ještě předčasné, zatím se potýkám s žebry.. Sice jsem do plánů čučel jak bacil do lékárny několikrát..ale že první a poslední žebro nesedí jsem zjistil až při motáži. Není to nic srdcerivného, ale bude se to muset "vyzdít"..(pro Janka.: "vymúrovať".. ) ..fotky zatím opět jen slibuji..
No, Jano, Ty jsi fakt studnice vědomostí o lodích, klaním se , Tebe fakt nic nezaskočí! Je super, že je zde více znalců v oboru a můžeme si tak vyměňovat zkušenosti. Já teda o lodích tolik nevím , ale ráda pomůžu s technologiemi jejich modelového provedení.
Ad žebra - běžný problém, setkala jsem se s tím i u Shipyardu (asi moje chyba), ale i u modelů od Mantua models a jiných. Osobně to řeším tak, že nadměrně vystupující žebra seříznu na co nejoptimálnější velikost a před nalepením obšívky provádím korekce pomocí vytěsňovacích pásků z kartonu různých tlouštěk. Toto vytěsnění provádím samozřejmě i v opačném případě, kdy je některé z žeber menší a obšívka by se v tom místě propadala dovnitř - to byl problém například u Sos, kde bylo třetí žebro měnší. Měření odchylek řeším šablonami - jsou to oblouky různých půlkruhových tvarů vyrobené ze silného kartonu, které přikládám ke kostře a zjišťuji vždy na trojici ač čtveřici žeber, zda se dotýkají oné šablony. Poku některé nedosahuje k šabloně, mavýším ho nalepením proužků. Pak je výsledek práce O.K. Ad ornamenty - ideálně se dělají z moduritu, který lze tvarovat pinzetou na silikonovém/voskovém papírku nejlépe pod vodou. Doporučuji následně péct v troubě při teplotě cca 130-140°C, materiál bude trvale pružný a nebude se lámat narozdíl od převaření ve vodě. Doris
Tak koukám, éra Doris vypadá jako zlatá éra plachetnic, pěkně se to tu rozjíždí . Tak mě napadlo, že mám doma ještě tři, vlastně 4 rozdělaný lodičky, dvě z nich dokonce z podobného období - Pintu a Ninu. Ale deptá mi srovnání toho, co vypotím s tím, co vykouzlí zručná ženská ručka, tak nevím, jestli se dožijí také reinkarnace. Na tohle jsem zvědavej, Victory je super, ale mě dávno spíš přitahovali ty starší lodě, galeonou konče.
Držím palce Zdenku, Tvé starší modely se mi moc líbí, takže budu pečlivě sledovat! A nějaký ten "ornament" tam určitě vymysli - bude to mnohem živější, než jen samotné dřevo..
..dneska jsem udělal tedy konečně první obrázky..ale jak vidno, zatím není co "očumovat".. Nejdříve výroba žeber..díky kalkulátoru jde práce líp,než v dobách mého mládí, kdy se šablona žebra vystříhla z ohlého papíru,aby obě strany byly identické..(což se většinou stejně nepodařilo,protože se ten papír vždycky nějak pohnul..nebo co.. )...teď si prostě vytisknu jednu stranu šablon..
..no a pak se ty vystřižené půlky slepí k sobě a může se vystřihovat...tohle je zatím jeden karton, ale po vystřižení celé žebro nalepím ještě jednou a vystřihnu znova..výsledná tloušťka žeber je v tomto měřítku 2mm ,což docela postačuje..