Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sultan - Arabe dhow (Arteanía Latina)

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 17 led 2021, 16:46

Zdravím,
Na radu o hodně, ale hodně zkušenějšího kolegy modeláře jsem se rozhodl jít s kůží na trh. Mám nějaké plastikářské zkušenosti a rekonstruoval jsem poškozený tátův model Golden Hindu od Igry. No a práce se dřevem a elegance lodí 18. a začátku 19. století se mi zalíbila natolik, že jsem si nechal pořídit menší loďku a nyní jsem se odhodlal do ní pustit. Snad ji moc nezmrším.

Načetl jsem si nějaké info, pořídil pár nových pomůcek a jde se nato. Přikládám obrázek krabice (z internetu, tohle není moje fotka :-) ).
První, co mě překvapilo, bylo, že návod nebyl v češtině. Po večerech jsem to překládal, ale jako ne-jachtaři byly pro mě některé výrazy celkem oříšek. Mezi oblíbenou četbou mám O'Briana, tak jsem si troufnul některé termity odhadnout :-). Pro stavbu to bude stačit. Nakonec on ten návod je na slovo poměrně skoupý.
Přílohy
2021-01-13-002.jpg
Rozložený obsah krabice
Krabice.jpg
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 17 led 2021, 16:57

No překlad mi trval docela dlouho. Před vánoci dali 13 lidem včetně mě padáka (restruktulizace), tak si čas mezi hledáním práce ukrátím modelařením.
Hned zezačátku mě zarazilo, že obrázky návodu se se skutečnými laserem vyřezanými díly docela rozcházejí a to zrovna v obtížných partiích přídě a zádě. Na zádi to ještě jde, pokusil jsem se tam dolepit lištu. Na přídi to bude vyžadovat asi hodně broušení.
Četl jsem doporučení na hrubo otesat potřebná zúžení dlátem, ale mám obavy o delaminaci překližky, z které jsou vyrobena žebra, takže budu spoléhat na jehlové pilníky a smirkový papír, nalepený na liště.
Pro začátek zkompletování kýlu a žeber, přišpendlení paluby a po korekci jejich polohy slepení...
Pokračování příště...
Přílohy
2021-01-17-004.jpg
Našpendlená paluba
2021-01-17-003.jpg
Příprava na první lepení. Ta příď bude chtít hooodně broušení
Mailoo

• Odpovědět s citací

Re: Sultan - Arabe dhow (Arteanía Latina)

Příspěvekod ELKAN » 17 led 2021, 17:12

Tak to tě tady vítám, a ať se stavba daří ke tvé spokojenosti
Předek i záď je dobré vylepit balsou, vybrousit přesný tvar, a pak už je pokládka lišt jednodušší....viz foto
Přílohy
IMG_4000.jpg
IMG_4005.jpg
IMG_4005.jpg (39.61 KiB) Zobrazeno 7275 krát
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 17 led 2021, 18:01

Vítám Tě zde Mailoo!!! ;-I Plán ze stavebnice? Když není, nic se nestane, kvalita stavebnic a plánů se diskutuje už dlouho.. :'-( Nejlepší je prohlížet fóra, tam je návodů habaděj!! Jak psal Elkan, vyplň si příď i záď balzou, žebrům ze stavebnice nevěř a kostru si poměřuj slabou lištou, kterou přetáhneš od přídě k zádi, někdy je žebro vyosené, na jednom boku je boule, na druhém prohlubeň, pokud to najdeš včas, máš vyhráno. Dobrousíš, doplníš, přeměříš,..dobrousíš, doplníš, přeměříš.. a tak dále.. :) Kvalitní přesná kostra je základ. Každé žebro musí být zešikmeno dle tvaru trupu.
Ještě si shlédni, zda nemáš prohnutý kýl a jak má Elkan, zpevni si žebra na bocích nalepením rozporek, nekvalitní překližka se ráda kroutí.
Takže nespěchej, měř, měř, měř, měř, měř, měř, a pak řež a lep. ;-I ;-I Držím palce. :cool: O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 05 úno 2021, 20:20

No, původně jsem o vyplnění přídě a zádě neuvažoval, ale opakovaně jsem o tom četl a i tady mi tak radíte, tak jsem to zkusil. No nedopadlo to úplně podle představ, ale tak nějak. Dělal jsem to z bloku balsy a to je asi chyba. Více tvarovaných vrstev by se asi lépe opracovávalo.
Nicméně mě překvapilo, kolik broušení vyžadovalo zkosení žeber. Jedno žebro bylo utopené a plaňka dělala propad. Než jsem si uvědomil, že by šla podložit olepením žebra, přebrousil jsem okolní žebra. Jsem docela zvědav na výsledek, zatím se mi zdá, že plaňka po přitlačení prsty tvoří docela plynulou křivku...
Na chvíli jsem potom Sultana odložil (připravuju souběžně dárek pro kamaráda). V mezičase si čtu o plaňkování a promýšlím další postup. Narazil jsem na nejasnost v návodu. Přikládám dva obrázky.
1) Odříznutí žeber v rovině paluby - tzn. že nesmím minimálně plaňky nad palubou lepit k žebrům, ale jen mezi sebou... Budiš.
2) Poslední plaňka na obrubě přídě je úplně nad koncem žeber... To jako ji mám natvarovat podle předposlední a potom nalepit natupo? Nebude to příliš křehké spojení? I když se to bude ještě zvenku i zevnitř pokrývat druhou vrstvou tenkých planěk. Navíc trefit tvar bude asi docela oříšek...
Přílohy
Z_navodu_02.JPG
Detail z návodu: volná plaňka přídě
Z_navodu_01.JPG
Detail z návodu: odříznutí přesahujících žeber (později následuje nalepení falešných žeber nad palubou)
2021-02-05-005.JPG
Aktuální stav úpravy kostry
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 06 úno 2021, 09:20

Zdravím tě. Odstranění falešných žeber nad palubou je běžné, jinak by bylo zábradlí tlusté. Předem jsem si z boků tato mista lehce nařízl, pak jdou lépe vylomit. A klidné plaňky lehce nalep herkulesem, trochu vody a je lepidlo pryč.
K lepení vyšší plaňky klidne zvedni odstranitelné žebro, tvar chytneš.
Odstraňuj až po přepásání vnějšíma plaňkama, pak je to pevné a drží tvar.
Držím palec
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 10 úno 2021, 14:37

Tak jsem se rozhodl objednat si ohýbačku planěk...
Ale ta nejde a nejde a čas běží ( v pondělí nastupuji do nové práce a času bude řádově méně). Tak jsem urobil pokus s laciným nástrojem na pyrografii. Je to prostě něco jako hrotová pájka a má výměnné hroty. Ten největší je váleček o průměru 8mm.
No jako testovací plaňku jsem ohnul snadno, ale teplota je evidentně moc vysoká. Regulaci to nemá.
Plaňku jsem cca 10 minut máčel ve vodě a po oklepání jsem to zkusil... Výsledek noc moc. Předpokládám, že takhle to vypadat nemá :-)
Plaňka je to 1,5 x 5 mm.
Přílohy
Ohybani.JPG
Nástroj a pokusná plaňka
ohnuta_planka.JPG
Detail ohnuté plaňky
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 10 úno 2021, 17:53

Takhle slabou plaňku bys měl ohnout bez problémů. Každopádně i ohýbačkou na plaňky, kde je na konci kovový váleček, se musí popojíždět nebo převalovat, po zastavení to pálí taky. Ideální je oželet kus plaňky, konec 3 až 4 cm nechat jako páku a pak odříznout. Pointa je celkově prohřát a ne spálit na povrchu. Zkoušej, držím palce.
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 03 bře 2021, 16:52

To jsem to zase jednou pos.... :bad:

Tak jsem měřil, měřil a nakonec to udělal stejně blbě. Bych to vzteky překousal #-o :evil:

No prostě mi to nevycházelo, třikrát jsem to přeměřil a přeplánoval, než jsem začal zužovat plaňky a připevňovat je na místě. Moc mi to nevycházelo, spoléhal jsem na pozdější přebroušení a vytmelení....
No a dneska jsem zjistil, že jsem používal špatné plaňky :!: a když psali, že mají být lipové, že to není směrodatná informace. Zkrátka nyní musím buď dokoupit materiál, z kterého jsem to začal dělat (1mm silné plaňky), nebo demontovat připevněné plaňky a začít znovu se správným materiálem (1,6mm silné).
Potíž je, že ty silné už na místě neudržím špendlíkem - prostě je nepropíchnu. Bude s nimi obtížnější práce. Co by jste mi kdo doporučil?

Já vím, jsem idiot, měl jsem si toho všimnout. Taky si nadávám, ale už se stalo... :cry:
Přidávám obrázek, kde tyto plaňky měl být zřejmě ze stejného materiálu... :o
Přílohy
Planky.jpg
Porovnání planěk - prý stejný materiál, jiná tloušťka...
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 03 bře 2021, 17:04

Zdravím Tě. Modelářským špendlíkem plaňku propíchneš, je ostrý.. https://www.modelylodi.cz/Modelarske-spendliky-d715.htm

Propichuje se samozřejmě jen první nosná vrstva, ta pohledová se špendlíky neničí, utahuje se jinak. Já použil tento systém.. viewtopic.php?f=177&t=114576&start=90

Jsou i jiné, základ je nepoškodit plaňky, i když poté kolíkuješ, netrefíš přesné místo kam kolíček patří.. =D>
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 03 bře 2021, 17:58

Ondras71 píše:Zdravím Tě. Modelářským špendlíkem plaňku propíchneš, je ostrý.. https://www.modelylodi.cz/Modelarske-spendliky-d715.htm

Nooo, zkoušel jsem propíchnout tu silnější... a ne. to nedám. Už takhle mi po chvíli odumírá prst na té milimetrové lípě :-D
Ale spíš bych řekl že je to tím, že je to z tvrdšího dřeva (podle kusovníku ne, ale podle vzhledu zcela určitě).

Ondras71 píše:Já použil tento systém.. viewtopic.php?f=177&t=114576&start=90

Díky za tip na plaňkování druhé vrstvy. mám na to podstatně tenčí gumový svazek, ale také podstatně menší loď, tak uvidím. Navíc druhá vrstva bude z tenoučkých planěk prakticky z dýhy.

Spíš by mě zajímal tvůj názor, jestli sundat špatně začatou (první) obšívku, a nebo to zkusit sundat (vodou a teplem stejně jako doporučuješ v poskytnutém vlákně), spláchnout dosavadní práci do haj... A začít znovu...

BTW dovolím si na oplátku také tykat, i když jak koukám na tvoji práci, tak se mi na jazyk dere vykání samo :-)
Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 03 bře 2021, 19:41

Mailoo píše:Nooo, zkoušel jsem propíchnout tu silnější... a ne. to nedám. Už takhle mi po chvíli odumírá prst na té milimetrové lípě :-D
Ale spíš bych řekl že je to tím, že je to z tvrdšího dřeva (podle kusovníku ne, ale podle vzhledu zcela určitě).

Díky za tip na plaňkování druhé vrstvy. mám na to podstatně tenčí gumový svazek, ale také podstatně menší loď, tak uvidím. Navíc druhá vrstva bude z tenoučkých planěk prakticky z dýhy.

Spíš by mě zajímal tvůj názor, jestli sundat špatně začatou (první) obšívku, a nebo to zkusit sundat (vodou a teplem stejně jako doporučuješ v poskytnutém vlákně), spláchnout dosavadní práci do haj... A začít znovu...

BTW dovolím si na oplátku také tykat, i když jak koukám na tvoji práci, tak se mi na jazyk dere vykání samo :-)

- Špendlík se dá i dobře zatloukat kladívkem..

- Nevím kolik jsi už použil planěk a kde, pokud nestavíš přesnou repliku, použité plaňky dělají souvislou vrstvu, třeba dna, můžeš plynule přejít na silnější. Nebo oželet použité a začít po tréninku znovu silnějšími..

- Tykání mi nevadí, jsme jedna velká modelářská rodina.. :D

PS - co fotky?
Pro uklidnění, mám tu jednu letitou fotku z fór, musel jsem si jí stáhnout, návod jak BY se to NEMĚLO dělat..
Jak se to nedělá....jpg

Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mailoo » 04 bře 2021, 08:42

Ondras71 píše:- Špendlík se dá i dobře zatloukat kladívkem..
Mě se s kladívkem špendlíky děsně ohýbají...

No fotky jsem dávat nechtěl, stydím se... Ale budiž Mám jen čtyři plaňky nalepené (na každou stranu) a další čtyři připravené (ořezané). První tři nic moc, ale trochu jsem změnil techniku zužování a myslím, že ta poslední je mnohem lepší. Kýlovou jsem chtěl dělat nakonec.
Žebra mám pokreslený měřením, tužkou, a třemi barvami, jak jsem o pořád přeměřoval a opravoval (marně) :-P
2021-03-03-001_small.jpg
Celkový pohled - pravobok
2021-03-03-002_small.jpg
Detail levoboční zádě

Ondras71 píše:použité plaňky dělají souvislou vrstvu, třeba dna, můžeš plynule přejít na silnější.
špatně jsem se vyjádřil ty, co jsem měl zřejmě použít jsou nejen širší, ale hlavně tlustší. To by nutně dělalo schod, který by byl potřeba odbrousit.
No zkusil jsem si propíchnout špendlíkem 1,5mm lípy a to by šlo. To ve stavebnici není lípa ani náhodou. Takže buď si dokoupím 1mm tlusté plaňky a dodělám stávající stav, nebo si nakoupím 1,5mm plaňky a celé to předělám. Tak jako tak chci lípu. To tmavší dřevo je tvrdý. Tlustší plaňky by mi dali více prostoru k broušení, ale byla by s nimi zřejmě obtížnější práce...

2021-03-03-003_small.jpg
Vpravo lipová lišta 1mm silná, vpravo 1,6mm neznámé dřevo

Mailoo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 04 bře 2021, 10:56

Mailoo píše:No fotky jsem dávat nechtěl, stydím se... Ale budiž Mám jen čtyři plaňky nalepené (na každou stranu) a další čtyři připravené (ořezané). První tři nic moc, ale trochu jsem změnil techniku zužování a myslím, že ta poslední je mnohem lepší. Kýlovou jsem chtěl dělat nakonec.
Žebra mám pokreslený měřením, tužkou, a třemi barvami, jak jsem o pořád přeměřoval a opravoval (marně) :-P
Příloha 2021-03-03-001_small.jpg je dlouhodobě nedostupná.
Příloha 2021-03-03-002_small.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Ondras71 píše:použité plaňky dělají souvislou vrstvu, třeba dna, můžeš plynule přejít na silnější.
špatně jsem se vyjádřil ty, co jsem měl zřejmě použít jsou nejen širší, ale hlavně tlustší. To by nutně dělalo schod, který by byl potřeba odbrousit.
No zkusil jsem si propíchnout špendlíkem 1,5mm lípy a to by šlo. To ve stavebnici není lípa ani náhodou. Takže buď si dokoupím 1mm tlusté plaňky a dodělám stávající stav, nebo si nakoupím 1,5mm plaňky a celé to předělám. Tak jako tak chci lípu. To tmavší dřevo je tvrdý. Tlustší plaňky by mi dali více prostoru k broušení, ale byla by s nimi zřejmě obtížnější práce...

Příloha 2021-03-03-003_small.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Stud dej stranou, každý nějak začínal. Natrénoval jsi, ty první plaňky dej dolů, začni znovu. Jukni zde na rady k plaňkování z fóra MSW, je to v PDF.. https://modelshipworld.com/forum/98-pla ... nd-videos/

Počítej s tím, že tělo kýlu je celé vidět, máš to i to na fotce v plánu. Plaňky musí končit z boku kýlu, jsou do něj z boku zakleslé..
kýl dhov.JPG

To dřevo bude ořech nebo tanganika, nevím co do stavebnice dávají, porovnej zde.. https://www.modelylodi.cz/Drevene-nosniky-c10_95_2.htm

Jinak k zatloukání špendlíků, chytnu železo pevně mezi prsty nebo do kombinaček, aby nevibrovalo a takto zatloukám, jde to dobře.
A pozor na malování fixou!!!! Vlhkem Ti může barva prolézt škvírami nahoru a udělat paseku!! #-o
Držím palce. O.
Ondras.

Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zapi105 » 05 bře 2021, 10:42

Hlavně nezoufej, ja než jsem dodělal svoje plaňkování tak jsem se pojmenoval tolika nadávkami a taky u mě proběhlo strhnutí několika řad lišt. Ale chce to vydržet a zkoušet, nebudu ti dávat rady protože na to nemám zkušenosti. Od toho jsou tu jiní, já ti můžu jen fandit a morálně podpořit. Tady můžeš kouknout jak to šlo mě a co mi radili zde zkušenější a podívat se, jak jsem trhal svoji obšívku viewtopic.php?f=177&t=100210&start=45 . Držím palce a vydrž :hurray:
zapi105

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno