Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Heller 1/100 H.M.S. Victory by Jirka

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Heller 1/100 H.M.S. Victory by Jirka

Příspěvekod Mr_Shadow » 25 kvě 2007, 10:22

Zdravim vsechny lodni i nelodni, plastove i neplastove fanatiky

V tomhle vlakne se pokusim zadokumentovat prubeh stavby moji Viktorky ve stovkovem provedeni od Hellera/Airfixu (ehm..to uz asi vetsina pochopila z nadpisu, ale nejak clovek zacit musi...).

Pro zacatek si zkusim, jak moc velka sem lama a postnu obrazek krabice, snad to vyjde :D

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

...more to come (very) soon
Mr_Shadow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 25 kvě 2007, 11:16

Tak na toto se fakt těším. Jen Jirko dávej fotky přímo do tématu ,max velikost je 600 krát 800. Díky Jak se tak na ten obrázek dívám jsem rád, že mám přímo Heller. Obrázek se dal docela dobře vypreparovat(postrádá velké logo Airfixu)a už je zarámovaný v mé modelářsko-zašívárenské cimře. Takže přeji hodně pevnou ruku a dostatek času na modelaření.
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr_Shadow » 25 kvě 2007, 11:20

Trocha historie...:

Modely me bavily od malicka, moje prvni 'lodicka' byla krome Falcona od Smeru 1/146 Victory od Revellu pred nejakymi 15ti lety...pak nasledovala delsi pauza, kde sem se venoval barveni (a hrani si s) wargamingovymi figurkami (Warhammer) a asi pred rokem me nedostatek spoluhracu na Warhammer v miste meho studia pritahl zpet k modelum.

Model jsem si koupil pred ca. cvrt rokem po dlooouhem rozmysleni a rozhodovani (mezi Soleil, Constitution od Revellu, Reale a prave Victory).
K tomu, ze 'do toho' pujdu me taky dost ovlivnily fotky Zdenkovy Soleil, protoze to je proste skvost [-o< , a neco takovyho chci mit doma taky :-D

Cena modelu mi udelala docela slusnou diru do meho studentskeho minirozpoctu, vetsina meho okoli me ma za cvoka (hlavne moje pritelkyne, kdyz sem domu privlek tu bednu :D ), ale ja byl happy. V te dobe sem jeste netusil, co k tomu budu vsechno kupovat za doplnky...no co se da delat.

Mno, predstaveni samotne stavebnice...proc si pridelavat praci, kdyz uz si ji pridelali jini, tudiz pro zajemnce doporucuji nasledujici link, kde je detailni popis obsahu bedny. Nemecky...
http://www.modellmarine.de/phpwebsite/i ... ion=275:71
Osobne mam ze stavebnice moc dobry pocit. Detaily jsou pekne viditelne a dily se na prvni pohled se zdaji v poradku. V prubehu stavby se mozna objevi nejaky ten nedostatek (uz sem bohuzel objevil pomerne neprijemne zkrouceny dil na pridi lodi, ktery se bude jen tezko narovnavat do spravne polohy..bude to fuska :evil: ). Klasicky nedostatek Hellerovic beden je tradicne navod, ktery je podle mne katastrofalni. Na samotne sestaveni *snad* bude stacit, na takelaz ani nahodou. Takze sem vytahl vernou kreditku a objednal od J.McKaye '100-Gun Ship Victory' ze serie Anatomy of the Ship a sehnal si vynikajici (alespon pro me) 'Rigging of period ship models' od Lannartha Petersona. Snad to bude stacit...

Stavba samotna: zacal sem dely (kazde ze 7mi dilu), coz zabralo dost casu. Nafoceno nemam...ale neni moc o co stat :-)
Pote nasledovalo barveni zatim neslepenych casti trupu.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Poznamka k fotkam: fotit neumim, fotim Canon Digital IXUS 60 a moje znalosti konci u zapnuti a vypnuti aparatu...ale treba se to casem zlepsi, mam tu masinku kratsi dobu, nez Victory

Z tehle faze nemam moc fotek. Jen malej tip pro vsechny, kdo se na tenhle model chystaji: ja trouba sem poradne nenabarvil *vnitrek* obou pulek trupu pred slepenim. Coz o to, oni se daji celkem dobre nabarvit i po slepeni, ale pred by to slo o dost lepe...no nic, asi sem na chvili vypl mozek.

Po nahrubo nabarvenych 'zlutych' pruzich prisla zasilka z drydock models s objednanymi striskami nad (zatim neexistujici) vstupni porty na bocich lodi. Heller tyto vstupy na modelu nezobrazuje. Je to pomerne osemetna zalezitost, protoze 'oficialne' se nevi, jestli je Victoty u Trafalgaru (a model podle vyrobce znazornuje lod v dobe bitvy r 1805) opravdu mela. No, cetl sem argumenty pro obe verze, videl obrazky k oboum verzim a stale sem se nemohl rozhdonout. Nakonec rozhodl ciste osobni pocit 'co se mi libi' a rozhodl sem se entry porty vyrezat a vyrobit....
Mr_Shadow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr_Shadow » 25 kvě 2007, 11:25

je mi trapne se zeptat....ale jak ten obrazek vlozim primo do tematu, aby to vypadalo, jako v ostatnich vlaknech? ve faq sem to nenasel..urcite to bude naka prkotina, ale ja sem na takovyhle veci hrozna lama :oops:
Mr_Shadow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Krčmář » 25 kvě 2007, 11:31

Napíšu Ti to večer, teď odcházím za výdělkem
http://zetmodel.webnode.cz/
http://www.plastic-hobby.com/
Zdeněk Krčmář

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 kvě 2007, 11:41

Mr_Shadow píše:je mi trapne se zeptat....ale jak ten obrazek vlozim primo do tematu, aby to vypadalo, jako v ostatnich vlaknech? ve faq sem to nenasel..urcite to bude naka prkotina, ale ja sem na takovyhle veci hrozna lama :oops:

Pod oknem pro zprávu jsou ještě dvě okénka:

Soubor: Procházet

Komentář: Připojit soubor

Klikneš na procházet, nalistuješ si fotku, která nesmí bejt větší než 1024/1024 bodů klidně dopíšeš něco do komentáře a stiskneš připojit soubor. Tohle můžeš provést až 6x a najednou tak do jednoho příspěvku vložit 6 fotek.

Potom stiskneš Odeslat a vloží se ti sem vše.

Já se taky zeptám - jak jsi sem vložil ty rozklikávací okénka? To zase neumím já :grin:
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 25 kvě 2007, 11:59

Tak na Viktorku se moc tesim. Je to opravdu moc pekny sif.

To Jakub:
Dej si ten prispevek jako citovat a uvidis primo v tom kodu jak je to udelane. (v hranatych zavorkach URL= ....). Fotku musis mit ulozenou na nejakem jinem webu.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 25 kvě 2007, 12:07

To Ondřej - já sem pako, to by mě nenapdalo... Dík za radu ;-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mitom » 25 kvě 2007, 12:53

@Mr.Shadow:

Juchúúúúú!
Konečne niekto začal stavať Victory! Zdenka tu lámem už pol roka a nič... :D
To "pochopenie" okolia poznám aj ja veľmi dobre. Mal by si vidieť, čo bolo u nás doma, keď pred domom zastavilo auto od FedEx a vyložili obrovskú krabicu odoslanú z Anglie. (Doma som akosi "pozabudol" spomenúť, že som ju kúpil a že už je na ceste)...
Čo sa týka fotiek, doporučujem na nejakom free web-hostingu sa zaregistrovať a dať tam fotky v plnom rozlíšení a sem to liknovať.
http://www.mitom.wz.cz/Victory01.htm
http://www.mo-na-ko.net/php/portal/viewtopic.php?id=543
mitom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eru » 25 kvě 2007, 13:02

ja sa este vratim k tej revellovej Victory 1/146, nepamatas si uz , jaky je to model? ked vravis, ze si ju robil pred 15 rokmi, tak asi starsia vec, ale nejake dalsie postrehy by mi pomohli. diky
Peter Straka
http://petersmodels.weebly.com/
Eru

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mitom » 25 kvě 2007, 13:40

Tú revellácku som pred rokmi robil aj ja. Dá sa kúpiť aj teraz, ale je to veľmi slabý model, dosť mimo realitu (trup je akýsi príliš úzky a vysoký). A 1:146 to asi tiež nebude - keďže staviam Victory od JoTiKy v 1:72, môžem porovnávať a tá revell určite nie je o polovicu menšia ako JoTiKa. Ak chceš Victory z plastu, tak si radšej kúp ten Heller. To už je model, ktorý sa oplatí stavať...
http://www.mitom.wz.cz/Victory01.htm
http://www.mo-na-ko.net/php/portal/viewtopic.php?id=543
mitom

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Peta_V » 25 kvě 2007, 15:28

Ja mam tu revellackou taky postavenou, stavěl jsem ji asi pred rokem. Stavba je nafocená vcelku detailně tady na foru.
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?t=3188
S tim měřítkem jim to vážně trochu nevyšlo :P Jinak díly byly plné otřepů a stop po vyhazovačích a ještě k tomu na špatně přístupných místech a občas to taky moc nesedělo, ale jinak fajn. :D :D
Peta_V

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr_Shadow » 25 kvě 2007, 17:43

Diky vsem za tipy. To s tima obrazkama...ja vedel, ze budu za trotla :-D ..to je halt zvyk z Hofyland.cz - co neni na netu nekde ulozeny, to se zobrazi jako krizek. No..tak mam halt prebytecnou imageshack registraci...

MITOM: hehe..teda ja kdybych si objednal krabici, za kterou bych moh mit starsi felicii a nerict to doma...no nevim nevim

ERU: svoji malou Victory sem tenkrat nehorazne sprasil...njn, halt zacatecnik, uspechanej...v ty dobe sem jeste ani nebarvil. Taky uz si ze stavny nic nepamatuju. Ale ten build od Peti V je supr...to zkoukni, je to parada, co se da z tak malyho modelu udelat

No, jinak moje stavba:
Jdu se svoji kuzi na trh, protoze postovat sem jakykoli obrazek po Zdenkove Soleil...no nevim nevim, ale co se da delat :-) Tak to prosim vse berte s rezervou. Jinak jeste poznamka: nesnazim se lod postavit presne tak, jak vypadala 21.10.1805 8:24 am, nejde mi nijak extra o historickou presnost. Muj primarni cil je model DOstavit (chudaci torza nedostavenych modelu, nejvic me mrzi nedostavena Le Glorieux) v nejake rozumne dobe (tzn. ne uspechat, ale ne si s tim hrat az do duchodu) a v kvalite, se kterou budu sam spokojen. Sem zvedavej, jak dlouho mi predsevzeti vydrzi, az zacnu snerovat zebriky a vyrabet podobny mnamky. Na druhou stranu nechci delat vyslovene kraviny a nesmysly, takze kritika je vitana...

Z dilu objednanych z Drydock Modells a 2 druhu Evergreenu sem vysochal vstupni porty na obou stranach lodi.
Nebyla to tak slozita prace, jak sem puvodne cekal. Puvodni schudky sem obrousil v matcine zubarske ordinaci :D , tam, kde sem to prepisk poslouzil tmel (ta tmelena mista jsou na fotce videt, na modelu ale ne, pokud je clovek vylozene nehleda, takze vcelku spokojenost). Jako inspirace slouzila McKayova Anatomy knizka. Zmeny: nejvyssi tri schudky sem ponechal original heller, protoze bych pri zbrouseni zbrousil i neco, co bych uz pak neopravil. Ve vysledku jsou tedy o neco malo uzsi nez ostatni, ale neni to znat. Navic mam myslim od dva schudky mene, nez v originale, tak se ani nesnazte pocitat, priznavam se bez muceni. Strisky jsou odlitky Amati, staly relativne smesny peniz, bohuzel postovne bylo drazsi, nez samotne dily. Pod strisku jeste prijde nalepit maly znak, ktery uz mam vytisteny, ale nalepim ho az po kompletnim dobarveni/retusi tehle casti lodi
Přílohy
entry port WIP.jpg
vstupni port
Mr_Shadow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr_Shadow » 25 kvě 2007, 17:52

Jeste k barveni:

Barvim barvami Citadel ze sortimentu Games Workshop. Mam jich spoustu z barveni Warhammer figurek a jsem s nimi spokojen. Jsou vodou reditelne. Spreje nepouzivam, pouze cernou podkladovku (vodou reditelnou - kuli smradu v malym byte :lol: hlavne...).

Pruhy na lodi maji byt 'oficialne' yellow ochre...ehm..tuhle barvu mi GW neprodava :x ..takze budem experimentovat.
Zaklad cerna, pres ni Bubonic Brown + nejaka hneda, dve vrstvy hnedeho inku, drybrush BB + Sunburst yellow, doladeni inkem a jinymi odstiny...pomerne slusna drina to vystinovat vsude stejne. Nekomu se to asi nebude libit, na fotkach to vypada trochu jinak, nez v realu (v realu vic celistvy vzhled).

Jeste poznamka: spodni cast lodi je nabarvena zatim jen provizorne...stale se na to saha atd atd...budu ji barvit finalne asi az pred zasazenim steznu...a to jeste potrva
Přílohy
detail.jpg
work in progress...na cerne pruhy zatim neni sahnuto
Mr_Shadow

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mr_Shadow » 25 kvě 2007, 17:57

A jeste par fotek z progressu:

Slepil sem obe pulky trupy a nechal dukladne zaschnout (+ klasicky lepidlo zevnitr do spary). Nikde zadny problem. Udelal sem ale chybu, ze sem hned nevlepil obe casti pride lode. V navodu to tak neni znaceno :evil: . Vlepit je tam pozdeji byla DOST prace (celej vecer).

Taky sem na dno lodi vlepil nekolik kovovych matek (vterinove lepidlo + cerna izolacka) jako balast...dohromady ca 300-400g, mozna vic, nevazil sem, pouze odhad.
Přílohy
balast 1.jpg
balast 2.jpg
balast 3.jpg
Na tehle fotce je dobre videt mezera, do ktere se lepily na pridi dva dily - sevrit tu mezeru okolo tech dilu bylo peklo
Mr_Shadow

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno