Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 91 z 108 • 1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod BRadek » 19 bře 2020, 00:01

Ahoj Doris, krásně postupuješ. Pokud máš jakékoli provázky tuhé a špatně se tvarují, doporučuji je navlhčit. Pak krásně změknou a jsou poddajné. Uvážeš menší uzlík, lana se pěkně vytvarují při průchodu kladkou či jiným ohybem. A navíc po zaschnutí se provázek vypne.
Malé očka můžeš nadělat ustřižení stopky z mých oček PE-LO1.
Držím palce do další náročné stavby.
Ale hlavně chci popřát nám všem co nejlepší zdraví.
Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 19 bře 2020, 09:50

Zdravím Doris, poklopy střílen más velice zdařilé. Jde ti to hezky od ruky. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 bře 2020, 23:08

Ahojte přátelé a děkuji za komentáře!

To BRadek: Díky za rady a tipy. Občas lanoví změkčuji navlhčením, ale zrovna tady se mi to neosvědčilo - vlákno otočené kolem tenkých kovových kroužků degradovalo a objevily se na něm chloupky. I přes změkčení nebylo dostatečně poddajné, abych docílila požadovaného výsledku, nicméně podepsala se na tom asi i barva, kterou používám pro ztmavení vláken, aby působila jako dehtované lanoví na skutečné lodi. Nevím, jak to bylo řešené u RK, ale třeba na Victory jsou lana procházející kovovými kroužky zaplétaná:
https://www.modelships.de/Museums_and_r ... G_0302.jpg

Mám v plánu vyzkoušet jemné bavlnění niti, ty jsou výrazně měkčí než modelářská lana a vyrábějí se i v různých odstínech, čímž mohu snadněji docílit vzhledu dehtovaných lan.
Jinak ta fotoleptaná očka se mi zde také výborně osvědčila, ovšem jako prvky pro ukotvení mosazných kroužků do poklopů střílen. Už mi pomalu docházejí, tak si zas u Tebe nějaké objednám. :wink:

Dodělala jsem zbývající poklopy střílen a už jsou všechny na svých místech na levoboku RK. Takhle nyní model vypadá:

6.jpg
5.jpg
4.jpg
0.jpg
1.jpg
7.jpg
9.jpg
10.jpg

Jak teď koukám na ty červené prvky na trupu RK, která s nimi docela prokoukla, tak normálně nechápu, že se mi kdysi tohle na válečných lodích nelíbilo a dost jsem se takovému barevnému schématu vyhýbala..... ](*,) Nu, ještě že se mnou měli někteří lidé trpělivost a ukecali mne, abych to své ženské estetické cítění potlačila a ztvárnila modely podle skutečnosti. Dnes jsem tomu opravdu ráda, že jsem poslechla. 8-)
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 19 bře 2020, 23:19

Střílny jsou opět jako vždy parádní! =D> =D> =D>
Jednou bych chtěl Tvoji expozici také vidět na vlastní oči....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 20 bře 2020, 00:35

Nejenom fantastická modelařina, ale i nádherné fotografie. Nepřemýšlela jsi někdy nějaký ten výběr někam uploadnout v plném rozlišení? Modelforum si to přecijen trošku zmenší.
;-I
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 20 bře 2020, 14:21

Děkuji za slova uznání, přátelé, těší mne, že se Vám RK v mém podání líbí.

ELKAN: Ráda Ti svou flotilu ukážu naživo, jak bys měl někdy cestu kolem. BTW, možná bude časem v Dolní Lutyni zase nějaká modelářská akce, tak kdyby ses účastnil, můžeme se pak domluvit - bydlíme nedaleko. I minule za mnou pár lidí z tama přijelo, aby si lodičky u nás doma prohlédli. :wink:

Paryzek: Jj, fotky pro MF musím dost zmenšovat a také výrazně snížit jejich kvalitu; lze nahrávat maximální velikost souboru do 500kB. Originály mají vesměs 8-10MB, fotím zrcadlovkou, kterou jsem si "vypůjčila" od manžela. O něco lepší rozlišení mají fotky na Modelshipworld, tam lze myslím nahrávat až 2MB. Zvažuji, že časem bych si vytvořila vlastní webovky, kde by mohly být fotky i v plném rozlišení a také veškeré návody a technologie, které používám.

***********************************************************************************************************
Konečně jsem si mohla prohlédnout model s kompletními střílnami na denním světle, hezky to ožilo, ale musím ještě doplnit ta lana k poklopům, ať je to, jak se patří.
Pro zajímavost přináším pár fotek, jak ta loď byla ve skutečnosti velká - pro porovnání jsem použila figurky z novější Royal Caroline, ovšem ta je v měřítku 1/40. RK je zmenšená 55x, takže postavičky, které se časem objeví na její palubě, budou ještě o něco menší.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg

Jo a občas mi do záběru vleze i pomocník, ten je ovšem v měřítku 1:1 :lol:
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka74 » 20 bře 2020, 18:25

Ahoj Doris
Jako vždy naprostá paráda. Moc pěkně se na to kouká. :P
Jinak až všechny ty průsery s koronou pominou, tak bych se určitě rád k tobě podíval.
Asi to nebudem mít k sobě zas tak daleko, protože jsem z Ostravy.
Hodně zdaru do další práce.
Jirka
Jirka74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 21 bře 2020, 10:15

Zdravím Doris, k pořádné lodi patří i pořádný papoušek. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 bře 2020, 13:43

Jirka74: Super, budu se moc těšit. Dáme si pak vědět. My bydlíme u Havířova, takže to máme k sobě opravdu blízko.:wink:

Connie: Mno, korely bych tipovala, že jsou to potomci pirátských papoušků, protože se jim nesmírně líbí zlaté a třpytivé předměty.

Na pravoboku jsou na poklopech střílen dolní a střední paluby konečně doplněny provazy, kterými se poklopy zvedaly a zajistily v otevřené poloze. Světlé lanoví nepřicházelo v úvahu, ve skutečnosti by bez řádné impregnace dehtem asi dlouho nevydrželo. Zvolila jsem proto hnědý odstín bavlněné niti, z níž jsem spletla provázek o síle cca 0,3mm a ten jsem jsem ještě dodatečně napustila o něco tmavší hnědošedou barvou. Tady je výsledek:

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
8.jpg
10.jpg
9.jpg
11.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 21 bře 2020, 15:38

Naprostá paráda Doris!!!! A ta rychlost... ;-I Musím se polepšit.. :oops: :oops: Držím dále palec!!!
PS - A doufám, že se k Tobě také brzy dostanu!!! :cool: O + D.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Yxen » 21 bře 2020, 16:27

Je to čím dál lepší!

Jen jedna věc mne zaujala. Jak moc je realistické, že všechny poklopy jsou zvednuty pod stejným úhlem? Na fotkách v tomto vlákně o něco dříve je vidět jak je každý poklop otevřen trochu jinak.
Yxen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 21 bře 2020, 21:30

Děkuji Vám za pozitivní komentáře, moc mne potěšily. [-o<

Ondras71: Nu, snažím se s modelem trochu popojet, byť mi připadá, že se s prací na RK dost vleču; zpracování detailů je u ní s ohledem na větší měřítko daleko náročnější a nemá smysl to odfláknout. Později bych si to nejspíš vyčítala.....
Jj, určitě něco v dohledné době naplánujeme, těším se na Vás oba. ;-I Hlavně ať tu současnou situaci všichni přečkáme ve zdraví.

Yxen: Dle mého názoru je konstantní úhel zvednutých poklopů především otázkou důsledného nastavení. A rovněž bych u královské válečné lodi očekávala reprezentativní vzhled a image podtržený dokonale vycvičenou posádkou, která to se svou lodí opravdu umí a nebude pro ni problém poklopy střílen krásně srovnat do stejné linie..... Na některých dobových modelech (kde ovšem chybí lana k upevnění a zvedání poklopů) a obrazech jsou k vidění poklopy střílen v různých pozicích, ovšem existuje také celá řada dalších dobových důkazů, kde je jasně vidět, že konstantní nastavení těchto prvků bylo zcela běžné a tudíž i na svém modelu to beru jako jednu z možností realistického provedení. Můj model RK vychází z Valeho malby a na té jsou poklopy střílen ukázkově srovnané:

3.jpg

2.jpg

Další příklady - obrazy různých lodí z tohoto období od Van de Veldea - poklopy střílen jsou krásně srovnané:

15a36d9e80818a9171a0ab4e53bd823c.jpg
30eddee01c21917427f01a0026b086be.jpg

8212633135_5e676d054d_b.jpg
unnamed (2).jpg

5918187808_c2c4b3e0bc_b.jpg

A nebo i tady - RK v podání Sailmakera - rovněž poklopy střílen ukázkově srovnané, proto je tak mám na svém modelu ztvárněné i já, i když pečlivému pozorovateli určitě neunikne, že na modelu jsou drobné rozdíly v úhlech a jeden pár poklopů je dokonce uzavřen. :wink:
0.jpg

Další ukázky:
cwxivj75c6pptdpq5.jpg
Ontmoeting_tussen_het_Engelse_schip_Prince_en_het_Nederlandse_schip_Gouden_Leeuw_op_zee.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 bře 2020, 08:43

Dodělala jsem provázky nad poklopy střílen na levoboku, povedlo se mi zhotovit i o trochu tenčí lano, které jsem použila pro menší poklopy střílen střední paluby. Zatím ještě neřeším horní palubu, tam musím postupovat s extrémní opatrností kvůli rozsáhlé výzdobě a také si musím ještě ověřit, jak a hlavně kam přivázat provázky poklopů na středolodí - předpokládám, že na pažení budou nad děly buď malé rohatky a nebo železné kruhy, k nímž se konec lana přivázal. Lano bude vedeno nejspíš přes hranu zábradlí... :-k

3.jpg
7.jpg
11.jpg
6.jpg
8.jpg
4.jpg
5.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 bře 2020, 08:46

A ještě pár dalších fotek včetně celkových záběrů na model, který je nyní zhruba na 75% progressu:

9.jpg
10.jpg
2.jpg
1.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Kuliffay » 22 bře 2020, 10:15

Doris, ani neviem aký komentár by som sem mal dať, aby ako tak verne vystihol Tvoju fantastickú prácu a môj veľký rešpekt a obdiv nad tým, čo tu môžme v Tvojom podaní sledovať.
=D> =D> =D> =D> =D>
IJN Katori 1941 1:700 --- MS kat.C 2023 - bronz / MČR 2021 - 1.miesto / MMS 2022 - bronz / MČR kat.C 2022 - silver
IJN Shoho 1942 1:700 --- MS kat.C 2016 - gold / MČR 2016 - gold / MMS 2016 - bronz, 2017 - gold / MČR kat.C 2025 - gold
IJN Amagi 1945 1:700 --- MS kat.C 2014 - silver / MČR 2014 - gold / MMS 2014 - gold
Milan Kuliffay

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 91 z 108 • 1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno