Zdravim, jsem Zdravim, jsem tu uplne novy. Model lodi Royal Caroline je muj prvni model tak doufam ze se bude darit a s nejaky vysledkem dokoncim tuto stavbu. Jsem momentalne v praci fota toho co mam zatim seskladane pridam pozdeji. Budu rad za kazdou radu a pomoc pri stavbe.Puvodne jsem se dival na model mississippi nebo sovereign of seas ale to by bylo asi jinaci kafco . Jsem do nedele v praci takze stavba musi pockat do pondeli . kazdopadne diky za reakci, necekal sem ze by nekdo odepsal. Jestli se muzu zeptat jaky je nejlepsi zpusob reseni plankovani paluby. Zajimaji me hlavne cerne mezery mezi plankami a zpusob jak se da resit kraj kdy ta paluba prichazi v bok lode. Nejaky materialy jsem studoval ale vzhledem k tomu jaky jsem drevo to nejspise vynecham. Pokud nenajdu nejaky lehky zpusob. co se tyce cernych mezer tak jsem si nanecisto zkousel narezane planky zboku nabarvit cernou lihovkou a nalepit k sobe. vysledek vypadal docela slusne. Samozrejme ze jsem otevren jakymkoliv navrhum a navodum na postup
Ještě jednou Tě tu zdravím. Všichni netrpělivě čekáme na fota ze stavby.. Jinak zde na fóru ve vláknech najdeš většinu odpovědí na Tvé otázky, čti podrobně..
Stavěl jsem tuto stejnou stavebnici, a jestli můžu poradit, přilož si ještě tu malinkou palubu úplně na přídi lodi, ona ti ukáže, jak mají být zaoblený plaňky na přídi, a jestli ti to souhlasí. Fakt bych doporučil příď vyplnit balsou....
Dik za radu. Koukal jsem na to. Ta mala palubka nema zadny radius jen malinko zaobleny. To mi do toho moc nesedi. Tu prid vyplnenou balzou jsem jako zacatecnik moc nevychytal kdyby to nesouhlasilo je to v pozdejsi fazi stavby problem? diky za komentar
Já to dělal jako ty, a když jsem pak přiložil tu malou palubku, tak to nebylo kulatý, ale mírně do špičky. Takže ta malá paluba by ti ukázala to zakulacení. No, v mém případě se zas tak moc nestalo, příď je trochu víc do špičky než by měla být. Na další lodi jsem si dal balsu do přídě, a plaňkování se dělá podstatně líp.
Nemam na to ted hromadu casu takze spis zitra neco malo udelam. Ale dopredu premyslim jak udelam palubu. Docela se mi libi napad ze udelam misto 0.5x3mm, 1.5x3 s tim ze budu muset posunout o 1mm okenka pro strilny. Boky planek natru cernou barvou nebo lihovkou a nalepim natesno k sobe. Vytvori mi cernou mezeru mezi plankami. Zkousel sem to s orechem ale s lipou nikoliv. Jeste jsem premyslel nad cernym papirem z fotolabu ale nejsem si jist jestli bych takovou operaci zvladl. Ale hlavni je se ted soustredit na trup.
Tak trup se Ti pomalu tvaruje, povrch první obšívky vypadá pěkně bez spár a bez hrbolů. Takto bys ani tmelit nemusel. Koukám, že dosedací plochy na žebrech odbrušuješ postupně, hlídej plynulý tvar planěk a hlavně je již zužuj na přídi i zádi, ať natrénuješ na druhou obšívku, kde už bude skládání planěk vidět.. Držím dále palce..
Dik za radu. Odlehcil sem kyl pod zrcadlem. S moji opatrnosti jsem si modelarsky skalpel zarazil do ruky ale stejne jsem vybrani dokoncil. Ted budu plankovat odspodu. Takovy postup jsem u nekoho videl a prisel mi pomerne snadno/kvalitne/dobre vypadajici.
Jojo to vim. Kdyz sem zkousel prilozit jednu planku zpusobem jak jsem delal doted, tak ta planka nesla ani ulozit tak aby se to nekroutilo a neprekryvalo. Navic jsem se podival na ostatni modelare jak zhruba postupovali s plankovanim trupu a tak nejak se podle toho zkousim orientovat. Jen bude asi pracicka stavba planek u posledniho zebra a jak to prechazi v kyl. Budu se na to muset zamerit
Mě hodně pomohla tahle rada: Když je kýlová plaňka usazena, NEDOVOLTE jí, aby se zakřivila nahoru podél přídě, jak je vidět na detailuobrázku 15A. Držte jí plochou a rovnou. Je to důležité. Jestliže má dovoleno stáčet se nahoru, způsobí shlukování následujících planěk v takovém rozsahu, že budete na vyrovnání potřebovat mnoho zkrácených planěk. Zkrácené plaňky jsou řešeny v jedné z následujících samostatných kapitol tohoto návodu. Obrázek 15A http://tabacan.cz/prehledne-plankovani- ... -iii-cast/