Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 67 z 82 • 1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod ELKAN » 04 srp 2014, 08:45

Krásně Ti to Doris roste do výšky.....nádhera! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 srp 2014, 13:26

Ahojte kamarádi a moc Vám všem děkuji za ohlasy a komentáře k mé práci. Moc si toho vážím!! [-o<

admiral6: Jen toho času, kdyby bylo víc, v zimě to bude lepší a to už pak pojedu "svým obvyklým" tempem.... :-D
mmaacc píše:Neděláš ten model náhodou na zakázku pro nějakou galerii, moc pěkná práce ;-I

Ne ne, Karolínku si nechám stejně jako ostatní plachetnice. Akorát už nějak doma dochází místo, bude třeba najít další prostor, kam s novými modely. Stavím plachetnice hlavně pro potěšení a také poučení. 8-)

komisař píše:.....Vždy se v komentářích opakuji, ale fascinuje mne Tvá čistota práce, dokonalost detailů a promyšlenost technologického postupu. Úžasné! =D>

To mne velice těší a děkuji, čistota práce je jednou z mých priorit, byť třeba decentní patinu na modelech taky občas realizuji. Technologie hledám stále nové, například u RC nyní dělám na prvních detailech takeláže a oproti předchozím modelům zde používám jiný postup, který přinese kvalitnější výsledky.

ELKAN: Bude to pořádný macek, už nyní od špičky čelenu až to vrcholek vlajkové žerdi na zádi vychází přes celou délku stolu. Když jsem to porovnávala s proporcemi plánů, tak ta výška i s nejvyššími čnělkami bude úctyhodná.

Připravuji stěžně pro napínání úpon, jsou doplněné zaoblené klíny na krakorcích a závěsníky stěžňových kladkostrojů.
033.jpg
035.jpg

Mám chuť tam ty kladkostroje doplnit, ale je možnost nechat závěsníky i bez nich; dočetla jsem se, že měly další možnosti použití a v případě potřeby se do nich kladkostroj jednoduše zaháknul. :-k
Postupně doplňuji kladky i na čelen a stěžňové pně.
046.jpg
045.jpg
048.jpg
063.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 srp 2014, 17:48

Pokus o vytvoření stěžňového kladkostroje, který v Anatomy of RC není bohužel nikde zakreslen. V "univerzálních" popisech v literatuře i na plánech lodí z tohoto období je několik variant, tak jsem si jednu zvolila, nicméně nikde jsem nenašla nějaký šikovný nákres, k čemu uvázat konec lana (označeného zelenými puntíky na jedné z fotek). Prozatím jsem ho provizorně omotala kolem rohatky, ale určitě by to mělo končit jinde. Navíc kladkostroj hlavního stěžně, za nímž je střecha kajuty a prakticky kryje velký kus trupu, tak ten vůbec netuším, kde ho uvázat.
Napadlo mne ukončit to na úponových lavicích, jenže jakým způsobem? :?:
082.jpg
077.jpg
090.jpg
092.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 05 srp 2014, 17:49

Krásna práca, radosť pozerať =D> =D> =D> [-o< [-o< [-o<
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 05 srp 2014, 21:21

Opět jsi nasadila laťku pěkně vysoko. Moc se mi to líbí =D> =D> .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 06 srp 2014, 09:52

Krása, hlavně že hodně fotíš, aspoň bude z čeho opisovat :)
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 srp 2014, 13:34

Moc Vám všem děkuji, přátelé! [-o<
Nedalo mi to a trochu jsem brouzdala v knihách a podkladech k takeláži, a byť není snadné pro laika rozpoznat, co je a co není zcela košer, udělala jsem úpravy v zavěšení kladkostrojů. Ty kovové háčky do dřevěných okatic podle mne nepatří, takže jsem tam udělala spojení pomocí lanového úvazu. Takto by to mohlo být O.K.
009.jpg
008.jpg
002.jpg

055.jpg
048.jpg

Konec lana jsem přivázala (operativně) k lešnici po stranách zvonice. Tyto kladkostroje se používaly například k napínání úpon, jinak mohly být sundané, takže jejich dočasné přivázání si námořníci zvolí dle potřeby.
026.jpg
035.jpg

038.jpg
039.jpg

Oproti předchozím modelům používám lepidlo jen minimálně, lana se snažím vázat a dělat v maximální míře podle skutečnosti. Kladky rovněž (alespoň ty větší) upravuji, aby měly drážku pro fixaci lana, a nepatrně je patinuji.
030.jpg

Lanoví zhotovené na ropewalku impregnuji ředěným herkulesem, což se mi osvědčilo i dřív.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ignor » 06 srp 2014, 20:40

Moc pěkný
ignor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 srp 2014, 14:26

Ignor: Moc děkuji!

Tak, kladkostroje u všech stěžňů jsou na svým místech a nyní doladím poslední drobnosti, abych mohla začít z napínáním úpon. Na stěžňové pně přidám odpovídající počet rohatek k uvázání lan - něco v tomto stylu:
tall-ship-rigging-2442829.jpg

a na zadní také půlkruhovou plošku/lešnici s kolíky (nevím, jak to správně nazvat :-k).

028.jpg
007.jpg
017.jpg
022.jpg
019.jpg
023.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 07 srp 2014, 15:04

[-o< [-o< [-o<
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 07 srp 2014, 15:26

Moc hezká lana, jak vyrábíš/kde kupuješ ty přírodní úpony?
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 srp 2014, 15:57

Velice děkuji za pozitivní ohlasy, přátelé!
vths píše:..... jak vyrábíš/kde kupuješ ty přírodní úpony?

Světlá lana kladkostrojů splétám na ropewalku z lanoví od Corelu – nejvíc se mi líbí ta 0,5:
http://www.modelylodi.cz/Lanovi-Corel-p ... e-d534.htm
Má hodně pěkný odstín i strukturu, lana z toho vypadají celkem věrohodně. Používám jako základ i lana od Amati , ale ta barvím (napouštím) ředěnou hnědošedou barvičkou od Tamky. Černá lana mám všechna od Amati. Pro splétání tenkého lanoví používám i klasické nitě z obchodu - bavlnu, polyester aj. - ale zde je třeba vlákna naimpregnovat lepidlem, aby se zbavila nevzhledných chloupků.
Omotávku lan i výše uvedené splétání dělám ručně ( doporučuji však nakouknout do vlákna od marsalva, má to perfektně zmáknuté za pomocí techniky ;-I ). Pro omotávku používám jemnou bavlnu bez impregnace, lepidlem napouštím jen vnitřní lano, kolem něhož dělám omotávku. Po nepatrném zvlhčení se všechno krásně spojí. :idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 08 srp 2014, 11:44

Jenom takový technický dotaz: Ty kladkostroje co jsi udělala na každém stěžni jsou na co? Já měl v plánech jen lana s oky na konci, a myslim, že se do nich měly zaháknout kladkostroje jen v případě potřeby. Nebo jsi dohledala něco konkrétnějšího?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2014, 12:22

Ano, kladkostroje byly obvykle sundané a v Anatomy jsou zakreslené pouze přívěsníky. Kladkostroje se používaly nejen k napínání úpon, ale v případě potřeby i ke zvedání různých břemen či spouštění člunů - to jsem se dočetla v literatuře, nicméně já jsem se rozhodla je na model umístit podobně, jako u svých předchozích plachetnic. Jednak se mi to na modelech líbí a také to poslouží k lepší fixaci stěžňů. V některých plánech bývají zakreslené, například zde u Endeavouru:
Endeavour.jpg

Tyto kladkostroje jsem zaregistrovala i na některých modelech od profíků a borců na Mistrovství LM, tudíž i z toho důvodu jsem je na svůj model dala. Chtěla bych na RC zrealizovat veškeré lanoví, které se na lodi používalo, v tomto měřítku mne to láká udělat velmi podrobně. Protože lanoví vážu bez lepení, není problém ty kladkostroje snadno sundat, pokud bych se v budoucnu rozhodla pro jiné řešení. 8-)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 08 srp 2014, 15:16

Díky, máš to vymyšlený do detailu... ;-I
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 67 z 82 • 1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno