Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 67 z 108 • 1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 06 bře 2019, 08:30

Ahojte Connie a Pavle!

Máte recht, člověk by se měl držet primárně jedné předlohy. Takto si možná dost komplikuji práci. Kajutu na zádi určitě dělat nebudu - tam bych si troufla tvrdit, že v modelářských plánech to není košer. Spíš jsem zvažovala odstranit nízké kajuty pro trubače a udělat ten jeden pár střílen až za QG, jako má Vale. Jak jsem koukala do podkladů, nelze jednoznačně určit, že tam ty nízké kajuty pro trubače skutečně byly. Podle Valeho malby spíš ne. Obávám se však, že by se mi už nepovedlo dokonale opravit šrámy po původních dílech a bylo by to možná ještě horší. Uvidím, tohle musím dobře promyslet, než bych se pustila do úprav.
Další věc, nad kterou nyní tápu, jsou platformy se schodišti na stupňovitých přechodech palub. Pouze ty dvě větší mezi hlavní a velitelskou palubou mi vycházejí podle představ, další dvě vedoucí na zadní palubu by tam nejspíš taky měly být, ale vepředu si nejsem jistá - v některých podkladech, nebo na dobových modelech je průchod skrze palubu a nikoliv vnějším schodištěm (schodišti) u přepážky (například Boyne, Saint Michael):
boyne3.jpg

https://collections.rmg.co.uk/collectio ... 65967.html

SM6.jpg

https://collections.rmg.co.uk/collectio ... 65963.html

A tady je vidět pouze platforma vedoucí na velitelskou palubu, ale je možné, že ty ostatní na modelu prostě nebyly dodělány, i když na skutečné lodi byly.
large.jpg

Těžko říci, co je O.K. No nic, jdu hledat dál, a pokud najdu další shodné prvky, bude pak mé rozhodnutí snadnější.
Naposledy upravil DORIS dne 06 bře 2019, 12:11, celkově upraveno 1
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 06 bře 2019, 09:36

Zdravím Doris, jestli by mělo odstranění kajut pro trubače vést k poškození paluby, tak to nedělej. Myslím, že to nestojí za to. No, s těmi schodišti - to je těžko říci. Zkus pořádně zapátrat, ať to pak nemusíš předělávat. Vím, že by ti to nedalo a případnou chybu by jsi odstranila. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 bře 2019, 10:12

Ahoj Connie,
Drží to jak šlak, tak už to asi budu muset nechat. Kvalita lepidel, která používám, je vskutku prvotřídní. :) Ty platformy ke schodištím jsem už 2x předělávala a pořád mi to nějak nesedí. Asi budu muset na čas zazdít své estetické cítění, abych to dala dohromady a pohnula se z místa. Na různých modelech se provedení liší, takže budu "trochu" improvizovat.
Mno, příští lodičku si udělám asi pro relax, až seženu pořádné a hlavně kompletní plány. Pokud teda u stavby RK na plachetnice úplně nezanevřu... ](*,) :lol:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 bře 2019, 19:23

Po několika pokusech jsem se konečně dobrala k řešení, které mi přijde optimální. Platformy pro schodiště jsou už na svých místech, zhotovila jsem základní konstrukci zábradlí na velitelské palubě a pracuji už i na točitém schodišti. Vše je zatím bez výzdoby. Na palubě se objevily dvě postavičky důstojníků, které jsem nechala cestovat v čase (zhruba o 80 let zpět). Kapitán a první důstojník z jachty Royal Caroline 1749 (postavené v měřítku 1/40) mi teda nic netolerují a vypadá to, že to asi schytám... :lol:

8.jpg
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
2.jpg
1.jpg

Mno, než vymodeluji tu správnou posádku pro RK v odpovídajících oděvech i měřítku, to ještě chvíli potrvá. :wink:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bromep » 07 bře 2019, 09:03

Doris, úžasné. Určitě víš - jsou vůbec na světě modeláři, dělající z papíru na takové úrovni jako ty? Dovolím si říct, že budeš světový fenomén. Máš navíc tu zvídavost, která dělá ze zručného modeláře normálně historika. Tohle je typický příklad,kdy hobbista svojí touhou po vědomostech strčí do kapsy vystudovaného vysokoškoláka, píšícího knihy. A zvlášť, když se přidá znalec jako Kapitán. Doufám, že si všechny poznatky z různých zdrojů píšeš, zaznamenáváš rozdíly na dobových modelech a zobrazeních. Protože tohle si fakt říká o monografii, nebo užší okruh anglických lodí 17. st. [-o<
Cituješ často jméno Vale, není to renonc? Nedaří se mi ho najít...
bromep

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 07 bře 2019, 09:28

Doris, ty jsi prostě úžasná. Tvoje komentáře k fotkám nemají chybu. :lol: Tomu, že by jsi zanevřela na plachetnice, tomu nevěřím. Já jsem Tower viděla jenom zvenku, možnosti vidět ho zevnitř, jsem bohužel nevyužila. Stejné to bylo i s námořním muzeem v Greenwichi. To ale bylo před několika lety. Teď bych tam určitě zašla. ](*,) Na modelování členů posádky se těším, to bude zase něco. 8-)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 bře 2019, 10:41

To bromep: Velice si vážím Tvých slov a uznání, je to pro mne opravdu čest! [-o<

bromep píše: Určitě víš - jsou vůbec na světě modeláři, dělající z papíru na takové úrovni jako ty? Dovolím si říct, že budeš světový fenomén.

Určitě je ve světě ale i u nás mnoho špičkových modelářů, kteří pracují s papírem na vynikající úrovni a dokážou vytvářet neobyčejná díla. Pár takových lidí znám - kupříkladu tento borec, který staví ultrarealistické modely letadel čistě jen z papíru:
https://www.youtube.com/watch?v=c47kn_Y4y8A

nebo tato dáma, která dělá unikátní modely (nejen) opeřenců:
http://www.dianabeltranherrera.com/
https://theultralinx.com/2014/07/incred ... n-herrera/

A z našich končin třeba kolegové, kteří dělají rovněž luxusní modely z papíru v ultrarealistickém provedení - například:
http://www.papirove-modely.cz/u/1027
http://www.papirove-modely.cz/galerie/9446
http://www.papirove-modely.cz/u/496

Každý máme svůj osobitý styl, a tak, jako je každý člověk jedinečný originál, tak je jedinečná i naše práce.
Vím, že moje technologie a postupy při stavbě lodí inspirovaly mnoho lidí, kteří je úspěšně používají, a vždy je zároveň znát osobitý rukopis každého modeláře. A stejně tak každý člověk do toho vnese kus sebe samého a může zase inspirovat další lidi, nebo též podnítit původní tvůrce k různým vylepšením vlastních technik.

bromep píše: Máš navíc tu zvídavost, která dělá ze zručného modeláře normálně historika. Tohle je typický příklad,kdy hobbista svojí touhou po vědomostech strčí do kapsy vystudovaného vysokoškoláka, píšícího knihy. A zvlášť, když se přidá znalec jako Kapitán. Doufám, že si všechny poznatky z různých zdrojů píšeš, zaznamenáváš rozdíly na dobových modelech a zobrazeních. Protože tohle si fakt říká o monografii, nebo užší okruh anglických lodí 17. st.

Jj, to mne na modelaření baví čím dál víc, že mohu spojit zábavu se vzděláváním. Otevírá to totiž nové možnosti, kdy se člověk může pustit i do stavby lodě, k níž sice nemá přesné plány, ale existují podložené zdroje, z nichž lze mnohé vyvodit a to pak aplikovat s poměrně solidním výsledkem i věrohodností provedení na ten model. Hodně mne zde naučil právě Kapitán, kterému vděčím nejen za odborné rady, ale taky mi ukázal, jak správně pracovat s podklady a informacemi, abych měla větší šanci nalézt správné řešení.
Jinak veškeré podklady i poznatky mám zaznamenané a zdokumentované, takže je jen otázkou času, kdy to získá knižní podobu. Už jsem tady dříve podotkla, že se chystám vydat knihu věnovanou stavbě modelů historických plachetnic a jejich realističtějšímu provedení, ale to už by pak bylo otázkou spolupráce se skutečnými odborníky, kteří by jednak doplnili potřebné informace a udělali také řádnou korekturu. V tomto ohledu jsem stále jen nadšenec a laik.

bromep píše:....Cituješ často jméno Vale, není to renonc? Nedaří se mi ho najít...

Obraz RK namaloval po roce 1690 Humphrey Vale pro hraběte z Mulgrave. Podpis malíře H. Vale fec je v dolním levém roku obrazu, proto ho ve svých příspěvcích cituji. Něco málo se o tom píše i zde:
https://collections.rmg.co.uk/collectio ... 15079.html

To Connie: Děkuji za milá slova. Jj, to se tak občas bavím a dělám si srandu. No co, život nelze brát příliš vážně.... :-D
Pokud se někdy dostanu do Anglie, ráda bych navštívila muzea i různá místa včetně dochovaných lodí, to by byl další splněný sen.

Udělala jsem ještě pár fotek za denního světla, posádku z Karolíny musím trochu vzpružit, aby hošani nezlenivěli a nevyšli ze cviku (viď Pavle 8-) ), a tak mohou nyní trénovat na palubě RK. I když jsou figurky ve větším měřítku 1/40, tak to 55x zmenšené dělo z RK (cannon of seven) je vůči nim stále pěkný macek. Musela to být asi pořádná šichta s ním manipulovat v reálu. Zajímalo by mne, jak dlouho takové dělo asi připravovali, než z něho mohli znovu vystřelit?

4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 08 bře 2019, 09:21

Je úžasné, co lidé (včetně tebe) dokáží udělal z papíru. Bravo. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 bře 2019, 19:49

Jj, papír umí opravdu hodně. Navíc, když se ještě šikovně zvládne povrchová úprava, dokáže to mnoho lidí zmást a ani nepoznají, že se jedná o papírový model... 8-)

Dokončila jsem zábradlí na všech přepážkách a mohu začít osazovat točitá schodiště. Na základě shodných prvků v dostupných zdrojích jsem se rozhodla udělat schodiště i u přepážky vedoucí na přední palubu. Je vidět na řadě dobových modelů z tohoto období včetně HMS Prince.

6.jpg
5.jpg
4.jpg
2.jpg
3.jpg
1.jpg

Co nevidět budu pokračovat i s výzdobou - karyatidy na sloupky přepážek, sochy pro výzdobu zvonice a výplně zábradlí. Plnohodnotné sošky budou i na koncích zábradlí u stupňovitých přechodů palub, jak je vidět na mnoha dobových modelech.

EDIT
Mno a protože jsem na chvíli polevila v prací na výzbroji, tak mi manžel nachystal tohle překvápko včetně komentáře. To je ale provokatér, že?
10.jpg

Ta raketa je jeho vlastnoruční výroba, taky z papíru. Já se ale jen tak nadám, on totiž ještě netuší, co na něj chystám.....:lol:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 09 bře 2019, 16:33

Zdravím Doris. Tou výzbrojí posunul manžel lodičku do moderního věku. Jen nevím, co by na to říkala posádka. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 bře 2019, 12:02

Ahoj Connie,
no a takové provokace už od něj snáším bezmála 20 let... Ale jak se říká, pomsta bude sladká..... :twisted:

3.jpg
4.jpg
1.jpg

Tak uvidíme, jestli to stihne. Vsadím se, že hledá, kde to má motor.... :lol:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 bře 2019, 20:34

Po delší době jsem se opět vrátila ke své oblíbené činnosti - modelování výzdoby. Jako první přišly na řadu karyatidy kolem zvonice; inspiraci jsem čerpala z dobových modelů ( konkrétně zde - Saint Michael 1669):
https://collections.rmg.co.uk/mediaLib/ ... 19_008.jpg
https://collections.rmg.co.uk/collectio ... 65963.html

1.jpg
2.jpg
8.jpg
7.jpg
6.jpg
3.jpg
4.jpg

Prostor nad i pod soškami bude ještě úpraven, postupně budu zkoušet vymodelovat různé tvarovky, které tam sednou nejlíp. Zhotovila jsem i další doplňky, které postupně umístím na RK.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 10 bře 2019, 20:37

Bože můj, Doris ,to je nádhera [-o< [-o< [-o< .
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 10 bře 2019, 22:59

Střídavě Tvé modelování obdivuji a střídavě zaháním depku. Tuto práci na modelech nesnáším, ale jsem rád, že si ji užíváš aspoň ty.
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mmaacc » 11 bře 2019, 15:45

parádní postup a dokonce oživený komixem :-)
To muselo dát ale práce, a přitom taková blbost.
mmaacc

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 67 z 108 • 1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno