Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 66 z 108 • 1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 02 bře 2019, 00:33

Connie + kopape: Děkuji za Vaši podporu, přátelé. [-o<
Pár věcí mne dost mrzí, ale asi nemá smysl ztrácet čas nad tím, co nelze ovlivnit... Se stavbou RK pokračuji volněji, jednak mi už začíná jarní šrumec kolem detailingu aut a hlavně pracovní povinnosti. Většinu volného času, který mi zbývá na modelaření, využívám hlavně ke studiu a dohledávání informací k realističtějšímu povedení RK. Nyní dělám na zábradlí, které se snažím ztvárnit dle dobových modelů a částečně i dle plánů Lenoxu. Jednak jsou tam různé nepravidelnosti + zohlednila jsem i sklon sloupků zábradlí - viz například Sheldonův model:
Sheldonův model.jpg

Lenox:
lenox.jpg

5.jpg
4.jpg
2.jpg

Na Valeho malbě je zábradlí RK skryté pod červenou plachtovinou, nicméně zatím jsem nenašla podrobnější info, jakým způsobem byla k zábradlí přivázána/přichycena - především na středolodí, kde je plný bok. :-k
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 bře 2019, 08:37

Zábradlí je zatím bez povrchové úpravy/lakování, prohlédla jsem si ho konečně za denního světla a pomocí zbytků fólie nasimulovala také pásy červené plachtoviny dle Valeho.
16.jpg
15.jpg
13.jpg
14.jpg
10.jpg
12.jpg

Uvidím, jak to bude vypadat z látky s lehkou patinou, takhle je to samozřejmě nepřirozeně umělé. :wink:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 02 bře 2019, 16:50

Zdravím Doris, to je moc pěkné zábradlí, jen škoda, že nejspíš nebude pod tou plachtovinou vidět. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 bře 2019, 21:18

Ahoj Connie,
jj, přesně tohle mi říkal i manžel, tak mu to na nějaký čas nechám takhle a pak na zábradlí může koukat z vnitřní strany. 8-) Chtěla bych to ztvárnit co nejvíc dle Valeho malby.
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg

Pokračuji na levoboku, kde jsem udělala drobné úpravy, aby zábradlí ladilo i po estetické stránce, na pravoboku to ještě doladím.
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Všimla jsem si také úvazových kolíků v zábradlí dobových modelů, takže některá lana tam budu pak vázat. Kolíky budu vyrábět podobně jako na modelu jachty Royal Caroline ručně a zhotovím si je v potřebných velikostech.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 03 bře 2019, 10:17

Zdravím Doris, tvoji snahu přiblížit se předloze co nejvíce chápu a obdivuji, jak si dokážeš pohrát i s těmi nejmenšími detaily. [-o< Já jsem ráda, že mi z toho nakonec vyjde loď a ne letadlo. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 bře 2019, 12:58

Ahoj Connie,
děkuji za slova znání. Do RK na Valeho malbě jsem se "zamilovala" už před léty a dokázat ji postavit co nejvíc podle skutečnosti bylo mým velkým modelářským snem. No a ten se už z poloviny naplnil; čeká mne sice ještě dost práce, ale to nejnáročnější mám už za sebou. Ještě bude trochu náročnější dokonale ukotvit úponové lavice, tam budu mít jediný pokus a nesmím nic podcenit, protože jakákoliv dodatečná úprava už nebude možná.

Connie píše:...Já jsem ráda, že mi z toho nakonec vyjde loď a ne letadlo. :-D

No co Ty víš, třeba bys tímto způsobem postavila dokonale realistický model v kombinaci 2 in1. Náhodou takové lodě existují a sviští nad hladinou pěkně rychle:
https://www.youtube.com/watch?v=55Skt_Q5Byg

Mám ráda rychlá auta, ale tady bych si asi taky dala říct, i když to musí být docela tvrdá makačka. :P

Dokončila jsem zábradlí na obou bocích, zbývá už jen to nad přední přepážkou. Provedla jsem rovněž drobné modifikace a estetická vylepšení.

5.jpg
4.jpg
3.jpg
1.jpg
2.jpg

A tady už je to kompletní:

10.jpg
8.jpg
7.jpg
6.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod botanik141 » 03 bře 2019, 16:16

Mimořádně luxusní práce! I ta fotka je perfektní. Když si představim, že je to hlavně z papíru, tak jenom žasnu. =D> To aby bylo vystaveno za neprůstřelnym sklem. :-D
botanik141

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 03 bře 2019, 16:30

Je to úžasná práce Doris.
Sem chodím, když jsem unavený z práce, z vybavování našeho domku a když mne unaví malý Petřík. Je to balzám na modelářskou duši - bez invektiv a žabomyších válek.
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 03 bře 2019, 17:40

Makačka to určitě je, Doris, ale taky skvělý zážitek. 8-) Model je fakt skvělý, fotky parádní. [-o<
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomHlach » 04 bře 2019, 08:29

Když botanik141 napsal cosi o papíru, zamyslel jsem se nad tím, jak to myslí a řekl jsem si, že když jsem tedy přišel až v průběhu stavby, měl bych svou neznalost napravit a podívat se i na práce počáteční, tedy se žebry apod. Nečekal bych, že budu končit zpátky na 66. stránce s otevřenou pusou. Jakože z kartonu? Opravdu je celá loď z kartonu? Kdyby šly všechny klobouky na světě dolu, i tak by to nebylo dost. Smekám před Vámi, Doris. [-o<
Dokončené modely: Neptun 1:100 (1. m. MiČR 2012, 2013; 3. m. MiČR 2011) USS Chevalier 1:144 (1. m. MiČR 2012); Schnellboot S-100 1:35 (1. m. MiČR 2013, 2014; 2 m. MiČR 2017, 2018,2019); DGzRS Hermann Marwede (1. m. MiČR 2018, 2. m. MiČR 2019) 1:72; ACL Honesty 1:100 (2. m. MiČR 2019, 3. m. na Mi. Světa 2019)
Rozestavěné modely: HMCS Snowberry 1:72, Leader 1:72, Dozer boat 1:16
TomHlach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 bře 2019, 09:52

Zdravím Vás a děkuji Vám všem za pozitivní ohlasy, přátelé. [-o< Je to pro mne velká čest a těší mne, že se Vám má práce na RK líbí.

TO botanik141 + TomHlach: Ano, snažím se používat papír/karton v maximální míře, i když na některé věci je vhodnější a pro mne i jednodušší použít dřevo (zábradlí, výztuhy, pevnostní prvky v konstrukci, které musí být zároveň jemnější - sloupky mezi okny, některé ozdobné lišty), nebo modurit (kompletně celá výzdoba = sochy, plastiky, ornamenty, ozdobné lišty...) , zbraně na stěnách kajut, svícny, kalamáře a různé nádobky, výplně zábradlí aj.. Pro zhotovení oken používám čirá CDčka. Finální povrchovou úpravu papíru/kartonu pak tvoří fólie imitující dřevo + lehká patina a vosk. Karton vždy impregnuji a je opatřen podkladovou barvou, aby na tuto fólie dokonale přilnuly.
S papírovými modely jsem začínala v šesti létech - vystřihovánky z časopisu ABC - a vzhledem ke skromným podmínkám jsem si musela vystačit s málem.Tak nějak už mi to zůstalo a snažím se při té prezentaci poukázat, že stavba modelů může být dostupná pro kohokoliv, i když třeba nemá potřebné zázemí. Jednou bych se chtěla naučit dobře pracovat i se dřevem, jak tady mnozí kolegové mistrně předvádějí [-o< , i když papírové modely budu stavět asi pořád.
Jinak pro RK už mám vymyšlené hezké a bezpečné místo v domácím "kotvišti", teď už musím jen doufat, že se tam po dokončení vejde. 8-)

To Komisař: To je super, že Ti má práce přináší potěšení a relax. Ono je to krásná záliba, která by nás měla spojovat, a člověk by měl u ní přicházet na příjemnější myšlenky. Život není jednoduchý, a tak nezbývá, než se nějak odreagovat a těšit i z maličkostí. Je třeba si ten život udělat prostě šťastnější.

To Connie: Když jsem koukala, jakou rychlost to dokáže vyvinout (přes 40 uzlů - tedy i přes 80km/h :o), tak mám před tím docela respekt. I když pokud by byla příležitost si to vyzkoušet, asi bych neodolala.

Doladila jsem ještě pár detailů - navýšila jsem o 1,5mm horní lištu na středolodí (vznikl tak ozdobný profil složený z celkem 3 kusů různě zbroušených lišt) + poupravila pozici některých sloupků na přídi, jak mi to připadalo přesnější s ohledem na dostupné podklady:
11.jpg
10.jpg
9.jpg
8.jpg
7.jpg

Při porovnání Valeho a Sailmakerovy malby RK nacházím mnoho rozdílů, takže nelze vše brát jako dogma a budu tedy postupovat cestou "nejmenšího odporu" dle shodných prvků i na dalších dobových modelech nebo obrazech/kresbách marinistů.

0.jpg
Sailmakerova malba RK
5.jpg
Valeho RK
6.jpg
Valeho RK

Malá děla na zadní palubě bývají na některých modelech i dobových malbách obvykle před zadoboční galerií (QG), takže nejspíš se přikloním k Sailmakerově verzi. Nicméně vlivem seříznutí trupu, které jsem před časem provedla, aby linie více odpovídala skutečné předloze, mi vyjdou děla výš - tedy v zábradlí a nikoliv v plném ozdobném pásu pod ním, jak zachycují obě malby.
12.jpg
13.jpg

V seznamu dělostřelecké výzbroje, které jsem k RK dohledala, však o těchto dělech nejsou žádné zmínky, takže jest otázkou, zda tam skutečně byly. A ani na řadě dobových modelů podobné velikosti z daného období se na zadní palubě rovněž žádná děla nenachází.
https://threedecks.org/index.php?displa ... ip&id=7793

Rovněž na přední palubě se Vale a Sailmaker rozcházejí + nesedí ani počet děl na velitelské palubě. Nu a pak si má člověk vybrat... :-k Předpokládám, že Sailmakerova malba může být v některých ohledech přesnější, protože vznikla dříve; Vale maloval RK až po roce 1690, když už loď vypadala jinak.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 04 bře 2019, 10:38

Zdravím Doris, tak se ti objevil malý zádrherl v podobě nesrovnalostí na obrazech, ale ty si s tím určitě nějak poradíš. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 bře 2019, 07:54

Ahoj Connie,
nevadí, těch zádrhelů tam už bylo a ještě bude až až.... Mne to dokonce i baví hledat nejvhodnější řešení a prohrabávat se podklady a literaturou. Co chvíli totiž narazím na něco nového, nebo i různá fakta, o kterých jsem neměla ani tušení. Tak trochu mi to připomíná skládání mozaiky z drobných střípků, místy i "v totální tmě", takže až za "světla" vidím, co jsem vlastně spáchala... :-D Mnohé díly lepím jen slabě, abych ještě mohla jejich pozici případně upravit, nebo to udělat líp.

U modelů RK postavených dle komerčních plánů mne třeba překvapila kajuta na zadní palubě:
Royal Katherine01.jpg
Royal Katherine07.jpg

Prince 1670.jpg
HMS Prince 1670 - dobový model

Podobně to má i HMS Prince 1670 nebo vídeňský model. Já jsem jí tam nedělala, protože mi to nesedělo s proporcemi trupu dle Valeho - kajuta by byla moc nízká. Na Sailmakerově malbě mi taky připadá, že tam žádná kajuta už není. Nicméně u toho dvoupalubníku z muzea ve Vídni je hezky vidět, jak jsou obě střílny před zadoboční galerií:
vídenský model.jpg

Další foto tohoto modelu v lepším rozlišení:
download/file.php?id=1474920

Na RK jsem doplnila kovová očka pro takeláž děl po stranách střílen na horní a velitelské palubě.Použila jsem fotolepty a mosazná očka od BRadka, která jsem načernila pomocí mořidla.

2.jpg
3.jpg
1.jpg

A konečně jsem začistila i horní konec zábradlí na přídi, kam ještě přijde umístit vyřezávaná hlava (nebo něco podobného), jak je vidět na různých dobových modelech.
5.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 05 bře 2019, 10:12

Zdravím Doris, já se také ráda dozvím něco nového. Co se týká toho "tápání ve tmě" - no, chybama se člověk učí. Jestli stavíš model dle obrazu, který máš za vzor, tak bych tam tu kajutu nedělala. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 05 bře 2019, 14:23

Ahoj Doris,
těžko poradit i když já osobně bych se držel jedné konkrétní předlohy a podle té bych stavěl. Pokud už si začala dělat RK podle Valeho obrazu který se Ti zároveň líbí, asi bych se toho držel a zbytečně nekombinoval. Pouze tam kde Ti chybí info nebo je to zjevně mimo, bych se díval na další malby lodí nebo modely. Třeba okna na zádi máš s diagonální mřížkou a dle mého názoru jsi je klidně mohla udělat podle Valeho a nemuselas to tolikrát překopávat. Podle toho co sem tu viděl byly obě varianty možné.

Pavel
BestDrifter

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 66 z 108 • 1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno