Předposlední fáze barevné úpravy dělových hlavní - naneseno několik vrstev washe vytvořeného z přiložených barev od Tamiye, nutný je i zpomalovač zasýchání.... Tu lahvičku od lesklého laku X-22 používám už jen na míchání barev.
A tady už je aktuální výsledek po zaschnutí barev. Tentokrát se mi povedlo udělat dělové hlavně tmavší a tudíž nebude potřeba už tolik černění pomocí patinátoru. Zvláštní je, jak někdy spolu barvy zreagují a vytvoří lesklejší povrch. Například dělo vpravo musím ještě fouknout matným lakem, aby tento lesk ztratilo.
Nuž, a nyní přijde na řadu přemístění výzbroje do střílen RK. Lafety budou sice zjednodušené, ale jejich viditelná část bude mít realistické provedení, aby tato odpovídala proporcím děla i přesnému designu, jaký v té době lafety měly. V literatuře určené pro modeláře (Cajthaml, Mondfeld) nejsou k dispozici žádné informace, jaké proporce a typy lafet by měl člověk zvolit pro různé kalibry a délky dělových hlavní. Přitom je to jedna z nejzásadnějších věcí, jaké by měly být naprostou samozřejmostí v solidní literatuře!!

Právě mohutná výzbroj a hrozivě čouhající desítky děl ze střílen dávají těmto nádherným lodím majestátnou krásu, ale také děsivou představu, co asi muži na jejich palubách cítili a prožívali, když očekávali útok. Ostatně moc hezky to napsal jeden můj přítel - Hubac's Historian na MSW: https://modelshipworld.com/index.php?/t ... ent-609094
Jeho slova jsem si živě představila ve skutečnosti a na chvíli si vybavila, jak ničivou sílu tyto po zuby vyzbrojené lodě představovaly....
Doris
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.