Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 7 z 82 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 09 zář 2012, 12:10

Děkuji za milá slova, přátelé, moc si toho vážím!
RC už dostala kovové výztuhy vedoucí od kýlu až téměř k horní palubě, takže nyní může bezpečně stát na podstavcích. Přikládám pár fotek celkového pohledu na její elegantní trup:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Černé bočnice ještě znovu natřu, neboť při manipulaci dost trpěly a nátěr je místy trochu odřený.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 10 zář 2012, 09:53

Když se tak koukám, jak Vám to odsýpá, připadám si jako lenoch všech lenochů. Ale dobře tak - řada věcí mne inspiruje, a na druhé straně šetřím čas tím, že Věci nastudujete, provedete a já svezu :D (taky příznačné pro lenocha, že...).
Jinak všechna čest, vypadá to nádherně.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 zář 2012, 17:37

Velice Vám děkuji za pochvalu, Honzo! Jsem zároveň ráda, že moje postřehy, které v tomto vláknu uvádím, jsou přínosné i pro Vás a další lidi. Sama vyhledávám inspiraci u různých modelářů, neboť stále mám co zlepšovat.
RC je nyní připravena k další barevné "proměně", kdy horní část trupu získá modrý nátěr. Jako podklad jsem použila světlou fólii s jemnou texturou. Mám namíchaných několik odstínů modré a modrozelené a zbývá se pouze rozhodnout, kterou použít, aby co nejvíc odpovídala skutečnosti. :-k
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Za denního světla provedu zkoušku, použiji vzorek č.6 s nepatrnou úpravou společně se zlacenými ozdobami.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 10 zář 2012, 21:44

Já se rozhodl pro barevné provedení podle přebalu knihy The Royal Yach Caroline 1749 Sergia Bellabarby & Giorgia Osculatiho. Odpovídá to i malbám. Některé jste tady prezentovala a jedná se pravděpodobně o Pergrine z malby Johna Cleveley ml.
Jinak ten odstín no.6 resp.8 odpovídá malbám asi nejvíce. Ale mezi námi - stavěl jsem makety letadel a jako doklad k Avii BH21jsem měl kus plátna z původního letadla, orazítkovaný Dr. Hozákem z NTM, s originál barvou, a stejně jsme věděli, že asi bylo všechno jinak(kdoví jak dlouho bylo plátno osvětleno, kde bylo, čím prošlo, co na něj působilo atd.). Viděl jsem obrazy z 18. století před restaurací a po ní (ségra je špičková restaurátorka) a oddstíny barev byly diametrálně odlišné(každá restaurace je zadokumentována velmi podrobně fotograficky, rentgenovým průzkumem a sondami, a velmi podrobným popisem, co se při restauraci použilo, v jaké koncentraci, kolik a jakých bylo užito ochraných laků atd. atd.)
Sám jsem designatér plastových výlisků a mohu jen konstatovat, že u všech přepravek při jejichž zrodu jsem byl(např. Radegast, Birell, Lobkowitz, CocaCola atd.) jsme museli respektovat požadavky fy (SAB Miller-Plzeňský Prazdroj, Czech Brewery, CocaCola Swiss) na maximální možnou změnu odstínu za pět, sedm a deset let(přesně specifikováno v šedé stupnici) následkem vlivu UV pro danou zeměpisnou šířku. A je to dost natvrdo ve vazbě na možné reklamace.
Jen malá poznámka, pokud jsem stříkal světlejší barvy, volil jsem jako podklad neutral gray, je to starý lakýrnický fígl, neutrální šedá nádherně kryje jakýkoliv podklad, hlavně na tmavé barvy stačí doslova jen dýchnout a je překryto. A na šedé výrazně vystoupí jakákoliv světlejší barva už v první vrstvě, takže stačí bohatě dvě. Odstíny si zkouším na formátech křídového a kladívkového papíru, které mám mám nastříknuté neutral gray.(Například při volbě odstínu na Birell jsem měl namícháno 37 odstínů modré, než jsem se trefil před stříkáním pracovního modelu do představ výtvarníka a vedoucího projektu a z dvanácti barevných koncentrátů, které pro barvení plastické hmoty připravily podle odstínu renomované firmy, vyhověly jen tři a věřte nebo ne, skoro dvě a půl hodiny se rozhodovalo, kterou ze tří barev zvolit)

Co tím chci říci - ať zvolíte jakoukoliv z předložených barev, nikdo nebude dnes schopen říci, jak to tenkrát bylo, pravdu budete mít Vy a nikdo Vám ji není schopen na základě jakýchkoliv podkladů vyvrátit(protože i tyto podklady stárly, byly exponovány UV zářením, vlivem prostředí atd.) :grin: :grin:
Přílohy
Clipboard02.jpg
Výřez z obrazu Johna Cleveley ml. - HMS Royal Caroline / ExPeregrine???
Clipboard01.jpg
Takhle barevně bych chtěl svojí Karolínku dořešit-odstíny budou dány přírodní barvou dřeva, které bude napuštěno fermeží
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 11 zář 2012, 07:15

Moc se těšim, až to namodříš, jak to bude vypadat!!!
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 zář 2012, 15:59

Honza: Děkuji Vám za zajímavé počtení. Barvení je docela věda a trefit přesný odstín je kumšt. Znám to z lakování aut (stříkala jsem metalízy a perleti), kdy jsem i při 100% stejném odstínu pigmentu musela vždy dělat zástřik do ztracena, jinak byla oprava poznat. Dokonce i z výroby dováželi zbrusu nová auta s rozdílnými odstíny nárazníků nebo dalších karosářských dílů... Prostě stačí nalakovat plast místo kovu nebo to stříknout z jiného úhlu a ejhle, barva je odlišná.... :?
Tu barevnou verzi, kterou jste si zvolil dle Peregrine, jsem už taky okukovala a přiznám se, že jsem o ní silně uvažovala. Je to moc hezká kombinace a z pravého dřeva to bude krásné. Já jsem zvolila provedení modelu dle Cleveleyho obrazu RC z roku 1750, kde je horní část světle modrá/tyrkysová:
Velice se mi to zalíbilo na modelu pana Bijeliće, kde je odstín modrozelné barvy hodně pěkný v kombinaci se zlacenou výzdobou:
Royal-Yacht-Caroline-11.jpg
Royal-Yacht-Caroline-14.jpg

ELKAN: Díky za povzbuzení! To já mám vždy docela obavy, co z toho vznikne..... :paint: = :?: ...... ;-I / ](*,)

Nicméně udělala jsem z "čísla 6" ještě dva pododstíny dle Dark-Turquoise a nakonec zvolila jeden z nich. Na fotkách a monitoru jsou barvy bohužel zkreslené, stačí udělat třeba fotku, když zajde sluníčko, a jeví se to jinak....
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Na uvedených záběrech je totožný modrý podklad; stačí ho vyfotit z jiného místa či jinak nasvětlený a jeví se docela odlišně.

Zároveň jsem ke vzorku přiložila několik zlatých ozdob, které mi zůstaly po SoS + černé doplňky, jež budou jako podklad na ozdobných lištách. Vcelku se to jeví obstojně a když uvážím, že velké procento toho modrozeleného podkladu na RC zakryje výzdoba, tak to bude O.K.

Na modelu jsem už podklad natřela, ale zatím se to jeví poněkud zvláštně. No je to nezvyk a až se na to dá vše, co tam patří a trochu se tomu pomůže washem, bude to vypadat zase jinak.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 11 zář 2012, 20:08

Horní část trupu jsem doplnila o černé pásy, které budou sloužit jako podklad pro ozdobné lišty. Zároveň jsem provedla úpravu trupu nad otvory střílen, seřízla jsem toto místo o cca 5mm, aby tam bylo možné umístit zábradlí. Pod umělým osvětlením se odstín modré jeví zase jinak a bude trvat asi docela dlouho, než si na tuhle barvu zvyknu. :( Holt, u mne je to vždy boj estetiky a realistického provedení.... Ani manželovi se to nepozdává, tak to asi nechám nějakou dobu odstát a pak uvidím, co dál.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Dnes se pokusím upravit modrozelený podklad washem a trochu to napatinovat, aby se rozbila jednolitost barvy a také aby to získalo decentnější odstín. :idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 zář 2012, 18:19

Pustila jsem se do úpravy modrého podkladu, aby vypadal přirozeněji a zároveň více ladil i po estetické stránce. Několik vrstev washe a jemná patina tomu dost pomohly, i když to byla docela piplačka. Odstín je nyní o něco tmavší a není tak monotónní a výrazný.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
A ještě několik záběrů na levobok a mého pomocníka :) :
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 zář 2012, 14:14

Práce pokračuje na přídi, kde jsem vyrobila čelní stěnu přední nástavby (forecastle). Podobně, jako lze vidět na Cleveleyho obraze,
John_Cleveley_the_Elder_-_The_'Royal_Caroline'.jpg

je i tato část opatřena modrým nátěrem, který jsem upravila washem a patinou. Pod umělým osvětlením se jevil velice tmavý - viz fotka dílu na mé dlani.
Spoje a přechody dílů jsou zatím bez jakéhokoliv začištění, nicméně až se začne pracovat na výzdobě a dalších detailech, vše se doladí.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Nyní mne čeká záď lodi, kde bude rovněž umístěn panel s identickým modrým nátěrem.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 zář 2012, 15:25

Krásný!!!....další rozdíl od Panartu....já mám prkna svisle.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 zář 2012, 15:48

Děkuji moc za pochvalu!
Desky na této přepážce jsou v knize Anatomy of RC situovány horizontálně a jsou zaoblené, takže jsem se snažila to na modelu napodobit.
RK27.jpg
Pohled na čelní přepážku od přídě
RK26.jpg
Pohled zevnitř

Tvůrci stavebnice od Panartu si zde opět usnadnili práci a udělali obložení ze svislých rovných lišt. Na RC se sice takový způsob obložení rovněž vyskytuje, ovšem v Anatomy je to zakresleno jen na stěně kajuty uprostřed lodi (nejspíš bude stejný styl obložení i na zadní straně, bohužel však v knize tyto nákresy vůbec nejsou):
RK37.jpg

Co je rovněž škoda, že kniha Anatomy of RC neuvádí nákres výzdoby na čelní přepážce, nicméně na různých modelech je po stranách vidět dvojice sedících postaviček. Něco takového mi připadá, že se nachází i na Cleveleyho malbě RC (1750), nicméně v tak malém rozlišení není rozeznatelné, co přesně tam malíř zachytil. :?:
Budu ještě zkoumat další podklady a třeba se dopátrám k podrobnějším informacím.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 14 zář 2012, 16:05

Nepochybuju, že máš ty prkna správně, určitě jsi to nejdříve nastudovala...... :-D
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 zář 2012, 21:34

No už jsem tam taky pár věcí zmastila a pak to předělávala.... #-o
Před chvíli jsem doplnila na RC poslední dílek v modré barvě na horní část zrcadla ( na fotkách má poněkud tmavou barvu, ale na denním světle je identická s barvou na bocích i přídi). Vycházela jsem z tvaru, který je uveden v Anatomy of RC:
RK34.jpg

EDIT: Za denního světla už to vypadá O.K.:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 15 zář 2012, 08:28

Ahoj Doris! Vypadá to čím dál líp a je dobře žes zvolila tuhle barevnou kombinaci. Máš šanci postavit hodně přesný model a věřím že to dokážeš. Obdivuji Tvou snahu o přenesení reality do modelové podoby. Je vidět, jak ses za posledních pár let vypracovala. Jen tak dál!
Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 zář 2012, 09:41

Ahojky Pavle,
děkuji za milá slova. Trochu jsem původně váhala, zda neudělat RC v přírodních barvách dřeva, ale nakonec vyhrála touha postavit tu lodičku realisticky. Myslím, že je to správná volba, protože kdykoliv dřív jsem si modely upravila dle vlastního estetického cítění, po čase se mi to stejně okoukalo a pak mne i mrzelo, že jsem tu možnost - udělat věci pořádně, když ta možnost tady byla - zavrhla. Ale nebylo již cesty zpět a předělat hotový model je horší, než ho stavět znovu.
Barevná kombinace na RC se mi postupně začíná líbit a nyní, když jsem to přestříkala slabou vrstvou bezbarvého plomatného laku (TS-79 od Tamky), je to ještě o něco lepší. Opět jsem zkusmo přiložila na modrý podklad pár zlatých ozdob a vypadá to, že až celý model natrojím, pak to teprve vynikne.
Dotáhla jsem i krátkou palubu na přídi, ale zde si nejsem zcela jistá, zda takto mohou být zakončeny fošny. :-k V Anatomy končí na hraně "obloučku",
RK21.jpg

nicméně našla jsem i tohle řešení, které mám nyní na modelu. Pokud se ukáže, že je chybné, ještě to upravím.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 7 z 82 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno