Tak dnes jsem dokončil lanoví. Loď je již kompletní, chybí jen plachty. Ty jsem se rozhodl nepoužít plastové ze stavebnice, ale udělat látkové.
A proto bych potřeboval poradit z čeho je mám udělat a jestli se dá najít někde nějaká šablona na jejich tvar.
Bohužel, teď zase nemám na nějaký čas foťák, takže fotky dodám až bude možnost.
Na těch fotkách není lanoví kompletní, tam jsou všechny nitě napnuté, takže to nebylo tak hrozné. Dnes jsem donatahal "lana", která jsem se snažil udělat prověšená a to byl vcelku porod!!
no nechci radit v něčem,čemu nerozumím,ale neodpustím si poznámku...kdysi dávno v ABC vycházely plánky na lodě ze dřeva ,tuším 1/200(snad bych nějaké ještě našel) a tam radili udělat plachty z bílého kapesníku(samosebou látkového)navíc obarveného v čaji....asi jednoduchá patina....jenom nevím,jak by to vypadalo na takovém skvostu,co jetady na fotkách....a můj vlastní postřeh:čím jemněji tkaný kapesník,tím líp....bych řekl....
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš..... Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
Dobré je, že už je hotovo, na plachtách není co zkazit!!!!Když se nezadaří, udělají se jiné . Ale prostě už tam nechci dávat ty plastové, když jsem se s tim patlal takovou dobu.Si myslím,že se dá udělat 100x lepší plachta z čeho koli než je ten plast:). Akorát, bych chtěl vybrat co nejlepší materiál!!! Jinak látkové plachty jsem už dělal, ale navypadají taky nic moc!!!
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?t=3084 Ten kapesník mi moc nesedí:( Bych chtěl aby to vypadalo aspoň rošku hezky ),ale samozřejmě děkuji za každý navrh!!!!
Jemný kapesník je osvědčená věc. Používají se i bílé s barevnými okraji, které se samozřejmě odstřihnou. Modelářská špička např.nakupuje superjemné plátno, např. z egyptské bavlny, vysoká cena je ale neúměrná.
Sbalené plachty na modelech v měř. 1:150 - 1:200 dělá modelářská špička z papírových kosmetických kapesníků (angl. face tissue - v Tesku krabice za cca 10 Kč), lepených bílým kancelářským lepidlem, přestříknutých matným lakem s přísadou trošky žlutavé/béžové barvy.
skvělé navody o neco takového se snad take neky pokusím. jen by mě neco zajímalo. když se použije jemný kapesník na plachtu tak jekým stylem se navozuje dojem sešívané placty popř placty do které se opřel vítr, pokud se to dělá, možná blby dotaz
A co je na tech plastovych plachtach tak spatneho. Kdyz jsem stavel CutySark od Revellu (cca 1m dlouha, nevim presne meritko) tak tam byly vylisky vyborne. Stacilo striknout matnou lehkou slonovou kosti a lehounce zaspinit pro zvyseni plasticnosti. Nevim jak u Helera, ale Revell mel i prijatelnou strukturu na povrchu plachet.
Tak uz jen dodělat plachty, jinak je kompletní. Zkušební plachtu jsem udělal z papíru a vlepil do něj drát, plachta se hezky tvaruje, takže to vypadá, že to takto udělám i s látkovými plachtami.