Napařování je dobrý, ale při ohýbání plaňky na plocho se mi plaňky bortily....paluba je z lípy, 1mm, a když jí zahřeju plošně žehličkou, postuvně jí vytahuji se snahou o ohýbání. Ohýbá se to vcelku dobře, a hlavně to jde hned lepit.....tak dnešní postup....
Parádní spáry!!! Taky spáruješ papírem, že? Než jsem se stačil zeptat, dal jsi další fotky... Uděláš celou palubu před nalepením nebo jen kraje a po nalepení až na lodi zbytek prken? Příď je docela dlouhá, vychází tam celá prkna? Hádal bych v tomto místě u středu nějaký spoj.. Hezký barevný kontrast waterway a paluby!!!!
Palubu udělám komplet mimo loď včetně povrchové upravy, možná jen bez prostředního prkna, který bych nalepil nakonec přes spoj. Dělám to vlastně stejnou metodou jako dělovou palubu. Žádný papír nedávám, lepim to přímo k sobě, akorát každou plaňku lehce zakulatím na krajích, aby spáry vynikly, a pak do nich zanesu hnědý práškový toner, který je zvýrazní.....včetně vymačknutých kolíků..... Délka prken vychází v tomto měřítku v nejdelším místě 7,5m, a podle odkazu, který si mi poslal, může být prkno dlouhé 6-9m.....tak nevim, jestli tam spoje dělat....dodělat se daji kdykoli. Ještě to celý půjde do tmavší barvy jako je paluba pod tím.
Podle mě ty spoje by to zbytečně narušily a 6-9m říkáš, tak neji co řešit jak popisuješ to ohýbání, to jsi nahřál horkovzušnou pistolí nebo si i napařoval? Až budu ohýbat plaňky okolo košů mohlo by se to hodit. děkuju
Kpt.KL mi poslal obrázek pro inspiraci, viz. foto, kde spoje na délku vidět nejsou, takže je tam dělat nebudu. Fotka je mizerná, je to ofocený z monitoru, ale je to na ní vidět Ty lišty o síle 2mm jsem namočil do horký vody, chvíli nechal, a potom ohnul kolem kopyta. Zajistil v potřebném tvaru, a vyfoukal horkovzdušnou pistolí cca 280 stupňů....
Díky marsalve, snažím se.... Tak dnes vymačkány kolíky pomocí ubroušené injekční jehly, použit toner k zvíraznění spár a následně nalakováno lakem, v kterém je rozpuštěn ten hnědý toner, takže je takový jako "kouřový". Ještě za mokra setřeno hadříkem, aby se lak jen vpil do dřeva, a zůstal povrch matový....
Teprve teď jsem našel fotku admiralitního modelu fregaty Winchelsea z roku 1772, kde je přední paluba vidět líp:
Tento typ tzv. konstrukčního modelu patří k nejvzácnějším - ukazuje mnoho konstrukčních detailů přesně, jak to bylo na skutečné lodi. Na levoboku jsou částečně vynechaná žebra, aby bylo vidět dovnitř trupu.
Tak to jsem rád Kpt.KL, díky Vašim podnětům jsem se dopracoval k tomuto výsledku..... V soukromé zprávě jste mi obrázky fregaty Winchelsea také přiložil, a o pár příspěvků výše jsem tu Vaší fotku použil z předního pohledu, kde je to vidět úplně parádně, včetně toho, že fošny jsou z jednoho kusu bez spojů.....je zvětšená a ofocená z monitoru. Druhý Vámi přiložený obrázek..... Když jsem trochu koukal na odkaz od Honzy čižule, plány z archivu, narazil jsem na plán paluby, na které je vidět kladení palubních prken. Nevím sice z jakého období to je, a z které lodi, ale je to podobný jako na té Winchelsii..... Ještě jednou děkuji za Vaší ochotu pomoci....