Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 59 z 82 • 1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod DORIS » 03 bře 2014, 21:17

Moc děkuji za uznání a milá slova, Stando [-o< , jsem poctěna!

Dokončila jsem úvazníky po obvodu paluby na přídi a také v zadní části trupu. Zde jsem jednoznačně volila dřevo, papír by nemusel nápor při vázání lanoví vydržet. Ještě chybí retuše a začištění kolem úvazníků, což budu dělat až za denního světla.
012.jpg
002.jpg
015.jpg
016.jpg
022.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cergina » 04 bře 2014, 07:04

Čím viac tam toho je, tak tým viac sa mi to začína páčiť ešte viac. Už sa teším na kompletnú palubu :-)
člen štetičkové galaxie č.46

USS Bonhomme Richard VIDEO
USS Bonhomme Richard sekcia USS Bon Homme Richard 1/132
cergina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 04 bře 2014, 08:54

Víš Doris, já vždy když na Ty tvoje výtvory koukám, nemůžu se zbavit dojmu, že jsi někde šlohla / dáma promine ten výraz / buřinku pana Tau a prostě jen nějakým kouzlem zmenšila originál !! :D
Popravdě si to tady myslím i o několika dalších, tak nevím jestli si tu buřinku náhodou nepůjčujete !!!
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 bře 2014, 14:43

Opět mohu jen napsat: Nádhera! =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 bře 2014, 17:57

Srdečně vám děkuji za ohlasy, přátelé, moc si toho vážím! [-o< [-o<

cergina píše:Čím viac tam toho je, tak tým viac sa mi to začína páčiť ešte viac. Už sa teším na kompletnú palubu :-)

No, už toho moc nezbývá, za chvíli doplním úponové lavice a hurá do stěžňů. Člun ani náhradní čnělky nad palubu dávat nebudu (viz některé malby RC nebo Peregrine, kde je tento prostor prázdný). Preferuji, aby bylo dobře vidět všechny detaily včetně posádky obsluhující děla, která se co nevidět nalodí. Člun bude zhotoven včetně takeláže a umístím ho vedle modelu na podstavec.

MAT píše:Víš Doris, já vždy když na Ty tvoje výtvory koukám, nemůžu se zbavit dojmu, že jsi někde šlohla / dáma promine ten výraz / buřinku pana Tau a prostě jen nějakým kouzlem zmenšila originál !! :D
Popravdě si to tady myslím i o několika dalších, tak nevím jestli si tu buřinku náhodou nepůjčujete !!!

Hmm, kouzelná buřinka by se občas hodila. :-D Ale ještě víc bych si přála mít stroj času a všechny tyhle nádherné plachetnice bych si vyfotila v jejich skutečné podobě. To by se pak modelařilo a navíc by se povedlo objasnit i řadu věcí, nad nimiž lze nyní pouze spekulovat..... 8-)

Dnes jsem měla velkou radost, že se mi konečně povedlo úspěšně naohýbat dřevěné lišty. Pro mnohé z Vás je to běžná rutina, pro mne to však bylo něco nového :oops: , z čeho jsem měla dlouhou dobu obavy. Velice mi pomohl návod od Kpt.Jirky M., který mi před časem podrobně popsal, jak na to. Moc mu tímto děkuji za pomoc a neocenitelné rady. [-o< :flower:

Takže už mám i zábradlí na zádi RC a doplním ještě další dva kusy před hlavní kajutu.

003.jpg
008.jpg
013.jpg
015.jpg

Použila jsem dřevo z třešně, má pěknou barvu a solidně se ohýbalo. Sakryš, ale mám z toho fakt radost, že už i to dřevo dokážu vytvarovat... \:D/
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 04 bře 2014, 18:53

A jakou metodu jsi použila?
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cergina » 04 bře 2014, 19:06

Jediná vec, čo moje oko vidí je nádherný celok a okolie, ktoré si predstavujem more, a že sa postavičky hýbu,nakladajú v prístave náklad. Proste model do filmu. :wink:
člen štetičkové galaxie č.46

USS Bonhomme Richard VIDEO
USS Bonhomme Richard sekcia USS Bon Homme Richard 1/132
cergina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 04 bře 2014, 20:19

Klobouk dolů... [-o< [-o< [-o< [-o< Moc se ti to povedlo a vlastně mě to ani už nepřekvapuje :D Práci se dřevem si dala na výbornou, všechna čest!!!!
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ignor » 04 bře 2014, 21:15

No vidíš doris, udělala si další krok na cestě ke stavbě celodřevěného modelu ;-I
dobrá volba umístit člun mimo loď
ignor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 04 bře 2014, 22:50

Smekám, opravdu krásné provedení.
Takže nic mového pod sluncem :-D :-D [-o< [-o<
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 bře 2014, 18:59

Velice Vám děkuji za komentáře a pozitivní ohlasy, přátelé! [-o< [-o< Těší mne, že se Vám má práce líbí.
admiral6 píše:A jakou metodu jsi použila?

Lišty jsem nechala delší dobu ponořené v teplé vodě, pak jsem je ohýbala přes zaoblenou hranu hrnce, který byl na plotně a byl tudíž dostatečně zahřátý. Ohýbala jsem postupně, lišty jsem střídavě namáčela v horké vodě. Šlo to dobře, dřevo vůbec nepraskalo a bylo krásně poddajné.

cergina píše:Jediná vec, čo moje oko vidí je nádherný celok a okolie, ktoré si predstavujem more, a že sa postavičky hýbu,nakladajú v prístave náklad. Proste model do filmu. :wink:

Možná někdy v budoucnu vytvořím diorámku. :wink:

ignor píše:No vidíš doris, udělala si další krok na cestě ke stavbě celodřevěného modelu ;-I
dobrá volba umístit člun mimo loď

Hodně mne to potěšilo a nakoplo vpřed, dříve jsem se práci se dřevem vyhýbala a používala ho jen okrajově. Nyní už mi ale nezbývá, než ho dávat na modely v místech, kde má papír své limity. U tohoto modelu je potřeba i větší pevnosti a třeba úvazníky by z papíru neměly šanci vydržet nápor lanoví. A zábradlí by z papíru zase nevypadalo tak dobře.
Nicméně na celodřevěný model si zatím ještě netroufám, nemám k tomu potřebné nářadí ani dílnu, ale nevadí. Třeba to jednou vyjde.

Dotáhla jsem zbývající zábradlí ("obloučky" před hlavní kajutou) a nyní vyřezávám rohatky (cleats) za použití prostého náčiní. Je to sice piplačka a zdlouhavá práce, ale není kam spěchat.

002.jpg
008.jpg
018.jpg
023.jpg
030.jpg
031.jpg

cleats.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 05 bře 2014, 21:24, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 bře 2014, 19:47

Protože už co nevidět začnu s přípravou úponových lavic a zakotvením dolních polokladek (deadeyes) k trupu, prozkoumala jsem dostupné zdroje, plány a také dobové malby. A docela mne překvapily rozdíly. [-( Těžko říci, kdo má pravdu - zda doboví malíři (Cleveley, Monamy a spol.) a nebo italští autoři knihy Anatomy of RC..... Jde o rozdílnou pozici ukotvení úpon k trupu – na dobových malbách je to vyobrazeno vesměs mnohem výš, než je znázorněno v plánech, kde je u hlavního a předního stěžně těsně nad wales (boční černé lišty). Logicky bych však předpokládala, že by mělo být o něco níže (takže v souladu s plány v Anatomy), aby bylo pevnější a účinnější. Narazila jsem i na to, že na jedné malbě – Peregrine – malíř udělal dva pohledy na jednu a tutéž loď, ale právě pozici ukotvení úpon udělal pokaždé jinde. Takže ani dobovým malbám nelze až tak věřit - nejen co se týče vyobrazení detailů, ale také použitým barvám (i ty se na jednotlivých malbách RC místy liší).

RK20.jpg
Kresba z plánů Anatomy of RC
RC-detail-edit.jpg
RC - Cleveley
John_Cleveley_the_Elder_-_Admiral_Byng's_fleet_getting_underway_from_Spithead.jpg
Podobná jachta jako RC - výsek z obrazu od Cleveleye
monamy_royal_caroline__detail_120.jpg
RC - Monamy, zde má RC i ovazy stěžňů, které na jiných malbách chybí, ovšem v plánech jsou.
The_Peregrine_(later_renamed_the_Royal_Caroline)_in_Two_Positions_off_the_Coast)_by_John_Cleveley_the_Elder.jpg
Peregrine - Cleveley - pokaždé jiná pozice ukotvení úpon
21.jpg
Dokonce i zde jsou ukotveny výš, navíc oproti Cleveleyho vyobrazení RC má střecha hlavní kajuty i jinou barvu.

Navíc ani na jednom vyobrazení RC ani Peregrine není vidět pod úponovou lavicí předního stěžně ochrana trupu před poškozením od kotvy. :-k
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 05 bře 2014, 22:10

Rohatky jsou perfektní. Vůbec si nedovedu představit to vyřezávat ručně [-o< .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 06 bře 2014, 10:18

Nádherná práce, nádherná práce =D> [-o<

K těm obrazům. Já mám někdy problém stihnout okoloplující loď i jenom vyfotit.
Malíř je spíš umělec než technik a konstruktér a když se vžiju do jeho role namalovat loď, která za pár minut odpluje v dáli, to stihnu tak základní skicu a detajly pak maluju už jem podle paměti nabo toho jak se mi to líbí. A někdy obraz domalovávám až za pár týdnů, až je na to doma čas...
Hmno a když je obraz málo pestrý, plácnu tam trochu červené, třeba na střechu, ať se to zákazníkům líbí, ne? Šak oni tu loď stejně nikdy neuvidí, páč se včéra potopila v bouři... " :)
:paint:
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 bře 2014, 20:13

Děkuji za pochvalu a komentáře, přátelé! Moc si toho vážím. [-o< [-o<

marsalv: I tady mne hodně inspirovala Tvá práce a trochu jsem opisovala. :wink: Protože mne komerční produkty nijak nenadchly, zvolila jsem vlastní výrobu, a když jsem viděla Tvé parádní provedení rohatek, tak jsem to chtěla zkusit taky. Bez pořádného náčiní mi to jde dost pomalu - jednu vyřezávám cca 10-15minut podle velikosti, ale i zde mne práce se dřevem docela baví.
Dnes jsem dotáhla další, už mi to šlo lépe, byť se to nedá moc urychlit.
001.jpg
004.jpg
006.jpg
011.jpg
016.jpg
019.jpg
025.jpg
030.jpg

Vit: Mám na to podobný názor; malba není fotka, a protože se také věnuji malování obrazů a umění, už jsem se nejednou setkala s metodami, jak se různě upravují barvy na obrazech, aby byl výsledek efektnější a působivější. Třeba ten Cleveleyho portrét RC je toho krásnou ukázkou - stačí se podívat na výzdobu - místy ji malíř udělal červenou, ale v reálu byla zlacená. Pochybuji, že by skutečná loď měla takto strakatou a zbarvenou výzdobu, lokální červené odstíny mohly korespondovat s aktuálním nasvícením RC (východ nebo západ slunce) a zároveň i sám malíř mohl vnést do obrazu trochu své fantazie a barevnosti, aby to vypadalo lépe.
Je třeba to brát s rezervou, nikoliv však jako referenční.
Úpony budu kotvit o něco níže, než zachycují malby RC. Nejspíš budu jako referenční brát tento plán:
49.jpg

Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 59 z 82 • 1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno