Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 56 z 82 • 1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod MC76 » 12 úno 2014, 21:14

moc pěkná a čistá práce. =D>
MC76

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 13 úno 2014, 18:12

Moc Vám děkuji za ohlasy, přátelé! [-o<

Dnes jsem dokončila knightheads, zredukovala jsem pouze klobouky ale tváře obou hlav jsem ponechala beze změn. Doplnila jsem smyčky pro lanoví dle nákresu v plánech (bohužel není to nakresleno zrovna čitelně, tak jsem si s tím dost lámala hlavu) a oba kompletní díly přilepila napevno k modelu. Lanoví pro RC budu vyrábět na ropewalku, používám jako základ lana od Amati, která vypadají celkem dobře a mají solidní impregnaci již z výroby.

RK57.jpg

003.jpg
008.jpg
010.jpg
014.jpg
019.jpg
023.jpg
029.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Kuliffay » 13 úno 2014, 19:12

:shock: ... tu sú slová zbytočné ... ;-I ;-I ;-I ;-I ;-I
IJN Katori 1941 1:700 --- MS kat.C 2023 - bronz / MČR 2021 - 1.miesto / MMS 2022 - bronz / MČR kat.C 2022 - silver
IJN Shoho 1942 1:700 --- MS kat.C 2016 - gold / MČR 2016 - gold / MMS 2016 - bronz, 2017 - gold / MČR kat.C 2025 - gold
IJN Amagi 1945 1:700 --- MS kat.C 2014 - silver / MČR 2014 - gold / MMS 2014 - gold
Milan Kuliffay

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 úno 2014, 17:55

Děkuji za uznání, Milane! :flower:

Po dalším tréningu jsem se naučila přetáčet levotočivé lanoví na pravotočivé a naopak, a rozhodla jsem se opravit chybné kotevní lano. Zde je vidět předchozí stav:
viewtopic.php?f=177&t=68385&start=780#p1557206
Původní lano bylo pravotočivé a příliš silné. [-( To nové by mělo více odpovídat reálu, je levotočivé a o něco tmavší (imitace dehtování). Pomocné/manipulační lano je rovněž vyrobeno na ropewalku. Ještě na něj doplním smyčky lanoví podobně, jak je zakresleno v plánech i na jiných kresbách, které mi poskytnul Kpt.Jirka.

004.jpg
009.jpg
010.jpg
013.jpg
Tahání kotev..jpg
RK23.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 15 úno 2014, 17:33

"Co bude dnes dobrého k večeři?" "Nechte se překvapit, Vaše Veličenstvo..... Komín už stojí, tak můžeme připravovat všelijaké lahůdky...." 8-)
020.jpg
023.jpg
016.jpg

Komín na RC jsem vymodelovala z moduritu, jehož jádrem je osový díl z kartonu vyříznutý přesně dle nákresu v plánech. Po upečení jsem komín vybrousila vodním smirkem do hladka a nanesla několik vrstev červené/vermillion. Na všech dobových malbách RC včetně Peregrine je komín červený, což jsem na modelu respektovala. Vše završila patina - horní část je zakouřená, čehož bylo docíleno patinátory od Tamiye. Je to pro mne novinka, ale hodně se mi zalíbila, výborně se s tím pracuje. Na bitevních lodích z WW2, které začneme co nevidět realizovat s Kapitánem, to bude parádní možnost, jak docílit realistického opotřebení a znečištění povrchu.... :idea:

004.jpg
005.jpg
006.jpg
009.jpg
011.jpg
RK25.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pokornytomas » 16 úno 2014, 13:41

Pro Doris:
Vím,že jsem špatně,potřeboval bych pár postřehů a rad okolo 370tky. Vím,že jsi ho stavěla. Poslat SZ ti nejde ,tak to zkouším takto..Díky!Omlouvám se všem za narušení tématu!
Naposledy dokončeno...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
pokornytomas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 úno 2014, 13:59

Jj, je to už nějaký ten pátek, co jsem ho stavěla, ale mám ho stále ve svém vozovém parku. Vlákno je tady:
viewtopic.php?f=155&t=46594&hilit=doris+nissan+370z#p889288
Co si vzpomínám, byly tam nějaké drobné nepřesnosti. Designově mi víc sedí 350, ale je to věcí vkusu...
Když tak písni buď tam, nebo do svého vlákna k Zetku, co konkrétně potřebuješ vědět.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pokornytomas » 16 úno 2014, 14:17

DORIS píše:Jj, je to už nějaký ten pátek, co jsem ho stavěla, ale mám ho stále ve svém vozovém parku. Vlákno je tady:
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=15 ... 0z#p889288
Co si vzpomínám, byly tam nějaké drobné nepřesnosti. Designově mi víc sedí 350, ale je to věcí vkusu...
Když tak písni buď tam, nebo do svého vlákna k Zetku, co konkrétně potřebuješ vědět.

Ok..Během dne to napíšu do svého vlákna :http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=155&t=71336
Moc Ti děkuji,líbí se mi Tvá práce-Tvé modely jsou pro mě inspirací,jsou skvělý...!
Naposledy dokončeno...
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
pokornytomas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 úno 2014, 19:06

Začala jsem s výrobou děl. Mám první zkušební lafetu a po vsazení dělové hlavně jsem kompletní dělo přiměřila ke střílnám na středolodí. Celkem to vychází O.K., takže se mohu směle pustit do dalších lafet. Ozdobná hlaveň odlitá z kovu se mi hodně líbí, ale uvažuji, že si pro RC zhotovím vlastní z papíru, aby víc odpovídaly skutečným dělům, jaké se tehdy používaly.

RC děla.jpg
012.jpg
034.jpg
057.jpg
051.jpg
054.jpg
052.jpg
042.jpg
037.jpg
039.jpg

Na základě dostupných informací jsem se rozhodla udělat lafety červené /vermillion, aby víc odpovídaly reálu. Přesný tvar jsem nevypátrala, takže jsem +- zachovala ten z Anatomy of RC. Estetické provedení modelu mne sice láká, ale kde mám přesnější podklady o skutečné předloze, snažím se tyto respektovat. Tam, kde to není jednoznačné, se přikláním k tomu, co se mi líbí víc.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 16 úno 2014, 19:47

Lafeta se ti moc povedla! =D> =D> Nádherná práce. A ty lana nemají chybu, mě to " pletení " vůbec nejde :cry: To jsem dal zatím k ledu, stále totiž pracuju na mých lafetách, mám jich hafo! ](*,)
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 16 úno 2014, 22:16

Velmi pěkná práce jako obvykle. Komentovat Tvoji výzdobu už asi nemá cenu (ale ty hlavy jsou perfektní :) ). Lafeta je taky super, co se týká hlavní, já osobně jsem použil tytéž hlavně od Radka (jen v menším měřítku) a vypadají pěkně. Docela Tě obdivuju, že i přes to se chceš pustit do výroby vlastních. Lana vyrobená na ropewalku vypadají taky dobře, jenom si myslím, že jsi to ve snaze po maximální přesnosti trochu překombinovala, kotevní lano je samozřejmě levotočivé, ale většina ostatních lan na lodi (tedy včetně lan messingeru) jsou pravotočivá, tzn. první verze byla správná. Jenom malá připomínka k motání lan - veškeré dostupné nitě i lanoví od výrobců stavebnic je pravotočivé a tudíž ideálně vhodné pro výrobu levotočivých lan. Jdou použít i pro výrobu pravotočivých lan (pokud je více nití v jenom pramenu, tak je to vcelku OK), ale pokud je v každém pramenu pouze jedna niť (lanko), je nutné jej nejprve obráceným otáčením "přetočit" na levotočivé a potom motat pravotočivé lano. Až potud vše OK, ale problém je v tom, že tím "přetočením" se tak trochu změní struktura nitě a výsledné lanko není tak pěkné. Ověřil jsem si to vlastními pokusy a i diskuzí s jedním mých velkých vzorů zde v ČR panem Petrem Šimkem (vlastní zlaté medaile z MČR a MS). I on na svých modelech používá většinu lan levotočivých. Asi jej budu u své RC následovat :) .
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 17 úno 2014, 17:59

Lafeta vypadá opravdu dobře. Od tebe se ani nic pod 130% nedá čekat. :)
Budeš, alspoň k jednomu dělu, dělat obsluhu s vybavením?
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 úno 2014, 12:56

Velice Vám všem děkuji za ohlasy a náměty, přátelé [-o< [-o< , jsem ráda, že se Vám má práce líbí.

Standa12 píše:... A ty lana nemají chybu, mě to " pletení " vůbec nejde :cry: To jsem dal zatím k ledu, stále totiž pracuju na mých lafetách, mám jich hafo! ](*,)

Ten počet děl na Santisimě Ti vůbec nezávidím, obdivuji Tvou trpělivost a šikovnost, vedeš si skvěle [-o< . Když jsem se pustila do stavby RC, tak jsem si oddechla, že mne čeká jen osm lafet a pár obrtlíkových děl a naopak se vydovádím na rozmanité výzdobě a interiérech, což mne baví. Ovšem pokud budu pokračovat s RW, tak tam se velkému počtu děl opět nevyhnu.... ](*,)
No a motání lan na ropewalku - je to fakt jen cvik a až to člověk dostane do ruky, pak to jde dobře a dokonce to může začít bavit. Vesměs motáme lana společně s manželem, on mi drží protější díl a lano napíná dle mých instrukcí - už mám celkem odhad, jak moc napínat; já natáčím jenotlivá lana a jakmile mají tendenci se začít dělat na lankách nechtěné smyčky ( i při napětí), trochu je uvolním – zařadím zpětný chod :-D o 2-3 otáčky, a vyměníme si s manželem strany, on zase lana napíná a já je splétám do kupy. Až už je větší část spletená, pomalu uvolňuji napětí a pokračují dál, dokud lano nemá tu správnou strukturu. Nevzdávej to a zkoušej dál, fakt to není nic složitého.

marsalv píše:....já osobně jsem použil tytéž hlavně od Radka (jen v menším měřítku) a vypadají pěkně. Docela Tě obdivuju, že i přes to se chceš pustit do výroby vlastních. Lana vyrobená na ropewalku vypadají taky dobře, jenom si myslím, že jsi to ve snaze po maximální přesnosti trochu překombinovala, kotevní lano je samozřejmě levotočivé, ale většina ostatních lan na lodi (tedy včetně lan messingeru) jsou pravotočivá, tzn. první verze byla správná. Jenom malá připomínka k motání lan - veškeré dostupné nitě i lanoví od výrobců stavebnic je pravotočivé a tudíž ideálně vhodné pro výrobu levotočivých lan. Jdou použít i pro výrobu pravotočivých lan (pokud je více nití v jenom pramenu, tak je to vcelku OK), ale pokud je v každém pramenu pouze jedna niť (lanko), je nutné jej nejprve obráceným otáčením "přetočit" na levotočivé a potom motat pravotočivé lano. Až potud vše OK, ale problém je v tom, že tím "přetočením" se tak trochu změní struktura nitě a výsledné lanko není tak pěkné. Ověřil jsem si to vlastními pokusy a i diskuzí s jedním mých velkých vzorů zde v ČR panem Petrem Šimkem (vlastní zlaté medaile z MČR a MS). I on na svých modelech používá většinu lan levotočivých. Asi jej budu u své RC následovat :) .

Dnes zkusím vyrobit hlaveň z papíru, není to náročné, ale co se nedá moc dobře docílit, je ten autentický kovový odstín. Uvidím, jak mi to vyjde, a pokud bych nebyla spokojená, použiji laufy od Radka. Na druhou stranu se snažím co možná nejvíc věcí na modelech si vytvořit sama, pokud je to tedy v mých silách (na CNC kladky a gratingy bohužel nemám náčiní).
S točivostí lan máš pravdu, to mohutné kotevní lano se mi povedlo přemotat z levotočivých lan a kupodivu vyšlo pěkně. U těch světlých jsem narazila na problém, který popisuješ, a na modelu asi také použiji levotočivá lana v takeláži, byť z realistického hlediska to nebude košer. O tom messingeru vím, že měl být také pravotočivý, ostatně je to dobře vidět i na tom přiloženém obrázku od Kpt.J.M. Nicméně když jsem viděla modely pana Šimka a dalších borců na MČR, tak jsem sice zaregistrovala místy opačnou točivost lanoví, ale to je v porovnání se špičkovým provedením jejich modelů detail.

admiral6 píše:Lafeta vypadá opravdu dobře. Od tebe se ani nic pod 130% nedá čekat. :)
Budeš, alspoň k jednomu dělu, dělat obsluhu s vybavením?

No, ještě je co zlepšovat, makrofotky vždy ukážou drobné nedostatky, ale celkem jsem s lafetami pro RC spokojená. Už mám všechny. A jinak mi čteš myšlenky, protože přesně o tom jsem uvažovala, že k některému z děl dám i obsluhu ( 2-3 figurky) + vybavení, aby to bylo na palubě akčnější.

004.jpg
008.jpg
011.jpg
015.jpg
025.jpg
027.jpg
028.jpg
031.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/výroba dělových hlavní

Příspěvekod DORIS » 20 úno 2014, 17:35

Tak, po několika hodinách pečlivé práce mám dělové hlavně téměř dokončené; zbývá ještě patina, do níž se pustím, jakmile bronzová barva vytvrdne. Byť se mi odlévané hlavně líbily, preferuji si pro modely dělat pokud možno všechno vlastnoručně. Když mám navíc k dispozici i přesné podklady, tak se zároveň snažím co nejvíc přiblížit k předloze.
Vycházela jsem z tohoto obrázku - podobné hlavně mohla mít i RC:
3709765573_2e3ec52ebb_o.jpg

Protože dostávám poměrně často dotazy, jak dělové hlavně vyrábím, zdokumentovala jsem podrobně postup práce.
Oproti dřívějšku jsem učinila několik změn a vylepšení, které přispěly ke zkvalitnění výsledku.
Upozorňuji, že všechno chce trpělivost a spoustu pečlivé práce. Nelze ihned zvládnout něco, co se člověk učil dlouhou dobu.

Použila jsem matný fotopapír gramáže 120, základního tvaru jsem docílila ohýbáním nad parou pomocí kovové tyčinky. Tentokrát jsem nestáčela hlavně do roličky z několika vrstev, ale vytvořila jsem přesný díl odpovídající délky. V místě spoje je dovnitř vlepen vytvarovaný pásek, který obě strany drží u sebe ve stejné výši a spoj je díky tomu po nabarvení téměř neznatelný:

002.jpg
007.jpg

Na oba konce jsem nalepila kousek papíru stejného typu, z jakého je zhotovená hlaveň. Po vytvrdnutí lepidla jsem papírky ořízla a hrany zabrousila smirkem (800). Zároveň byly odvrtány otvory v přední straně.

009.jpg
015.jpg
021.jpg

Nyní jsou na řadě kovové obruče - jejich ztvárnění dělám pomocí tenkých pásků, které si nařežu z papíru různé tloušťky - používám vesměs fotopapír - musí být dost houževnatý, aby se pásky netrhaly ani netřepily během manipulace. Lepení provádím tak, že počáteční cca 3-4mm pásku přilepím k podkladu a po zaschnutí pásek střihnu na přesnou délku dle obvodu hlavně. Pak nalepím celou zbývající část najednou, nutná je dokonalá čistota a přesnost práce. Některé obruče vznikly vrstvením pásků přes sebe, aby bylo docíleno realistické plastičnosti.

023.jpg
027.jpg
030.jpg
032.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/výroba dělových hlavní

Příspěvekod DORIS » 20 úno 2014, 18:08

Doplnila jsem kulatinu/příčnou osu (nevím jak to přesně pojmenovat :?: ) ke vsazení hlavně do lafety. Je zhotovená z lípové špejle, kterou jsem vybrousila jemným smirkem do hladka na potřebný průměr (cca 1,5mm). Papírové hlavně jsem předvrtala a pomocí pilníčku upravila otvor dle potřeby.
040.jpg
046.jpg

A nyní přišly na řadu doplňky z moduritu - zadní strana + erby (iniciály krále Jiřího II. "GR" s korunkou). Práci s moduritem jsem zde již mnohokrát popisovala včetně rozsáhlé fotodokumentace a videí, takže to nebudu dále rozvádět. Princip je stále stejný, pouze při tvoření tak titěrných předmětů člověk skoro ani nedýchá... :-D

051.jpg
053.jpg

Po upečení jsem vše nalepila pomocí sekundového lepidla - tvarování ozdob jsem dělala za pomocí teplého vzduchu - modurit díky tomu změkne a krásně zkopíruje zaoblený tvar dělových hlavní.

064.jpg

A na řadu přišlo barvení, po dvou vrstvách bronzové akrylovky od Tamiye vypadají hlavně už docela k světu 8) :
070.jpg
082.jpg

Zbývá ještě vše napatinovat.
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 56 z 82 • 1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno