Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

PANDORA - volná stavba

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1172 • Stránka 54 z 79 • 1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 79
  • Odpovědět s citací

Re: PANDORA - volná stavba

Příspěvekod Kpt.KL » 19 zář 2016, 15:42

Pokud chcete udělat na Pandoře plachty svinuté, obě kotvy zavěšené svisle na kotevním krakorci by představovaly zcela nerealistickou situaci. To už je lepší mít obě kotvy v zajištěné poloze pro plavbu, vypadá to líp, byť i to je nerealistické.

U modelu se svinutými plachtami je vhodné mít pravou kotvu na stojanu - situace představující zakotvenou loď, a levou kotvu svisle zavěšenou na krakorci, tj. kotva byla právě vytažena. Loď zakotvená na jedné kotvě, krátce před odplutím z kotviště. Možno mít také levou kotvu ve fázi zajišťování, zavěšenou na krakorci a kotevním výložníku, jako např. na dobovém modelu HMS Victory z r. 1737:

vic-1737-kotva_.jpg

http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/660/media-660450/large.jpg
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/660/media-660453/large.jpg

vic-1737-kotva_ed.jpg

Na modelu je stav, kdy byla kotva vytažena z vody a zvednuta do vodorovné polohy na úrovni paluby k zajištění pro plavbu. Kruhem na kotvě bylo provlečeno závěsné uvolňovací lano (tzv. stoper). Kladka kotevního kladkostroje s velkým hákem byla vyháknuta a zvednuta na krakorec a zajištěna provazy. Zajištění dříku kotvy ještě není dokončeno, lano kladkostroje přenosného výložníku je stále zaháknuto za dřík. Toto lano vede dozadu podél boku, přes kladku na palubu na vratidlo.
Naposledy upravil Kpt.KL dne 19 zář 2016, 16:56, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 19 zář 2016, 16:03

Protože se mi líbí kotvy zavěšené svisle na krakorci, zvolím asi variantu s rozvinutými některými plachtami....uvidíme
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 20 zář 2016, 13:31

ta gumička na ropewalku mi připomíná hlášku z Adély : Jak primitivní! Ale jak účinné! :lol:
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vit » 20 zář 2016, 16:06

Teda klucí, vy už to ženete do extrému! Kdo to má všechno sledovat a pamatovat. Nemluvě o tom, že bych to měl dělat taky na svých lodích. To už se nedá.
To vám jako lana nestačí bavlnka za 16korun?? :-D :grin: :cool:
Život je krásnej 8-)
Vit

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 21 zář 2016, 10:10

No, taky sem nečekal, že si budu plést lana, ale teď mě to začalo bavit.
Pochopil jsem ale, že si nevystačim s provizorním ropewalkem, když chci toho točit víc, včera jsem zkoušel delší lano, a bez motůrku na druhé straně to nepůjde. Takže budu vyrábět kompletní stroj i s motůrkem, aby lana stála za to......psal to i marsalv
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MAT » 22 zář 2016, 06:59

Až něco vyrobíš, hoď sem prosím nějakej popis a foto - asi mne to taky čeká, až dodělám barák a zase se vrátím k lodičkám - omotávačku už mám dobrou, tak ještě ten Ropewalk. Díky !!!
MAT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 01 říj 2016, 10:31

Tak po několika dnech výroby a experimentů se podělim o pár postřehů. Předem musim říct, že to motání není až tak jednoduchý, hlavně při motání dlouhých lan.
Vyrobil jsem dva metry dlouhý ropewalk, motání jednotlivých pramenů jedu ručně kličkou, na druhé straně je vozík se závažím přes kladku, na vozíku je část ruční aku vrtačky, ve které odešly akumulátory, takže jsem druhou část oddělil a udělal z něj dálkový ovladač spojený kabelem. Napájím to trafem. Má to výhodu tu, že jednou rukou vedu kužel, a druhou můžu pouštět navíjení lana. Má to oba chody, takže paráda. Rychlost je zpřevodovaná do pomala, což taky vyhovuje. Největší problém je odhadnout počet závitů, a ještě to, že jednotlivá vlákna se natočí víc na začátku, tudíž je lano dobře utažený na začátku, a na konci je povolenější. Kuželka musí být nějak zajištěná proti protočení, to jsem vyřešil drážkou v základně ropewalku a tyčkou z kužele. viz. obr.
Umotal jsem tedy kotevní lano o síle cca 3mm z 9 pramenů 1mm koupeného lana. Výsledek ujde, použiji ho. Spíš ještě uvažuji o namoření trochu do tmava. Druhé lano na obrázku je 3x1mm. Kotevní lano by mělo být levotočivý, ale z technických důvodů to nejde provést, když koupený je pravotočivý, první motání levotočivý, druhé motání pravotočivý.....zkoušel jsem ty prvotní 1mm lana přetočit obráceně, ale výsledek je špatný....
Ještě jsem zkoušel umotané lano namočit, aby si jednotlivá vlákna "zvykla" a uschla v požadovaném tvaru.....zdá se to lepší, ale ještě experimentuji.
Přílohy
8.jpg
kuželka zajištěna proti otáčení
7.jpg
motor z akuvrtačky
6.jpg
dálkový ovladač
5.jpg
původní akušroubovák...
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 02 říj 2016, 07:12

Ty ses do toho motání lan tedy zakousl Elkane..!!!
ELKAN píše:.... Kotevní lano by mělo být levotočivý, ale z technických důvodů to nejde provést, když koupený je pravotočivý, první motání levotočivý, druhé motání pravotočivý.....zkoušel jsem ty prvotní 1mm lana přetočit obráceně, ale výsledek je špatný....

Co si prvotní lana 1 mm umotat doleva ze slabých nití? Pak by bylo poslední motání levotočivé... Myslím...?! :?: To kotevní lano má parádní povrch, dal bych určitě levotočivé, ve tvé síle bude struktura hodně vidět. Držím palce!! =D>
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 02 říj 2016, 11:57

Zdravím, lana máš teda opravdu parádní. :)
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 04 říj 2016, 12:53

Díky Connie, snažím se, ale pořád experimentuji.....
Pro Ondras71: Zkoušim umotat kotevní lano jak jsi doporučil, ale je to nad moje síly. Byly by to tři fáze motání z 27 pramenů, síla nítě 0,5mm. To nedávám, tím, jak je to různě utažený, to dělá problémy, a výsledný efekt není tak hezký jako to pravotočivé lano. Musí se začínat s hodně dlouhýma pramenama, a to je problém udělat souměrně utažený, a při další fázi motání se ty nepřesnosti projevují stále víc. Tak buď dám to svoje pravotočivé, nebo ho koupím od Radka.
Docela v pohodě se dá umotat lano z kupovaných tři do sebe, ještě možná toto smotat znova do sebe, ale potřetí mi to fakt už nejde.
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 04 říj 2016, 15:37

Snad jsem Ti nezkazil víkend Elkane..? :-D 27 pramenů je skutečně hodně!! Jen jsem dedukoval úsudkem, matematická a praktická část chyběly.. Takže běžná levotočivá lana na úpony zvládneš, jen to kotevní lano je oříšek. Bradek asi bude mít jen pravotočivé a max sílu má 1,3 mm. Já bych zkusil požádat o metr kotevního lana nejmenovaného kolegu co si vytvářel všechna lana na RC... :?: =D> Držím palce do další práce.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 05 říj 2016, 06:39

Já se s kotevním lanem taky natrápil - pořád to lano vypadalo "divně". Nakonec jsem to vyřešil jednoduchým "fíglem", třeba ti pomůže.
- udělal jsem 4 pravotočivá lana
- 3 z nich jsem jsem napnul do ropewalku a natočil vrtačkou
- čtvrté jsem přes stáčením těch tří lan protáhl prostředkem osy ozubeného kola na jedné straně a vozíku na druhé straně (na fotce mého ropewalku ta díra ještě není (:) )
- tři lana jsem tak omotával okolo čtvrtého

Výsledek byl o řád lepší než u předchozích pokusů.
Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 05 říj 2016, 06:57

To ještě zkusim, udělal jsem si i tu kuželku s dírou uprostřed, aby tohle šlo. Trochu jsem to testoval, ale nějak mi tři prameny nestíhaly oplétat ten prostřední pramen, chtělo by to spíš čtyři.
Ale vyzkouším.....
Podle mě, aspoň u dlouhých lan, nejde jen natočit jednotlivé prameny na začátku, protože fakt nejvíc závitů je na začátku lana, a ke konci méně, a pak to dělá to, že smotané lano je na začátku tvrdé, že ani ohnout nejde pořádně, a na druhém konci zase vypadá povoleně.....takže si myslim, že bude asi potřeba natočit prameny přiměřeně, začít je stáčet do sebe a zároveň stále pomalu přitáčet jednotlivý prameny po celou dobu....ale jak zase odhadnout kolik otáček přidávat..... :-k
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolouch » 05 říj 2016, 07:34

Aha (:) - tohle mě nenapadlo - já přitáčím prakticky každé lano, přesně z toho důvodu, který jsi popsal. Bral jsem to jako samozřejmost. Otáčky ale nepočítám, prostě to "odhadnu".
Na druhou stranu mi z ropewalku "padají" lana dlouhá cca 120 cm a podle fotek to z tvého nebude nijak kratší. Na Granadu bylo kotevní lano dlouhé cca 25 cm, tak jsem prostě vybral povedený kousek lana a zbytek zahodil, nikde se nepíše, že musím použít vše, co udělám. Na Pandoře bych délku viditelné části kotevního lana odhadoval na 35 cm.
Kolouch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 05 říj 2016, 09:23

Ta varianta, kterou popisuje Kolouch s lanem uprostřed (tzv. duše) se používala (pokud mě paměť neklame) u úponů a tady má pravdu Elkan, že na omotání duše jsou zapotřebí 4 lana. U kotevních lan jsem se s tímto způsobem ještě nesetkal. Výroba levotočivého kotevního lana není zase až tak složitá (pouze trochu víc časově náročná). Předpokladem ale je stočit si základní pravotočivá lana, ze kterých se nakonec stočí levotočivé kotevní. V jednom z mých minulých příspěvků jsem se zmínil o problémech se vzhledem pravotočivý lan z pravotočivých nití. Tato má poznámka platí převážně pro slabá lana (kterých je na lodi nejvíc) točená ze tří samostatných nití, které je nutno nejprve tzv. "přetočit " na levotočivé. Pokud se lano motá např z 3 x 3 nití, tak to není tak kritické, protože zde nedochází k přetáčení nití, pouze se tyto tři nitě stáčí buďto doleva nebo doprava. Ještě poznámka k tomu menšímu utahování lana na konci: nejprve zapnu jeden motorek, který stáčím nitě v jednotlivých pramenech, vlivem tohoto zákrutu dochází postupnému zkracování lanka, pokračuji tak dlouho, až dojde ke zkrácení cca o 20 až 25% (nutno experimentálně odzkoušet), potom tento motorek vypnu a zapnu motorek pro motání lana, vlivem motání lana se kužel (mám ho umístěny na vozíčku) začne pohybovat, ke konci motání je pohyb vozíčku s kuželem již poněkud méně plynulý, v tomto okamžiku zapnu i druhý motorek pro skrut nití - to tak trochu napomůže k lepšímu utahování lana. Jak jsem již psal, výsledek závisí na celé řadě faktorů (závisí na typu ropewalku, používaných nití atd.) a člověk se nevyhne celé řadě experimentů.
marsalv

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1172 • Stránka 54 z 79 • 1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 79

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno