Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BOUNTY - plány Sergal, 1:60

Odeslat odpověď
Příspěvků: 305 • Stránka 6 z 21 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: BOUNTY - plány Sergal, 1:60

Příspěvekod DORIS » 10 črc 2013, 08:18

Velmi elegantně jsi to vyřešil, vypadá to skvěle. Mne se nejdřív kombinace modré a červené barvy moc nepozdávala - mluvím teď o své RC, ale když to vidím na Tvém modelu Bounty, vypadá to fakt hodně dobře. Má to něco do sebe. 8-)
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 18 srp 2013, 07:24

hu-pa, jo s tím souhlasím, jakmile se člověku na modelu něco nezdá, byť je to drobnost tak to pořád vrtá hlavou.

Doris, děkuji. S těma barvama jsem to úplně neřešil, spíš tak trochu kopíruju co jsem viděl na jiných Bounty a ty vesměs měly takovéhle barevné provedení. Akorát ještě budu muset ten trup trochu ''ušpinit'' aby to nevypadalo jak úplně nové a například ty žluté plaňky pořád u mě budí dojem plastových planěk.
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 11 říj 2013, 20:34

Po dlouhé době jsem se opět vrátil k práci na modelu. První věcí, kterou jsem začal byla oprava plaňky na zádi. Nyní je už i ''záďový trám'' nebo jak bych to nazval, zbývá však na druhé straně.
Následovalo pár pokusů na oknech a nakonec jsem se přiklonil k tomu, že rám okna budu dělat z 1mm laťky a mříž uprostřed z 0.5mm. Nemá tady někdo z vás osvědčenou metodu co se týče sestavení mříží? Zatím se mi jeví jako nejlepší možnost přilepit 3 podélné laťky a následně mezi to napasovat 8 malých kousků. 7
Dále pak mě napadá či bych neměl předělat pár dalších věcí. První z nich je obšívka trupu na přídi. Za prvé se mi moc nelíbí jak jsem je zakončil více do špičky než je v plánech, které ukazují, že ony prkna jsou spojeny téměř vodorovně. tak mě napadlo poslední části v místě dělení odříznout a nalepit níže. Bojím se však, že je zde docela šance na to, to zkazit, i když polepené plaňky by se daly vyměnit, což je jen o času, ale s výsledkem bych byl více spokojen.
Další věcí je tloušťka stěny, ta je taky podle plánů tenčí a navíc i černé prkno na palubě je napojeno plynule a ne schodem jaký je u mě. Což bych chtěl řešit odříznutím červených planěk a vybroušením a znovu je pak nalepit, či vyrobit nové. Tím pádem by došlo k prostoru pro to černé prkno a i by to vypadalo plynule.
Nyní mě čeká dodělání druhého trámu na zádi a pak se asi pustím do oprav.
Přílohy
bb.jpg
trámy podle knihy
d.jpg
prozatimní pokus o okna
c.jpg
d5.jpg
napojení prken a tloušťka stěny
d.jpg
posunutí by zahrnovalo, asi takovýhle kus
d2.jpg
zúžení obvodových trámů, které bych chtěl opravit
d6.jpg
d3.jpg
opravená záď
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 13 říj 2013, 18:48

Tak ta záď je teď mnohem lepší =D> Povedlo se! K těm oknům, pokud je budeš dělat dřevěné, pak bych je udělal přesně tak, jak píšeš. Ty obvodové zesílené trámy, "wales" , by měly kopírovat plaňky, obšívku trupu. Vlastně se dávaly jako první, a až pak se k nim dopasovaly plaňky. Takže jestli se ti chce do takovéto piplačky, pak vzhůru do toho, držím palce. :-k Jinak bych to nechal jak to máš, je to moc pěkná práce. A klobouk dolů před každým, kdo se pustí do stavby plachetnice jen podle plánu. [-o<
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 15 říj 2013, 10:07

Díky Stando, no říkám si, že zkusím odříznout tu žlutou plaňku a uvidím jak to pod ní bude vypadat, přilepit tam zpátky novou můžu kdykoliv, aniž bych něco poškodil. Ale rozhodně budu chtít zúžit tloušťku boků, vypadá to hodně nepřirozeně a to takový problém snad nebude. Jen si nejsem jistý jak moc to bude držet tvar, když obrousím dýhu na které jsem přilepeny vnější plaňky. Rád bych to zúžil na polovinu původní šířky.
Přílohy
s1051531_263.jpg
chtěl bych aby i u černého obvodového trámu byl plynulý přechod
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 říj 2013, 12:45

Tak to ti držim palce. Z vlastní zkušenosti vim, že upravovat něco na již přilepených dílech je fakt těžký. Já vždycky u toho něco poničil.
Jinak se mi moc líbí, barva tvé paluby a ostatního vybavení. Má to takovou pěknou patinu, něco takovýho bych chtěl dosáhnout na mojí příští lodi....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 15 říj 2013, 13:33

Díky Elkane, taky z toho mám docela strach, od toho wales začínám docela odstupovat, ale ten bok je podle mě nutností, zkusím to odříznout a vybrousit. Pak už budu jen doufat, abych nic nepoškodil a plaňka pod zůstala v dobrém stavu. Patinu jsem naznačoval pouze grafitovým práškem, který jsem nanesl štětečkem a rozetřel toaletním papírem a prstem. Vždy jsem k tomu použil trochu slin, lépe se to zažírá, než když jsem použil vodu.
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 říj 2013, 13:58

Ten grafit je super nápad. Takže v podobě slin na lodi zanecháš svůj DNA podpis pro budoucí generace? :grin:
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 15 říj 2013, 14:35

Přesně tak :-D, až bude technologie na vysoké úrovni tak mě možná i naklonují. Jen doufám v to, že to nebude mít vedlejší účinky, například, že by mi místo rukou vyrostli hruškové kladky a podobně :x
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 25 říj 2013, 10:44

Tak jsem krapet odskočil a věnoval se výrobě bočních sloupků a úpravě boku, který jsem zeštíhlil a téměř dodělal do konce. Monžná budu ještě trochu upravovat trámky pod střílnou, kde se mi úplně nelíbí, jejich spasování.
Zkoušel jsem udělat patinu a to tak, že první vrstva barvy je hodně zlehka nanesená a více vodová, pak jsem hnedka nanesl štětečkem grafitový prášek a pak další vrstvu barvy, myslím si, že výsledek je docela ucházející.
Co se se týče modelu, už pomalu začínám mít jasno. Chci aby model vypadal co nejpřirozeněji, takže nechci, aby model byl úplně čistý, rád bych zachoval určitou hrubost, která snad modelu dá přirozenější vzheld. Také je to dáno tím, že bych asi nezvládl udělat úplně čistý a přesný model, takže jsem usoudil, že tahle cesta by mohla být dobrým kompromisem.
Přílohy
05.jpg
04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 25 říj 2013, 13:19

Paráda! To samý bych chtěl na příštím modelu....udělat hezkou patinu, aby to vypadalo fakt historicky.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 28 říj 2013, 21:33

děkuju Elklane, dnes jsem pokračoval na druhé straně tak do konce týdne jí snad dodělám. Hlavně po létě je to taková dobrá rozcvička, hlavně co se týče tempa. Ze začátku jsem se nedokázal úplně koncetrovat na stavbu, bylo to hlavně poznat když jsem zkoušel dělat okna, byl jsem takový roztěkaný a neužíval jsem si modelaření tolik jako před létem.
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 31 říj 2013, 08:41

Času je momentálně méně, musím už dělat více věcí do školy a tak práce na modelu se stává druhořadou :( , nicméně vyzkoušel jsem udělat patinu na jedné půlce. S výsledem jsem spokojen, model už vypadá více přirozeněji. Špína vypadá, že je zažraná možná to budu ještě dodělávat, uvidím.
Nejprve jsem nanesl grafitový prášek na celý trup a roztřel štětečkem. Je dobré toho grafitu dávat méňě, snáž se přidává, než když to musíš pak čistit. Následně se pak vezme toaletní papír, který jsem krapet naslinil a rozetřel grafit po celé polovině. Udělá to takový film, ten je pak dobrý rozetřít vlhkým štětcem, šla by i voda, ale používal jsem sliny, ani nevím proč, možná jsem byl tak líný, že jsem si ani pro vodu nedošel. Osobně si však myslím, že sliny jsou agresivnější než voda a možná díky tomu se špína víc zažere, ale jak říkám, jen hádám. Poslední úpravou bylo, že jsem vzal tvrdý plochý štětec, kterým jsem cupoval po trupu a dalo by se říct, že jsem drhnul laťky na sucho. Zdá se mi, že takhle se z planěk odstaní špína, která tam být nemá a vytvoří to docela věrohodnou patinu. Akorát to chvíli trvá, člověk musí furt jet a dělat malé obloučky nebo cupovat, jak už jsem říkal. Díky tomu se i odtranil přebytečný olej na dřevě.
Přílohy
01.jpg
02.jpg
03.jpg
04.jpg
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 31 říj 2013, 08:46

Jako bych to už někde četl :) Vypadá to dobře, teď jen jestli půjde něco podobného aplikovat i na už lakovaný povrch...
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 31 říj 2013, 08:59

snad jo, uvidíš, ale podle mě zašpinit loď nebude zas takový problém :-D :-D
klimi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 305 • Stránka 6 z 21 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno