Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 6 z 82 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 31 srp 2012, 20:36

Dnes jsem dokončila obšívku trupu a vše je nyní připraveno pro finální povrchovou úpravu. Trup byl opět přebroušen, následovalo několik tenkých vrstev plniče - ty se rovněž přebrousily, a nakonec jsem horní část trupu nastříkala černou barvou (kvůli kontrole nerovností používám lesklou barvu, ta zaručeně odhalí jakoukoliv neplechu, ale naštěstí je vše O.K). Tato část trupu získá ještě matný nástřik.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Zároveň připravím další otvory pro lanoví dle Anatomy of RC, jež jsem v obrázcích níže vyznačila zeleně. Pro srovnání přikládám část plánu takeléže od Panartu, kde tvůrci jaksi zapomněli na některá lana a navíc spoustu z nich udělali chybně.... :roll:
RK55.jpg

RK57.jpg
Detail přídě

Pro porovnání verze od Panartu:
4.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 zář 2012, 18:15

RC se pomalu mění a získává finální "kabát". Dolní část trupu je již obložena - použila jsem 5,5- 6mm široké pásky z fólie (bílé dřevo) a lepila je od kýlu nahoru. Pásy se v celé délce překrývají - na přídi a zádi více, ve střední části lodi jen nepatrně (cca 0,5mm), jejich lepení je nutné provádět s mírným napnutím hlavně v místech náročných na ohybání (příď). Po dokončení se celý povrch důkladně prohřeje kvůli dokonale adhezi lepidla. Anglický typ obšívky je opravdu náročnější na provedení, ale myslím, že ta práce zato stála a výsledek více koresponduje se skutečností.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Některé fotky jsou dělány s bleskem, který dokáže spolehlivě odhalit nerovnosti trupu. Jak je vidět, tak obšívka na RC i přes velké rozměry trupu je zcela hladká bez vylézajících žeber, což je u mnoha papírových modelů největší handicap, který pak trvale zkazí vzhled modelu. I z toho důvodu nepoužívám postup, který předkládají výrobci stavebnic (například Shipyard), ale řeším to svou vlastní technologií, kterou jsem zde zdokumentovala. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 zář 2012, 09:56

Výdřeva pokračuje dál, střední část trupu už je také obložena plaňkami z fólií; zatím je to v surovém stavu bez patiny a naznačených spojů mezi plaňkami. Odstín udělám o něco tmavší. Horní část trupu bude v kombinaci černé a tyrkysově modré, nicméně zatím se snažím najít vhodnou barvu, jejíž odstín by co nejvíce odpovídal předloze. Nejvíc se mi zamlouvala TS-41 (Coral Blue) od Tamiye,
http://www.myhobbystore.co.uk/product/6 ... coral-blue
ale s Kpt.Jirkou jsme usoudili, že to ještě není zcela ideální a tudíž budu experimentovat a hledat dál.
Nyní přijdou na řadu bočnice/wales a také se chystám dotáhnout kýl, přední a zadní vaz + kloun.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Bočnice už jsou rovněž na svém místě:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 03 zář 2012, 10:44

Moc hezký! Postupuješ opravdu rychle.
Ty pásky folie drží vlastním lepidlem, nebo tomu ještě nějak pomáháš?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod honza čižule » 03 zář 2012, 19:10

Ten potah je super, moc se mi líbí dělení mezi jednotlivými prkny(lištami). Stále přemýšlím, jestli mám na vnějším potahu zvýraznit dělení mezi prkny (lištami) tak, aby bylo vidět, jak jednotlivá prkna jsou od sebe oddělena. Asi si zkusím udělat vzorovou desku s příčně nalepeným jemným tmavším papírem mezi ořechovými lištami. Abych to oddělování nepřehnal.
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 zář 2012, 20:48

Děkuji za ohlasy, přátelé!
Samolepící fólie mají dostatečně kvalitní lepidlo, takže to bohatě stačí. Co je ale hodně důležité - příprava podkladu - ten musí být dokonale hladký a odmaštěný, jinak se adheze lepidla zhoršuje. Po nalepení fólie zahřívám horkým vzduchem, aby změkly a lépe se přizpůsobily podkladu. Lepidlo zároveň dobře přilne a drží spolehlivě. Mám to vyzkoušeno na všem možném a skutečně vydrží i v extrémech.
Dělení mezi plaňkami dělám velmi jemně, ostatně fólie se časem můžou o minimální % smrštit, takže s tím počítám. Například spoje mezi deskami budu naznačovat později, až se to "sroste" s podkladem a fólie se ustálí, jinak by se spáry mohly roztáhnout víc, než je vhodné. :idea: Každopádně zatím to mám jen v surovém stádiu bez barevné úpravy, takže to má všelijaké odlesky a vypadá spíše jako kus nového nábytku....

Na RC jsem se pustila do výdřevy pod dolní bočnicí. Zároveň upravuji zrcadlo, kde jsem plaňky udělala "navázané", což je další rozdíl oproti plánům z Anatomy of RC. :!:
RK27.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Dokončen i pravobok + upravila jsem barvu dřeva washem a patinou:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 zář 2012, 15:59

"Dřevěná" část trupu má již finální barevnou úpravu. Druhá vrstva washe a finální přestříkání pololesklým lakem od Taymiye dalo dřevu přirozenější vzhled a zároveň už nevypadá jako kus nového nábytku z Ikei.

Bočnice jsou zatím jen přefóliované a ještě čekají na konečný nátěr černou matnou barvou.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 06 zář 2012, 06:32

Ta patina na folii se Ti moc povedla. Působí to velmi reálně..... =D> =D> =D>
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 zář 2012, 21:48

Děkuji moc za slova chvály. Barevné úpravy fólií jsou poměrně snadné, navíc vodovky od Tamiye se v případě nezdaru dají odstranit, aniž by se narušil podklad. Jak jsem s výsledkem spokojená, přestříkám to lakem a pak už to zůstane trvanlivé.

Dnes jsem dokončila kýl a zadní vaz (ten se v horní části trošku rozšiřuje - za lepšího světla ještě vyfotím) + část předního a budu pokračovat dál na obložení klounu, který bude v horní části užší. Bočnice už mají rovněž finální povrchovou úpravu s trochou patiny, ale čeká je ještě převoskování, aby vypadaly přirozeněji.

Zároveň se připravuji na ztvárnění dřevěných hřebů/kolíků na obšívce trupu, což jsem dosud na žádném svém modelu nedělala. Měřítko RC přímo vybízí k detailnímu propracovaní a já toho chci plně využít. Prostudovala jsem si některé podklady a fotografie dobových modelů (Cajthaml se o dané problematice jako tradičně nezmiňuje no a já nějak nemohu podle něj pořád postavit ten dokonalý model... :? ), ale naštěstí existuje mnoho primárních a kvalitních zdrojů, které mi umožní zrealizovat to na RC správně.

EDIT: Ještě několik záběrů na RC za denního světla:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 07 zář 2012, 19:41

Kloun na pravoboku je téměř dokončen a zároveň jsem se pustila do imitace dřevěných hřebů, jimiž je obšívka připevněná k žebrům. Osvědčilo se mi použít kovový hrot pentilky o průměru 0,3mm, který jsem namáčela v mírně naředěné akrylátové barvě od Tamiye (odstín je o něco tmavší než patinovací barva na obšívce). Vše ředím originálním ředidlem X-20A. Později ještě naznačím spoje mezi plaňkami.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Na přídi ještě provedu drobné korekce, aby byly hřeby rozmístěny lépe - je tam znát začátek mého snažení a není to ještě ono..... #-o
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 zář 2012, 12:47

Karolínka má již dokončený kloun a připravené otvory pro lanoví. Oproti mým předchozím modelům jsem zde poprve udělala kloun realističtěji - jeho horní část se zužuje, jak je vidět na mnoha dobových modelech a kvalitních plánech historických plachetnic.
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/5 ... /large.jpg
http://collections.rmg.co.uk/collection ... 66436.html
Trochu jsem vylepšila rozmístění dřevěných hřebů na obšívce a nyní se vrhám na levobok.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 zář 2012, 21:05

Opět jsem si prošla plány v Anatomy of RC a další kvalitní knihy s podrobnými plány plachetnic a rozhodla jsem se ještě upravit a nepatrně vylepšit rozčlenění klounu a předního vazu, aby to víc odpovídalo skutečnosti. Osobně se mi tato verze zamlouvá víc:

RK25.jpg

Pozn.: Hrany jednotlivých dílů v bílé části trupu jsem pro lepší názornost zvýraznila washem, což je pouze dočasné řešení .

Kýl bude ještě rozdělen a v daných místech budou doplněny železné svorníky.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 zář 2012, 08:17

A je tu ještě jedna verze, snad už konečně správná, protože jak jsem na to ráno koukala, myslela jsem, že mne picne.... ](*,) No jo, takhle to dopadá, když mne manžel při práci rozptyluje..... :D
Zde jsou snímky poslední opravené verze - spoje dílů v dolní bílé části byly upraveny, aby odpovídaly předloze (viz obrázek z Anatomy of RC v mém předchozím příspěvku):
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 09 zář 2012, 09:10

Krásna precízna práca =D> =D> =D> [-o<
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 09 zář 2012, 10:23

Ahoj Doris, při sledování Tvé precizní práce, napadá mne jen jediná vhodná přezdívka pro Tebe - "Královna moří". :)
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 6 z 82 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno