Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS BELLONA - remake / Shipyard /1:96

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: HMS BELLONA - remake / Shipyard /1:96

Příspěvekod Kpt.KL » 30 lis 2011, 15:44

Landstromova kniha, byť stará desítky let, je výbornou ukázkou solidního přístupu k problematice. V knize u některých věcí přímo uvádí, že se jedná o domněnku a ne historická fakta. V té době nebyly k dispozici takové přístroje a technologie a podle rozšířeného mýtu měly královské lodě modrou barvu. Tento mýtus je dodnes hluboce zakořeněný díky nespočetnému opakování v literatuře, byť neexistuje prakticky žádný přímý důkaz, že se modrá barva používala. Ta byla totiž v té době velmi drahá a proto symbolem bohatství a tak se někteří psavci domnívali, že si ji mohl dovolit jen král. No a z toho vyvodili, že lodě byly modré. Pokud vím, tak z 1. pol. 17. stol. jsou dochované zmínky o modré=modrozelené barvě, použité na anglické lodi Prince z r. 1610 a jeden-dva obrazy, z nichž jeden zachycuje francouzskou loď údajně z r. cca 1635 (podle některých dokonce La Couronne). Jak je vidět, jednalo se o světlemodrou barvu, nikoli sytě modrou, jak se traduje.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... oef%29.jpg

ad Victory - ta od Jotiky je zdaleka nejlepší, ostatní pseudoverze přesahuje o několik tříd. Bohužel i cenou :(
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 30 lis 2011, 15:59

Vše v jedné fotografii - dehtovaná lana pohyblivého lanoví, stěžeň natřený fermežovým lakem a lněná plachta s viditelnými dvojitými švy:

Mast-ropes_sail.jpg

Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 30 lis 2011, 18:07

Kpt.KL píše:ad Victory - ta od Jotiky je zdaleka nejlepší, ostatní pseudoverze přesahuje o několik tříd. Bohužel i cenou :(

Je to pálka, nicméně není problém takový model vytvořit i svépomocí a s podstatně nižšími náklady. :) I to byl důvod, proč jsem nešla do mantuácké stavebnice SoS. Myslím, že model SoS, který jsme zde společnými silami vytvořili de facto z ničeho, je nejen přesnější vůči skutečné předloze, ale navíc je zcela jedinečný.
A protože SoS jako komerční model nikdy nevydám (což vzhledem k ručně vytvořené výzdobě aj. není ani prakticky možné), tak v tomto stavu tak i zůstane.

Kpt.KL píše:Vše v jedné fotografii - dehtovaná lana pohyblivého lanoví, stěžeň natřený fermežovým lakem a lněná plachta s viditelnými dvojitými švy...

Díky za názorný obrázek, Kapitáne!
Už poctivě dehtuji čluny pro Bellonu a upravuji i další doplňky, aby odpovídaly skutečnosti:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Nyní připravuji lana a deadeyes, kterými čluny ukotvím k nosníkům.
Když tak koukám na ty čluny, napadá mne, zda bych neměla v dolní části trupu překrýt bělobou i kování závěsů kormidla?
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 pro 2011, 21:53

Čluny jsou zhruba dokončeny, zítra ještě upravím barevné pásy, které je potřeba teplem dotvarovat a srovnat. Ještě uvažuji, zda do nich vložit vesla a nebo nechat takhle... :-k Některá lana mezi předním a hlavním stěžněm jsem již uvázala na správné místo, přičemž jsem využila uvolněného prostoru po odstranění člunů. A můj papoušek zase využil chvilky nepozornosti, když jsem byla zabrána do práce, a znárodnil mi večeři..... :grin:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Pirátský papoušek :-D :
047.jpg
052.jpg

EDIT 2.12. Čluny dokončeny, zbývá pouze uvázat je k nosníkům.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
A pomalu se budu vrhat na takeláž a nové plachty, které výrazně změní stávající vzhled lodi:
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno