Donaldm: ..Ted vážně: zmiňuješ 17-18 století a právě tady dbali na krásu a estetičnost ( bohatá výzdoba, barevnost ) a taky šlo o válečné stroje, tak proč to tak nemohlo být tenkrát?
Právě pro to to zmiňuji - válečné plachetnice 17. a 18. století byly tím nejkrásnějším, co kdy na mořích plulo. A přes všechnu jejich krásu a vznešenost, přes všechny nádherné řezby a zlacení.., přes tohle všechno tehdy ani chvíli neváhali zavěšovat na boky lodí náhradní koše, stěžně, ráhna - prostě vše, co bylo jako náhradní součásti pro loď nezbytné. Proto myslím, že ani Římané se v nejmenším nepozastavovali nad tím, že někde na palubě se jim bude válet nevzhledný balík jakých "prefabrikovaných" částí na skládačku těch věží.., prostě jim to dávalo výhodu nad nepřítelem a to bylo to hlavní.
Jinak ještě k těm velikostem - moc se mi nepozdává to, že podle té tabulky jsou největší lodi uváděné v období kolem roku 100 př.n.l - když v té době Řím nevedl s nikým válku na moři! Druhá punská válka skončila roku 201 př.n.l, v té Třetí - okolo roku 150 př.n.l - se už na moři neválčilo. Vzestup římské námořní moci je pak datován až k tažení Gnaea Pompeia Magna proti pirátům ve Středomoří - 66 př.n.l. Nejsem samozřejmě odborník na římské dějiny - ale okolo roku 100 př.n.l. prostě nějak postrádám smysl stavby obrovských válečných lodí...
Děkuji za přísun všech informací, návrh na birému zní hodně zajímavě, ale já do toho nepůjdu ( tohle bych s mojí frekvenci stavby děla 3 roky a v té době už chci stavět Real ). Třeba to zaujme někoho jiného a ten to ztvární. Tu tabulku mám z knihy a o její věrohodnosti nemám ani páru. Mě šlo spíš o poměr velikosti lodě věže. Co třeba prestiž jako důvod stavby velkých lodí.
Ronniejames: Myslíš, že ten náhradní materiál vozily vždycky, nebo jen když šlo dálkovou plavbu či nějaký větší podnik. Ještě mě napadá námořní přehlídka nebo něco podobného.Doprava královských osob.
...Prestiž jako důvod stavby velkých lodí... Určitě je to dost dobrý důvod, ale touhou po zviditelnění a zvýšení prestiže trpívali hlavně absolutističtí vládci - v době římské republiky doživotní diktátoři jako třeba Sulla, nebo později první císařové. Ty největší starověké lodě se stavěly v hellénských státech vzniklých po rozpadu říše Alexandra Makedonského - z té doby máme zprávy třeba i o "čtyřecetiřadkách" (a upřímně řečeno dnes absolutně nevíme, co za loď si pod tím máme představit Řím okolo roku 100 př.n.l je republikou, kde vládne senát a dva konzulové volení na časově omezenou dobu - není komu co dokazovat, není před kým zvyšovat svou prestiž.. Vážně nevím - ale logicky se velké veslice do téhle doby nehodí ani z vojenského, ani z žádného jiného hlediska..
Ta druhá otázka - odborníkem na plachetnice je tady Kapitán Kl., osobně si myslím, že ty "náhradní díly" vozily lodě hlavně na delší plavby, na plavby prestižního charakteru (diplomatické mise, doprava vysoce postavených osob královského dvora, nebo rovnou příslušníků královské rodiny) spíše ne. Otázka je, jestli si tyhle náhradní díly vozily lodě i do bitev - po bitvě by se bezpochyby hodily, ale pravděpodobnost jejich značného poškození dělostřelbou se mi zdá jako velmi vysoká..
Ahoj, Když Peťule pustil fotky do světa, tak já musím taky. V propadlišti dějin jsem našel svůj chlívek a přidávám par informativních snímků. Jako tradičně ještě budou následovat opravy po škrábancích a odřeninách. Teď budou následovat plachty ( barevně je mám vymyšlené, uvidíme jak to bude vypadat ) a pak věže ( tady ještě nad barevnou úpravou přemýšlím ).
Krásná práce, barevné provedení je skvělé. Pokud smím napsat jedno doporučení a postřeh, přetáhla bych ty nitě herkulesem nebo matným lakem, aby se tak eliminovaly chloupky. Bude to pak perfektní!
S těmi nitěmi má Doris pravdu, zbytečně to rozmělňuje dojem při prohlížení loďky. Ono do budoucna by možná stálo za to investovat "pár drobných" do nití Amati, na tenhle typ lodí jich není až tak velká spotřeba a co se týká chloupků na nitích, je to s nimi zcela bez problémů. Jinak je to ovšem nádhera, někde v sobě mám pro tyhle veslice místo v srdci.., a až jednou zkompletuji svou Ludvíkovskou flotilu, určitě se o nějakou takovou veslici pokusím. A snad se mi pak podaří aspoň přiblížit se k tomu, jak vypadá tahle Tvoje.
Naposledy upravil ronniejames dne 22 zář 2011, 21:52, celkově upraveno 1
Díky za ohlas a každá myšlenka vždy přijde vhod. Na lodi jsou použity nitě od Constructo a Mantua. Constructo jsou právě ty "chlupatý", které budu upravovat při finálním lakování celé lodě. Herkules jsem už v minulosti na nitě používal, ale teď zkusím ten matný lak ( tuhle metodu jsem neznal, takže díky ) a uvidíme jak to dopadne. Mantua má nitě v pořádku a "chlupatění"je v minimální.
Lanoví od Constructa mne taky zklamalo, za tu cenu jsem čekala víc. Hrubší provázky nemají špatné, ale ty tenké jsou vyloženě druhořadé kvality. Nejvíc mi sedí Amati, ale i toto lanoví impregnuji a upravuji matným lakem smíchaným s patinovací barvou pro ztvárnění dehtování.