Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 49 z 108 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod honza čižule » 09 pro 2018, 06:01

Vyřiď dělníkům v loděnici, fabrikmeisterovi a veliteli loděnice hlubokou úctu a obdiv k práci na RK. Opravdu nádherné dílo. =D> [-o<
Jo a ten "chodník" nebo spíše "plošinu" nad kanony ve středu lodi mám i na svém NL (kpt. Lokaj nám ho pojmenuje správně). Na pár lodích jsem to viděl, ale opravdu jen na několika. Největší inspirací pro Tebe asi bude obr. Tøjhus museet 03.jpg, a další v souborech v plném rozlišení, které jsem Ti poslal už dříve...
Přikládám i fotky ze stavby modelu NL Stephena Halla.
Přílohy
Stephen Hall 01.jpg
Stephen Hall 02.jpg
Stephen Hall 03.jpg
Tøjhus museet 01.jpg
Tøjhus museet 02.jpg
Tøjhus museet 03.jpg
Tøjhus museet 04.jpg
Honza
-------------
Per aspera ad astra...
Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než zamířit do kupy hnoje a trefit se.
honza čižule

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 pro 2018, 08:17

Ahoj Honzo,
velice děkuji za Tvé ocenění a ochotu pomoct, moc si toho vážím a těší mne, že se Ti má práce na RK líbí. [-o< Kolegům v loděnici vše ráda vyřídím.

Ano, to by mohlo být vončo, taky mi to z těch obrazů RK tak připadá:

Tøjhus museet 03.jpg

Je to vidět i na Veldeho kresbě lodi The London:
velde-1-portrait of the English 96-gun first-rate ship London 1670-EDIT_.jpg

nebo i zde:
pg-16-warship-1-nmm.jpg

https://talkinghumanities.blogs.sas.ac. ... dern-life/

Nebo i tady na lodi St. Andrew, jak na tom sedí ten chlapík:
velde-english-three-decker-poss-st.andrew_.jpg

U RK mi připadá, že ten rošt není po celé šířce středolodí, ale jakoby procházel pouze středem. Modeláři ten rošt asi často vynechávají, protože zakrývá detaily na palubě, takže za každou cenu ho tam dávat nebudu, ale pokud by byl jen ve středu, možná by stálo za zvážení ho tam šoupnout, ať je to víc podle reálu. V Laveryho knize Arming_and_fitting_of_english_ship_of_war_1600-1815, jsem našla pojmy jako grating deck (např. u Prince 1610) nebo central gangway - ten je však používán až u novějších lodí (alespoň co jsem dohledala). Český ekvivalent jsem nenašla, Cajthaml se o této problematice opět vůbec nezmiňuje.

V modelářských plánech a na modelech RK podle nich zhotovených se nachází výše zmíněný "central gangway", ale osobně si myslím, že na lodi z roku 1670 nemá co dělat. Ostatně na žádném dobovém modelu anglické lodi z tohoto období jsem tento prvek neviděla. Pokud je to jinak, klidně mne opravte. Samotnou mne zajímá, jak to má být správně.

Central gangway.jpg

Foto RK postavené dle modelářského plánu:
Royal Katherine05.jpg

Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 pro 2018, 12:33

Začala jsem pracovat na odraznících (nevím, zda je to správný název ??), které budou zhotoveny z kartonu a opatřeny stejnou povrchovou úpravou, jakou má i plaňkování obšívky. Kromě dochovaných obrazů RK jsou tyto prvky vidět i na mnoha dalších anglických lodích ( viz Veldeho kresby výše) a dobových modelech, z nichž jsem taky čerpala inspiraci.

6.jpg
5.jpg
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 09 pro 2018, 13:33

Plány a literatra - je jeden velký problém a jak jsem koukal, každý se s tím nějak pereme :? .
Jinak ozdoby [-o< [-o< [-o<
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 09 pro 2018, 14:51

Neskutečná paráda Ta Tvoje loďka Doris.... [-o< [-o< 8-[ Ty svislé trámce na bocích byly, jak jsem se někde dočetl, na ochranu boku lodi při spouštění člunů. I umístění tomu odpovídá.
Přechodový můstek je také originální doplnění modelu, jeho studiu věnuješ opravdu maximum času. :hurray: :cool: Na některých kresbách mi přijdou nad středolodím umístěná náhradní ráhna či čnělky stěžňů, možná to byl praktický případ využití uskladněného materiálu. Na pozdějších menších lodích sloužily k umístění člunů. (doplnit kulatinu mřížovými deskami asi nemusel být tak velký problém). Dedukuji.. 8-) Držím dále palce O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 pro 2018, 17:47

Kopape + Ondra: Děkuji Vám za pozitivní komentáře. Mám velkou radost, že se Vám RK líbí.

kopape píše:Plány a literatra - je jeden velký problém a jak jsem koukal, každý se s tím nějak pereme ....

Jj, taky nad tím laboruji někdy hodiny, ale když se podaří najít správné řešení a ještě ho hezky zrealizovat v modelové podobě, je to příjemná odměna.

Ondras71 píše:....Ty svislé trámce na bocích byly, jak jsem se někde dočetl, na ochranu boku lodi při spouštění člunů. I umístění tomu odpovídá.
Přechodový můstek je také originální doplnění modelu, jeho studiu věnuješ opravdu maximum času. Na některých kresbách mi přijdou nad středolodím umístěná náhradní ráhna či čnělky stěžňů, možná to byl praktický případ využití uskladněného materiálu. Na pozdějších menších lodích sloužily k umístění člunů. (doplnit kulatinu mřížovými deskami asi nemusel být tak velký problém). Dedukuji.. Držím dále palce O.

S mnohými věcmi si nejsem jistá, takže moji dedukci ber určitě s rezervou. Jako laik si dávám některé věci do souvislostí, ale ne vždy to trefím správně. To ukládání rezervních kulatin/čnělek nebo ráhen mi zmiňoval i Kpt.KL, což by přesně odpovídalo i tomu, co zachycují oba obrazy RK. ;-I

Dotáhla jsem trojici "odrazníků" na levoboku, už to vypadá zase líp, jak získaly dřevěný vzhled:

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 09 pro 2018, 18:26

Obrázek vydá za tisíc slov - anglická řadová loď NEPTUNE z r .1677, kresba Willem van de Velde starší:

neptune-1677_.jpg

Anglické lodě v době vlády krále Karla II. (1660-1685) měly obvykle přes středolodí uloženu náhradní kulatinu, na níž se někdy uložil velký člun - ten se běžně vlekl za lodí. Chodit po kulatině nebyl pro tehdejší námořníky vůbec žádný problém, nebyli taková zpohodlnělá nemehla, jako lidé dnes.

Úzké boční palubní ochozy (gangways, též gangboards), spojující přední palubu s velitelskou palubou, byly na lodích zavedeny až v 18. století.

Obrázek
To je tedy pěkná provokace, dát sem na MF fotku realistického muzejního modelu dánské válečné lodi z poloviny 17. století - některé místní cajthamlovce by mohl trefit šlak :lol:

Model v několika věcech totiž není v souladu s jejich modelářskou biblí, některé věci jsou dokonce v hrubém rozporu:

- čelen uložený nikoli v ose lodi, ale vlevo od ní
- mřížovina na čelenu v 17. století
- mřížový rošt zakrývající celé středolodí
- jiný tvar kotev
- žebřík na boku lodi
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mamoulian » 09 pro 2018, 20:36

Předem se omlouvám za reakci, která není k tématu vlákna.
Ale chtěl bych reagovat na poslední příspěvek Kpt.KL

od Kpt.KL » 09 pro 2018, 19:26 To je tedy pěkná provokace, dát sem na MF fotku realistického muzejního modelu dánské válečné lodi z poloviny 17. století - některé místní cajthamlovce by mohl trefit šlak

Tímto nechci nijak snižovat Vaše odborné znalosti v této oblasti, ale spíše se ohradit proti "nálepkování cajthamlovcem", jelikož i já (a věřím, že nejsem na tomto fóru jediný) vlastním tuto knihu.
Dokonce i Doris ji nejspíše vlastní, i když už asi jen pro porovnání, co vše je v ní špatně (ale i ona s ní možná začínala) - je tedy také cajthamlovec?

Každý večer rád sleduji toto a mnoho jiných vláken zde na fóru a beru to jako skvělé odreagování, protože pracovní a rodinná vytíženost mi nedává moc času na stavbu vlastích modelů.
Nejsem typ modeláře, který se snaží docílit absolutní historické přesnosti a myslím si, že to ani nejde. Stavím z čiré radosti pro stavbu a také pro ten pocit, že se mi jednou povede stavbu dotáhnout do zdárného konce. I když to jistě nebude historicky přesný model. Ale vím o tom a byla to má volba. A nebudu se kvůli tomu cítit oproti ostatním (v tomto případě ne-cajthamlovcům) méněceně.

Modelařina podle mě není jen o historické přesnosti, je to prostě koníček (což už tu zaznělo mnohokrát).

Nevím, co jste si s panem Cajthamlem provedli, ale místo tohoto jednostranného "okopávání kotníků", byste mohl tedy vydat vlastní knihu (nebo jakýkoliv jiný návod, třeba zde na modelfóru, počínaje správným českým názvoslovím, atd....), která bude určitě (bez ironie) lepší a bez tolik kritizovaných cajthamlovských chyb. Třeba potom pan Cajtahml půjde do sebe a od všech lidí knihu vykoupí nazpět s omluvou.
Hromada zdejších modelářů jistě ocení, že nemusí hledat dílčí historicky přesné informace v různých vláknech, ale přehledně na jednom místě. V minulosti už tady na Vás v tomto ohledu pár žádostí bylo.

Dokud tedy nebude k dispozici žádný lepší zdroj základních informací pro začátečníky a amatéry, jako jsem já, budu rád za tuto knihu. A můžete mě nazývat cajthamlovcem, anebo jak chcete. Je to Vaše volba.
Snad z mého příspěvku "ne-cajthamlovce" netrefí šlak.

Ještě jednou se omlouvám Doris (a ostatním návštěvníkům) za tento příspěvek, který nepomůže k větší historické přesnosti, ale snad pomůže k lepšímu porozumění mezi sebou zde na fóru.

Rosťa Hybrant alias Mamoulian

Rozestavěno:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=177&t=110179

Dokončeno:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=180&t=109604
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=180&t=92740
Mamoulian

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 pro 2018, 21:15

Není třeba se omlouvat, diskuse je k tomu, aby se diskutovalo a mohly se tak různé věci vyjasnit. Takže v pohodě.

Já jsem s tou knihou začínala na základě doporučení od modelářů (tehdy z jiného fóra). Na jedné straně to bylo fajn, že existuje kniha v češtině, kde mělo být dle anotace vše pro stavbu dokonalých modelů, ale bohužel mé nadšení brzy opadlo, neboť kromě extrémní stručnosti a zcela chybějících informací (i zásadních), je tam skutečně velké množství chyb a zavádějících věcí, které bohužel laika dokážou zmást, a místo toho, aby získal alespoň nějaký ten dobrý základ, má jen zkreslené informace, na nichž se strašně špatně staví. Některé mé starší modely, kde jsem právě z této knihy čerpala informace, už dnes nedokážu opravit a je to škoda. Přitom jsem mohla při stejné práci mít ty věci v pořádku.

K Cajthamlově knize se rovněž vyjadřuji velmi kriticky a mám k tomu své důvody. Čtenář má v prvé řadě právo číst pravdivé a nezkreslené informace, které mu měl povinnost autor poskytnout. V anotaci této knihy je jasně uvedeno, že obsahuje vše potřebné ke stavbě skutečných lodí a také jejich dokonalých modelů. To je ovšem podvod a lež, a tedy klamání zákazníků!! Pokud by tato kniha byla prezentována jako základní příručka pro začátečníky, kteří chtějí stavět modely jen pro radost, pak bych neměla námitek, ale také bych si tu knihu NIKDY nekoupila. Ovšem anotace říká něco jiného a navíc nebyla provedena ani řádná odborná korekce - dělal ji sice uznávaný modelář, ale nikoliv skutečný znalec a odborník na danou problematiku. Bohužel podle toho ta kniha taky vypadá. A i přesto, že se o těch chybách už mnoho let ví a píše, nebyla ani v dalších vydáních knihy sjednána řádná náprava.

Věnuji se modelaření přes 30 let a šlo mi opravdu o kvalitní zdroj nezkreslených informací podložených fakty. Mnoho lidí mi tu knihu doporučilo jako referenční, zpočátku jsem tomu i věřila, že to byla dobrá volba, ale když jsem to postupně porovnávala se skutečně kvalitními zdroji, archeologickými nálezy z vraků a muzejními modely aj., tak stále častěji vycházely najevo další a další nesrovnalosti. Jen v tomto vláknu je jich uvedená celá řada.

Své vlákno koncipuji jako snahu o co nejvěrohodnější modelovou rekonstrukci RK, výrazně se odchyluji od modelářských plánů i Cajthamlovy knihy, nerespektuji ani pravidla soutěží, která mne zavazují stavět model způsobem, jenž může být v rozporu s realistickým provedením. Lidé se mne často ptají, co to pro boha provádím, vždyť v té knize i plánech je něco úplně jiného. Takže i z toho důvodu poukazuji na to, proč tak činím, a své záměry mám podložené relevantními důkazy podle skutečných lodí. Bohužel se našli i jedinci, kteří toto považují za provokaci a jsou uraženi, když jim někdo napíše pravdu. Dokonce mi posílali i nemístné emaily a chtěli, abych MF opustila!! Každý máme právo na svůj vlastní názor a když někdo může psát o lodích nesmysly, proč by druhá strana nemohla uvést, jak to má být správně.

Také stavím modely pro radost, v mém případě jsou však nejcennějším pokladem vědomosti a možnost během stavby modelu poznávat historii i konstrukci skutečných lodí, jak to dělali naši předci.
Tak to vidím já, a pokud jsem se někoho dotkla tím, že zde poukazuji na chyby a snažím se stavět model podle skutečnosti, bude se s tím muset dotyčný vypořádat sám. Každý má právo na svůj názor a svobodnou volbu, čemu se ve svém volném čase chce věnovat.

Člověk žije jen jednou a čas je pro mne velice vzácný - nelze ho zastavit ani vrátit zpět, proto ho chci i při zálibách věnovat tomu, co je pro mne smysluplné a naplňuje mne.

3.jpg
0.jpg
7.jpg
6.jpg
5.jpg
4.jpg
2.jpg
1.jpg

Prezentace stavby modelů a vzájemná konfrontace tady na MF mi hodně daly a pomohly výrazně zlepšit práci a také rozšířit vědomostní základnu. Jsem za to opravdu vděčná a vzhlížím k lidem, kteří něco umí a jsou ochotni to s ostatními sdílet. Moc si vážím i toho, co pro mne a mnoho dalších lidí zde udělal Kpt.KL, díky němuž se stavba a kvalita modelů plachetnic na tomto fóru posunula výrazně dál.

Peace
Naposledy upravil DORIS dne 10 pro 2018, 17:42, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 10 pro 2018, 14:54

Krásná práce, Doris, jako vždycky. =D> Sloužit na tak nádherné lodi, jako je Karolínka, je jistě pro každého námořníka ctí. :D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 10 pro 2018, 16:39

Ahoj Connie,
jj, Karolínka má šikovnou posádku, stejně tak i SoS, i když ti námořníci pořád dychtivě koukají na zásobu jakostního pitiva, co je na protější straně místnosti. Ani bych se nedivila, kdyby si jednou v noci udělali na palubě mejdan..... 8-)

Na modelu Karolíny mne nejvíc bavily interiéry kajut. Jsou hezky vidět i na tomhle finálním videu od 2:44 https://www.youtube.com/watch?v=8jshTzNJjy8
U RK mne to za chvilku už taky bude čekat. Uvidím, jak se s tím poperu v padesát-pětkovém měřítku.

Dotáhla jsem skluzy/"odrazníky" na pravoboku; kolegové z MSW tomu v angličtině říkají skids/fenders. Bylo to náročnější na přesnost, ale jinak pohodová práce:

1.jpg
2.jpg
5.jpg
7.jpg

Pár fotek v přirozených barvách na denním světle:

13.jpg
12.jpg
11.jpg
10.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 pro 2018, 08:16

Pustila jsem se do zhotovení seats of ease (toalety) na přídi, zatím mám jen dvě, ovšem kluci na MSW mne přesvědčují, že je to poněkud málo pro početnou posádku na takto velké lodi. Takže zvažuji, že přidám ještě další, ať námořníci nemají zbytečné stresy hlavně po ránu..... :) Vím, že i na hlavních úponových lavicích jsou toalety pro mužstvo - viz tento příspěvek:
viewtopic.php?f=177&t=110763&start=270#p2092995

SOE on RK.jpg
0.jpg

Pravděpodobně budu přidávat další dvě latríny zhruba do těchto míst, jak jest naznačeno v plánech o něco novější lodi - HMS Lenox 1678:
Lenox.jpg

Zároveň dokončuji horní části zábradlí a vše začišťuji, aby to vypadalo k světu.

8.jpg
5.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg

Pozn. pro detailisty - v přední přepážce budou i dvoje dveře, aby se hoši k těm latrínám snadněji dostali. :wink:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 12 pro 2018, 09:51

Při Tvé preciznosti se vsadím že ty wecka budeš mít i splachovací. :grin: Co Ty na to Doris?

Máš to jinak krásně vymakané šikulko.

Pavel
BestDrifter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 12 pro 2018, 09:53

Ahoj Doris, stále sleduji, a ta výzdoba mi bere dech, bude to další klenot do tvé výstavní síně....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 12 pro 2018, 10:21

Zdravím Doris, to je prostě nádherná práce. =D> Dveře se budou hodit, až ti udělají nájezd na to pitivo. To v nich pak bude těsno, ráno po flámu bývá krušné.
Connie

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 49 z 108 • 1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno