Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 47 z 108 • 1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod DORIS » 21 lis 2018, 22:08

Zatlučeny všechny treenails (dřevěné hřeby) i na obšívce levoboku, tentokrát již řádně na všech žebrech 8-) :

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg

Mimochodem, kupříkladu na Lenoxu bylo použito 32.801 kusů treenails, u RK jsem je nepočítala, ale pokud nemůžete usnout, máte příležitost.... :D
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 22 lis 2018, 16:16

Tak hlavně, že přitom vyahování hřebíčků nedošlo k poškození modelu. Jinak skvělá práce. :D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 22 lis 2018, 18:11

Ahoj Connie,
no, člověk musí být u něho ve střehu, umí být miloučký, ale jak do něj vleze zlost, tak je horší jak odjištěný granát.... Modelu si většinou nevšímá, ovšem ty hřebíčky se mu nečekaně zalíbily.

Vymodelovala jsem další reliéfy na panely mezi střílnami, občas je ještě dodatečně vylepším velmi jemnými ornamenty, které však modeluji samostatně. To mi umožní primárně vytvořit krásně hladký podklad, na kterém dodatečně nalepené ornamenty mnohem lépe vyniknou a celkové zpracování je kvalitnější.

1.jpg
4.jpg
5.jpg

EDIT: A konečně po umístění výzdoby na opasnici...

17.jpg
14.jpg
15.jpg
8.jpg

Na denním světle
32.jpg
30.jpg
31.jpg

Naposledy upravil DORIS dne 23 lis 2018, 11:03, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 lis 2018, 09:01

Protože se snažím o co nejvěrnější modelovou rekonstrukci skutečné Royal Katherine (cca 1670), spoustu času se věnuji studiu podkladů a zahraniční literatury, včetně porovnávání informací z různých zdrojů. Možnost rozšiřovat si vědomostní základnu mne baví a dává IMHO modelářské práci nový a mnohem hodnotnější rozměr, než jen trávit stovky a možná i tisíce hodin stavbou "dekorativního modelu" na základě smyšlených informací. Protože mne několik lidí vyzvalo, abych byla konkrétní a poukazovala na různé aspekty a také chyby, nuž tak i činím.

Kupříkladu nyní jsem se začala podrobněji zabývat tvarem a správným umístěním úponových lavic. U RK budou úponové lavice předního a hlavního stěžně situovány na horní bočnici pod střílnami střední paluby a úponová lavice zadního/křížového stěžně bude umístěna na opasnici zhruba na úrovni velitelské paluby, což je ostatně shodné s provedením na mnoha dalších dobových modelech i obrazech uznávaných malířů a marinistů, včetně plánů takeláže v odborné literatuře, která vychází z primárních zdrojů.

RK na Valeho malbě - pozice úponových lavic:
RK Vale.jpg

Dobové modely anglických lodí/trojpalubníky z tohoto období:
large.jpg

http://collections.rmg.co.uk/collection ... 66333.html

WS1.jpg

http://collections.rmg.co.uk/collection ... 65964.html

SM2.jpg

http://collections.rmg.co.uk/collection ... 65963.html

V modelářských plánech RK jsou úponové lavice rovněž v této pozici - viz například tento model, který z uvedených plánů vycházel:
Royal Katherine01.jpg

Nahlédla jsem i do 18. století a porovnávala, jak se pozice úponových lavic změnila:

HMS Victory:
article_img.jpg

HMS Royal William (1719):
large (1).jpg
HMS_Royal_William_(1719).jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Royal_George_(1756)

HMS Royal George (1756):
1200px-John_Cleveley_the_Elder,_The_Royal_George_at_Deptford_Showing_the_Launch_of_The_Cambridge_(1757).jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Royal_George_(1756)

Je však naprosto zarážející, co se může člověk dočíst o úponových lavicích (nazývaných "kobylice") v Cajthamlově knize. :o Nejen, že tam jsou naprosto nedostačující informace, ale dokonce i totální nesmysly, které dojdou i naprostému laikovi, když se podívá na výše přiložené obrázky a může si to ověřit i na mnoha dalších důkazech.
úponové lavice dle Cathamla.jpg

Nejen, že poloha úponových lavic se u trojpalubníků v 18. století výrazně změnila - jsou výš, ale nikde zároveň nevidím, že by procházely přes střílny a byly tudíž dělené, jak autor kategoricky uvádí ve své knize. Nevím, jak bych podle těchto zavádějících a nepravdivých informací zvládla postavit dokonalý model.... :-k
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 23 lis 2018, 12:31

Díky za zcela věcné a konkrétní poukazování na chyby a nesmysly v Cajthamlově knížce, s odkazy, jak to bylo ve skutečnosti. Na zmíněné stránce o úponových lavicích (výraz kobylice není samozřejmě správný lodní název, ale výmysl nějakého amatéra) je chyb i naprostých nesmyslů více. Cajthaml totiž neumí anglicky a přestože jeho znalost němčiny je bídná, pokoušel se odvážně překládat do češtiny z několika málo německých knih pro modeláře. Mnohé věci přeložil chybně - porovnejte o dost kvalitnější informace v Mondfeldovi, kde je leccos jinak, než uvádí Cajthaml.

Podívejte se třeba na Cajthamlův zmatený a chybný text a srovnejte s anglickou verzí Mondfelda str. 134, kapitola Channels and Chain Plates - tam Mondfeld popisuje tři změny umístění úponových lavic v průběhu 17.-18. stol. také u trojpalubníků, na které Cajthaml úplně zapomněl.

Překladatelských chyb má Cajthaml v knížce mnohem více. Na řadě stránek najdete desítky chyb. Opravdu prazvláštní je, že zmiňuje některé dobové autory pojednání o lodích - jeho text tak na neznalého čtenáře působí fundovaně - přitom Cajthaml originály těchto pojednání sám vůbec nečetl!

Cajthamlova knížka obsahuje přes tři tisíce chyb, mnoho informací je zcela nesmyslných a zavádějících, a především o mnoha věcech (i podstatných) se ani nezmiňuje, přestože Mondfeld ano, byť leckdy nepřesně nebo neúplně. Solidní zájemce o historické plachetnice a modelář, který chce postavit historicky přesnější model, by Cajthamlovu knížku vůbec neměl používat. Knížka není v žádném případě dobrou příručkou pro stavbu dokonalých modelů, jak se prezentuje v anotaci, ale naopak odstrašujícícím příkladem, jak solidní publikace nemá vypadat.

Zde na MF jsou v řadě příspěvků v různých vláknech již zmíňovány zcela konkrétní nedostatky a je dobře, že v poukazování na nesmysly a chyby pokračujete během jejich odhalování v průběhu stavby modelu.

Podivné pseudolodní názvosloví nebudu ani zmiňovat, o tom jsem již mnohokrát psal zcela konkrétně v řadě příspěvků v několika vláknech - včetně skenů, jak se kdysi ohradil pracovník Plavební správy proti Cajthamlovým pseudolodním názvům v časopise Modelář.

Jak již několikrát bylo zmíněno, ke stavbě dokonalejšího, tj. historicky přesnějšího modelu, Cajthamlova knížka samozřejmě nejen že nestačí, ale je dokonce zavádějící - tj. modelář, který by se řídil radami a informacemi dle knížky, postaví nerealistický model, nikoli "dokonalý", jak slibuje anotace na obalu. Hlavní dostupné publikace pro stavbu modelu anglické válečné lodi z 17. stol. již byly rovněž zmíněny, zde pro jednoduchost přehledně:

Goodwin, Peter: The Construction and Fitting of the Sailing Man of War 1650-1850. První vydání 1987, přetisk 2001.

Lavery, Brian: The Arming and Fitting of English Ships of War 1600-1815. První vydání 1987, další 1998, 2000, 2006.

Endsor, Richard: The Restoration Warship: The Design, Construction and Career of a Third Rate of Charles II's Navy. Vydáno 2009.

Endsor, Richard: The Warship Anne: An illustrated history. Vydáno 2017.

Deane, Anthony and Lavery, Brian: Deane's "Doctrine of Naval Architecture 1670. Komentované pojednání o stavbě lodí z r. 1670, vydání z r. 1986.

Lees, James: The Masting and Rigging of English Ships of War, 1625-1860. První vydání 1979, druhé vydání 1998.

Peters, Andrew: Ship Decoration 1630-1780. Vydáno 2013.

Hodit se mohou i starší knížky pro modeláře (vše podstatné ale obsahuje Lees):
Anderson, R.C.: The Rigging of Ships in the Days of the Spritsail Topmast 1600-1720.
Anderson, R.C.: Seventeenth-century rigging: a handbook for model-makers. London 1955.

K porozumění námořnického řemesla v dobách plachetnic je vynikající, bohatě ilustrovaná kniha, přinášející velké množství informací o námořnických pracech a činnostech při obsluze plachetnice:
Harland, John: Seamanship in the Age of Sail. první vydání 1984, nově 2015.
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 23 lis 2018, 17:19

Zdravím Doris, výzdoba je opět úžasná. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 23 lis 2018, 20:05

Zdravím Kapitáne,
těch chyb je tam opravdu hodně; já osobně bych Cajthamlovu knížku nedoporučila ani začátečníkům, protože čtenář/laik si na základě informací uvedených v této příručce vytvoří naprosto chybné představy o tom, jak to či ono bylo řešené na skutečných lodích. Na mizerném základu se bohužel dost špatně staví.
Díky, že jste uvedl i literaturu, kde je pohled na skutečné lodě seriózní a vychází z primárních zdrojů a dobových důkazů. Většinu těchto knih už mám doma a i když člověk není příliš dobrý angličtinář, tak je tam spousta názorných obrázků a fotek, které pomohou danou problematiku lépe pochopit. Je moc dobře, že takové zdroje informací existují a že lidé díky nim mají možnost poznat pravdivé a nezkreslené informace o skutečných lodích.

To Connie: Těší mne, že se Ti výzdoba líbí. Už mám zase další nové kousky. Je to hrozně návyková práce. 8-)

1.jpg
3.jpg

Trojice karyatid bude zdobit stupňovité přechody palub na levoboku, jak je vidět i na mnoha dobových modelech anglických lodí z tohoto období.

Po nastrojení na model:
15.jpg
10.jpg
9.jpg
14.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 24 lis 2018, 16:08

Zdravím Doris, teda, to je opět rychlost. Skvělé. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 lis 2018, 14:21

Děkuji Connie. :flower:

Nyní přišly na řadu náročnější části výzdoby a také volba dalších vhodných motivů, které zachycují výjevy z bitev. Ještě, že je ten internet, a člověk si může vygooglit spoustu obrázků a fotografií historických zbraní, brnění rytířů a další nástroje, které pak zakomponuji do jednotlivých panelů s výzdobou. Plastiky mají stále velmi malou tloušťku, která nepřesahuje 1mm. Manipulace s hotovými ozdobami při zlacení a následném nalepování na opasnici je velmi účinná zkouška trpělivosti. :uff:

1.jpg
2.jpg
3.jpg
6.jpg
7.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kopape » 25 lis 2018, 16:10

Tohle nadání To fakt závidím :evil: - já u ozdob strávil mládí :lol: .
Postaveno: Grosse jacht 1678 Můj web : Historické plachetnice
Janita 18.stol.
Golden Hind 1570
Jadran 1933
kopape

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 25 lis 2018, 20:55

To kopape: Ber to v klidu, já se u té práce zase vracím do dětství - mohu si hrát a nezlobím. :D

Práce na výzdobě trupu RK se pomalu chýlí ke konci, v následujících dnech doplním zbývající kousky na opasnici a také karyatidy na dolní část čelní přepážky. Ještě bude třeba dotáhnout výzdobu kolem dvířek vstupů na úrovni střední paluby, ta je z Valeho malby jakžtakž čitelná.

5.jpg

Na Valeho malbě a také mnoho dalších lodích jsou na bocích trupu vidět vertikální profilované lišty, které zhotovím z kartonu a stejně jako obšívku udělám jejich povrchovou úpravu za pomocí fólií patinovaných ředěnými barvami a karnaubským voskem s tmavým pigmentem.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 lis 2018, 14:01

Dnes mi dorazily fotolepty a další kvalitní doplňky pro vylepšení modelů od BRadka, kterému tímto moc děkuji za výbornou spolupráci a zajištění veškerého zboží https://www.hismodel.com/index.php?moduleLanguageId=1 včetně dvou velmi vzácných stavebnic, které se už mnoho let nevyrábějí. Oficiálně je dostanu až pod stromeček, ale manžel mi dovolil se na ně aspoň kouknout (on už ode mne taky jeden dárek vyloudil, tak je to 1:1).... :lol:
1.jpg

Yacht Corsair II už mám sice postavený, ale chci udělat ještě druhý i s plachtami a drobnými rozdíly. Tahle druhá stavebnice pochází zhruba ze 60. let minulého století a jedná se o původní verzi bez jakýchkoliv modifikací, které ty novější stavebnice zprznily.

3.jpg

QE2 pochází z produkce Gunze a později ji převzal Revell, naštěstí kvalita dílů zůstala solidní a odlitky jsou krásně čisté. Mám už doma její mladší sestru QM2, tak se hezky flotila doplní. Budu ji stavět přibližně v tomto provedení:
que2x.jpg

Doplňky k plachetnicím
Mnohé z toho bude za čas na modelu RK, některé věci mám však i k jiným lodím.
7.jpg

A aby se neřeklo, pokračuji s další výzdobou pro RK - takto vypadá v rozpracovaném stádiu:
2.jpg

A tady už mám výzdobu hotovou a zároveň i pozlacenou:

10.jpg
11.jpg
13.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 27 lis 2018, 23:47

Zkompletovala jsem ozdobné rámy oken a spolu s dalšími reliéfy je umístila na model. Rám menšího okna je nalepen zatím jen provizorně. Zbývají už pouze tři reliéfy + několik drobných ozdob a bude to zaplněné. 8-)

1.jpg
2.jpg
3.jpg
5.jpg
7.jpg

V přirozených barvách na denním světle

10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 29 lis 2018, 10:41

Nádherná výzdoba, Doris. =D>
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 29 lis 2018, 15:56

RK v Tvém podání nemá obdoby, Doris. Díky za nádhernou příležitost vidět opět Tvé dílo na vlastní oči. Fandím Tvému rozhodnutí postavit historicky přesnější model a taky je moc dobře že upozorňuješ na různé chyby a jak to má být správně. Obdivuji co všechno dokážeš vytvořit jen za pomocí skromného náčiní a prakticky z ničeho. Tohle je pro mne vrchol modelářského umění. [-o<

Pavel
BestDrifter

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 47 z 108 • 1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno