To Ondras71: Na plachty jsem se taky docela těšil, ale můžu Ti říct, že zhruba po měsící intenzivní práce mi už začínají lézt na nervy. Všech cca 600 ks "reef points" je na svém místě a do úplného finále zbývá ještě připevnit plachty na ráhna.
Neskutečná rychlost, doufám, že stíháš občas i něco si dát k jídlu.. Moc pěkně se na výsledek kouká!!!!! PS - jak máš přichycená lemovací lana k plachtě? Vidím je (při zvětšení fotky) jen přilepená a našitá jen ve spodních omotaných rozích? O. Doplněk - odpověď na poslední otázku jsem našel na Model ship world, ale určitě by zajímala i ostatní zde... O.
Ondro - obvodové lano je skutečně jenom přilepené, tuto techniku jsem zvolil hlavně z časových důvodů a taky proto, protože v tomto měřítku by vlastně to šití ani nemělo být vidět. A taky přišití má být provedeno skrz lano, nikoliv kolem, jak jsem to dělal u RC. Kdo by si chtěl s plachtami skutečně pohrát, tady je inspirace: http://5500.forumactif.org/t3221-des-voiles. A neboj, jíst stíhám, občas stačím po večerech dodržovat i pitný režim . Nainstaloval jsem na palubu kotevní lana, dokud je tam ještě trochu přístup, a pustil jsem se na připevňování ráhen a plachet. Zatím první čtyři.
. Jako další přišly na řadu spodní plachty na předním a hlavním stěžni (fore and main course). Tady už končí veškerá legrace, s přibívajícím lanovím je místa pro instalaci čím dál tím míň (a bude pravděpodobně ještě hůř). Plachty jsem stejně jako u RC skasal pouze pomocí lan, ostatní plachty zůstanou již normálně rozvinuté.