Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt/DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 43 z 63 • 1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 63
  • Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 14 srp 2011, 08:10

Zdravím, přátelé!
Děkuji za Vaše slova a ohlasy, moc to pro mne znamená!
Honza72: Ten odkaz je moc pěkný, toto je též mým vysněným přáním postavit jednou reálnou plachetnici a na ní se pak plavit... :P

Dokončila jsem úpony hlavního stěžně a opravila pár chybek v lanoví. Tentokrát jsem dělala úpony jinak, než na předchozích modelech. Výsledek by měl více odpovídat realitě.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 14 srp 2011, 11:30

..no hopsa-hejsa..! :D :D Musím zase po nějaké době potvrdit jak se u progresů tetelím blahem..! ;-I Nádhera Doris..nádhera..!
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hu-pa » 14 srp 2011, 18:00

Ahoj Doris, čím dál lepší a hezčí.V Tvém podání výroba lanoví vypadá jako ta nejjednodušší věc, přitom to je, aspoň pro mne, to nejnáročnější(hlavně psychicky). Stále nechápu, jak můžeš dělat tak rychle a přitom v takové superkvalitě! Na fotkách SoS vypadá skvěle, v reálu to musí být něco neskutečného. [-o<
hotovo: Vasa, Revenge
Rozestavěno: La Couronne
hu-pa

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 14 srp 2011, 18:47

Zdravím, přátelé!
Jsem ráda, že se Vám SoS líbí, moc Vám děkuji za ohlasy!
Lanoví mne docela baví, jednak se mi výborně pracuje s dřevěnými kladkami od BRadka a také jsem si pro SoS zakoupila kvalitní nitě a provázky určené přímo pro modely lodí, takže lanoví pak vypadá mnohem líp než u mých předchozích modelů, kde jsem použila obyčejné nitě a papírové kladky..... Nejvíce času mi zabere studium podkladů, kde si však často nejsem jistá, kterou variantu zvolit. Podle mne je nemožné udělat takeláž 100% identickou se skutečnou lodí, která existovala před cca 400 lety a dochovalo se o ni minimum informací. Některé detaily lanoví upravuji dle fundovaných rad Kpt.KL a Kpt.Jirky. Věřím, že se takeláž povede udělat co nejvíc realistická a odpovídající dobovým zvyklostem stavby lodí.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 14 srp 2011, 21:55

Nádherná práce =D>

Ohledně takeláže SoS si ale dovolím nesouhlasit. 100% identickou takeláž sice udělat nelze, ale zachovalo se hodně dobových podkladů k velmi realistické rekonstrukci. Dochoval se přímo inventární seznam SoS s délkami a průměry stěžňů a ráhen; dále inventární seznam s rozměry části pevného lanoví z r. 1640. Máme Paynovu rytinu, dobová pojednání o takeláži z let 1620-1655, inventární seznamy takeláže anglických lodí včetně SoS z poloviny 17. stol., archeologické nálezy kladek a zbytků lan. Máme komparitivní studie zejména holandských lodí - mnohé části takeláže jsou téměř identické nebo podobné té anglické. Archeologických nálezů z holandských lodí je značné množství, kromě Vasy máme zachované a velmi málo poškozené vraky dvou flút. Hlavní problém jsou peníze na jejich důkladný průzkum nebo vyzdvižení. Několik vraků je před veřejností utajováno, aby nedošlo k jejich bezohlednému vyrabování lovci pokladů a amatérskými potápěči. O mnoha se laická veřejnost prakticky vůbec nedozví. Funkčnost takeláže lodí 17. stol. je ověřena na replikách lodí Mayflower, Golden Hind, Half Moon, Duyfken nebo Kalmar Nyckel. Problém není v podkladech samotných, ale jejich nedostupnosti u nás, kde jsou hlavním zdrojem "informací" povrchní a nekvalitní knihy jako ta Cajthamlova, s tisíci chybami a mnoha vymyšlenými "historickými fakty", kniha čerpající z nekvalitních a zastaralých zdrojů. O jednom z pofiderních zdrojů, z kterých Cajthaml hojně čerpal (Rolf Hoeckel: Risse von Schiffen des 16. und 17. Jahrhunderts) se např. Ab Hoving, světově uznávaný odborník na stavbu lodí a kurátor modelů z Rijksmuseum, jemuž mj. vděčíme za rekonstrukci Batavie, o Hoeckelově knize vyjádřil, že je to sbírka teoretických nákresů a představ, z nichž mnohé nemají se skutečnými loděmi nic společného, a prameny, z nichž Hoeckel čerpal, jsou naprosto neznámé.
Ab Hoving je autorem řady knih a odborných studií, v současnosti pracuje na anglickém překladu Witsenovy knihy o stavbě holandských lodí z druhé poloviny 17. stol. Na rozdíl od amatérských nadšenců, píšících "odborné" knihy o lodích na základě přečtení půltuctu knih různé kvality, má Hoving informace přímo od zdroje - dobové tisky, dokumenty a archeologické nálezy.
http://www.rijksmuseum.nl/organisatie/s ... ng?lang=nl
http://nautarch.tamu.edu/shiplab/cmasle ... Hoving.htm

Skvělým příkladem pro tzv. experimentální archeologii je plně funkční replika z 1. pol. 17. stol. Kalmar Nyckel:
http://www.flickr.com/photos/ameiss/287 ... 403723963/
http://www.flickr.com/photos/ameiss/287 ... 403723963/

Např. Cajthaml od Hoeckela převzal informaci, že lodě 17. stol. s kormidelní tyčí mohly vychylovat kormidlo 5-10 stupňů. Na výše zmíněných replikách je ale tento úhel 15-17 stupňů, na Vase dokonce 22 stupňů.

Hojně rozšířeným mýtem, který uvádí také Cajthaml, je např. to, že Holanďané v 17. stol. stavěli lodě jen podle zkušeností a nepoužívali plány ani výpočty. Není to pravda, dobové zmínky tento mýtus vyvrací. Když toto tvrzení slyším, vybaví se mi Rembrandtův obraz z r. 1633 "Loďař a jeho žena", kde je jasně vidět křivítko na kreslení křivek žeber apod., svazek papírů s výpočty a nákres kýlu a žeber lodi:
http://0.tqn.com/d/arthistory/1/0/-/X/d ... 707_08.jpg
Naposledy upravil Kpt.KL dne 12 lis 2011, 13:52, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 15 srp 2011, 11:57

Opět skvostná práce, Doris =D> [-o<
Když tak čtu o těch podkladech, tak na tom jsou asi všichni modeláři, jejichž předloha už nejaký ten pátek neexistuje, velmi podobně. Sám to vidím na parních lokomotivách. K danému stroji je pár fotek, z nichž je ke studiu detailů vhodný naprostý zlomek. Proto dělám ty, jež se dochovaly a ve stavu v jakém zrovna jsou. Každopádně, studium dokumentace, to je těžký žrout času. Tak držím palce při dalším postupu.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 15 srp 2011, 13:22

Ahoj Doris,

tiež som sa zamyšlal nad tym ,či je možne postavit uplne presnu kopiu lodi zo 17 storočia a priklanam sa k Tvojmu názoru, ze asi ani nie. :cry: :cry: :cry:
Ja si myslim ,že je to pre bezneho modelara mozne iba vtedy ak ma kompletny plan na vyrobu tej ktorej kokretnej lode. Pravdu ma určite aj kpt. Kl, ale male odchylky celkom iste pri každej lodi boli a prave tie uz asi nikdy nezistime :roll:
Tešim sa na dalšie foto SOS, maš to perfektne =D> =D> =D>
bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 15 srp 2011, 14:13

Postavit téměř přesnou kopii lodi ze 17. stol. lze. Kromě Vasy existuje několik dalších neuvěřitelně zachovalých vraků. Vedle již zmíněných dvou holandských flút, u nichž se zachovaly i stěžně a ráhna, je to především anglická 64dělová řadová loď London z r. 1656:
http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_London_%281656%29
Hlavní problém jsou peníze - kde vzít nějakých 30 miliónů liber na její záchranu :(

To se týká řady dalších zachovaných vraků - mne osobně zajímá tato briga z r. 1780, kde by bylo zajímavé porovnat zachované originální admiralitní plány se skutečnou lodí:
http://www.shipwreckworld.com/articles/ ... ke-ontario
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 15 srp 2011, 14:27

..pravděpodobně o této brize by měl jít v nejbližší době dokument na Discovery, protože na nějakou mimořádně zachovalou loď, která byla nalezená čistě náhodou při pátrání po zmizelém letadle, jdou tyto dny upoutávky.. :-k
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 srp 2011, 07:10

Srdečně děkuji za Vaše pochvaly a komentáře, přátelé, je to pro mne opravdu pocta a motivace k dalšímu tvoření a zlepšování práce.
O stavbě SoS jsem uvažovala už hodně dlouhou dobu, ale až počátkem minulého roku jsem našla odhodlání se do stavby pustit. Realistické provedení je zde prioritou, i když to není vůbec snadné. Když stavím modely, jejichž předloha stále existuje, je to nesrovnatelně jednodušší, ovšem jakákoliv odchylka od reálu je pak snadno rozpoznatelná.... U historických plachetnic já osobně nedokážu mnohdy posoudit, že to či ono je 100% dle předlohy, maximálně to mohu porovnat s dostupnými podklady. Pokud bych stavěla SoS bez spolupráce se znalci lodí, dnes by vypadal jinak a s reálnou lodí by toho moc společného neměl. Mne však už stavba lodí jen jako pokojových dekorací neuspokojí, chci víc a když už mám vynaložit tolik úsilí a práce, tak ať to stojí za to. :) Zároveň považuji za čest a také mne to těší, když mohu zúročit rady odborníků a zkušenějších modelářů i ve své práci.

A nyní již k pokračování stavby SoS. Jsou dokončené téměř všechny dolní úpony, dnes dodělám poslední 4 kusy u besanového stěžně. Výraznou změnu prodělal stojan. SoS nyní spočívá na novém a o něco delším dřevěném stojanu s elegantním rámečkem, kde v budoucnu doplním i čluny podobně jako třeba u Victory. Zároveň je už osazen zdroj a model má k němu napojené osvětlení. Zatím ještě bez regulace intenzity osvitu a dalších doplňků; s tím počkám, než bude model hotov.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Dolní úpony dokončeny, provedena patina lanoví a kladek. Brzy začnu pracovat na koších a bude se připravovat další patro stěžňů.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 16 srp 2011, 20:50

Posílám skicy zavěšení ráhna latinské plachty, které je v řadě modelářských knih chybné, nebo přinejmenším neúplné.

Latinske rahno_zaveseni_jeers.jpg

Latinske_rahno_dobre.jpg

Popis zavěšení latinského ráhna najdete v Andersonovi na str. 231-234. SoS měl dva závěsy – starší typ tie and halliard a novější jeers. Inventární seznam takeláže SoS z r. 1640 to potvrzuje. Vzhledem k tomu, že před zadním stěžněm máte málo místa pro pachole s kladnicemi a moje figurka je přilepena, vynecháte tie and halliard a nainstalujte jen jeers - viz Anderson, obr. 311 na str. 234. V dolní části mohl být jednoduchý kladkostroj z dvou jednokotoučových kladek. Vzhledem k tomu, že je ráhno vytaženo nahoru, budou kladky tohoto kladkostroje blízko sebe. Volný konec se vázal na rohatku v dolní části zadního stěžně, protože ten neměl kolem sebe úvazníky, jako přední a hlavní stěžně.
Naposledy upravil Kpt.KL dne 12 lis 2011, 13:50, celkově upraveno 1
Obrázek
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 srp 2011, 22:12

Velice Vám děkuji za fundované rady a pochvalu, Kapitáne!
Původně jsem těm závěsům dle Andersonovy knihy moc nerozuměla, ale nyní už je mi vše jasné. Na modelu použiji Vámi doporučený systém jeers, což bude ideální. Shodou okolností jsem již dříve do paluby poblíž paty besanového stěžně vsadila kovová očka, takže nyní se budou hodit.

Dnes jsem doplnila veškeré úvazníky - kevels a přivázala načisto přední dvojici kotev. Za denního světla to pak nafotím.
Přináším ještě detailnější fotky SoS a zároveň se mi dnes podařilo udělat pár snímků venku za soumraku. Zatím ještě chybí regulace, takže LEdky svítí naplno.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Zde jsou slíbené fotky úvazníků - kevels:
Naposledy upravil DORIS dne 02 lis 2011, 17:50, celkově upraveno 1
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 18 srp 2011, 10:23

Vyrobila jsem pro SoS první a zároveň největší koš, použila jsem kromě papíru i dřevěné dílky a samozřejmě fólie pro imitaci dřeva. Přináším postup, jak jsem to realizovala:

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 18 srp 2011, 10:44

Ahoj Doris,

ten kôš vyzerá ako ozajstný =D> =D> =D> . Napadlo ma , ako to budeš riešiť s prievlakmi na laná. Teda aspoň si myslím, že by to mali byť prievlaky.
Obrázok je z lode Batavia:

Batavia_kos.jpg

bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 srp 2011, 06:58

Ahojky!
Díky za slova chvály, Ty jedeš s Vasou taky pěkně rychle a máš to super! =D>
Co se týče otvorů pro lanoví, tak zatím nemám tušení, jak to tam budu řešit. Pokud postupuji podle jiných lodí nebo "univerzálních" návodů z odborné literatury, ne vždy to přinese pozitivní výsledek. Nedokážu jako laik posoudit, zda byla moje volba daného řešení korektní. Vše ukáže až čas a přibývající lanoví. Otvor v podlaze nebo zábradlí koše bych pak operativně vyvrtala, vejdu-li se tam s náčiním. Je škoda, že SoS stavím z velké části s nejistotou a mnohé musím pracně doladit později. Pokud bych ten model stavěla znovu, bylo by to už jiné kafe, protože bych spoustu věcí udělala jinak a určitě líp. To bych si pak tu stavbu vyloženě užívala, nyní se spíš trápím. :(

Opět jsem si trochu pohrála a vrátila se k sochaření. Doplnila jsem výzdobu k druhému štítku stojanu, inspirace ze středozemního moře se projevila i na SoS.... 8)
Přináším ještě několik záběrů SoS z výstavní místnosti společně s částí mé flotily.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Na palubě jsou i další nové postavičky:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Je třeba trochu vyleštit děla, vždyť jsme na královské lodi........ 8-)
Doris

DORIS

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 43 z 63 • 1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 63

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno