Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt/DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 42 z 63 • 1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 63
  • Odpovědět s citací

Re: Sovereign of the seas 1637/1:90/ vlastní projekt

Příspěvekod DORIS » 07 srp 2011, 19:43

Bonaventura: Děkuji moc za pochvalu a přání! Hodně jsi mne navnadil s těmi žebříky na Tvém modelu Wasy, takže se budu snažit to také udělat co nejlíp budu umět.

Dnešním dnem jsem začala práci na výrobě stěžňů, čelen je již pevně připevněný k modelu, doplním ho dále o lanoví, kterým byl ukotven ke klounu. Pomalu se to začíná rýsovat:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 08 srp 2011, 12:05

Pokračuji v detailování stěžňů, čelen je již pevně přivázán ke klounu (během práce je zajištěn pomocným provázkem k zábradlí na přídi) a brzy příjdou na řadu první úpony, které budou čelen kotvit k přední části galionu, jak je vidět na Payneho rytině. Všechny stěžně včetně špičky čelenu jsou v jedné rovině s osou lodi.
Na úponových lavicích jsem přidala kovové kroužky, do nichž se zaháknou kladkostroje hlavního a předního stěžně. Na zadních palubách jsem rovněž přidala další uvazovací prvky, které svým umístěním odpovídají pozici lanoví dle Payneho rytiny a dalších plánů SoS. Po přivázání úpon bych se již k tomuto kroku nemohla vrátit kvůli nedostatku místa. Nyní začínám pracovat na krakorcích a dalších nosných částech, na něž pak budou umístěny koše.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

EDIT: Čelenové úpony jsou již na místě, jejich výroba byla celkem fuška, ale nakonec jsem zvolila postup, který mi vyhovoval a vše se povedlo přesně dopasovat a napnout. Polovina úpon se dělala dobře, protože jsem je vázala mimo model, druhá část pak byla kompletována v mnohem těsnějších podmínkách. Všudypřítomná výzdoba navíc dost komplikuje práci, takže je třeba extrémní opatrnost.
Payne_color_1.jpg

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Ještě dodělám na úponách příčky + "zarážky" na čelenu pro zajištění určené pozice lanoví.

Celkový pohled:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bonaventura » 09 srp 2011, 08:58

Ahoj Doris,

ide Ti to perfektne. =D> =D> =D> Pri prezerani foto som si všimol ako pekne maš vyrezane otvory v palubach na sťažne.
neviem, asi to bude zbytočna poznamka ale nezabudni dat okolo spodkov "niečo" na " utesnenie" (vis foto ako je to na Batavii)
Batavia_01.jpg

bonaventura

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2011, 09:07

Ahojky!
Díky moc za rady a pochvalu, správná poznámka ohledně toho utěsnění ;-I - budu to tam dávat. Týká se to i čelenu. Otvory v palubách jsou vyřezané přesně, aby tam nebyla vůle a stěžně držely pevně i bez lanoví.
Jinak jsem dle podkladů od Kpt. Jirky předělala uvázání čelenu ke klounu, původní bylo špatně, neboť jsem omotávku nedělala "do kříže". Nyní už je to O.K. Změnu prodělaly i vrcholíky stěžňů, jsou delší a mají nyní správné proporce i profil.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 09 srp 2011, 13:19

Ahojky Doris, spíš Ty někdy vůbec? Ale ono i kdyby vůbec ne, stejně je nepředstavitelné, jakým tempem pokračuješ ve své nádherné stavbě..
Když si představím o kolik jsi pokračila od doby, kdy jsem SoTS držel v rukou, já bych tohle dělal půl roku...
(samozřejmě za předpokladu, že bych takhle precizně něco vyrobit dokázal)
Poklona, poklona... a ještě jednou ta nejhlubší poklona Tvé šikovnosti.
Naposledy upravil ronniejames dne 09 srp 2011, 14:59, celkově upraveno 1
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2011, 14:48

Ahojky Oto!
Spím tak 3-4 hodinky denně, ale kupodivu mi to stačí :). Jinak díky moc za slova chvály, pevně věřím, že Ty bys to zvládnul bez problému, Tvé modely jsou super =D> . Na SoS pracuji velmi intenzivně a potřebuji ho letos dokončit. Budu ale dělat pro zpestření i na dalších věcech, přecijen to lanoví na SoS bude hodně ubíjející záležitost. :wink:

V tomto okamžiku je již pevně ukotven hlavní stěžeň, kladnice a krakorce jsou dokončené a nyní budu napínat 4 kladkostroje od vrcholíku stěžně na úponové lavice. Totéž mne čeká u předního stěžně. Výborně se mi pracuje s dřevěnými kladkami od BRadka, je to úplně jiné kafe, než jak jsem si je kdysi vyráběla z papíru... Dnes mi došla další várka CNC kladek a deadeyes pro další lodě včetně SoS, kde jsem značný počet malých kladek použila na vyvazování děl. Díky moc Radku!!! ;-I
Na přiložených fotkách jsou již provedené korekce původně špatně udělaného lanoví pod čelenem a též vrcholíků stěžňů:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ][ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 09 srp 2011, 14:58

Snad Tě ještě stihnu, než to budeš mít se svou rychlostí hotovo..

Doris, jestli se chystáš natáhnout takové ty "pomocné" úpony, které jdou od vrcholku stěžňů a jsou přes kladkostroj upevněny dovnitř úponové lavice (mezi polokladky úpon a boky lodi), tak se mi něco vybavuje, že nahoře ty pomocné úpony přijdou správně nasadit až přes vlastní úpony. Já vím, z hlediska stavby modelu je to nelogické, protože místa není mnoho. Ale při skutečné stavbě to bylo jiné a na dostatek manipulačního prostoru se nemusel brát takový ohled.
Nicméně úplně jistý si tím nejsem, raději s tím vyvázáním počkej na upřesnění od Kapitána Kl.
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2011, 15:09

JJ, určitě stihneš, však se ještě možná v srpnu uvidíme.... :wink: A hotový model Ti také ráda ukážu naživo.
Jinak děkuji za rady ohledně takeláže. Budu dělat kladkostroje, které vedou k dolním košům. Pokud myslíš ty delší úpony/parduny, tak k těm se dostanu později. Podklady už k tomu nějaké mám a stále dostávám další. :)
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ronniejames » 09 srp 2011, 15:35

Máš pravdu, to byl můj "překlep", pomocné úpony jdou z pod košů, parduny jsou přes úpony.
Je vidět, jak nejen že dokážeš krásně tvořit, ale máš v malíku už i zásady lodního stavitelství.. =D>
ronniejames

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 09 srp 2011, 21:12

ronniejames píše:Je vidět, jak nejen že dokážeš krásně tvořit, ale máš v malíku už i zásady lodního stavitelství.. =D>

Tak to je moje zbožné přání, abych se v tom vyznala...... Zatím jsem skutečně laik, o čemž svědčí mnohé chyby, které pak opravuji. :oops: Mít tak alespoň polovinu znalostí o plachetnicích, jako mám v oblasti aut, to by bylo jiné kafe. 8)

EDIT 11.8. : A jedeme dál, spoustu času trávím studiem podkladů a odborné literatury, podle níž řeším takeláž na SoS. Stěžně už jsou zkompletovány a pevně vsazeny do trupu. Doplnila jsem kladkostroje předního a hlavního stěžně a zároveň je již provedena příprava kladkostrojů pro zdviže dolních ráhen - ten přední byl docela o nervy, jak jsem lanoví protahovala malým otvorem v palubě a pod ní ještě menšími otvory v úvazníku..... :twisted:
Zbývá už jen jeden pár kladkostrojů pro besanový stěžeň a hurá na úpony. Světlé lanoví budu ještě "dehtovat".

Porovnání kladkostrojů s Payneho rytinou:

A5.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 12 srp 2011, 07:36

Doplněna poslední dvojice kladkostrojů k besanovému stěžni a lanoví jsem kompletně "nadehtovala" . Nyní začínám napínat úpony.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ] [ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Veškeré pohyblivé lanoví na SoS bude mít tmavší barvu odpovídající realitě.
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan Kotas » 12 srp 2011, 09:06

super pokrok Doris :wink:
Jan Kotas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hančár Ladislav » 12 srp 2011, 09:15

Uzasna stavba,uzasna praca,majstrovske dielo [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
https://laci-ltd.uk/en/
Hančár Ladislav

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza72 » 12 srp 2011, 22:17

Já jenom ještě manuélní zručnost v kombinaci s intelktem je opravdu dar tady posílám jeden odkaz,to je opravdu radost,ten člověk doslova čiší nadšením http://www.youtube.com/watch?v=RpaeyIbk ... re=related Paráda!!!
Honza72

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza72 » 12 srp 2011, 22:28

Já to trochu zvoral,pardon...http://www.youtube.com/watch?v=CpsX-bV3 ... re=related
Honza72

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 942 • Stránka 42 z 63 • 1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 63

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno