Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 42 z 108 • 1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 108
  • Odpovědět s citací

Re: HMS ROYAL KATHERINE 1664, vlastní projekt, 1:55

Příspěvekod Connie » 02 lis 2018, 10:20

Zdravím Doris, ta výzdoba je jedním slovem nádherná. =D> Tohle vlákno sleduji s velkým úžasem.
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 02 lis 2018, 13:29

Pro Doris:

Víte, že jste měla v 17. století v Anglii předchůdkyni, která také stavěla královské válečné lodě?

ann-wyatt.jpg
ann-wyatt.jpg (7.36 KiB) Zobrazeno 4342 krát

Ann Wyatt (1658-1757) společně s manželem vedla loděnici v Burlesdonu a po jeho smrti v r. 1693 pokračovala v řízení loděnice a stavbě královských válečných lodí sama. V letech 1691-1698 bylo postaveno sedm válečných lodí:

Devonshire (80 děl) 1692, Winchester (60 děl) 1693, Lancaster (80 děl) 1694, Winchelsey (32 děl) 1694, Cumberland (80 děl) 1695, Seaford (24 děl) 1695, Salisbury (48 děl) 1698.

80-dělové lodě z loděnice Wyattů byly prakticky stejné jako BOYNE 1692

boy.jpg
http://collections.rmg.co.uk/mediaLib/411/media-411319/large.jpg

nebo SUSSEX 1693

Obrázek
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/HMS_Sussex_model_port_broadside_hr.jpg/1280px-HMS_Sussex_model_port_broadside_hr.jpg

Vyšla o ní kniha Warships for the King:

kniha.jpg

https://www.seawatchbooks.com/ItemDispl ... sku=112001

Kniha obsahuje jednoduchý plán HMS CUMBERLAND (3 archy)

O knize:
http://midwestmodelshipwrights.com/pdfs/Warships%20for%20the%20King%203.pdf
Naposledy upravil Kpt.KL dne 02 lis 2018, 16:29, celkově upraveno 1
Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kalimero » 02 lis 2018, 14:23

Warship for the King je zrovna ve slevě. Z 75 na 35 dolarů.
kalimero

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 lis 2018, 15:07

Connie: Děkuji za slova uznání a těší mne, že se Ti vlákno a prezentace stavby líbí.

Pro Kpt.KL: Moc Vám děkuji za velmi podrobné informace a neocenitelné rady, Kapitáne, přesně tohle jsem potřebovala a věřím, že to pomůže i mnoha dalším kolegům ke korektnímu provedení detailů obšívky. U těch modelů jsem tušila, že mají stylizované treenails, já mám v úmyslu postupovat víc podle relevantních podkladů. Již jsem zrealizovala opásání trupu (girdling) včetně naznačených spojů a hřebů, jak jste mi doporučoval, a podobně budu pokračovat i s horní části obšívky. Provedu nejprve simulaci a vložím obrázky sem k posouzení, než pojedu naostro. U Royal Caroline jsem se už o treenails na obšívce trupu pokusila a nedopadlo to špatně, ba naopak. U RK mám v plánu dostat se ještě dál právě s ohledem na přesnější ztvárnění dle skutečnosti. Pečlivě si prostuduji Vámi doporučené zdroje a odkazy.

Kpt.KL píše:... Víte, že jste měla v 17. století v Anglii předchůdkyni, která také stavěla královské válečné lodě?....

Wow, tak to je teda překvápko. No já si říkala, že asi nějaké předky, co měli spojitost s plachetnicemi, jsem mít musela, protože od dětství mne to k lodím a hlavně plachetnicím táhne a jsou pro mne srdcovkou. Tak to si s potěšením projdu uvedené informace a už vím, co budu chtít pod stromeček ke čtení a obohacení vědomostí. :-D

No, tak to se musím fakt hodně snažit, abych jakožto žena pokračovala úspěšně alespoň ve stavbě modelů plachetnic. Mít tak neomezené finance, tak mým snem by byla realizace projektu skutečné repliky některé z velkých plachetnic 17. století, která měla nádhernou výzdobu.
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kpt.KL » 02 lis 2018, 16:12

Kpt.KL píše:... No, tak to se musím fakt hodně snažit, abych jakožto žena pokračovala úspěšně alespoň ve stavbě modelů plachetnic. Mít tak neomezené finance, tak mým snem by byla realizace projektu skutečné repliky některé z velkých plachetnic 17. století, která měla nádhernou výzdobu.

Můžete alespoň sledovat stavbu dvou rekonstrukcí lodí z 17. století:

hummeren-projekt_.jpg

Dánská fregata HUMMEREN z roku 1623

http://ohvkoege.dk/onewebmedia/Iinforma ... 20tryk.pdf

http://ohvkoege.dk/om.html

video:
https://www.youtube.com/watch?v=IMZuB84e54g
https://www.youtube.com/watch?v=f4pygbxSOUg

nebo

lenox.jpg

Anglická 70-dělová řadová loď LENOX z r. 1678

http://www.buildthelenox.org/history-2/the-kings-yard/

Knihu "The Restoration Warship" s plány lodi už máte, tak jim můžete postavit model 1:48 a trochu je popohnat :)

Šikovní Dánové už model fregaty HUMMEREN mají...
hum-mod_.jpg

Obrázek
Osobní blog o námořní historii v dobách plachetnic
xhttp://historia-navalis.blogspot.cz
Kpt.KL

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 lis 2018, 21:41

Budu určitě sledovat, líbila se mi i stavba L´Hermione včetně videí s plavbou.

Kpt.KL píše:Knihu "The Restoration Warship" s plány lodi už máte, tak jim můžete postavit model 1:48 a trochu je popohnat :)

To je nápad! Stavbu Lenoxe mám v plánu, tak uvidíme, kdo to stihne dřív. Říkáte 1:48? :wink:

Dokončila jsem další dva panely, zatím na nich zasychá barva. Tady už mi práce trvala déle, každý cca 2 hodiny. Pro ty následující musím nejprve doplnit ozdobné lišty, které mi na opasnici chybí, a také vertikální sošky na stupňovitých přechodech palub.

1.jpg
2.jpg
3.jpg

EDIT: A tady už jsou na svých místech:

9.jpg
7.jpg
10.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 03 lis 2018, 09:19

A ještě trochu lepší fotky v reálných barvách za denního světla:
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondras71 » 03 lis 2018, 17:18

.....No, tak to se musím fakt hodně snažit, abych jakožto žena pokračovala úspěšně alespoň ve stavbě modelů plachetnic..

Myslím Doris, že stavba modelů plachetnic Ti jde opravdu dobře, aniž se musíš hodně snažit!!!! =D> =D> A Tebe a tvé modely probírají na fórech po celém světě, takže jsi možná známější než ve své době Ann Wyatt.. [-o< Držím stále palce k pokračování. O.
Ondras.

,,To muselo dát práci! A přitom taková blbost.."
Postaveno: President viewtopic.php?f=177&t=90230
Rozestavěno: Roter Lowe viewtopic.php?f=177&t=114576
začátky: viewtopic.php?f=180&t=98135

Člen pořádajícího klubu: https://wchs-c-2023.klom-admiral.cz/cz
Ondras71

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RadovanŠ » 03 lis 2018, 18:43

=D> =D>
"Nejhorší je prvních třicet let... Ale ty, ty se budeš učit pořád...!
Bílá 1930
RadovanŠ

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 04 lis 2018, 08:11

Děkuji za reakce, přátelé,

Ondras71 píše:
Myslím Doris, že stavba modelů plachetnic Ti jde opravdu dobře, aniž se musíš hodně snažit!!!! A Tebe a tvé modely probírají na fórech po celém světě, takže jsi možná známější než ve své době Ann Wyatt.. Držím stále palce k pokračování. O.

Velice si vážím Tvého uznání a slov, Ondro. Hodně mi pomáhá právě zpětná vazba od kolegů a konstruktivní podněty, které mi ukazují správný směr. Nelze vědět vše, ale moc mne těší možnost se něco nového naučit a přenést to pak do té práce na modelech.

Tak, další kousky s výzdobou dokončeny a také jsem doladila detaily na opasnici včetně svislých sošek na stupňovitých přechodech palub.

1.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 04 lis 2018, 15:18

Doris, musím se jen opakovat, ta stavba je prostě úžasná. [-o<
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 05 lis 2018, 10:10

Děkuji Connie. :flower:

Prošla jsem si dostupné podklady ohledně provedení obšívky, treenails i dalších detailů a připravila zatím simulaci, jak by to mohlo asi vypadat. Narazila jsem na jedno místo, kde mám naznačený spoj planěk a vychází mi to takhle:
4a.jpg

Je něco takového možné udělat a nebo kolíkování v označeném pásu vynechat? Když jsem třeba koukala na trup Lenoxe, tak rozmístění i hustota žeber teoreticky umožňují naznačení treenails, ale jako laik to nedokážu správně posoudit.
2.jpg

Přeplátování kýlu mám na modelu RK naznačeno chybně, takže tam provedu drobnou korekci podle tohoto obrázku:
7.jpg

Spoje planěk a bočnic (wales) se chystám rovněž naznačit a budu zde postupovat dle plánů Lenoxe:
8.jpg

Co mne ovšem při studiu literatury hodně zarazilo, je toto všeobjímající tvrzení v Cajthamlově knize:
3.jpg

Že by lodní stavitelé, malíři a marinisté nepostupovali správně? I naprostý laik, když si to porovná s dobovými důkazy, jasně vidí, jaké blbosti jsou v té knize předkládány čtenářům, kteří ovšem mají právo znát pravdivé informace založené na relevantních důkazech!!

EDIT: Při porovnávání mého modelu s pozicemi stěžňů a úponových lavic, jak jsou zachyceny na malbách skutečné RK, budu nucena udělat poměrně náročný zákrok do konstrukce trupu a palub. I když by bylo možné s modelem pokračovat i bez této úpravy, výsledek by nebyl dle mého očekávání a musela bych přistoupit k dalším kompromisům, což už nechci. Ještě si dám nějaký čas na rozmyšlenou - ráno moudřejší večera, ale asi mi to nakonec stejně nedá. :-k
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 06 lis 2018, 11:22

Jako obvykle mi to nedalo a pustila jsem se do úprav. Ten brouk v hlavě je hrozný prevít..... :D

Když jsem si procházela veškeré dobové podklady a především pak oba obrazy RK - krom Valeho malby mne inspiroval tento příspěvek od Kapitána; našel ještě tuto malbu, která by mohla být s ohledem na dobu jejího vzniku dokonce přesnější: viewtopic.php?f=177&t=110763&start=585#p2156912 ,
stále víc mi něco na mém modelu nesedělo. Pozice předního stěžně na skutečné lodi mi přijde víc vepředu, než jak jsem původně předpokládala a zrealizovala v modelové podobě, a navíc se domnívám, že i vzdálenost mezi předním a hlavním stěžněm měla být na modelu větší.

Původní provedení:
5.jpg

Hlavní a zadní stěžeň mohly být naopak více posunuté dozadu, ale ty už nechám tak - dle pozice úponových lavic vůči střílnám (dle Valeho malby) to vychází vcelku dobře. Vzdálenost předního a hlavního stěžně je na zdrcující většině podkladů větší (malby marinistů, dobové modely, nákresy takeláže v odborné literatuře), než jaká mi vyšla na modelu, takže jsem přistoupila k úpravě a přední stěžeň posunula o 27mm blíž k čelní přepážce.
4.jpg
6.jpg

Po opětovném porovnání a přepočtu už to sedí mnohem lépe a možná se mi takto povedlo zase udělat krok tím správným směrem, i když kompromisních řešení na tom modelu bude ještě dost.

8.jpg
7.jpg

11.jpg
12.jpg
10.jpg

A ještě jedna drobnost na závěr pro odlehčení - lidé se mne občas ptají, jaké že to používám "spešl náčiní" pro modelování tak jemné výzdoby, nuž přikládám foto:
1.jpg

Ale to nejdůležitější je až zde 8-) :
3.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Connie » 06 lis 2018, 17:23

Zdravím Doris, tak tohle jsou ty zlaté české ručičky. :-D
Connie

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 06 lis 2018, 17:28

Doris, ty Tvé drobné ručičky by chtělo pojistit. Jak Ti napsal jeden z modelářů na MSW, jen málo lidí na světě dokáže to co Ty.
Hodně síly do další práce a taky k překonání všech náročných překážek.

Pavel
BestDrifter

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1618 • Stránka 42 z 108 • 1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 108

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno