Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA - DOKONČENO

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 41 z 82 • 1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 82
  • Odpovědět s citací

Re: ROYAL CAROLINE 1749/1:40/VOLNÁ STAVBA

Příspěvekod Standa12 » 14 črc 2013, 10:15

Tak to je síla, toto se dokázalo udržet nad vodou?? :grin: Ani se nedivím, že se nenalodilo mnoho pasažérů :grin:
Jinak supr lana, díky tobě a marsalv začínám nad něčím podobném také uvažovat :-k
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 15 črc 2013, 09:15

:-D To je teda loď! Čistokrevná komerce pro turisty......moc stabilně nevypadá....podle vlajky Turci?
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 črc 2013, 11:16

Děkuji za komentáře, přátelé! [-o<
Standa12 píše:Tak to je síla, toto se dokázalo udržet nad vodou?? :grin: Ani se nedivím, že se nenalodilo mnoho pasažérů :grin:
Jinak supr lana, díky tobě a marsalv začínám nad něčím podobném také uvažovat :-k

No taky jsme na to koukali, že je to vůbec plavbyschopné... Byla tam i loď, která byla osvětlená způsobem, že to vypadalo jako plovoucí cirkus.... :? Njn, komerce....
Jinak ten ropewalk je skvělá věcička, marsalv to má pěkně vymakané, já do toho mechanického vylepšení taky půjdu. Rozhodně toto doporučuji pořídit, pokud uvažuješ o vlastní výrobě lanoví. ;-I
ELKAN píše::-D To je teda loď! Čistokrevná komerce pro turisty......moc stabilně nevypadá....podle vlajky Turci?

Jj, byli jsme v Turecku/Alanya. Nicméně pro klidnější dovolenou to moc není, byli jsme v Incekum resortu, ale zklamala nás ta přelidněnost a neomalenost některých hostů ( to by bylo na dlouhé povídání...) a taky celkově opotřebovanost hotelu včetně ubytování, přesto že se honosili 5*. Písčité pláže byly celkem fajn, konečně jsem nepotřebovala botky do vody, protože oblázky mi rozdírají nohy, ovšem kvůli mělkému moři a ostrým útesům jsem si moc dobře nezaplavala. Největší luxus tam bylo jídlo, to jsem ještě nikde nezažila.

Po poslední předělávce RC jsem si dala pauzu a uvažovala, jak najít zase zalíbení k práci na tomto modelu. Měla jsem snahu postavit RC co nejpřesněji dle předlohy, nicméně už je tam mnoho zbytečných chyb, které neodpovídají skutečnosti a nemohu je už opravit. Na druhou stranu se mi stále víc líbí dřevěné modely, kde nádherně vynikne řemeslné provedení, jaké zde předvádíte na svých dílech, a toto mne nakonec přimělo se vydat rovněž touto cestou. Budu s RC pokračovat podobně jako na Williemovi, upřednostním efektní vzhled a kvalitní řemeslné provedení. Protože jsem po předělávce a přebarvení některých dílů nebyla spokojená s čistotou provedení, vše jsem nyní odstrojila a úvazníky včetně zvonice vrátím zpět do původní dřevěné barvy, byť budu muset některé věci vyrobit znovu. Další doplňky na palubě už budou v přírodní barvě dřeva. I na některých modelech z muzea to tak je a já se budu dál ubírat touto cestou:
http://collections.rmg.co.uk/collection ... 66391.html
2.jpg
1.jpg

Po odstrojení:
001.jpg
004.jpg

Uvidíme, co z toho vznikne. :)
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 16 črc 2013, 12:21

Plně s Tvým názorem souhlasím, a mám vlastně úplně stejnou představu o své budoucí práci.
Dle mého názoru byly doplňky na palubě v Tvém provedení krásné i v nabarvené podobě. Ale model se musí hlavně líbit Tobě....
Tvoje RC je krásná, a fakt se těšim na to, až bude se stěžněma a plachtama.....
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 črc 2013, 14:14

Děkuji za podporu a milá slova. :flower: Tak tak, člověku by se měl model líbit. Mne osobně pak stavba baví mnohem víc. Když nyní předělávám ty úvazníky, tak se snažím vylepšit jejich řemeslné provedení a povrchovou úpravu. Když jsem je přebarvovala na červeno, tak to ztratilo tu čistotu a připomínalo to několikrát barvou přetíraný povrch "opotřebeného předmětu" s nepravidelnými odlesky a zalakovanými smítky - barva totiž reagovala s krycím lakem a to udělá vždy neplechu. #-o Spíš bych pro reálné barevné provedení volila plastový model, tam je barvení nutností. U dřevěného se mi naopak líbí, když vynikne krása ušlechtilého materiálu.
Nuže tak vypadá průběh předělávky:
011.jpg
014.jpg
019.jpg
023.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 16 črc 2013, 18:50

Nepřestávám tě obdivovat v tvé trpělivosti, preciznosti a snaze o co nejlepší provedení!!! [-o< [-o< Mnoho zdaru v pokračující práci ;-I
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 16 črc 2013, 19:10

Ahoj Stando a děkuji za milá slova! :flower:
Už se vše povedlo vrátit zpět na palubu; se současným provedením úvazníků i zvonice jsem spokojenější - detaily jsou čistější a povrchová úprava je nyní jednotná, takže té předělávky nelituji. Dřevo jsem lakovala čirým matným lakem od Tamky a dále jsem to přetřela washem – celkem tři jemné vrstvy odlišných odstínů – od světle hnědé až po tmavou kaštanově-černou. Dřevo je nádherný materiál a když vidím, jak s ním tady na Modelforu umíte hezky pracovat, tak přece nebudu trhat partu a taky se o to pokusím. ;-I

Tady jsou fotky, jak nyní RC vypadá:

034.jpg
040.jpg
042.jpg

Ještě sundám střechu zvonice a vlepím mezi ni a sloupky obdelníkový dílek z 0,5mm silné dýhy, aby tam nebyl takový velikostní skok (úzké sloupky versus robustní střecha).
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BRadek » 16 črc 2013, 23:51

Doris, krásná práce. Stále obdivuji tvou šikovnost. Naprosto souhlasím s tvým názorem a názorem ostatních, kteří říkají, že model se musí líbit především jeho staviteli. Proto mne někdy mrzí, že se dáš vykolejit nesmyslnou kritikou některých pisálků, kteří nic podobného nedokáží.
A nyní bych se přesto zeptal - není ten přední úvazník nějak vysoký? Když ho přirovnáš k jiným částem a postavičkám?
Měj se moc hezky, Radek
Plachetnice jsou můj svět,
na stránkách http://www.HiSModel.com
může každý svůj koráb začít stavět
BRadek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 črc 2013, 06:56

Ahoj Radku,
děkuji za podporu a uznání. :flower: Ty úvazníky jsem dělala přesně podle plánů v Anatomy of RC, rozměry sedí, byť vizuálně mi to taky přijde dost vysoké. Když se k tomu postaví figurky a nebo když to porovnám s dobovými malbami (Peregrine), tak by to mělo proporcionálně odpovídat. Ale ani tak by nebyl problém to snížit o cca 1-1,5mm, není to zatím vlepené napevno.
004.jpg
014.jpg

Výška postav na Peregrine v poměru k lodi:
The_Peregrine_(later_renamed_the_Royal_Caroline)_in_Two_Positions_off_the_Coast)_by_John_Cleveley_the_Elder.jpg

Nákresy v plánech, podle nichž jsem postupovala:
úvazníky.jpg
RK25.jpg
RK26.jpg

Jest však otázkou, zda to italští soudruzi zakreslili správně. :-k Jak jsem zjistila, tak v těch plánech je celá řada chyb a nepřesností, takže někdy je lepší zapojit zdravý selský rozum a udělat to podle popisu z chytrých knížek.

Jinak co nevidět se domluvíme na další objednávce, Tvé doplňky k modelům jsou super a hodně mi usnadní práci. ;-I
Ať se Ti daří!
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 17 črc 2013, 10:24

Doplnila jsem kotevní lana - použila jsem sice pravotočivá, která jsem si zhotovila na ropewalku, ale oproti lanoví, jež jsem používala na předchozích modelech, je to kvalitou i designem jiná liga. 8) "Trochu" jsem opisovala od marsalva, jemuž tímto děkuji za výbornou inspiraci. Zbývá ještě doladit manipulační lano - viz přiložený obrázek:
Tahání kotev..jpg

018.jpg
020.jpg
030.jpg
032.jpg

Hrubé kotevní lano bylo naimpregnováno herkulem, čímž se ztratily jemné chloupky a hlavně se mi lépe tvarovalo - stačí ho v místech ohybu navlhčit a po opětovném zaschnutí lepidla si krásně drží vymezený tvar. :idea:
Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zoltan » 17 črc 2013, 14:33

Chvílku tady nejsem, a vše shúru nohama :-D .

perfektná práca, sledujem aj naďalej ... len stále nechápem #-o
autá perfektné, na lode nemám slov ...
ifz
Model-Art Vinica, 2020 : http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=941&t=115032
skuoinka: F599 GTO Nero Cavalli
Rozrobené: McLaren MP 4/6, Ferrari Italia LW
Zoltan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 17 črc 2013, 21:36

Je mi ctí, být inspirací pro skutečného mistra svého řemesla [-o<
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 19 črc 2013, 12:55

Děkuji moc za kometnáře přátelé [-o< [-o< , velice mne těší, že se Vám má práce líbí!
Pro Zoltana: Letos mám v plánu ještě dvě auta, tak se určitě uvidíme i v sekci auto-moto. Těším se i na pokračování Tvého díla! ;-I
Pro Marsalva: Pro mne je rovněž čest, že mohu čerpat spoustu námětů z Tvé nádherné práce. [-o< Dnes jsem se díky Tvému preciznímu ztvárnění úvazníků pustila do vylepšení i na svém modelu, navíc jsem ten přední úvazník snížila o cca 2mm (Radek mi dal totiž brouka do hlavy a měl recht, že ta výška působila poněkud rušivě). Porovnala jsem si to s modely z muzea a bylo rozhodnuto. :)
Úvazník je již vlepený napevno:

020.jpg
025.jpg
027.jpg
043.jpg
011.jpg
Výroba ozdobných dílků - jsou zhotoveny z ořechového dřeva, které jsem postupně brosila pilníčkem a smirkem. Po dokončení se dílek odříznul z lišty a začistil.

A ještě jedna fotka detailu boční galerie a výzdoby jako bonus... 8)
018.jpg

Doris

DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 19 črc 2013, 13:30

Supr vylepšení už před tím skvělého díla! [-o< [-o<
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BestDrifter » 19 črc 2013, 19:02

Doris, Ty jsi jedno velké překvapení. Jsem moc rád že si se nenechala odradit a také souhlasím s názorem ostatních, že model se musí líbit především jeho staviteli. A že to nebude přesně podle předlohy? No a co, však nestavíš model pro muzeum ale pro své potěšení. A o tom to je.

Pavel
BestDrifter

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 1228 • Stránka 41 z 82 • 1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 82

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno