Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Lodě a ponorky ‹ Plachetnice (Sailboats) ‹ Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

HMS Fly (1:64) - Victory

Odeslat odpověď
Příspěvků: 314 • Stránka 5 z 21 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: HMS Fly (1:64) - Victory

Příspěvekod Paryzek » 23 bře 2013, 23:12

vths píše:. . .sekundový lepidlo sice tvrdne dřív, ale herkules mi přijde po zaschnutí pevnější.. . .

Je to jen můj názor, ale já sekundovým lepidlům v kombinaci se dřevem příliš nevěřím.Osobně jsem spíš za ten herkules nebo nějaký jiná disperzní lepidlo.Velmi dobrou zkušenost mám s tímhle http://www.kutilstvi.cz/5860-universaln ... -kg/?run=0
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
. . . já se s tím nějak poperu . . .
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 24 bře 2013, 09:30

Asi jde o to jaký vteřinový lepidlo používáš. Třeba když jsem lepil první vrstvu tak jsem používal pouze vteřiňák ( Loctite 406) a to ty síly byly docela velký, hlavně na zádi, když jsem asi při prvních 3 až 4 laťkách nenamáčel konce planěk tak to chtělo vysloveně hrubé zacházení při dotlačení na kostru. Co jsem zkoušel tvrdost bokem na slepených laťkách tak mi prasklo dřevo vedle, ale ve spoji nikdy.
Při lepení první vrstvy se mi zdálo nejlepší, nejprve namočit části které budou nejvíce zahnuté tak na 15 minut do vařící vody, a pak přilepit vteřinovým lepidlem, vlhkost dřeva na spoj nemá žádný vliv a tak jsem mohl pracovat rychle a i s docela dobrou přesností, řekl bych, že je lepší když se plaňky přidrží pouze v ruce.
Jinak kvalitě odpovídá i cena v průměru se dá 20g lahvička sehnat tak za 600 Kč.
Přílohy
P001.jpg
lepení lišt, kdy jsem ještě nenamáčel konce
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 24 bře 2013, 16:05

Patlal jsem na to teď Loctite Power Easy (gel), což není úplně nejlevnější lepidlo, ale možná jsou problémy s tím, že zrovna tohle na zatuhnutí potřebuje o něco víc času než klasický sekunďák, což je pravda. Je to alespoň deset sekund a pak je problém to prsty držet v ohybu absolutně v klidu, aby to dobře zaschlo. Dřevo namáčet nechci, protože pak by se po vyschnutí scvrklo a objevily se mezery, takže lepím na sucho.

Zkusím jiný Loctite, koupil jsem si další tři druhy, takže vzhůru do experimentů.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 25 bře 2013, 23:08

Mno, mě šlo spíš o to, že sekunďáky jsou moc rychlý.I když jdou zpomalit, pořád to tvrdne moc rychle, a těžko se pak dělaj nějaký korekce.Disperzní lepidla maj obvykle o dost delší dobu, kdy je možnost to ještě sundat nebo opravit.A i když zaschnou, je tu stále s pomocí navlhčení možnost to zas rozlepit.Kdežto u sekundovejch lepidel to tak maximálně ulomit/odříznout nebo ubroustit.
. . .no, anebo to udělat hned napoprvé perfektně . . . což mi zatím až tak nejde.Proto já radši něco co schne dýl.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
J.Cimrman
Paryzek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 25 bře 2013, 23:26

Ono to zase tak rychlý není, zvlášť u dřeva. A teď, když lepím po jednotlivých 11cm plaňkách druhou vrstvu, tak není vcelku problém tu plaňku upravit tak, aby si nasucho pořádně sedla a po napatlání lepidlem nebylo potřeba ji nějak dodatečně usazovat. A když to někdy nejde, tak to už poznám ještě dřív, než je pozdě a lepidlo zaschne.

Jinak taky používám herkules tam, kde jde plaňka přichytit, ale těch míst u druhé vrstvy moc není a proděravět je připínačkama nechci. Spíš byl dřív problém s tím, že jsem sekundovým lepidlem moc šetřil.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marsalv » 26 bře 2013, 09:36

Mě se pro lepení druhé vrstvy osvědčil následujícíc postup s použitím disperzního lepidla:
- celý trup po zabroušení první vrstvy jsem natřel lepidlem a nechal zaschnout
- každou lištu před nalepením jsem natřel lepidlem a nechal zaschnout
- potom stačí nanést na lištu slabou vrstvu a přiložit na trup - je nutno pracovat pečlivě, protože lepidlo se v tomto případě chová jako kontaktní lepidlo a velmi rychle se přichytí a drží, eliminuje to i případnou nutnost použití špendlíků apod.
marsalv

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 30 bře 2013, 17:17

Nakonec využívám herkules tam, kde to jde a pak gelový sek. lepidlo Samson, který je ve výsledku daleko lepší než onen Loctite. Takže jsem trošku pokročil.

Jsem hlavně zvědavej, jak bude vypadat takhle různobarevně poskládaný trup lodi po nalakování.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Standa12 » 30 bře 2013, 17:29

Super prácička! =D> Já při plaňkování na chvilku plaňky namočil a pak ohýbal na ohýbačce,kterou jsem si udělal z hrotové pájky.Opakovaným namáčením a tvarováním jsem docílil téměř požadovaný tvar a plaňka byla díky ohýbačce dokonale suchá. K lepení jsem používal herkules po celé délce plaňky a vteřinové lepidlo vždy dával bodově.Díky tomu plaňka držela na přesně požadovaném místě a herkules zajistí dokonalou pevnost celého spoje.
Rozestavěno: Santisima Trinidad
Dokončeno: Thermopylae, San Francisco II
Standa12

• Odpovědět s citací

Příspěvekod klimi » 30 bře 2013, 18:44

ty různé prkna vypadají přirozeně a to je jen jeden druh dřeva?
klimi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 30 bře 2013, 19:36

Jo, to je jen ořech. Některé plaňky přímo plynule přecházejí z tmavé do světlé barvy. Zkusil jsem už taky kousek vybrousit a dát na něj jednu vrstvu polomatného Nelsona a tmavé plaňky ještě o poznání víc ztmavnou (ale taky vyniknou tužkou počmárané okraje jako černý předěl), tak to snad nepůjde až do extrému. Ovšem vždycky můžu ten trup nabarvit, jak by to mělo být, ale zatím to plánuju nechat v přírodní barvě, když už se s tím piplám.
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ELKAN » 31 bře 2013, 00:01

To je úplně skvělá barva planěk, takovou bych chtěl. Já měl plaňky ve stavebnici hodně světlý, tohle bude vypadat po nalakování krásně, a že jsou vidět rozdílný prkna je taky paráda....jen závidim materiál.... :-D
Dokončeno ROYAL CAROLINE
Rozestavěno PANDORA
ELKAN

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 01 dub 2013, 19:01

Nádherná řemeslná práce, bude z toho krásný model. [-o< =D>
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vths » 02 dub 2013, 09:53

DORIS píše:Nádherná řemeslná práce, bude z toho krásný model. [-o< =D>

Doufejme, doufejme :) Pochvala od Tebe vždy potěší.

ELKAN> Ty ořechový plaňky jsou na celý stavebnici asi to nejlepší. Jsou krásně a čistě opracovaný a nenašel jsem ani jeden zmetek
vths

• Odpovědět s citací

Příspěvekod DORIS » 02 dub 2013, 10:10

Jj, ořechové lišty mi taky přijdou jako jedny z nejkvalitnějších a mají krásnou barvu.
Mimochodem, když jsi zmínil ve vláknu RC ty ponorové stupnice, tak u Tvého modelu (budeš-li je chtít zrealizovat) by to bylo díky barevnému podkladu zcela v pohodě - kloun a přední i zadní vaz jsou v kombinaci bílé a černé barvy, takže pokud loď takto nabarvíš, budeš mít ideální podklad pod čísla a nebudeš muset ta bílá vystřihávat (jako já na dřevěném podkladu u RC). Dám pak podrobný návod do svého vlákna, pokud bys k tomu potřeboval cokoliv vysvětlit, klidně napiš. :)
Doris

NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE.
DORIS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Paryzek » 02 dub 2013, 14:52

Měl bych dotaz.Použité ořechové lišty jsou ze stavebnice předpokládám.Dají se "v této barvě" u nás sehnat? (ořech se vyskytuje ve více odstínech, cca před rokem tu jeden ořešák pokáceli a dřevo vypadalo spíš jak borovice(myslím barvu, ne strukturu) :x jen s trochu tmavším jádrem)Třeba tady http://www.modelylodi.inshop.cz/materia ... nikyorech/ sice ořech nabízejí, ale je to bez obrázku. . .
J.Cimrman
Paryzek

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 314 • Stránka 5 z 21 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 21

Zpět na Plachetnice (Sailboats) Rozestavěno